Cum sa alegem un amplificator audio potrivit pentru preferintele noastre

Amplificator audio
Toti iubitorii de muzica buna si de filme cu sunet optim isi doresc un amplificator audio in propria casa. Dar indiferent cat de tentante sunt ofertele de pe piata trebuie mai intai urmarite cateva criterii legate de nevoile dumneavoastra. Amplificatorul audio mareste amplitudinea unui sunet redat la nivel micro.Alegem amplificatorul audio diferit fiecare dintre noiAlegerea trebuie realizata si in functie de dorintele noastre, dar si de bugetul pe care il avem. Pretul unui amplificator audio de calitate este mai ridicat, dar poate fi achizitionat si in rate si astfel avem sistemul calitativ pe care il dorim.Pe piata exista mai multe tipuri de amplificatoare audio dintre care sa facem alegerea:
 • Amplificatorul cu tuburi este unul dintre primele modele aparute si iese in evidenta prin sunetul reverberant, cald si armonios. Datorita lampilor folosite, acesta are dimensiuni mai mari decat ale amplificatorului cu tranzistori. Amplificatorul cu tuburi este recomandat pentru concerte sau sali de spectacole.
 • Amplificatoarele cu tranzistori si-au facut aparitia odata cu evolutia tehnologiei si au un format compact. Sunt mai usor de intretinut, sunetul acestora este mult mai curat si mai clar, dar mai impersonal si mai „rece” fata de modelul cu lampi.
 • Amplificatoarele hibrid combina cele doua tehnologii de mai sus. Sunt compacte, usor de intretinut si de reparat, iar sunetul este receptionat placut de catre urechea umana. Acestea sunt recomandate pentru sistemele audio folosite in locuinta.
Amplificatoarele audio sunt impartite in cinci clase:
 1. Clasa A este formata din aparatele de tip analog ce au un randament de 25% iar nivelul distorsiunilor este ridicat;
 2. Clasa AB cuprinde amplificatoarele de mici dimensiuni cu un randament de 60%, iar nivelul distorsiunilor este similar cu cel emis de aparatele din clasa A. Este o combinatie intre amplificatoarele de clasa A si clasa B;
 3. Clasa D include aparate digitale compacte, cu un randament de 75%  cu un nivel mediu de distorsiuni;
 4. Clasa GH contine amplificatoare cu o putere de emisie crescuta, un randament de 80% si un sunet mult mai putin distorsionat;
 5. Clasa T include aparatele de ultima generatie, ce ne ofera un sunet clar, prelucrat digital, cu o eficienta energetica ridicata.
Amplificatoarele se pot clasifica si dupa numarul de canale in:
 • Amplificatoare mono sunt cele ce au un singur canal si sunt destinate sa amplifice unul sau mai multe subwoofere.
 • Amplificatoarele cu doua canale ( lista acestora se afla aicisunt destinate sistemelor audio stereo, amplificand semnalul pentru doua boxe ce incadreaza amplificatorul.
 • Amplificatoarele cu mai multe canale ( cele mai bune pot fi gasite aiciau devenit cele mai raspandite, deoarece sunt ideale pentru sistemele 5.1, cele mai moderne.
CaracteristiciPuterea este elementul principal in cazul unui amplificator audio. Aceasta este masurata in wati si ne ofera informatii asupra tensiunii pe care aparatul o va oferi la iesirea pe un difuzor de o anumita impedanta, pentru o perioada determinata de timp si avand un anumit nivel al distorsiunii.Atentie insa la fisa tehnica, deoarece multi dintre producatori scot in evidenta puterea virtuala a echipamentului, insa ceeea ce ne intereseaza este puterea reala – RMS.  Aceasta ne va da o idee exacta asupra puterii echipamentului.Alegerea amplificatorului se face in primul rand dupa destinatia acestuia si depinde de numarul si de puterea difuzoarelor.Pentru instalatiile de sonorizare ambientala este indicat ca suma totala a puterilor difuzoarelor existente sa nu depaseasca puterea amplificatorului, deoarece in caz contrar se amplificatorul se poate arde.In cazul sistemelor de sonorizare casnice sau de scena este bine ca suma totala a puterii boxelor sa fie cel putin egala cu cea a amplificatorului. Recomandarea noastra este ca aceasta suma sa depaseasca cu 15 – 20 % puterea amplificatorului pentru a nu se arde boxele.
 • Puterea consumata de amplificator este mentionata de regula pe spatele carcasei si nu trebuie confundata cu cea generata de amplificator.
 • Puterea muzicala (PMPO) este o reminiscenta a trecutului ce este foarta rar intalnita astazi. O putem gasi mentionata in cazul amplificatoarelor vechi, sau a celor produse de firme „no name”. Pentru a avea o informatie cat mai aproape de adevar trebuie sa impartim valoarea PMPO la 12.
 • Puterea la varf este puterea maxima furnizata de amplificator fara distorsiuni, pentru o perioada extrem de scurta de timp. Nu este un indicator extrem de util, deoarece amplificatorul se foloseste pentru o perioada lunga de timp. Este recomandat sa impartim cifra puterii la varf la un factor de 2 pentru a avea o imagine reala a acesteia.
Banda de frecventa ne ofera o garantie a unui sunet de calitate. Cu cat aceasta este mai larga, cu atat mai bine se va auzi sunetul.La fel ca si in cazul televizoarelor smart (acolo unde contrastul este folosit in scop de marketing), latimea benzii de frecventa nu este foarte importanta, in ciuda faptului ca valorile prezentate de catre producatori ating cifre uluitoare, deoarece urechea umana percepe sunetul in intervalul de frecvente cuprins intre 25 – 18 Hz.Impedanta este masurata in Ohm, iar toate amplificatoarele au o impedanta minima de iesire.Pentru o calitate deosebita a sunetului este recomandat ca impedanta boxelor sa fie egala cu cea a amplificatorului. Folosirea unor boxe cu o impedanta mai mare produce supraincalzirea amplificatorului, fapt ce duce la pierderea calitatii sunetului si la limitarea puterii maxime a acestuia (se poate ajunge pana la o injumatatire a puterii echipamentului).In cazul in care impedanta boxelor este mai mica ca cea a amplificatorului, se va produce o suprasolicitare a acestuia  fapt ce va duce la arderea aparatului. In ultima perioada insa, producatorii au echipat amplificatoarele cu protectii la suprasarcina, ce ne feresc de aceste situatii neplacute.O metoda empirica de protectie a amplificatorului in acest caz este folosirea volumului la jumatate din capacitate, deoarece in acest mod puterea in difuzoare va fi egala cu cea nominala a amplificatorului.Polaritatea amplificatorului si a boxelorAsa dupa cum probabil ati remarcat, pe bornele de conexiune ale boxelor si ale amplificatorului apar semne marcate cu + (marcat cu rosu) sau – (marcat cu negru).Nu trebuie sa ne facem griji in cazul in care legam gresit maxim doua boxe, deoarece sistemul va functiona la parametri normali.Problemele vor apare atunci sistemul este prevazut cu mai mult de doua boxe, deoarece acestea vor actiona in sens contrar una fata de cealalta, fenomen cunoscut sub denumirea de antifaza.Acest fenomen poate cauza chiar anularea unor frecvente semnificative in cazul frecventelor joase si medii – joase.O lista completa a celor mai vandute amplificatoare audio este aiciEste recomandat sa verificam cu mare atentie conectarea boxelor la amplificator, iar acest lucru se poate face cu mare usurinta, intrucat marea majoritate a cablurilor de sunet au culorile rosu si negru, identice cu cele ale bornelor amplificatorului.Garantia este foarte importanta mai ales in cazul acestui gen de aparat electronic. In general este de 24 de luni, dar depinde foarte mult de marca producatorului.Printre cele mai bune amplificatoare audio se numara si urmatoarele:
Yamaha A-S801

Yamaha A-S801

 • Putere RMS ridicata, de 160 W
 • Impedanta foarte buna, 8 ohmi
 • Telecomanda
 • Dimensiunile sunt de 43.5 x 15.2 x 38.7 centimetri iar greutatea este de 12.1 kilograme
Yamaha A-S701

Yamaha A-S701

 • Amplificator cu intrare digitala
 • Puterea reala (RMS) este de 100 + 100 W
 • Impedanta este excelenta, de 8 ohmi
 • Auto Power Stand – by
 • Transformator de putere cu o constructie speciala si sistem de racire dedicat
 • Control continuu al volumului
 • Dimensiunile sunt de 43.5 x 15.1 x 38.7 cm iar greutatea este de 11.2 kilograme
Denon PMA-520AE

Denon PMA-520AE

 • Amplificator audio cu 2 canale cu o putere RMS de 140 W
 • Impedanta de 8 ohmi
 • 6 conectori analog audio in
 • Raspuns in gama de frecvente intre 20 – 20000 Hz
 • Dimensiunile sunt de 43.4 x 12.1 x 33.7 centimetri iar greutatea este de 6.5 kilograme