Cum alegem cea mai buna rama foto digitala pentru noi

Cea mai buna rama foto digitala

Tehnologia este intr-o continua schimbare. Viata noastra s-a schimbat odata cu aparitia mediului online si a miniaturizarii aparaturii digitale, fapt ce a facut posibila aparitia unor aparate ce pareau de domeniul fantasticului pana in urma cu acum cativa ani.

Rama foto digitala pentru imortalizarea clipelor minunate

Fotografia este o arta. Dintotdeauna oamenilor le-a placut sa imortalizeze scenele frumoase din viata lor si mai ales momentele speciale alaturi de copii, familie. De-a lungul timpului, modul de pastrare a pozelor s-a schimbat. Si asa cum am mentionat, era digitalizarii a constituit un pas important si pentru domeniul fotografiei.

Vechile aparate foto voluminoase, ce functionau pe baza de filme care se developau au ajuns foarte rar sa fie utilizate, iar fotografiile digitale au devenit o obisnuinta. Astfel, se pot imortaliza toate momentele frumoase din viata, dar deseori aceste poze ajung sa fie uitate intr-o arhiva din calculator.

Daca dorim sa avem aceste poze la indemana, este nevoie sa cumparam o rama foto digitala ce poate fi tinuta la vedere si poate fi utilizata atat la birou, cat si acasa, sau in oricare alt loc.

Rama foto digitala este un echipament asemanator cu o tableta. Ele sunt compuse dintr-un ecran digital, un procesor, memorie interna si un soft de vizualizare al pozelor. Aceasta se poate incarca cu poze prin intermediul unui USB sau al unui card de memorie, iar pozele vor fi redate sub forma de slideshow (succesiune).

Aspectul acestor rame foto digitale este foarte apropiat de cel al unei rame foto clasice, dar designul modern si faptul ca poate reda o multitudine de poze sau filmulete in acelasi loc, o scot in evidenta si o plaseaza in topul cadourilor pe care le putem realiza pentru cei dragi noua.

Atunci cand alegem cea mai buna rama foto digitala trebuie sa ne gandim care este motivul pentru care o achizitionam:

 1. Dorim sa o luam pentru noi si sa o pozitionam acasa intr-un loc pe care il vedem mereu, iar locul este mai putin luminos?
 2. O luam pentru birou si o vom pozitiona intr-o zona cu foarte multa lumina?
 3. O facem cadou parintilor sau bunicilor sau prietenilor?

In functie de raspunsul la cele 3 intrebari de mai sus, trebuie sa ne uitam la cateva caracteristici cand alegem rama foto digitala:

Dimensiunea ecranului este unul dintre factorii importanti atunci cand cumparam rama digitala. Aceasta este cuprinsa in mod normal intre 7 si 15 inch, dar cele mai multe modele au ecrane cu dimensiuni cuprinde intre 7 – 10

Rama_foto_digitala

Rama foto digitala

inch.

Nu numai dimensiunea ecranului este importanta, ci si raportul dintre lungime si latime, exact ca in cazul monitorului unui laptop. Aceasta trebuie aleasa in functie de raportul camerelor foto (marea majoritate a acestora au un raport de 4:3).

Spre exemplu, o rama foto digitala in format widescreen (16:9) ne va deforma vizibil marginile pozei.

Daca se alege o rama foto digitala cu un alt raport, va trebui sa editam pozele inainte de a le incarca sau va trebui sa umblam in setarile camerei foto.

Tipul de panel al ecranului este esential in cazul unor asemenea produse. Acesta este responsabil atat de calitatea imaginilor afisate, cat si de contrast, luminozitate si de unghiul de vizionare (cu cat acesta este mai larg, cu atat rama foto digitala va putea fi vizualizata mai bine din toate unghiurile camerei).

Cele mai bune ecrane sunt cele de tip OLED (dar pretul unui asemenea produs va fi extraordinar de mare) si IPS (acestea echipeaza cea mai mare parte a ramelor foto digitale si sunt renumite pentru calitatea culorilor afisate).

Ramale foto digitale, de calitate mai slaba, sunt echipate cu panouri de tip TN sau VA.

Intensitatea luminoasa a ecranului va trebui aleasa in functie de locul unde va fi amplasata rama foto. Astfel, daca aceasta va fi amplasata in locuri cu lumina puternica, va trebui sa optam pentru un produs cu 200 – 250 cd/mp.

Este ideal sa alegem un produs ce ne permite reglarea intensitatii luminoase in functie de locul unde va fi amplasata rama, iar cele mai bune rame foto digitale vor regla automat luminozitatea in functie de noile conditii ambientale.

Cele mai performante rame foto digitale sunt produse de Hama si Braun.

Rezolutia ecranului este de asemenea importanta. Pentru o experienta placuta, este necesar sa avem o rezolutie cat mai mare. In general, o rama foto digitala nu are nevoie de o rezolutie extraordinar de mare, deoarece aceasta nu este privita de foarte aproape. O rezolutie de minim 800 x 600 este insa imperios necesara.

Memoria ramei foto digitala este de asemenea importanta. Cea mai buna rama foto digitala trebuie sa detina memorie cat mai mare, pentru a putea stoca mai multe poze sau filmulete (in general, memoria interna este in jur de 4 GB). Rama foto digitala poate fi dotata atat cu memorie interna, cat si cu porturi USB (pentru a introduce un stick de memorie) sau cu un slot pentru carduri de memorie.

Este recomandat sa achizitionam un produs care sa fie inzestrat atat cu memorie interna, cat si cu un slot pentru a ne permite sa introducem un card de memorie. In general, ramele foto digitale suporta carduri microSD, MMC, SD sau SDHC.

Atentie insa la numarul maxim de poze ce poate fi gestionat de rama foto. Fiecare rama digitala poate gestiona un numar maxim de fotografii, indiferent de memoria acesteia, iar pentru a afla acest lucru este necesar sa citim cu atentie manualul producatorului pe care il gasim cu usurinta pe internet sau in pachetul de achizitionare.

Formatele foto si video ce urmeaza a fi afisate sunt foarte importante. Astfel, trebuie sa ne asiguram ca cea mai buna rama foto digitala suporta cat mai multe formate (de tip jpeg, jpg, etc…), deoarece este destul de greu sa vedem ca pozele noastre sunt facute intr-un jpeg codat progresiv, iar rama noastra nu poate reda acest format.

Acest lucru este valabil si in cazul materialelor video. In plus, este necesar sa cercetam cu atentie si ce codecuri sunt suportate de rama foto digitala.

Porturi_rama_foto_digitala

Porturi rama foto digitala

Montarea ramei este un criteriu de care va trebui sa tinem seama. Aceasta ar fi bine sa poate fi montata si vertical, dar si orizontal, si de aceea trebuie urmarit ca aceasta sa fie inzestrata cu un accelerometru ce va detecta automat pozitia ramei si va intoarce pozele in functie de modul in care aceasta este montata.

Alimentarea poate fi realizata atat cu ajutorul retelei normale de curent electric (alimentare de la priza), cat si cu baterii sau acumulatori. Cea mai buna rama foto digitala trebuie sa poata fi alimentata cu acumulatori, deoarece astfel va putea fi amplasata aproape oriunde, iar acumulatorii vor fi reincarcati ori de cate ori dorim.

Exista si variante de rame ce se pot alimenta direct de la laptop, prin intermediul portului USB si acestea sunt cele mai utilizate de catre cei ce doresc pozitionarea ramei digitale, pe birou.

Este ideal sa alegem o rama foto ce poate fi programata pentru a se inchide si a porni automat la o anumita ora. Astfel, ne vom reduce bugetul alocat pentru plata energiei electrice (sau a bateriilor) si vom prelungi durata de viata a produsului.

Cele mai bune rame foto digitale sunt prevazute si cu o gama larga de functii suplimentare:

 • cu difuzoare sau un jack pentru casti,
 • redare video
 • si un temporizator ce ne va permite sa schimbam perioada slideshow-ului.

Este util ca produsul nostru sa ne afiseze durata pana la afisarea urmatoarei poze, ordinea de afisare a pozelor si felul tranzitiei (efectul virtual utilizat la trecerea intre poze).

Cele mai noi rame foto digitale au functii speciale ce se ocupa de imbunatatirea calitatii imaginilor redate si pot reda fisiere muzicale in timp ce sunt afisate pozele.

Aceasta trebuie sa ne permita sa alegem folderele pe care le dorim afisate, sa se inchida (sau deschida) automat la ora dorita de noi, sa aiba telecomanda pentru a usura manevrarea si sa suporte wi – fi.

Ramele foto digitale avansate sunt dotate si cu un port LAN (ce ne permite sa utilizam un cablu Ethernet), conexiune Bluetooth, browser web, expediere de poze prin e-mail si pot fi folosite ca monitor aditional pentru un laptop sau calculator.

Intretinerea trebuie sa fie usor de realizat. Este un lucru binecunoscut ca praful, lumina directa a soarelui si caldura sunt cei mai mari inamici ai produselor electronice si va trebui sa luam masuri speciale pentru a ingriji rama foto digitala asa cum procedam si cu tabletele sau laptopurile noastre.

Ecranul va fi sters cu o laveta moale de bumbac, pentru a indeparta praful, iar mizeria din interiorul sloturilor destinate cardurilor de memorie poate fi indepartata folosind un aspirator de mana, special pentru electronice de mici dimensiuni.

Cele mai fiabile rame foto digitale pot fi achizitionate de aici

Brandul si garantia sunt esentiale. Este important sa achizitionam un produs de marca, deoarece astfel vom fi siguri ca rama noastra digitala este bine construita, iar materialele si componentele folosite sunt de calitate buna si ne vor asigura o functionare indelungata a produsului.

Garantia va fi de minim 24 de luni si va trebui sa aiba inclusa o perioada de retur pentru situatiile in care rama prezinta pixeli morti sau nu se va ridica la inaltimea asteptarilor noastre.

Recomandarile noastre le puteti regasi mai jos.

 

BRAUN DIGIFRAME 1870

BRAUN DIGIFRAME 1870

 • Ecran TFT excelent, de 18.5 inch
 • Intensitate luminoasa de 300 cd / mp
 • Patru sloturi pentru carduri foto si un port USB
 • Suporta multiple formate video si audio
 • Doua difuzoare de 2 W
 • Zoom, fotografii rotative, functie auto – pornire
DigiFrame 1080

Braun DigiFrame 1080

 • Dimensiunea display-ului TFT este foarte buna, de 9.7 inch cu o rezolutie de 1024 x 768 pixeli
 • Cititor de carduri pentru formatele SD, MMC, SDHC, MS
 • Port USB 2.0
 • Dimensiunile sunt de 255 x 175 x 23 milimetri iar greutatea este de 700 grame
BRAUN DIGIFRAME 1220

BRAUN DIGIFRAME 1220

 • Display LCD cu o diagonala excelenta: 12.1 inch
 • Memorie interna generoasa, 4 GB
 • Suporta carduri de memorie de tip MMC, SD, SDHC, MS
 • Port mini USB si USB 2.0
 • Suporta multiple formate video si de imagine
 • Functie auto – pornire si doua difuzoare