Cum alegem cea mai buna placa video

cea mai buna placa video

Placa video este un card specializat cu rol de a genera imagini si de a le trimite catre monitor. O placa video puternica ne este necesara in momentul in care jucam jocuri de ultima generatie, sau lucram cu fisiere grafice la o rezolutie mare.

Cea mai buna placa video este alegerea calitatii

Cea mai buna placa video este formata dintr-un procesor grafic si o memorie video (VRAM). Nu trebuie sa confundam procesorul placii video cu cel al calculatorului, deoarece acesta este total diferit si este destinat realizarii unei singure operatiuni: aceea de redare a imaginii.

Memoria placii video este destinata prelucrarii unui volum urias de date ce provine de la procesor si trebuie sa fie suficient de mare pentru a procesa rapid o cantitate consistenta de calcule matematice.

Pentru ca aceste aplicatii sa ruleze repede si cursiv este nevoie de un procesor grafic puternic, ce foloseste placa video ca un al doilea procesor.

Cele doua modele de placi video

Placile video pot fi de doua feluri, in functie de modul constructiv al calculatorului:

 • integrate sau
 • dedicate.
 1. Placa video integrata este inclusa in chipset-ul procesorului. Calculatoarele echipate cu acest gen de placi video au marele dezavantaj ca aceasta nu mai poate fi schimbata daca dorim sa facem un upgrade, iar performantele initiale ale placii sunt de regula mult mai slabe ca fata de o placa video dedicata.
 2. Placa video dedicata este o placa separata, cu performante originale mai bune, ce poate fi schimbata in orice moment atunci cand apar jocuri noi sau filme la o rezolutie superioara.

Este recomandat sa achizitionam un calculator sau un laptop ce este echipat cu o placa video dedicata, datorita performantelor superioare oferite de aceasta si a faptului ca poate fi inlocuita odata cu evolutia jocurilor sau a softurilor utilizate.

Placa video

Placa video

Inainte de a ne achizitiona cea mai buna placa video este necesar sa verificam daca calculatorul nostru dispune de un procesor suficient de puternic, deoarece placa video solicita destul de mult procesorul calculatorului. In cazul in care nu dispunem de un procesor destul de puternic, o placa video performanta ce necesita mai multe resurse poate avea un efect dezastruos asupra functionarii sistemului.

Sursa de alimentare trebuie sa fie compatibila cu sistemul. O placa video noua necesita un conector cu 6 pini si o sursa de alimentare suficient de puternica pentru a alimenta sistemul. Daca sursa este slaba, sistemul va functiona foarte prost si este posibil chiar sa ne „prajim” unele componente.

Cei mai mari producatori de placi video sunt cei de la AMD si nVidia. Acestia lanseaza anual cate o noua serie de placi video cu caracteristici din ce in ce mai bune, performanta acestora este chiar si cu 40% mai buna fata de modele mai vechi cu un an.

Producatorii de placi grafice sunt numerosi: Zotac, Asus, Gigabyte ,XFX, etc… Acestia nu fac decat sa respecte regulile si procedurile producatorilor de cipuri grafice (nVidia si AMD).

Caracteristici dupa care se face alegerea unei placi video

Interfata

In prezent protocoalele de conectare ale placilor video cu placa de baza s-au standardizat destul de mult. Daca acum multi ani in urma placile video se conectau prin intermediul unui slot AGP, iar apoi prin sloturi PCI (ce nu erau compatibile cu AGP-ul), astazi s-a trecut la PCI – Express, care a ajuns deja la varianta 3.0. Nu trebuie sa ne ingrijoreze foarte tare aceasta evolutie, deoarece placile PCI – Express sunt compatibile, indiferent de versiunea acestora.

Singurele probleme ce isi pot face aparitia sunt cele in cazul in care utilizam doua placi video sau folosim un procesor Ivy Bridge.

Racirea

Racirea este unul dintre cei mai importanti parametri dupa care se face alegerea placii video. Este binecunoscut faptul ca cea mai mare sursa de caldura a unui calculator este reprezentata de placa video, iar fara un sistem de racire performant pot fi suprasolicitate cu usurinta anumite componente ale calculatorului acest factor ducand la distrugerea lor.

Sistemele de racire pot fi:

 • pasive;
 • active.

Sistemul de racire pasiv este constituit numai dintr-un radiator de mari dimensiuni, cu rolul de a disipa caldura acumulata.

Sistemul activ de racire are in componenta un radiator mai mic langa care este pozitionat un ventilator, cu rolul de a raci radiatorul.

Este recomandat sa achizitionam cea mai buna placa video cu un sistem de racire activ, chiar daca aceasta este mai zgomotoasa datorita ventilatorului cu care este echipata. Printre acestea se pot gasi si placi video ieftine.

Memoria si frecventa

Memoria si frecventa placii video sunt la fel de importante precum in cazul procesorului unui calculator. Cu cat memoria si viteza de lucru este mai mare, cu atat imaginile vor fi mai fluide si vor avea o calitate si o textura mai buna.

Atentia mare la BUS-ul sau frecventa acesteia. O placa video cu un BUS 512 si cu un VRAM mai mic va fi intotdeauna mai rapida decat una cu un BUS 256 cu 4 VRAM.

Nu are sens insa sa investim foarte mult intr-o memorie foarte mare, deoarece vom plati scump resurse pe care nu le vom folosi niciodata la capacitate maxima.

In prezent, pe piata se gasesc memorii: DDR2, DDR3, GDDR5 si GDDR5X.

Seria procesorului

Procesoarele sunt „inima” placii video, iar doua placi cu un GPU identic ar trebui sa functioneze la fel. Atentie insa la fabricantul placii video, deoarece s-au intalnit cazuri in care au fost modificati anumiti parametrii ai procesoarelor.

Latimea de banda (cunoscuta si sub denumirea de BUS) este reponsabila cu redarea graficii la o rezolutie buna si la o viteza mare. Este calculata in gigaocteti pe secunda si este dependenta de frecventa memoriei.

Acesta este practic traseul pe care se face transferul de date din procesor catre memoria VRAM, iar largimea acestuia ne arata cantitatea de biti ce circula intre aceste doua componente. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat mai multi biti pot circula simultan.

Cele mai utilizate latimi de banda sunt cele de: 128, 156, 320 si 512 biti.

Pixel Pipelines este acea parte a placii video ce se ocupa cu transformarea informatiei in pixeli si depinde de viteza de redare a imaginii. Astfel, o placa video cu 8 pixel pipelines va reda de doua ori mai multa informatie fata de o placa cu 4 pixeli pipelines.

Shader Model este o optiune foarte importanta pentru jocuri. Acestea sunt niste instructiuni precise folosite de Open GL sau de Direct 3D pentru a imbunatati si fluidiza efectele grafice.

CrossFire / SLI

Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu placile video, acestea sunt variantele utilizate de producatori pentru  a lega mai multe placi simultan la calculator.

 • Cei de la AMD folosesc protocolul CrossFire;
 • SLI este utilizat de catre nVidia.

Aceasta caracteristica trebuie insa luata in seama numai daca avem nevoie de o putere uriasa de randare a datelor si folosim intensiv calculatorul pentru a lucra cu fisiere grafice sau pentru a ne juca cele mai noi jocuri.

Un utilizator normal trebuie sa evite sa adauge mai multe placi video in cadrul aceluiasi sistem, deoarece ar avea nevoie de o sursa de alimentare mai puternica si de o carcasa cu un sistem de racire performant.

O lista a celor mai bune placi video existenta in momentul de fata pe piata romaneasca se afla aici

Conectorii si numarul acestora

Un calculator trebuie sa poata fi conectat la cat mai multe dispozitive multimedia sau monitoare.

Conectorii ce nu trebuie sa lipseasca celei mai bune placi video sunt cei analogici (S-VIDEO sau VGA) si cei digitali (DVI, HDMI, Display Port).

Datorita dezvoltarii semnalului digital, o placa video buna este cea prevazuta cu porturile digitale, ce ne permit sa conectam calculatorul la un monitor Full HD sau la un SMART TV.

Numarul conectorilor este important daca dorim sa legam calculatorul la un numar mare de monitoare.

Garantia este un factor important si trebuie sa fiti atenti pe ce perioada se ofera este cuprinsa, de obicei, intre 24 si 36 de luni.

Placile video recomandate de noi se gasesc mai jos:

 

ASUS GeForce® GTX 1080

ASUS GeForce® GTX 1080

 • Slot PCI Express 3.0
 • Chipset nVidia
 • Racirea este mai eficienta datorita tehnologiei DirectCU III
 • Ventilator triplu pentru o racire mai rapida si mai silentioasa
 • Rezolutia maxima este de 7680 x 4320
 • Interfata HDMI cu suport VR
 • Memorie de 8 GB DDR5X
 • Frecventa procesorului este de 1695 Mhz
 • Overclocking – ul se realizeaza usor fara sa afecteze fiabilitatea placii
 • Gaming booster
Gainward GeForce® GTX 1060

Gainward GeForce® GTX 1060

 • Slot PCI Express 3.0
 • Chipset nVidia
 • Rezolutia maxima este de 4096 x 2160
 • Frecventa procesorului este de 1708 Mhz
 • Memorie de 6 GB DDR5
 • Conectori DVI (1), HDMI (1), DisplayPort (3), alimentare pe 8 pini
 • Racire activa cu ajutorul unui ventilator dublu
MSI Radeon RX 570 GAMING

MSI Radeon RX 570 GAMING

 • Slot PCI Express 3.0 16X
 • Chipset AMD Radeon
 • Frecventa procesorului este de 1293 Mhz
 • Memorie de 4 GB DDR5
 • Conectori DVI (1), HDMI (2), DisplayPort (2), alimentare pe 8 pini
 • Racire activa cu ajutorul unui ventilator dublu
Gigabyte AORUS Radeon RX 570

Gigabyte AORUS Radeon RX 570

 • Interfata HDMI cu suport VR
 • Poate reda 16,8 milioane de culori
 • Sistem de racire inovativ, pe baza de placi si conducte de cupru
 • Rezolutia maxima este de 7680 x 4320
 • Chipset AMD Radeon
 • Frecventa procesorului este de 1295 Mhz
 • Memorie de 4 GB DDR5
 • Conectori DVI (1), HDMI (1), DisplayPort (3), alimentare pe 8 pini