ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC cea mai buna placa video a lunii iunie 2018

ASUS-GeForce-GTX1080-Ti-STRIX-OC

Placa video este unul dintre cele mai importante elemente ale unui calculator. Daca nu avem o placa video de ultima generatie utilizarea calculatorului nostru ar putea deveni un adevarat chin, in special in cazul in care suntem pasionati de ultimele aparitii in domeniul jocurilor.

Cea mai buna placa video Asus GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC pentru un calculator performant

Asus este un nume binecunoscut pentru iubitorii calculatoarelor. Firma taiwaneza este unul dintre primii trei producatori de notebook-uri din lume, dar este renumita si pentru placile video pe care le fabrica utilizand chipset-urile unor producatori consacrati.

Placa video ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC este una dintre placile video de ultima generatie ce utilizeaza un chipset nVidia din seria GeForce GTX 1000. Aceasta este una dintre cele mai rapide placi video existente pe piata si se bazeaza pe o arhitectura Pascal de ultima generatie –  GP 102 si are o rezolutie excelenta chiar si pentru jocurile 4K: 7680 x 43 20 pixeli.

Placa video este realmente „propulsata” de una dintre cele mai rapide memorii (GDDR5X de 11 GB) si beneficiaza de un nou si puternic GPU: 102 – 350.

Pentru cei ce sunt pasionati de date statistice, imi permit sa va spun ca noul ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC are:

 • un numar de 3584 nuclee de tip CUDA;
 • un controller pentru memorie de 352 biti si
 • 11 GB de memorie.

Cardul are acelasi GP102 ca  una dintre versiunile anterioare ale placii video, dar a fost usor reconfigurat pentru o putere si o fiabilitate mai mare.

Frecventa placii este de 11010 MHz, iar in cazul in care vom recurge la un overcloacking vom avea posibilitatea sa mai adaugam 1708 MHz.

Una dintre cele mai interesante schimbari (si care de altfel, a fost o surpriza pentru toti utilizatorii) a fost interfata de memorie de 352 biti, iar acest lucru este ilustrat de cele 11 placi de memorie ce ruleaza la o frecventa de 11 GHz, iar latimea de banda a memoriei ajunge astfel la 484 GB / secunda.

ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC este cea mai buna placa video ce exceleaza prin putere si rapiditate, dar este in acelasi timp este si o placa video silentioasa.

Desi este echipata cu trei ventilatoare, noua arhitectura a coller-ului utilizeaza tehnologia Max Contact si ofera un contact dublu cu zona GPU, lucru care se traduce intr-o suprafata de racire mai mare si un transfer termic superior, suprafata de racire crescand astfel cu nu mai putin 40% fata de modelele anterioare.

Radiatorul gros, impreuna cu tehnologia Max Contact reprezinta una dintre cele mai bune si mai eficiente tehnologii de racire datorita distribuitorului de caldura din cupru ce are contact direct cu GPU-ul.

Noul bloc de racire are o finisare excelenta, dar care ascunde o serie de circuite de racire asemanatoare cu tevile de racire ale unui radiator (este prezent un numar de 5 tevi de racire cu un diametru de 6 milimetri).

Cele trei ventilatoare sunt silentioase si sunt foarte bine protejate impotriva prafului, lucru demonstrat de certificarea IP5X. Acest lucru ne garanteaza ca aceste ventilatoare sunt bine protejate si fac fata mai bine impotriva actiunii nocive a prafului.

Ventilatoarele placii video ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC au o durata mult mai mare de viata datorita faptului ca nu merg in permanenta. Acestea pornesc numai in cazul in care temperatura depaseste 55 grade Celsius, iar in cazul unor jocuri ce solicita mai putin placa video (Dota 2 spre exemplu) acestea pornesc la o temperatura de peste 68 grade.

Fantele ce asigura circulatia aerului sunt montate in pozitie verticala si vor ghida aerul cald inspre placa de baza si apoi in exteriorul calculatorului prin peretii laterali ai carcasei.

Asus este renumit pentru faptul ca foloseste cele mai bune componente si materiale de constructie pentru produsele sale, iar placa video ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC nu face exceptie de la regula. La constructia actualei placi video au fost folosite cele mai bune condensatoare SAP, duze de aliaj de inalta calitate si fiabilitate, etc.

Conectica placii este la superlativ si este formata din mai multe porturi:

 • 2 porturi display;
 • 1 port DVI;
 • 2 porturi HDMI (acestea accepta casti VR).

Exteriorul ne ofera o prima impresie excelenta in ciuda faptului ca avem o carcasa produsa dintr-un simplu plastic colorat in negru. Singurele elemente ce ies in evidenta si ofera un aer deosebit produsului sunt ledurile RGB ce sunt prezente in partea superioara si din spate a produsului.

Cei doi conectori cu opt si sase pini ce asigura alimentarea placii video sunt rotiti la 180 de grade pentru a nu se atinge de radiator.

Accesoriile placii video ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC pe care le putem gasi in pachetul in care soseste placa video sunt destul de limitate si sunt reprezentate de un DVD pe care gasim software-ul, un manual si un adaptor cu opt pini. Dar acest lucru nu este asa de important si inclina balanta favorabil in fata performantelor placii.

 

Puncte forte:

 • Memorie excelenta;
 • Este o placa rapida;
 • Sistem de racire inovator;
 • Materialele folosite la constructia placii sunt premium;
 • Este silentioasa;
 • Conectica foarte buna

Puncte slabe:

 • Pret foarte mare de achizitie;
 • Carcasa este dintr-un plastic destul de comun;
 • Este destul de grea