Husqvarna 450 II , instrumentul perfect pentru gradina noastra

Husqvarna 450II

Husqvarna este un nume de referinta atunci cand discutam despre drujbe. Compania este renumita pentru fiabilitatea si diversitatea produselor sale, iar Husqvarna 450 II este unul dintre modelele ce au aparut pe piata inca din 2009, iar performantele sale au fost imbunatatite constant in ultimii ani.

Aceasta drujba este renumita atat pentru manevrabilitatea sa, cat si pentru motorul puternic si performantele exceptionale de taiere. Desigur ca niciun produs nu este perfect, iar Husqvarna 450 II nu face exceptie de la aceasta regula, iar acesta este si motivul pentru care am ales sa va oferim acest review.

Gradina noastra are nevoie de o drujba puternica

Pentru a ilustra puterea acestei drujbe este suficient sa mentionam ca motorul acesteia are 2.4 kW, o cilindree de 50.2 centimetri cubi si o turatie maxima de 9000 rotatii pe minut.

Motorul este incadrat in gama X a celor de la Husqvarna, ceea ce duce la un consum redus de combustibil si la emisii reduse de noxe.

Motorul este prevazut cu un sistem centrifugal ce indeparteaza o mare parte a particulelor de praf inainte ca acestea sa ajunga in filtru (iar acesta poate fi curatat rapid, datorita mecanismului special de deschidere a capacului).

Modelul prezentat se poate porni foarte usor datorita sistemului Smart Start dezvoltat de catre Husqvarna si imbunatatit in mod frecvent de-a lungul anilor.

Acesta este destinat pentru a usura pornirea drujbelor, folosind o supapa de decompresie ce are si rolul de a imbunatati presiunea aerului si un mecanism special pentru pornire / oprire.

Datorita acestui sistem, producatorii sustin ca au reusit sa reduca rezistenta cablului de pornire cu aproximativ 40%,  iar pompa de combustibil de constructie speciala ajuta pornirea „injectand” un flux sporit de combustibil in sistem.

Parerile utilizatorilor sunt insa destul de amestecate, incepand in mod special cu utilizarea butonului de pornire oprire. Acest lucru ne-a atras atentia in mod deosebit atunci cand am efectuat testele, deoarece comutatorul este greu de manevrat, iar eu prefer varianta clasica, cea cu butoane separate.

Ceea ce este clar este faptul ca pentru fiecare drujba trebuie urmati anumiti pasi foarte clari pentru pornire, iar unii dintre utilizatorii Husqvarna 450 II au atras atentia asupra faptului ca pornirea drujbei nu este atat de facila pe cat lasa producatorii sa se inteleaga.

Manevrabilitatea este insa unul dintre punctele forte ale acestei drujbe. Aceasta este destul de usoara (cantareste numai 4.9 kilograme), iar amortizoarele anti  vibratii ne permit sa taiem „la foc continuu” o perioada mai lunga de timp, datorita faptului ca mana nu oboseste foarte repede (vibratia manerului din fata spre exemplu este de 4.9 m / s2 iar cea din spate este de 3.1m / s2).

Desigur ca aceste valori nu va spun prea multe, insa este bine sa stiti faptul ca orice valoare ce este mai mica de 5 m / s2 este considerata ca fiind foarte buna.

Husqvarna 450 II nu este cu siguranta o drujba cu care putem taia copaci foarte grosi, insa la dimensiuni mici si medii este un produs care isi face treaba in mod exceptional. Lama cu o lungime de 38 de centimetri ne permite sa taiem cu usurinta copaci cu un diametru de pana la 16 – 18 centimetri dintr-o singura trecere.

Husqvarna 450 II, un instrument puternic si fiabil

Pasul lantului este excelent pentru o taiere rapida (.325”),  calibrul acestuia este de 0.05 inch iar viteza la turatie maxima este de nu mai putin de 17.3 m/s. Legaturile de antrenare sunt in numar de 72.

Husqvarna 450 II

Drujba Husqvarna 450 II

Lantul folosit pentru taiere este destul de ingust, ceea ce inseamna ca drujba are nevoie de mult mai putina putere pentru a taia copacii mai grosi.

Designul barei de taiere iese in evidenta printr-o curbura destul de blanda si o raza mica, ceea ce duce la reducerea reculului si a vibratiilor.

Tensiunea lantului se mentine foarte usor utilizand un surub special de tensionare usor de actionat (atentie, sa nu cautati rotita speciala cu care sunt prevazute alte modele de drujbe Husqvarna).

Bara de ghidare este atasata de corpul drujbei printr-o singura piulita (lucru ce poate parea un dezavantaj), dar testele noastre au acoperit o perioada foarte lunga de timp fara sa avem probleme cauzate de acest lucru.

Mai mult decat atat, Husqvarna 450 II este o drujba suficient de versatila pentru a accepta bare de marimi diferite, cuprinse intre 13 si 20 inch.

Textura copacilor nu are foarte multa importanta atunci cand manevram o drujba Husqvarna 450 II, deoarece aceasta poate taia la fel de usor si copaci de esenta tare (precum stejarul).

Un lucru demn de mentionat este intrerupatorul de pornire automata, lucru ce usureaza considerabil manevrarea aparatului prin faptul ca atunci cand oprim drujba (folosind butonul de pornire / oprire) acesta va reveni instantaneu in pozitia de „pornit”.

Nivelul de zgomot este destul de redus pentru un produs de acest calibru, fiind de maxim 113 dB.

Designul este ergonomic iar carcasa este foarte rezistenta, deoarece este contruita dintr-un plastic extrem de dur. Manerul din spate este dotat cu un comutator ce ne ajuta la controlul acceleratiei si un intrerupator ce blocheaza drujba pentru a preveni pornirea accidentala.

In fata manerului (mai precis in stanga acestuia) este amplasat capacul rezervorului de combustibil, iar nivelul combustibilului este destul de usor de urmarit datorita unei ferestre din plastic transparent.

Tot in partea stanga a drujbei mai pot fi gasite un maner utilizat la pornire precum si un bec folosit la purjarea aerului.

Accesul la motor se face usor, datorita unor cleme pozitionate in stanga drujbei, in partea de sus.

Pe partea dreapta a drujbei sunt amplasate piulita capacului ambreiajului, surubul de tensionare al lantului si protectia pentru mana (aceasta este prevazuta cu un mecanism special si va actiona si ca o frana cu lant).

In partea din fata sunt amplasate toba de esapament si un dispozitiv ce serveste la prinderea lantului.

Combustibilul utilizat este benzina, iar amestecul optim este de 50:1 (intre benzina si ulei) . Atentie insa la combustibilul ce are un nivel ridicat de etanol, deoarece acesta va deteriora mult mai repede motorul.

Uleiul folosit este unul de tip special, destinat motoarelor in doi timpi si poate fi gasit in toate magazinele de tip DYI.

Capacitatea rezervorului de combustibil al drujbei Husqvarna 450 II este de 0.45 litri, ceea ce ne asigura o autonomie de aproximativ jumatate de ora de folosinta in continuu.

Puncte forte:

  • Manevrabilitate buna;
  • Greutate redusa;
  • Nivel scazut de vibratii;
  • Nivel redus de zgomot;
  • Bara lunga de taiere

Puncte slabe:

  • Pornirea nu esta atat de facila pe cat sustin producatorii;
  • Pretul este destul de mare;