Cum alegi perechea de ochelari realitate virtuala

ochelari VR

Conceptul de realitate virtuala (VR) si-a facut aparitia inca din anii ’60, insa a putut fi exploatata la maxim numai dupa anii 90, odata cu cresterea puterii de calcul a computerelor. Astfel, imaginea virtuala a putut fi  randata pe calculator in conditii optime.

Realitatea virtuala ofera simturilor noastre un mediu artificial, generat de un calculator, iar acesta poate fi personalizat in functie de gusturile fiecaruia.

Singurul mod in care puteam avea acces la realitatea vizuala sunt ochelarii realitate virtuala (VR).  Acestia sunt alcatuiti dintr-un HMD (Head Mounted Display), ce au un camp vizual extins, astfel incat marginile acestora nu sunt perceptibile. Acest HMD sustine doua ecrane , cate unul pentru fiecare ochi.

Acestui „corp” al ochelarilor ii sunt atasate doua lentile ce pot fi reglate, pentru a fi potrivite cu distanta interpupilara a privitorului, acestea avand rolul de a curba imaginile si de a le face cat mai apropiate de cele naturale.

Ochelarii VR buni se ataseaza unei casti VR, ce ii vor asigura o stabilitate sporita si ii va face usor de purtat.

Ochelarii sunt insotiti uneori de casti (exista variante de ochelari VR ce se pot conecta la un sistem surround de boxe) pentru a percepe sonorul existent in mediu virtual.

Ochelari_VR_cu_fir

Ochelari VR cu fir

Tehnologiile VR integreaza numerosi senzori ce detecteaza pozitia capului, miscarile ochilor si ale corpului, pentru a crea o realitate virtuala cat mai autentica.

Ochelarii virtuali nu pot fi folositi decat in cazul in care calculatorul nostru este prevazut cu un software special. Trebuie urmarit ca acesta sa aiba integrat si un giroscop, ce este folosit la generarea imaginii virtuale.

Ochelarii realitate virtuala se aleg in functie de mai multe criterii:

 • Calitatea materialelor

Cei mai ieftini ochelari VR, dar si cei mai slabi calitativ, sunt cei din carton. Acestia pot fi folositi numai impreuna cu un smartphone. Acestia pot fi gasiti in ofertele speciale ale unor companii sub forma unei cutii de carton, ce poate fi asamblata cu usurinta si are rolul de a integra lentilele si magnetii.

Constructia va fi intarita cu ajutorul unei curele (ansamblul nu poseda un locas special pentru smartphone), dar fiabilitatea acestora nu are cum sa fie  foarte mare.

Ochelarii VR cei mai populari sunt realizati din plastic si sunt prevazuti cu un loc special unde este introdus telefonul.

Ochelarii VR buni din aceasta categorie sunt dotati si cu un display propriu, cu ajutorul caruia se poate urmari mult mai usor imaginea.

Ochelarii VR din plastic sunt preferati datorita unei rezistente bune in timp, iar bugetul pentru achizitionare nu este foarte mare, astfel incat sunt accesibili pentru o masa larga de utilizatori.

Ochelarii VR cei mai buni sunt cei ce pot fi utilizati cu alte dispozitive pentru proiectarea imaginilor din realitatea virtuala. Calitatea imaginilor este excelenta, materialele din care sunt construiti sunt premium, dar costurile sunt printre cele mai ridicate de pe piata.

 • Compatibilitatea

Acest criteriu este esential deoarece daca nu avem un dispozitiv dotat cu senzorii de miscare necesari ochelarilor VR inseamna ca acestia nu pot fi folositi.

Senzorii ce nu trebuie sa lipseasca device-ului nostru sunt

 1. compasul digital;
 2. giroscopul;
 3. accelerometrul.

Cei mai multi ochelari VR sunt destinati pentru a fi folositi impreuna cu un smartphone, dar cei mai buni ochelari VR ce pot fi folositi si impreuna cu un laptop simplu, computer sau o consola de jocuri.

Este important si sistemul de operare al telefonului, deoarece unii ochelari nu functioneaza decat pe unele sisteme de operare: iOS sau Android. Important este sa gasim ochelarii VR cei mai potriviti telefonului nostru, inainte sa incercam schimbarea acestuia.

Ochelari VR independenti

Ochelari VR independenti

In cazul in care ochelarii vor fi conectati la un calculator, trebuie sa analizam cu atentie cerintele minime din punct de vedere hardware ale acestuia (cat RAM trebuie sa avem, ce model de placa video, modelul si generatia procesorului, etc), ce sunt afisate pe site-ul producatorului sau in instructiunile de folosire.

 • Suportul pentru telefon si dimensiunea acestuia

Aceste doua detalii sunt importante. Daca lacasul nu este suficient de mare nu putem introduce telefonul in interior. Ochelarii VR buni au un suport ajustabil, pentru a fi folositi la mai multe tipuri de telefoane.

 • Unghiul de vizualizare

Acesta este la fel de important ca in cazul unui smart TV, deoarece cu cat campul vizual este mai mare, cu atat va fi mai usor organismului sa se integreze in realitatea virtuala.

Atentie insa la ochelarii VR dintr-o categorie mai ieftina, deoarece pot avea un unghi de vizualizare mic (de pana la 96 grade), iar campul vizual al oamenilor este de 180 grade.

 • Controlul ochelarilor

Sunt butoanele (sau telecomanda) cu ajutorul carora se controleaza ochelarii. Este esential ca acestea sa fie amplasate cat mai la indemana, iar butoanele sa fie mari, pentru a fi usor de accesat.

Ochelarii VR buni contin in pachet si o comanda prin bluetooth, ce poate indeplini functia de joystick sau ne ajuta la navigarea in meniul telefonului.

Anumite modele de ochelari pot fi controlate prin intermediul unui joystick sau al unui pad pentru jocuri.

 • Modalitatea de conectare

Ochelarii realitate virtuala pot fi:

 1. cu fir; Acestia sunt folositi in cazul in care vor fi conectati la un calculator sau la o consola de jocuri.
 2. mobili. Ochelarii mobili sunt folositi in cazul in care se vor conecta la un smartphone, deoarece vor fi introdusi in locasul special amenajat.
 • Fluenta imaginilor este importanta pentru a nu da organismului senzatia ca ne uitam printr-un gard de sarma cu ochiuri foarte mici.

Fluenta nu trebuie sa fie mai mica de 60 frame per seconds (fps) pentru a genera o imagine cursiva, iar un ecran cu o rezolutie mare este necesar, pentru a nu vedea pixelii din imagine.

O lista cuprinzatoare de ochelari virtuali poate fi consultata aici

 • Rata de refresh

Aceasta are o importanta deosebita in cazul ochelarilor VR. Arata de cate ori este improspatata o imagine intr-o secunda si este exprimata in hertzi (Hz). Ochelarii VR buni au acest indicator cel putin de 60 Hz.

Garantia nu trebuie ignorata. Deseori aceasta este de 24 de luni.

Produsele recomandate de noi se gasesc mai jos:

 

Samsung Gear VR R325

Samsung Gear VR R325

 • Compatibil cu smartphone Android 5.0+
 • Interfata USB – C si microUSB
 • Controlerul Gear VR poate fi folosit ca gamepad sau ca telecomanda
 • Scut de lumina din spuma
 • Compatibilitate perfecta cu telefoanele Galaxy
 • Dimensiunile sunt de 207 x 120.7 x 98.6 milimetri iar greutatea este de 345 grame
LG 360 VR

LG 360 VR

 • Scut de lumina textil
 • Butoane de control usor de accesat, amplasate in partea superioara a vizorului
 • Lentile reglabile ce se pot deplasa orizontal
 • Conectivitate USB tip C
 • Greutate foarte mica, de 116 grame
Allview Visual VR3

Allview Visual VR3

 • Lentile optice asferice, ce permit un camp de vizualizare larg, de 102 grade
 • Optiunea de focalizare individuala a fiecarei lentile si reglarea distantei dintre lentile
 • Senzor giroscopic
 • Aplicatie speciala VR ce permite controlul meniului fara sa avem nevoie de butoane
 • Ohelarii sunt din ABS si au un design special ce permite degajarea caldurii
 • Dimensiunile sunt de 194 x 117 x 127 milimetri iar greutatea este de 263 grame