Cum alegi cea mai buna drujba ieftina

cea mai buna drujba ieftina

Ca orice gospodar trebuie sa ne pregatim de intretinerea gradinii sau a livezii, daca avem oportunitatea sa ne bucuram de aceste oaze de liniste. Copacii, pomii fructiferi sau orice alt arbust din gradina noastra trebuie intretinut si oricat ne straduim sa facem acest lucru, avem nevoie de ajutorul tehnologiei. De aceea, drujba poate fi utilizata atat in micile gospodarii, cat si la nivel industrial.

Cea mai buna drujba in slujba gradinii

Achizitionarea unei drujbe este la prima vedere o sarcina dificila pentru oricine nu este familiarizat cu aceste produse. Ofertele bogate ne asalteaza din toate directiile si vom realiza rapid ca exista foarte multi factori ce trebuie luati in calcul atunci cand ne dorim achizitionarea unei drujbe.

Chiar daca achizitionarea unei drujbe se bazeaza in primul rand pe nevoile noastre si trebuie sa respecte un anumit buget, acest lucru nu este un joc si trebuie sa respectam niste reguli foarte clare pentru a fi siguri ca am cumparat o drujba ieftina, buna si potrivita pentru nevoile noastre.

Drujba prietena sau inamic

Nimeni nu trebuie sa utilizeze o drujba fara sa citeasca instructiunile de folosire ale acestei unelte. Aceasta poate produce accidente grave daca utilizarea ei nu respecta manualul de instructiuni.

Drujba este unul dintre cele mai eficiente mijloace de a taia copacii si ramurile groase. Aceasta este de fapt un fierastrau cu lant, al carui motor actioneaza (ajutat de un ambreiaj centrifugal) lantul. Este necesar insa sa fim atenti la manevrarea acesteia, deoarece lantul nu poate fi protejat si devine, asa cum am mentionat mai sus, una dintre cele mai periculoase unelte din lume.

Drujba electrica

Drujba electrica

In primul rand trebuie sa ne gandim daca dorim autonomie si usurinta in utilizare sau numai putere in stare pura, iar cand vom avea raspunsul la aceasta intrebare vom alege modul in care va fi alimentata drujba.

Drujbele sunt de mai multe tipuri si pot fi alimentate:

 • cu combustibil lichid (benzina sau motorina)
 • cu combustibil electric.

Drujbele pe combustibil lichid sunt renumite deoarece combina in cel mai fericit mod mobilitatea si puterea. Acestea au fost de fapt primele drujbe folosite, modele alimentate cu ajutorul curentului electric fiind o aparitie mai recenta.

Aceste drujbe sunt adevarate „motoare de putere” si sunt folosite in cazul in care avem de taiat arbori de mari dimensiuni, iar folosirea acestora nu se justifica in cazul in care avem de taiat arbori mici, din propria gradina datorita faptului ca aceasta nu ar functiona la capacitatea maxima si se vor deteriora mai repede.

Motorul simplu in doi timpi functioneaza cu un amestec de ulei si benzina, iar acest lucru (combinat cu mecanismul simplu si robust) contribuie la prelungirea duratei de viata. Drujbele ce functioneaza cu combustibil lichid sunt cele mai fiabile disponibile.

Desi viteza de taiere este foarte mare, acest lucru este insotit de un nivel mare de zgomot si de gazele evacuate de motor iar intretinerea este mai dificila si costisitoare.

In cazul in care optam pentru o drujba alimentata cu combustibil lichid trebuie sa avem grija sa verificam si capacitatea cilindrica, ce trebuie sa fie de minim 45 centimetri cubi (cc).

Drujbele electrice sunt ideale in conditiile unei gradini de mici dimensiuni deoarece:

 • sunt usoare;
 • usor de utilizat;
 • au un nivel de zgomot scazut;
 • sunt mai ieftine fata de drujbele pe motorina.

Dezavantajul il constituie faptul ca drujba electrica nu pot fi folosita decat in preajma sursei de curent, dar exista si varianta drujbelor cu acumulatori ce inlatura acest inconvenient. In utilizarea unor drujbe cu acumulatori, tehnologia din prezent a evoluat destul de mult pentru ca durata de viata a acestora sa fie destul de mare.

Companii ca Makita sau Dewalt au investit foarte mult in acumulatori de mare capacitate dar si in reducerea timpului necesar pentru incarcarea acestora.

Puterea degajata de motor face insa fata numai arborilor de dimensiuni mai reduse sau unor crengi de maxim 12 centimetri grosime.

O drujba este formata din doua elemente principale:

 • motorul;
 • partea responsabila cu taierea, alcatuita dintr-un lant si un suport de tabla in jurul caruia acesta se invarte.

Un lucru mai putin stiut este dimensiunea suportului in jurul caruia se invarte lantul, deoarece aceasta are un rol foarte important pentru capacitatea de taiere a drujbei.

Lungimea acesteia are dimensiuni diferite ce poate varia intre 6 centimetri (in cazul drujbelor electrice) si 20 - 25 de centimetri (pentru drujbele profesionale pe benzina). Lungimea acestora este cu atat mai importanta cu cat aceasta determina diametrul maxim al lemnului ce poate fi taiat „dintr-o singura trecere”.

Importanta este si latimea acesteia, deoarece este indicat ca acest suport sa fie cu 2 – 3 centimetri mai mare fata de ceea ce incercam sa taiem.

Lantul este unul dintre cele mai importante elemente ale drujbei. Acesta trebuie sa ne asigure o anumita viteza de taiere, dar sa fie fiabil si sa reziste puterii oferite de catre motor. Distanta dintre dintii de taiere ramane factorul principal al unui lant, deoarece cu cat aceasta este mai mare cu atat drujba va intra mai adanc in suprafata lemnoasa.

Puterea motorului este esentiala pentru o drujba ieftina si buna. Aceasta va fi stabilita in functie de nevoile fiecaruia si este masurata:

 • in cai putere (CP) in cazul motoarelor pe combustibil;
 • in W (wati) in cazul celor electrice.

Nivelul de putere ne va indica atat fiabilitatea produsului, cat si viteza si forta acestuia. Cu cat un motor are si putere mai mare, cu atat este mai bine pentru functionarea aparatului.

In cazul drujbelor electrice, un motor cu o putere de 1500 – 2000 W ne este suficient pentru o gradina de dimensiuni mici sau medii.

Usurinta in manevrare si ergonomia sunt criterii importante atunci cand folosim o drujba. Un produs greu este eficient, dar dificil de utilizat si chiar imposibil de folosit de catre persoanele mai sensibile. Vom observa ca vom capata dureri de brate foarte rapid, iar acest lucru poate deveni un pericol pentru propria siguranta deoarece controlul asupra drujbei se va ingreuna.

Este indicat sa optam pentru o drujba usoara, ce poate fi manevrata confortabil cu ajutorul unor manere ergonomice ce ofera o priza ferma asupra drujbei.

Nivelul de zgomot este de asemenea important pentru confortul propriu. Cu cat acesta este mai scazut, cu atat munca ne va fi mai placuta.

drujba-cu-lichid

Drujba cu lichid

Intretinerea drujbei este un capitol la care trebuie sa fim foarte atenti. Lantul si zimtii trebuie sa fie confectionati din otel de cea mai buna calitate, iar un sistem automat de lubrifiere si de tensionarea automata a lantului sunt lucruri ce nu trebuie sa lipseasca niciunei drujbe ieftine si bune.

Siguranta utilizatorilor ramane insa prioritara in cazul unor drujbe.

Functia anti – vibratii are rolul de a atenua trepidatiile, iar sistemul de pornire va trebui sa permita pornirea facila a motorului.

Sistemul de protectie al motorului la supraincalzire ne va opri drujba in momentele in care aceasta se incalzeste mai mult decat este necesar.

Frana automata (oprirea de siguranta) se activeaza in momentul in care drujba este miscata brusc sau intalneste un obstacol, oprind aproape imediat motorul, iar sistemul de lanturi cu impact redus ajuta la inlaturarea miscarilor neasteptate ale drujbei.

Este importanta si prezenta unei frane manuale amplasata intre manerul superior si lant ce poate fi actionata in momentele periculoase si un sistem de blocare prin care sa ne asiguram ca drujba nu va porni spontan.

Important este ca in timpul folosirii drujbei sa purtam echipament special de protectie: pantaloni rezistenti la rupere si taieturi, casca, ochelari de protectie, pantofi cu protectie de otel, manusi aderente si rezistente la taiere, etc.

Un bonus ramane optiunea de autocuratare ce este responsabila cu eliminarea unor posibile acumulari de rumegus.

Accesoriile sunt importante, iar cu cat avem un numar mai mare de accesorii incluse in pachetul de baza cu atat va fi mai bine. Ideal ar fi sa beneficiem de:

 • manusi si ochelari de protectie;
 • un lant de rezerva;
 • un bidon pentru amestec, etc.

O lista a celor mai bune drujbe, insotita de fotografii si recenzii ale clientilor poate fi consultata aici

Brandul ramane important pentru orice aparat pentru gradina. Nu trebuie sa ezitam sa achizitionam un produs performant chiar daca acesta este mai scump, deoarece diferenta de bani va fi amortizata in timp de o fiabilitate crescuta si de o intretinere mai ieftina.

Garantia unei drujbe este de minim 24 de luni.

Printre drujbele ce ne-au retinut atentia se numara si cele de mai jos:

MAKITA DCS5121-38D

MAKITA DCS5121-38D

 • Putere mare a motorului, de 3 cp
 • Sistem de tensionare laterala a lantului
 • Capacitate mare a rezervorului, de 0.47 litri
 • Lungimea de taiere este de 38 centimetri
 • Greutate este de 5.5 kilograme
 • Nivel rezonabil de zgomot: 102 dB
EFCO 147

EFCO 147

 • Putere mare a motorului, de 3.1 cp (2300 W)
 • Capacitate mare a rezervorului, de 0.5 litri
 • Lungimea de taiere este de 41 centimetri
 • Supapa decompresie pentru facilitarea pornirii si carburator cu reglare a debitului de benzina
 • Greutate redusa, de 4.9 kilograme
MAKITA EA4300F45C

MAKITA EA4300F45C

 • Putere mare a motorului, de 3 cp (220 W)
 • Capacitate buna a rezervorului, de 0.4 litri
 • Lungimea de taiere este de 42.4 centimetri
 • Frana de lant si gheara de doborare pentru o operare mai simpla si mai sigura
 • Sistem anti - vibratii cu amortizoare din cel mai bun otel
 • Convertor catalitic
 • Greutatea este de 4.5 kilograme
 • Nivel redus de zgomot: 102.5 dB
Husqvarna 365 X-TORQ 18

Husqvarna 365 X-TORQ 18"

 • Motor pe benzina cu o putere de 4.5 CP
 • Volum bun al rezervorului de carburant, de 0.77 litri
 • Nivel rezonabil de vibratii in maner: 3.5 m/s
 • Greutate redusa, 6 kilograme
 • Nivelul de zgomot este de 112 dB