Rewiev Asus BRT-AC828, un router performant

Asus-BRT-AC828-generala_1

Atunci cand ne achizitionam  un router wireless ne asteptam sa avem la dispozitie un produs de calitate, cu o fiabilitate mare, capabil sa gestioneze mai multi utilizatori si sa ne ofere in acelasi timp un grad de securitate la superlativ, iar routerul wireless Asus BRT-AC828 black este un produs ce intruneste toate aceste calitati.

In plus, routerul se descurca minunat si in spatii foarte mari si poate fi folosit la fel de bine acasa sau daca aveti o cafenea, un restaurant sau un spatiu de birouri.

Designul routerului nu iese din nota obisnuita a celor de la Asus, dar este de remarcat faptul ca producatorul nu mai utilizeaza formele cu care am fost obisnuiti (carcasa ramane insa tot din plastic negru) si iese in evidenta prin conexiuni dual WAN, VPN si pagini personalizate cu care isi intampina utilizatorii.

Cele patru antene asigura un semnal puternic si stabil, iar acestea sunt amplasate pe ambele laterale (cate o antena) si in partea din spate (restul de doua antene).

Rewiev despre un produs exceptional

Latimea de banda de 2600 Mbps permite pana la 250 conexiuni simultane prin cele doua porturi Ethernet WAN Dual, opt porturi LAN si un port USB 3.0 (toate acestea pozitionate in partea din spate a routerului).

Routerul dispune si de un modul wireless exceptional (capacitatea wireless este de 1734 + 800 Mbps pentru cele doua benzi).

Tehnologia wireless este de altfel una dintre cele mai noi: MU – MIMO cu nu mai putin de 16 streamuri concomitent (4 x 4).

asus 1_1Capacitatea de intrare este mare, de 2 Gbps, iar faptul ca routerul imbina o conexiune cablata si un modem USB separat pentru a realiza un WAN dual este un bonus neasteptat.

Atunci cand vom deschide pachetul aparatului  vom gasi routerul, adaptorul, cablul de retea, cd-ul pentru instalare, manualul de utilizare si cele patru antene externe care se monteaza prin insurubare (pentru mai multa siguranta acestea sunt prinse si cu ajutorul unor cleme culisante).

In partea de jos a routerului wireless Asus BRT-AC828 black se vor gasi gaurile folosite in cazul in care dorim fixarea in perete si un port M2 de tip SATA utilizat pentru conectarea unui SSD extern.

In partea superioara sunt pozitionate o serie de led-uri discrete ce indica functionarea routerului: cate unul pentru fiecare port WAN,  doua pentru cele doua frecvente ( 2.4 si 5 GHz), un led pentru unitatea SSD si cate unul pentru fiecare dintre cele opt porturi LAN.

In fata gasim un port USB 3.0 si butonul pornit / oprit.

La capitolul hardware totul este la superlativ: routerul wireless Asus BRT-AC828 black este “propulsat” de un procesor Qualcomm IPQ dual – core cu 1.7 GHz, 512 MB RAM DDR3 si dispune de un spatiu pentru stocare de 256 mb.

Configurarea routerului nu se deosebeste de alte produse. Interfata este prietenoasa si usor de utilizat, iar primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa schimbam userul si parola.

Conexiunea este identificata automat de catre router (in special cea PPPoE), iar apoi trebuie sa setam retelele wireless cu vor fi difuzate de catre router.

Trebuie sa subliniem ca optiunile de configurare sunt multiple, fapt ce ar putea deruta intr-o oarecare masura un user obisnuit, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca acest router este totusi unul destinat profesionistilor.

Un router performant pentru afacerea sau casa noastra

Firmware – ul iese in evident prin faptul ca este prietenos cu utilizatorul si ne va afisa in permanenta avertismente atunci cand apar anumite probleme (interfata este disponibila in 18 limbi si include si un editor cu ajutorul caruia se pot schimba textul, fundalul, etc).

Singurul dezavantaj al acestuia ramane faptul ca este mai lent fata de alte routere din gama Asus, dar acest lucru este de inteles datorita complexitatii interfetei.

asus2_2Analizatorul de trafic ne va ajuta sa vedem cati utilizatori au fost conectati, inclusiv comportamentul on–line al acestora, iar QoS-ul ne va imparti in mod egal latimea de banda sau va prioritiza streamurile in functie de dorinta administratorului.

Securitatea routerului wireless Asus BRT-AC828 black este foarte buna: WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, suportul WPS, toate acestea sunt insotite de un soft specializat (TrendMicro), ce blocheaza automat accesul la anumite servere suspicioase.

Viteza de transfer este foarte mare, cel putin conform datelor furnizate de SpeedTest ce ne indica o viteza de download de 422.3 Mb pe secunda (folosind banda de 2.4 GHz), dar in practica aceasta viteza este ceva mai scazuta.

Mai mult decat atat, routerul beneficiaza de o serie de functii suplimentare:

 • Gestionarea permisiunilor: se pot crea anumite grupuri de utilizatori cu o lista speciala de dispozitive si de permisiuni de acces;
 • Control special al accesului;
 • Retea de clienti: routerul poate avea pana la sase retele separate, cate trei pentru fiecare banda;
 • Un stick internet 3G sau 4G de la orice retea de telefonie mobila poate fi utilizat ca o conexiune internet de rezerva;
 • Vlan;
 • File sharing: se pot conecta mai multe dispozitive de stocare la router, setandu-se partajarea acestora in functie de anumite prioritati;
 • DDNS: permite conectarea clientilor LAN sau wireless la router prin intermediul unui nume de domeniu;

Puncte forte:

 • Viteza mare de transfer a datelor;
 • Conexiune stabila;
 • Configurare rapida si prietenoasa;
 • Include mai multe porturi Ethernet si permite un numar mare de conexiuni simultane.

Puncte slabe:

 • Pret mare de achizitie;
 • Este destinat mai degraba companiilor;
 • Firmware mai lent;
 • Restartarea dispozitivului este destul de lenta.