Cel mai bun router wireless al lunii septembrie 2018, Linksys EA8500 Smart Wi – Fi AC2600 Gigabit

router-wireless-Linksys-EA8500-SmartWi–Fi-AC2600

In momentul in care suntem inconjurati de foarte multe dispozitive inteligente ce trebuie conectate, routerul wireless Linksys EA8500, Smart Wi – Fi, AC2600 Gigabit poate reprezenta un ajutor de nepretuit datorita faptului ca este primul router ce utilizeaza noua tehnologie Wi – Fi a celor de la Qualcomm: MU / EFX.

Linksys EA8500 Smart Wi – Fi AC2600 Gigabit routerul wireless de noua generatie

Cipul 802.11AC beneficiaza de cea mai noua tehnologie MU – MIMO (Multi – User, Multiple – Output si Multiple – Input) ceea ce permite ca latimea de banda sa fie impartita in mod egal si in aceeasi masura, eficient pentru toti utilizatorii.

Aceasta tehnologie permite transmiterea simultana a datelor pe mai multe niveluri de viteza astfel incat, fiecare dispozitiv va beneficia practic de un „mini – router” dedicat nevoilor sale.

Pentru a ne face o idee mai clara despre aceasta tehnologie este suficient sa mentionam ca majoritatea routerelor Wi – Fi folosesc tehnologia standard MIMO, ceea ce inseamna ca toti clientii sunt tratati la fel, netinandu-se seama de rata de transfer Wi – Fi a dispozitivelor.

Un router normal are o rata de transfer de 1300 Mbps, iar un iPhone 6 are doar 433 Mbps, ceea ce inseamna ca routerul pierde 867 Mbps atunci cand transmite datele primite de la telefon.

Desi performantele benzii de 2.4 GHz sunt sub medie, routerul reprezinta varianta ideala prin care putem sa conectam la viteza maxima toate dispozitivele inteligente pe care le avem in casa (atunci cand a fost conectat cu un hard disk extern spre exemplu, viteza de transmitere a datelor a fost comparabila cu cea a unitatilor NAS: 90 Mbps la scriere si 105 Mbps la citire).

Mai mult decat atat, suprafata de acoperite a routerului wireless Linksys EA8500 Smart Wi – Fi AC2600 Gigabit este de-a dreptul spectaculoasa iar conexiunea va ramane stabila in ciuda numarului de pereti sau a faptului ca ne deplasam mai repede prin casa.

Routerul wireless Linksys EA8500 Smart Wi – Fi AC2600 Gigabit este „propulsat” de un procesor dual – core cu o frecventa putin intalnita (1.4 GHz), ce este ajutat de un RAM de 512 MB DDR3 si de numai putin de 128 MB memorie Flash.

Conectica este inca unul dintre punctele foarte ale routerului, deoarece acesta este echipat cu patru porturi LAN Gigabit, un port WAN RJ – 45 si cate un port USB 2.0 si USB 3.0.

Porturile USB sunt folosite pentru a conecta alte dispozitive externe, al caror continut poate fi partajat in retea atat prin streaming, cat si prin partajarea fisierelor. Routerul accepta si fluxuri de date DNLA si UpnP.

In plus, routerul Linksys EA8500 AC2600 ne ofera si o serie de caracteristici ce pot fi gasite la aparatura de ultima generatie: DynDNS, Ipv6, criptare WEP si WPA2, firewall-uri SPI (Stateful Packet) si NAT (Network Address Translation), etc.

Designul nu iese prea mult in evidenta, cu exceptia celor patru antene care sunt destul de lungi (cele doua antene amplasate in partile laterale pot fi rotite) si a faptului ca lampa indicatoare este inserata in logo-ul companiei, iar aceasta situatie ar putea fi o mare problema pentru cei ce sunt obisnuiti sa verifice functionarea fiecarui port cu ajutorul unui LED special.

Routerul wireless Linksys EA8500 Smart Wi – Fi AC2600 Gigabit are o carcasa dreptunghiulara din plastic de culoare neagra, cu forme rotunjite si cu foarte multe fante de aerisire si poate ramane pe birou sau poate fi montat pe un perete (atentie, nu are incluse si suruburile necesare acestei operatiuni).

Routerul este usor de configurat, mai ales pentru cei ce au avut alte modele ale celor de la Linksys, deoarece este prevazut cu acelasi firmware ca si restul familiei. Tot ce avem de facut este sa introducem routerul in priza, sa il legam la internet si sa il configuram din interfata Web.

Interfata este prietenoasa, bine organizata si usor de utilizat. In partea din stanga vom gasi un meniu ce odata accesat ne va duce catre o functie sau o setare a routerului, iar in partea centrala – dreapta vom gasi opt widget-uri ce ne indica retelele wireless, starea generala si accesul oaspetilor.

In partea superioara vom beneficia de o serie de elemente ce pot fi descarcate pentru imbunatatirea performantelor routerului (oferite de catre Linksys App Center): aplicatii pentru Facebook, partajarea de muzica, etc.

Routerul vine cu parola si numele unice (192.168.1.1 si parola admin) si poate fi configurat manual sau in versiune automata (din pacate aceasta varianta este destul de restrictiva si nu ne permite decat sa modificam numele si parolele retelelor).

Routerul poate fi folosit si in varianta cu fir prin oprirea transmitatorului wi – fi cu ajutorul comutatorului din partea din spate. Acesta mai este prevazut si cu un buton de pornit / oprit, un comutator pentru utilizarea unei configuratii speciale Wi – Fi Protected Setup si un mic buton de reset (pentru a reveni la setarile din fabrica).

Routerul wireless Linksys EA8500 Smart Wi – Fi AC2600 Gigabit ne ofera si o „harta” ce afiseaza toate dispozitivele conectate, sortate dupa tipul de conexiune sau dupa clasa dispozitivelor, iar un simplu click ne va permite sa adaugam sau sa stergem unul dintre dispozitivele conectate.

O alta functie importanta este Media Prioritization ce ne ofera posibilitatea de a sorta dispozitivele conectate in mai multe liste, dar este in acelasi timp si un test (local) de viteza si o functie folosita pentru controlul parental.

Un minus il preprezinta faptul ca nu vom putea sa configuram „in adancime” retelele wi – fi, deoarece in banda de 5 GHz nu putem alege o frecventa mai mare de 40 MHz si nu vom putea functiona in modul AC (ci numai A, N, Auto si A / N), iar lipsa functiei Time Machine il face aproape inutilizabil pentru utilizatorii de Mac.

O alta problema o reprezinta si faptul ca setarile de finete sunt foarte greu de gasit si nu pot fi accesate decat daca introducem in browserul nostru 192.168.1.1/ui/dynamic/advanced-wireless.html. In acest mod se pot accesa retelele virtuale pentru oaspeti, autentificarea WEP, intervalul de baliza si Functia Frame Burst.

Puncte forte:

 • Este varianta ideala pentru a conecta multe dispozitive, datorita performantei excelente oferita de banda speciala de 5 GHz;
 • Dispune de ultima varianta a tehnologiei MU – MIMO;
 • Poate functiona la fel de bine si in rol de „bridge”;
 • Suprafata mare acoperita;
 • Configurare usoara;
 • Conexiune stabila;
 • Conectica excelenta.

Puncte slabe:

 • Pretul este mai ridicat;
 • Performanta benzii de 2.4 GHz este putin sub medie;
 • Nu accepta functia Time Machine;
 • Nu are leduri individuale pentru functionarea fiecarui port;
 • Nu permite personalizarea in detaliu a retelelor;
 • Setarile avansate sunt foarte greu de gasit.
 • Configurare
 • Caracteristici
 • Performanta
4.7