Cum sa alegi cel mai bun aparat de aerosoli?

Aerosoli

Smogul si conditiile cotidiene de viata din prezent supun cat mai multi copii la efectele nedorite ale alergiilor. In astfel de situatii ca si atunci cand sunt copiii raciti sau chiar si noi adultii, putem utiliza un aparat de aerosoli. Exista la nivel mondial cercetari pentru noi clase de medicamente ce vor putea fi utilizata in aparatul de aerosoli si care prin plamani vor ajuta corpul in alte afectiuni, nu numai cele respiratorii.

Indiferent de tratamentul pe care il folosim, nu utilizam niciodata un aparat de acest gen fara sa avem prescriptie medicala pentru medicamentele utilizate. Chiar si atunci cand avem o frecventa ridicata a utilizarii lui, nu repetam folosirea aerosolilor doar pentru ca ni se pare noua eficient, ci apelam la medicul nostru.

Aerosoli pentru intreaga familie

Aparatul de aerosoli are un principiu de functionare destul de simplu. Acesta transforma medicamentele aflate in stare lichida in particule mici si foarte fine, ce pot fi inhalate cu usurinta de catre pacienti.

Avantajele celui mai bun aparat de aerosoli sunt multiple. Astfel, cantitatea de medicament folosita va fi mult mai mica fata de alte tratamente traditionale, iar organismul va fi mai putin afectat de administrarea acestora. Se vor reduce cu siguranta si posibilele efecte adverse, iar actiunea medicamentelor va fi mult mai rapida si efectele vor fi de lunga durata.

Aerosolii ajuta la fluidizarea mucusului depus in plamani si faciliteaza eliminarea excretiilor si relaxeaza muschii cailor respiratorii, permitant oxigenarea plamanilor.

Cu totii ne aducem aminte cand parintii ne luau obligatoriu la mare in fiecare an pentru a ne supune actiunii aerosolilor naturali, dar nu toti parintii sunt atat de norocosi incat sa aiba suficient timp liber sau bani pentru a mai face acest lucru, astfel incat trebuie sa apelam la aerosoli artificiali, obtinuti cu ajutorul unor aparate speciale.

Aparatele de aerosoli sunt: mecanice, cu ultrasunete, cu compresor si cu vibratii.

 • Aparatul de aerosoli mecanic este actionat manual, cu ajutorul unei pompe ce va transforma medicamentul in particule gazoase. Desi este cel mai ieftin model de pe piata, acesta nu este intotdeauna recomandat datorita eficientei scazute. Doar 10% din substante vor ajunge in plamani, restul se vor pierde in aparat.
 • Aparatul de aerosoli cu piston (cunoscut si sub numele de atomizor) foloseste un compresor pentru a pompa aer in rezervorul unde se afla medicamentul, iar aceste este comprimat cu o viteza foarte mare, astfel incat este evacuat sub forma de vapori prin celalat capat al rezervorului. Aceste este mai ieftin fata de aparatul cu ultrasunete, dar si ceva mai galagios (volumul de zgomot ajunge si pana la 60 Db), iar volumul mare il face relativ greu de utilizat.
Aparat_aerosoli_family

Aparat aerosoli

Este necesar sa verificam cu atentie si calitatea valvelor. Cel mai bun aparat de aerosoli trebuie sa aiba valve speciale din otel, pentru a functiona o perioada cat mai lunga de timp.

 • Aparatul de aerosoli cu ultrasunete foloseste in locul pistonului un cristal piezoelectric ce produce o serie de vibratii puternice ce vor transforma medicamentul in vapori. Acesta este mult mai silentios, iar dimensiunile mici il fac usor de transportat si de manevrat. Exista insa riscul supraincalzirii medicamentelor, iar o buna parte din substante vor ramane in aparat.
 • Aparatul de aerosoli cu vibratii se bazeaza pe folosirea unei membrane ce vibreaza puternic, transformand astfel medicamentul in particule gazoase. Este cea mai noua tehnologie aparuta pe piata si este cea mai eficienta si fiabila varianta existenta. Dimensiunile aparatului sunt foarte mici, fapt ce il face usor de manevrat si de transportat, iar eficienta folosirii medicamentelor este maxima, dar aceste avantaje sunt insotite de un cost de achizitie destul de consistent.

Cele mai bune aparate de aerosoli sunt produse de Beurer (lista aici), Laica (lista aici) si Omron (produsele le puteti gasi aici).

Aparatul se alege in functie de:

Volumul recipientului unde va fi pus medicamentul. Acesta va trebui sa fie suficient de voluminos pentru a asigura o utilizare indelungata. Sunt recomandate aparatele de aerosoli cu un volum cuprins intre 5 – 10 ml. Aceste valori sunt de fapt cantitatea de medicament inhalata la o singura utilizare, iar cele mai bune aparate de aerosoli sunt prevazute cu fiole speciale utilizate la dozarea medicamentelor.

Debitul  trebuie sa fie cat mai mare, pentru a putea fi folosit in acelasi timp si pentru livrarea oxigenului. Un aparat bun are un debit cat mai mare.

Majoritatea aparatelor au o valoare de 6l/min/1.0 bar, dar atunci cand avem nevoie de a transforma substante cu un grad mare de vascozitate, aceasta valoareva trebui sa fie situata in jurul cifrei de 9l/min/1.0 bar

Accesoriile trebuie sa fie cat mai numeroase. Astfel, aparatul pentru aerosoli trebuie sa contina piesele pentru nas si gura, si cel putin doua masti: pentru adulti si pentru copii.

Aparatul trebuie sa fie usor de curatat si de manevrat, astfel incat sa nu pierdem mult timp pentru curatarea acestuia, tinand cont ca acesta trebuie curatat atent dupa fiecare utilizare.

Rata de nebulizare trebuie sa fie situata in jurul valorii de 0,35 ml/min. Tinand cont ca medicamentele vor fi inhalate, este esential ca particulele sa fie cat mai mici, pentru a putea fi inhalate usor, iar eficienta acestora sa fie maxima.

Volumul rezidual al medicamentului este necesar sa fie cat mai mic. Aceasta valoare se refera la cantitatea de medicament ce ramane in rezervorul aparatului de aerosoli si nu va putea fi inhalata de catre pacient. Cu cat volumul acestuia este mai mic, cu atat este mai bine. De regula, aceasta valoare trebuie sa fie in jur de 0,7 ml.

Certificarea medicala este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand achizitionam un astfel de echipament. Daca aceasta lipseste, cu siguranta aparatul nu va avea efectul scontat si va trebui sa renuntam la achizitionarea acestuia. Ca si in cazul tensiometrelor acestea vor trebui certificate de catre organismele consacrate.

In cazul aparatelor de aerosoli vor trebui sa poarte certificarea: conform Directivei 93/42/CEE, ce atesta ca produsul este un dispozitiv medical.

Modalitatatile de alimentare a aparatelor pot fi cele clasice (la priza) sau pe baterii, dar ambele variante sunt la fel de eficiente. Un plus il au aparatele cu baterie reincarcabila, ce pot fi folosite oriunde, chiar daca nu avem acces la o sursa de curent.

Lungimea furtunului variaza destul de putin de la un aparat la altul. Cu cat furtunul este mai lung, cu atat aparatul este mai usor de folosit deoarece poate fi pozitionat unde doriti in timpul tratamentului.

O lista a celor mai bune aparate de aerosoli, insotita de review-uri si detalii tehnice se afla aici

Brandul si garantia sunt elemente definitorii in cazul celui mai bun aparat de aerosoli. Nume ca Beurer sau Omron sunt sinonime cu calitatea si cu garantia ca aparatele au fost testate la cei mai inalti parametri si ne vor oferi satisfactia unei folosinte indelungate si precise.

Printre cele mai bune aparate de aerosoli se numara si urmatoarele:

OMRON C900

OMRON C900

 • Aparat aerosoli cu compresor
 • Particulele aerosolilor au diametrul optim pentru un tratament eficient: 3 nm
 • Tehnologia Virtual Valve usureaza folosirea si curatarea aparatului
 • Medicamentul poate fi folosit sub forma de solutie sau de suspensie
 • Nivel de zgomot foarte redus
Beurer IH55

Beurer IH55

 • Este indicat pentru a trata caile respiratorii superioare si inferioare, racelile si astmul
 • Particula are un diametru aproape ideal: 5.15 nm
 • Usor de transportat si foarte silentios
 • Functie de autocuratare si oprire automata
 • Putere de atomizare mai mare de 0.25 ml / min
 • Accesorii numeroase
Beurer IH60

Beurer IH60

 • Aparat aerosoli silentios
 • Putere de atomizare mai mare de 0.25 ml / min, iar dimensiunea particulei este de 4.12 nm
 • Timp extrem de redus de instalare si oprire automata
 • Accesorii numeroase
 • Adaptor de retea cu cablu micro USB
Beurer IH21

Beurer IH21

 • Cantitatea de particule respirabile este excelenta, mai mare de 0.2 ml / minut
 • Volum mare de umplere al atomizorului: 8 ml
 • Presiune buna de lucru, de 1.2 bari
 • Usor de curatat si de intretinut
 • Dimensiunile sunt de 30 x 18 x 10 centimetri