Cum alegem cel mai bun router wireless

poza generala router wireless

Realitatea cotidiana este guvernata de o multime de dispozitive inteligente ce sunt interconectate intre ele. Telefoanele mobile, laptop-urile, televizoarele inteligente ne ajuta sa comunicam intre noi si mai ales in cazul in care dorim sa vorbim cu persoanele dragi, iar in plus ne ofera o gama larga de jocuri sau filme, iar interconectarea acestora a depasit de mult timp stadiul de lux, devenind o necesitate.

Router wireless, accesul la date de oriunde iti doresti

Cererea mare de jocuri online, streamingul video 4K si explozia de dispozitive mobile inteligente au impins vechile routere in afara istoriei, aparand astfel necesitatea unei noi generatii de routere capabile sa suporte mai multe dispozitive conectate simultan si sa gestioneze o cantitate impresionanta de date.

Un router wireles inseamna de fapt, o combinatie intre doua dispozitive:

 • un punct de acces wireless (fara fire conectate) si
 • un router (un echipament ce permite transferul aproape instantaneu al datelor intre doua sau mai multe echipamente electronice).

Atunci cand intentionam sa cumparam un router wireless cu acoperire mare este necesar sa avem in vedere, in primul rand, tipul conexiunii puse la dispozitie de furnizorul nostru de internet, deoarece exista routere conectate prin cablu Ethernet, dar si routere de tip ADSL (ce foloseste o tehnologie mai veche de transmitere a datelor de tip asimetric, folosind cabluri telefonice din cupru).

Router wireless potrivit nevoilor noastre

De cele mai multe ori, furnizorul nostru de internet ne va propune si un router wireless in pachetul furnizat initial, dar de cele mai multe ori, acestea pot fi depasite de dimensiunile casei unde locuim si de numarul de dispozitive conectate, astfel incat este nevoie sa ne achizitionam un router de o calitate mai buna.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere este standardul wireless al routerului, deoarece acesta este in continua schimbare si este imbunatatit in mod constant de catre producatorii de routere, pentru a ne oferi o viteza mai buna de transmitere a datelor si o conexiune cat mai stabila.

Standardul universal folosit de toate routerele wi – fi este cunoscut sub specificatia 802.11 urmat de o litera ce ne arata versiunea (spre exemplu A, N, AC, etc). Toate versiunile wi – fi sunt compatibile intre ele, insa transferul de date intre acestea se va face la o viteza mai mica fata de capabilitatile routerului.

Cea mai performanta versiune este in acest moment AC, desi piata este (inca) dominata de routere wi-fi cu versiunea N. Achizitia unui router 802.11 AC este insa o optiune necesara, deoarece acesta este pregatit pentru viitor si asigura o viteza dubla de transfer a datelor fata de 802.11 N (1300 Mbps) si o conexiune fara probleme de intreruperi sau trafic ingreunat intre dispozitive.

Atentie insa la faptul ca, atunci cand discutam despre viteza unui router va trebui ca viteza acestuia sa o impartim la 8 pentru a obtine viteza de transfer exprimata in megabytes / secunda.

Un alt avantaj al noilor routere 802.11 AC este acela ca pot „sustine” mai multe conexiuni provenind de la dispozitivele inteligente ce ne inconjoara.

router-wireless

Router wireless

Viteza pentru wi – fi este insa aceea ce conteaza cel mai mult. Nu trebuia sa ne lasam inselati de valorile ce apar in fisa tehnica a produsului (cuprinse de regula intre 400 si 5400 Mbps) deoarece acestea indica de obicei valori cumulate ale vitezelor obtinute pe fir si a celor provenite din benzile 5 GHz si 2.4 GHz (acestea fiind inmultite cu numarul streamingurilor MIMO).

Aceste viteze sunt insa teoretice. Chiar in cazul in care ne vom cumpara un router wireless AC 5000 nu vom bebeficia niciodata de viteza maxima de 5000 Mbps, dar vom avea in schimb o singura banda de 600 Mbps cu o frecventa de 2.4 GHz si doua benzi de 2166 Mbps la o frecventa de 5 GHz.

Dual band sau single band?

Este interesant de stiut ca nu toate routerele au aceeasi tehnologie constructiva. Comunicarea wi – fi se face prin intermediul unor benzi speciale de frecventa prin care datele noastre vor calatori pana la destinatie.

Daca routerele mai vechi (pana la versiunea 802.11 G) foloseau o singura banda (aceea de 2.4 GHz), routerele noi au inceput sa fie echipate cu o banda suplimentara de 5 GHZ pentru a elimina blocajele de „trafic” ce isi pot face aparitia in banda de 2.4 GHZ (nu trebuie sa uitam ca acestea trebuie sa faca fata si altor echipamente ce folosesc aceeasi banda radio: cuptoare cu microunde, telefoane, echipamente cu dispozitive Bluetooth, etc si sa nu interfereze cu acestea).

Un alt avantaj al benzii de 5 GHz este o latime mai mare a benzii, fapt ce ne ofera o viteza mult mai mare de transfer a datelor si posibilitatea de a seta in acelasi timp doua retele wireless separate.

Exista insa si un neajuns al acestei benzi, ce se manifesta printr-o pierdere destul de mare de putere odata cu trecerea semnalului prin pereti (asadar acest router trebuie amplasat cat mai aproape de dispozitivele tinta). Acest lucru a inceput sa fie remediat odata cu versiunea 802.11 AC ce este echipata cu o tehnologie „beamforming” ce va difuza semnalul targetat catre dispozitivul tinta.

Asadar, alegerea ideala ar fi un router wireless de tip 802.11 AC ce ne ofera o viteza de transfer excelenta (acesta functioneaza exclusiv in banda de frecventa de 5 GHz), o conexiune stabila iar in plus reuseste sa gestioneze foarte usor un trafic foarte mare de date provenite de la mai multe dispozitive (partajare fisiere video in format 4K si audio, etc).

Atentie la varianta imbunatatita, cunoscuta si sub numele de Wave 2. Desi ofera performante fantastice (o viteza de transfer a datelor de pana la 2600 Mbps spre exemplu), aceste routere wireless  sunt mult mai scumpe, iar placile de retea capabile sa exploateze la maxim acest router sunt foarte rare.

Daca bugetul nu ne permite versiunea AC, ne este suficient un router 802.11 N ce ve gestiona cu destul de multa usurinta traficul normal de date ce apare utilizarea uzuala.

In ultimul timp si-au facut aparitia si routerele wireless tri – band, ce dispun de o banda suplimentara in frecventa 5 GHz si sunt destinate spatiilor foarte mari, cu multe dispozitive ce au nevoie de un flux foarte mare de date tranferate.

Cel mai bun router wireless este cel adaptat nevoilor noastre. Nu trebuie sa achizitionam un router scump si cu o viteza de transfer a datelor mare, inainte de a vedea care este viteza internetului furnizata de catre provider-ul nostru, deoarece aceasta va limita performantele routerului.

Antenele sunt acelea responsabile cu propagarea semnalului. Daca routerele wireless ieftine sunt echipate cu o singura antena si acopera o suprafata mai mica, cele mai bune routere wireless sunt prevazute cu mai multe antene (intre 2 si 8 antene).

Cele mai multe antene emit semnalul in toate directiile (adica sunt omnidirectionale), de aceea acestea trebuie amplasate in centrul camerelor pentru a nu pierde din puterea de acoperire.

Spatiul ce trebuie acoperit este inca unul dintre elementele importante pe care trebuie sa le avem in vedere. Cu cat acesta este mai mare, cu atat ne trebuie un router wireless mai puternic, cu mai multe antene.

Atentie la numarul si grosimea peretilor din apartamentul nostru! Cu cat creste numarul si grosimea acestora, puterea routerului trebuie sa fie mai mare.

Porturile LAN sunt importante datorita faptului ca ne vor permite sa conectam mai multe dispozitive prin intermediul cablurilor, iar aici ne referim in special la dispozitive ce necesita o viteza mare de conexiune (televizoare SMART, console de jocuri, etc).

Un router wireless cu cel putin patru porturi LAN ne va permite sa conectam mai multe dispozitive cu fir, iar un port USB ne ofera posibilitatea de a conecta o imprimanta sau o unitate USB pe care o putem partaja in retea.

Desi aproape toate routerele wireless sunt echipate cu porturi LAN ce ofera o viteza de 100 MB / secunda, ideal ar fi sa optam pentru un router echipat cu un port LAN de tip Gigabit ce ne ofera o viteza de transfer de 1000 MB / secunda.

Numarul dispozitivelor pe care le vom conecta este inca unul dintre numeroasele elemente la care trebuie sa fim atenti. Daca numarul acestora este foarte mare, cu siguranta ca nu vom putea folosi un router single band la 300 Mbp, deoarece viteza de transfer ar fi foarte mica iar folosirea tuturor dispozitivelor ar bloca complet routerul.

Problemele se vor acutiza daca suntem dependenti de Youtube, Netflix sau HBO Go, iar singura rezolvare a acestei situatii este sa alegem un router cu danda dubla sau un router high-end de tip  tri-band.

Securitatea datelor este esentiala pentru orice utilizator, iar protocolul de criptare a transmisiilor de date trebuie sa fie cat mai puternic pentru a nu fi „spart”. Este de evitat un router ce foloseste standardul WEP (ce este foarte usor de spart), iar un router wireless trebuie sa fie dotat cel putin cu un standard WPA2 ce foloseste sistemul de criptare AES.

Problemele apar in momentul in care avem in casa dispozitive mai vechi, dar acestea pot fi evitate folosind standardul WPA sau o combinatie intre WPA si WPA2.

Cele mai bune routere wireless ne ofera optiuni suplimentare de securitate, cum ar fi:

 • criptarea suplimentara,
 • monitorizarea conexiunilor,
 • supravegherea dispozitivelor conectate, etc.

Daca ne dorim sa controlam absolut tot ce trece prin router vom opta pentru un router ce include un firewall puternic, iar daca dorim se ne protejam copii impotriva unor informatii sau programe nocive vom cumpara un router ce este prevazut cu control parental.

O lista cu cele mai bune routere wireless, insotite de poze si de comentarii ale utilizatorilor poate fi gasita aici

Locul unde este amplasat routerul este iarasi foarte important, deoarece amplasarea acestuia poate avea un impact extraordinar de mare asupra performantelor retelei. In cazul apartamentelor mici sau a garsonierelor acesta poate fi amplasat oriunde in camera, insa in cazul unei case de mari dimensiuni, routerul trebuie amplasat intr-o pozitie centrala la etaj (sau la un nivel mediu, in cazul unei case cu doua sau mai multe etaje).

Garantia acordata pentru un router wireless trebuie sa fie cat mai mare, iar un minim de doi ani este imperios necesar.

Cele mai bune routare in viziunea noastra sunt cele de mai jos:

Asus RT-N18U 2

Asus RT-N18U 2.4GHz

 • Router Gigabit single band
 • Standard wi – fi: 802.11 N
 • 3 antene
 • Banda frecventa de 2.4 GHz si rata de transfer de 600 Mbps / sec
 • Rata buna de transfer Ethernet: 10 / 100 / 1000
 • 4 porturi LAN, 1 port WAN si 4 porturi USB
 • Tehnologii de securitate WEP64, WPA, WPA2, WPS
 • Print server, parental control, AiCloud, Download Master
ASUS RT-AC66U

ASUS RT-AC66U

 • Router Gigabit dual band
 • Standard wi – fi: 802.11 AC
 • 3 antene detasabile
 • Benzi de frecventa de 2.4 si 5 GHz si rata de transfer de 450 + 1300 Mbps
 • Rata buna de transfer Ethernet: 10 / 100 / 1000
 • 4 porturi LAN, 1 port WAN si 2 porturi USB
 • Tehnologii de securitate WEP64, WPA, WPA2, WPS, Firewall
 • Print server , AiCloud, Media Server, DNLA
ASUS RT-AC5300

ASUS RT-AC5300

 • Router Gigabit tri band
 • Standard wi – fi: 802.11 AC
 • 8 antene
 • Benzi de frecventa de 2.4 si 5 GHz si rata de transfer de 1000 + 2167 +2167 Mbps
 • Rata buna de transfer Ethernet: 10 / 100 / 1000
 • 4 porturi LAN, 1 port WAN si 2 porturi USB
 • Tehnologii de securitate WEP64, WPA2 - PSK, WPA2 – Enterprise, WPS suport, Radius 802.1x
Linksys WRT32X

Linksys WRT32X

 • Router Gigabit dual band
 • Standard wi – fi: 802.11 A/B/G/N/AC
 • 4 antene
 • Benzi de frecventa de 2.4 si 5 GHz si rata de transfer de 600+2600 Mbps
 • Rata buna de transfer Ethernet: 10 / 100 / 1000
 • Tehnologii de securitate WPA2