Cum alegem cel mai bun tensiometru pentru acasa?

Cel mai bun tensiometru

Tensiometrul este un aparat medical cu ajutorul caruia ne masuram tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala (TA) este de fapt forta cu care inima impinge sangele in artere si are valoare maxima atunci cand inima se contracta.

Nu va trebuie trimitere de la medic pentru a cumpara un tensiometru, dar inainte de a studia piata pentru a realiza ce fel de tensiometre exista, ganditi-va pentru ce doriti sa achizitionati un astfel de aparat si gasiti mai intai raspunsurile la intrebarile de mai jos:

 1. Vi s-a propus de catre medic sa aveti tensiometru pentru a monitoriza tensiunea arteriala la intervale regulate de timp?
 2. Locuiti cu o persoana care are probleme de sanatate, iar tensiunea arteriala este intotdeauna mare si oscilanta, iar tratamentul administrat pentru TA este urmat zilnic si medicul v-a sugerat sa aveti un tensiometru in casa?
 3. Doriti sa aveti un tensiometru bun doar pentru a fi folosit in caz de nevoie?

Cel mai bun tensiometru pentru raspunsurile dumneavoastra

Indiferent in care categorie va incadrati, trebuie sa mergeti la medic pentru un consult de specialitate pentru dumneavoastra sau pentru persoana cu afectiunea si apoi sa hotarati care este cel mai bun tensiometru pe care sa-l aveti acasa. Daca sunteti doar intr-o perioada stresata si de imunitate scazuta, atunci trebuie sa va revizuiti stilul de viata.

Cel mai important aspect in achizitionare este tipul aparatului, deoarece de acest detaliu depinde usurinta in manevrare si cunostintele pe care trebuie sa le detinem pentru a le utiliza in folosirea tensiometrului. Tensiometrele sunt impartite in doua categorii:

 • Tensiometrul mecanic (sau asa numitul tensiometru manual) cu manometru. Acesta este putin mai greu de folosit de catre persoanele neavizate, deoarece functioneaza impreuna cu un stetoscop. Acesta este alcatuit din:

o  manseta ce va fi aplicata pe brat si care va fi umflata aer;

o   para din latex. Prin ea se pompeaza aerul in maseta;

o   stetoscop (unele modele nu au stetoscop). Capul stetoscopului va fi amplasat pe brat, sub manseta de cauciuc.

o   manometru. Unele modele au para separata de manometru, altele sunt cu para atasata de manomentru.

Tensiometru

Tensiometru manual cu manometru

Daca utilizati un astfel de tensiometru trebuie sa invatati principiile de baza ca sa masurati tensiunea arteriala. Atunci cand vom auzi in stetoscop prima bataie a pulsului vom citi valoarea sistolica, iar dupa aproximativ cateva zeci de secunde, atunci cand nu se mai auzi nimic in stetoscop, se va citi si valoarea diastolica. Tensiunea sistolica a unui adult sanatos variaza intre 100 – 120 mmHg, iar cea diastolica se incadreaza in plaja 65 – 80 mmHg.

Desi este mai greu de utilizat, cel mai bun tensiometrul manual este mult mai precis fata de cel digital.

 • Tensiometrul digital (electronic) este folosit mai mult pentru uz casnic, de catre oricine si functioneaza in mod automat pe baza de baterii, pe baza unui acumulator sau conectat la retea. La tensiometrul digital, manseta de cauciuc se va umfla automat atunci cand vom apasa butonul de pornire, iar datele se vor citi foarte usor de pe display-ul aparatului.

Tensiometrele digitale pot fi automate (se umfla atunci cand apasam un buton) sau semiautomate (se umfla manual, cu ajutorul unei pompite ca in cazul tensiometrului manual).

Cand urmarim achizitionarea unui astfel de aparat digital trebuie sa luam in seama numarul de memorii de care dispune si ceea ce afiseaza pe ecranul digital: tensiunea arteriala (cu sistole si diasistole), pulsul. Unele dintre ele furnizeaza si informatii legate de aritmiile inimii, cunoscute si sub denumirea de fibrilatii (PAD). Aritmia cardiaca este o problema frecvent intalnita in cazul persoanelor cu afectiuni cardiace si defineste bataile foarte rapide si neregulate ale inimii. Cel mai bun tensiometru este dotat cu o functie speciala pentru depistarea si afisarea aritmiilor. Tehnologia de masurare a aritmiilor folosita de tensiometrele digitale clasice este de tip PAD. Aceasta are capacitatea de a detecta un puls anormal si ne va avertiza ca este cazul sa consultam un medic. Daca cumparam un tensiometru digital cu aceasta functie putem detecta eventualele probleme cardiace sau variatiile mari de tensiune, sau putem urmari cat mai eficient acest aspect, in cazul in care avem o aritmie mai veche. In ultimul timp, aceasta functie a devenit esentiala pentru un tensiometru si este recomandata ca o dotare esentiala pentru tensiometrul nostru.

Tensiometrele electronice sunt preferate de utilizatorii mai putin experimentati, dar trebuie sa fim foarte atenti la valorile afisate, deoarece acest model nu este extraordinar de precis.

In functie de modelul electronic, tensiometrele pot fi cu fixare pe brat sau pe incheietura mainii. Cele cu fixare pe brat sunt mai precise fata de cele de incheietura, deoarece masoara cu o acuratete mult mai mare pulsul si presiunea sangelui. Tensiometrele cu fixare la incheietura, desi nu sunt foarte precise sunt preferate deseori pentru usurinta utilizarii. Aceasta lipsa de precizie este posibila datorita faptului ca arterele incheieturii sunt mai subtiri fata de cele ale bratului, iar semnalele transmise sunt mult mai slabe.

Rezultatele eronate mai pot fi date si de momentul in care bateriile se descarca. De aceea acestea trebuie verificate periodic.

Deorece tensiometru este aparatul pe care ne bazam uneori in crize, acestea trebuie in mod obligatoriu sa fie atestate de autoritatile de renume din domeniu, iar cele mai cunoscute sunt: Societatea Britanica pentru Hipertensiune (BSH), Societatea Europeana pentru Hipertensiune (ESH), Asociatia Americana pentru Instrumente Medicale (AAMI) sau Liga Germana de Hipertensiune (DHL).

De asemenea, nu trebuie sa neglijam documentele ce insotesc acest produs. Pe langa certificarea internationala, produsul trebuie insotit si de documente referitoare la provenienta, producator si tara unde a fost fabricat.

Atentie insa la nuante, deoarece exista magazine ce garanteaza asupra faptului ca produsele au fost testate clinic, dar acest lucru nu este acelasi cu validarea clinica.

Faptul ca un produs a fost testat inseamna numai ca tensiometrul va masura tensiunea, dar nu avem niciun indiciu ca va face acest lucru foarte precis.

Termenul ce atesta precizia si corectitudinea masurarii tensiunii arteriale este cel de validare clinica.

Bugetul de achizitionare a unui tensiometru trebuie luat in calcul in functie de aparatul pe care il alegeti. Cele mai ieftine sunt cele digitale, de incheietura si preturile urca in functie de cat de performant este tensiometrul si cat de multe functii are indiferent ca este digital sau mecanic.

Una dintre cele mai bune marci de tensiometre este Omron. Produsele acestei companii se afla aici.

Cercetati caracteristicile unui tensiomentru

 • Dimensiunea mansetei este un factor important si trebuie urmarit atunci cand luam in calcul achizitia unui tensiometru .

De regula, mansetele au dimensiuni standardizate, in functie de dimensiunea bratului, dar exista si cazuri cand aceasta are dimensiune universala. Cele universale au 4 masuri:

o   marimea S este potrivita pentru dimensiuni ale bratelor intre 18 – 22 cm;

o   marimea M este ideala pentru dimensiuni ae bratelor intre 22 si 32 cm;

o   marimea L este destinata bratelor cu dimensiuni cuprinse intre 32 – 45 cm;

o marime mai putin intalnita este marimea W, care are intre 22 si 42 cm.

Cel mai bun tensiometru este cel digital

Tensiometru digital

Manseta trebuie sa fie reglabila, deoarece aparatul va fi folosit pentru dimensiuni diferite ale bratelor pacientilor. Aceasta trebuie sa acopere 1/3 din distanta cot – umar si sa se inchida strans, iar acest lucru se face prin utilizarea unei benzi de prindere cu arici.

Manseta standard din dotarea tensiometrelor este potrivita pentru o circumferinta a bratului de 22 – 33 de centimetri.

Este foarte important ca manseta sa aiba dimensiunile potrivite, deoarece orice inexactitate duce la erori de masurare a tensiunii arteriale.

Este recomandat sa verificam diametrul bratului inainte de a ne achizitiona un tensiometru, pentru a nu avea probleme ulterioare.

 • Precizia este unul dintre cei mai importanti indicatori si trebuie certificata in mod obligatoriu de catre o institutie specializata. Acestea sunt insitutiile enumerate mai sus.

Tensiometrele mai avansate (3G) folosesc insa tehnologia MAM, prin care tensiometrul masoara de trei ori tensiunea inainte sa afiseze rezultatul. Astfel, vom fi siguri ca tensiunea afisata este cea corecta.

 • Memoria este o caracteristica ce ne poate ajuta sa avem un istoric al tensiunii noastre. Aparatele din gama medium sunt capabile sa retina pana la 90 de masuratori, iar cele mai bune tensiometre pot fi folosite chiar si de trei utilizatori si vor fi capabile sa retina un istoric personalizat pentru fiecare dintre cele trei profile.
 • Dimensiunile ecranului trebuie sa fie cat mai mari, pentru ca datele afisate sa fie citite foarte repede. Scrisul trebuie sa fie vizibil si este indicat ca ecranul sa aiba un cod de culori si un punct ce ne va indica plaja in care este incadrata tensiunea noastra.
 • Alimentarea. Cele mai multe aparate functioneaza pe baza de baterii, ce pot avea o durata de viata de aproximativ 5 – 6 luni. Exista insa si dispozitive ce pot fi alimentate la reteaua de curent electric, direct, sau pe acumulatori.

Lista celor mai bune tensiometre poate fi consultata aici

Garantia de minim doi ani este obligatorie in cazul unui tensiometru bun. Toate tensiometrele cu o garantie mai mica ne indica faptul ca acestea nu sunt de o calitate extraordinara.

Unele dintre cele mai bune tensiometre pot fi regasite mai jos:

 

Omron M2

Omron M2

 • Tensiometru digital de brat
 • Metoda de masurare oscilometrica este cea mai precisa
 • 30 de memorii
 • Circumferinta mansetei este cuprinsa intre 22 – 32 centimetri
 • Greutate mica, numai 250 de grame
 • Afisajul usor de citit, cristale lichide
 • Validat clinic de institutii specializate
Medisana BU 550

Medisana BU 550

 • Tensiometru de brat
 • Ecran LCD de mari dimensiuni cu iluminare
 • Poate fi utilizat de doua persoane, deoarece dispune de 2 memorii cu 500 de sloturi fiecare
 • Conectivitate Bluetooth si aplicatie speciala Android si iOS
 • Validat de Organizatia Mondiala a Sanatatii
 • Circumferinta mansetei este cuprinsa intre 22 – 32 centimetri
Omron M6 Comfort

Omron M6 Comfort

 • Tensiometru digital de brat
 • Metoda de masurare oscilometrica este cea mai precisa
 • Poate fi folosit de doua persoane, deoarece are doua memorii cu 100 de pozitii fiecare
 • Circumferinta mansetei este cuprinsa intre 22 – 42 centimetri
 • Validat clinic de institutii specializate
 • Afisajul usor de citit, cu cristale lichide
 • Husa de transport
Medisana MTX 51085

Medisana MTX 51085

 • Tensiometru digital de brat
 • Masurare a tensiunii prin metoda MAM
 • Ecranul este mare si foarte usor de citit
 • Aparatul are 99 memorii si poate fi folosit de doua persoane
 • Validat clinic de institutii specializate
 • Conectivitate Bluetooth cu tableta si smartphone