Apple TV 4K 32 GB – aparatul care ne transforma orice televizor intr-un SMART TV

apple 4k

Apple TV 4K 32 GB reprezinta o optiune excelenta in cazul in care nu avem inca un televizor Smart 4K de ultima generatie. Odata ce am cumparat acest produs vom observa ca nici nu mai avem nevoie de un televizor inteligent datorita facilitatilor oferite de noul mediaplayer produs de catre cei de la Apple.

Chiar daca concurentii Apple pe sectiunea mediaplayerelor sunt numerosi iar Apple TV 4K nu este produsul perfect, acest mediaplayer ramane totusi un pas important pentru tehnologia viitorului.

Noul Apple TV 4K 32 GB nu se incalzeste

Designul aparatului ramane unul interesant dar in acelasi masura sobru. Plasticul negru lucios este in continuare favoritul celor de la Apple, dar noul model este putin mai inalt pentru o aerisire mai buna, ceea ce duce la o putere de calcul crescuta.

De altfel acest mediaplayer este primul care a fost prevazut cu un ventilator, iar acest lucru este subliniat de carcasa mereu rece, indiferent cat de mult am forta mediaplayerul. Este important insa sa nu amplasam aparatul pe covor sau pe podea pentru a il feri cat mai mult de actiunea nociva a prafului.

Desi nu dispune de cel mai nou tip de mufa USB (USB de tip C), Apple TV 4K 32 GB este echipat cu un port Ethernet si o mufa HDMI, fapt ce face ca acesta sa poata fi conectat cu usurinta la cele mai multe device-uri existente pe piata.

Telecomanda este aproape identica cu cea a modelelor precedente cu exceptia unui inel ce incadreaza butonul „meniu”. Acesta usureaza identificarea butonului in cauza in momentul in care in camera este intuneric.

Telecomanda Apple TV 4K 32 GB ramane subtire, de dimensiuni reduse, este usoara si are in componenta cele sase butoane obisnuite la care se adauga un touchpad. Meniul este insa destul de stufos si de complicat, dar asistentul vocal Siri usureaza navigarea si va deveni cu timpul cel mai bun prieten al nostru.

„Inima” Apple TV 4K 32 GB este reprezentata de un procesor A10 Fusion care este identic cu cel ce echipeaza cele mai noi modele iPad (de fapt acest procesor este considerat un „computer in stare pura”). Puterea procesorului ne va ajuta sa vizionam filme de cea mai buna calitate, dar de acest lucru vor profita in aceeasi masura si jocurile sau cele mai noi aplicatii.

Un televizor SMART TV in fiecare casa

Conectarea Apple TV 4K 32 GB este intuitiva. Tot ceea ce avem de facut este sa ne il conectam in reteaua wi – fi si sa ne introducem credentialele, iar daca suntem in posesia unui dispozitiv iOS este cu atat mai usor, deoarece putem transfera astfel rapid toate setarile catre mediaplayerul nostru.

iPhone-ul va putea fi astfel utilizat ca o telecomanda separata sau pur si simplu poate fi folosit ca o tastatura auxiliara.

Distanta fata de ruter trebuie insa sa fie de maxim 15 metri pentru a nu avea probleme cu sacadarea imaginilor.

Platforma TV prezinta unele imbunatatiri si ma refer in special la optiunea „ecran initial”, ce ne va permite sa ne sincronizam aplicatiile in cazul in care folosim mai multe televizoare.

Diferenta fata de modelele anterioare este reprezentata de rezolutia 4K, ce ne ofera de pana la patru ori mai multi pixeli (1080P) iar acest lucru se regaseste in claritatea si limpezimea imaginii. Cu ajutorul acestei rezolutii devin vizibile si cele mai mici detalii ale imaginilor (firele de iarba sau cele din barba personajelor) iar gama de culori de care ne vom bucura este mult mai mare.

O imagine 4K nu inseamna numai claritate. Imaginile vor deveni mult mai dinamice, luminozitatea va deveni mai intensa iar culoarea neagra va avea o profunzime greu de imaginat.

Desi standardul 4K este in acest moment tot ce ne putem dori de la o imagine televizata, vom observa totusi ca aceasta va inrautati si va scoate in evidenta toate problemele imaginilor filmate folosind standarde mai vechi, iar acest lucru nu va face decat sa deterioreze imaginea.

Una dintre calitatile Apple TV 4K 32 GB este faptul ca acesta are in permanenta activata optiunea HDR. Aceasta va determina automat ce varianta a imaginii este cea mai buna pentru televizorul nostru.

Conform oficialilor companiei, aceasta functie va evita acel palpait enervant al televizoarelor ce apare atunci cand vom schimba canalele si va comuta automat imaginea in si din modul HDR.

Din pacate, exista uneori tendinta de a accentua marginile ascutite si unele elemente mai iluminate ale imaginii, iar acest lucru nu poate fi din pacate corectat.

Mediaplayerul are insa o viteza remarcabila la incarcarea filmelor 4K, iar acest lucru dureaza de regula mai putin de o secunda. Viteza de incarcare depinde foarte mult si de conexiunea pe care o aveti la internet, dar nu cred ca in Romania o conexiune de mare viteza la internet mai reprezinta o problema.

Lucrurile mai putin placute apar in momentul in care constatam ca Apple TV 4K 32 GB nu are acces decat la Netflix si la Amazon Prime si nu suporta unele dintre formatele audio noi aparute (ma refer la DTS: X sau Dolby Atmos), dar oficialii firmei ne asigura ca vor remedia aceste lucruri in viitorul apropiat.

Puncte forte:

  • Ofera cel mai bun streaming video pentru televizoarele 4K;
  • Are facilitatea de asistent vocal SIRI;
  • Are foarte multe aplicatii;
  • Aspect estetic deosebit;
  • Viteza mare de incarcare a filmelor 4K;

Puncte slabe:

  • Pret ridicat de achizitie;
  • Nu are sunet Dolby Surround;
  • Nu ruleaza Youtube HD;
  • Nu poate accesa decat o singura platforma de filme: Netfilx