De ce avem nevoie de un tocator resturi vegetale?

Tocator_resturi_vegetal

Abia a trecut toamna, iar primavara va sosi destul de repede. Si tot asa, toate anotimpurile ne marcheaza aspectul gradinii.

Tuturor ne place sa avem o gradina ingrijita. Copacii tunsi ne vor oferi umbra mult dorita, florile lor ne vor incanta privirea, primavara. De asemenea si tufele sau coniferele, ca si florile ne ofera bucurie tot timpul anului.

Amenajarea gradinii trebuie facuta cu foarte mare atentie, iar munca ne va fi considerabil usurata de folosirea unor unelte specializate.

Unul dintre factorii esentiali este fertilizarea solului, pentru care specialistii ne recomanda compostul realizat din tocarea crengilor si a resturilor vegetale.

Compostul se va obtine cu usurinta prin utilizarea unui tocator resturi vegetale, ce a devenit un instrument aproape indispensabil pentru gradina noastra.

Tocator_de_resturi_vegetale_electric

Tocator de resturi vegetale electric

O gradina pregatita mereu pentru vizite

In plus, acesta ne va ajuta sa scapam cu usurinta de crengile si resturile rezultate in urma intretinerii gradinii, astfel ca gradina noastra va fi mereu curata, ingrijita, iar solul va contine substantele nutritive necesare plantelor si pomilor.

Tocatorul de resturi vegetale trebuie ales cu mare atentie, pentru a avea randamentul dorit si a ne oferi usurinta in manevrare si intretinere.

Aparatul va fi ales in primul rand in functie de marimea gradinii noastre.

Astfel, daca avem o gradina de dimensiuni mici sau medii inseamna ca vom avea o cantitate mai mica de resturi vegetale si crengi de eliminat, iar un tocator de resturi vegetale electric ne este suficient.

Desi ne va fi necesar un prelungitor si o accesul la o priza (lucru ce poate ingreuna uneori manevrarea aparatului), tocatorul se va achita cu brio de sarcinile sale. Acest tip de tocatoare sunt comercializate la un pret destul de mic, astfel ca bugetul nu ne va fi afectat semnificativ, iar motorul este silentios, economic si nu polueaza mediul inconjurator.

In plus, intretinerea acestora este usoara si nu creeaza probleme deosebite.

Tocator_pe_benzina

Tocator de resturi vegetale pe benzina

Daca gradina noastra este mare, este recomandat sa ne achizitionam un tocator pe benzina. Acesta beneficiaza de un motor puternic ce poate marunti o cantitate impresionanta de resturi vegetale si crengi groase. este recomandat mai ales pentru cei care detin livezi cu foarte multi pomi fructiferi. Acestia trebuie intretinuti cu atentie pentru a ne bucura de fructele lor.

Aparatul poate fi transportat cu usurinta in gradina datorita rotilor cu care este echipat, asigurandu-ne astfel autonomia necesara, dar este mai zgomotos.

Puterea motorului este un factor pe care trebuie sa il luam in seama la cumpararea tocatorului vegetal de resturi. Astfel, pentru maruntirea frunzelor, pentru iarba si pentru tocarea crengilor de mici dimensiuni ale arbustilor tineri ne este suficient un motor cu o putere de 2000 – 2200 wati, ce este intalnit frecvent in cazul tocatoarelor de resturi vegetale electrice.

Daca suprafata gradinii este mai mare si include si arbori cu crengi mai groase, ne este necesar un motor cu o putere cuprinsa intre 2500 – 3000 wati (pentru aparatele electrice, acestea oferind si un diametru mai mare de taiere) sau 4 – 5 CP in cazul motoarelor pe benzina. Motoarele pe benzina pot ajunge insa cu usurinta pana la 15 CP.

Atunci cand alegem un tocator de resturi vegetale trebuie sa ne gandim daca il vom folosi numai pentru maruntire sau daca dorim sa obtinem si compost.

Variantele ieftine ale aparatelor sunt tocatoarele cu impact, ce folosesc o lama (sau un sistem de lame) rotativa interna ce este responsabila cu sectionarea si maruntirea resturilor vegetale. Astfel, materialul obtinut este destul de mare si nu poate fi folosit drept compost.

Acest tip de tocator este folosit numai pentru maruntire, iar motorul este zgomotos. De aceea utilizarea lui se face pe timpul zilei.

Cele mai bune tocatoare de resturi vegetale sunt cele cu turbina, ce zdrobesc inclusiv crengile, indiferent de marimea acestora, rezultand resturi vegetale de mici dimensiuni ce pot fi utilizate pentru ingrasarea solului.

Pentru a nu forta inutil aparatul trebuie sa fim atenti la diametrul de taiere. Acest indicator ne arata grosimea crengilor ce pot fi taiate si este bine sa il respectam, pentru a nu deteriora aparatul. Diametrul de taiere obisnuit este in jur de 3,5 – 4 centimetri, iar cele mai avansate aparate pot ajunge pana la 8 – 9 centimetri.

Gura de alimentare trebuie sa fie larga, pentru a introduce crengi cu forme si marimi diferite. Este recomandata o gura de tip palnie, cu capac.

Materialele din care au fost realizate cutitele sunt importante, deoarece ascutirea acestora se face cu dificultate, iar inlocuirea este destul de scumpa. Sunt recomandate cutitele din otel inalt aliat ce au fost taiate cu laserul, ce au o rezistenta remarcabila la uzura.

Tocator_resturi_vegetale_industrial

Tocator resturi vegetale industrial

Inaltimea de alimentare trebuie sa fie mica, pentru a ne feri de eforturi fizice prelungite, iar inaltimea de evacuare trebuie sa fie reglabila si cat mai inalta.

Rezervorul in care se vor depozita resturile maruntite este bine sa fie cat mai mare, pentru a nu avea nevoie sa il golim foarte des. Capacitatea minima a acestuia trebuie sa fie de 50 – 55 litri.

Debitul de taiere variaza intr-o gama foarte larga. Astfel, ne este suficient un debit de minim 100 kg / ora daca avem o gradina mica, sau de minim 200 kg / ora daca suprafata pe care o avem de prelucrat este mai mare.

Unele tocatoare sunt prevazute si cu un sistem de siguranta ce nu permite pornirea aparatului pana nu montam toate componentele corect, iar acest aspect ajuta la preintampinarea accidentelor.

De asemenea, este necesar sa ne asiguram ca aparatul nostru va fi usor de transportat, iar rotile nu trebuie sa lipseasca. Este ideal ca aparatul sa aiba patru roti, de mari dimensiuni, ce ii vor oferi posibilitatea de a fi deplasat si pe teren accidentat.

Cele mai bune tocatoare de crengi pot fi cumparate de aici

Furnizorul si garantia sunt importante, deoarece astfel avem certitudinea ca produsul achizitionat va functiona o perioada lunga de timp, iar materialele si tehnologia folosite la construirea acestuia sunt de ultima generatie.

Perioada de garantie trebuie sa fie de minim 24 de luni si sa aiba si o clauza de retur timp de 30 de zile, necesara in cazurile in care produsul nu corespunde asteptarilor noastre.

Cele mai bune tocatoare de crengi (in viziunea noastra) sunt urmatoarele:

 

Eliet Neo2

Eliet Neo2

 • Putere foarte mare, de 2500 W
 • Capacitatea de colectare a resturilor este de 50 litri
 • Deschiderea gurii de alimentare este de 160 mm
 • Viteza de taiere buna, de 36.000 mii de taieri / minut
 • Protectie termica a motorului
 • Nivel redus de zgomot
ELIET Maestro City

ELIET Maestro City

 • Motor pe benzina cu o putere de 5.5 kW
 • Volum mare al cosului colector, de 60 litri
 • Camera si jgheab de alimentare din otel
 • Poate toca atat deseuri fine cat si ramuri groase de copaci
 • Viteza mare de tocare, de 36.000 tocari pe minut
 • Rotor cu 12 cutite reversibile
 • Dimensiunile sunt de 740 x 650 x 910 milimetri iar greutatea de 63 kilograme
 • Nivel redus de zgomot: 112 dB