Cum alegi cele mai bune boxe portabile

cea mai buna boxa portabila

Cu totii ne dorim momente de relaxare alaturi de rude sau de prieteni si o muzica buna inseamna clipe de bucurie pentru toti. Exista momente in care ne dorim sa ascultam muzica, dar nu avem nicio sursa disponibila pentru redarea unor melodii, la calitatea dorita. Pentru astfel de momente este recomandat sa avem o boxa portabila.

Alegerea boxelor portabile pentru fiecare

Boxele portabile se aleg in functie de mai multi factori.

Tipul de conexiune este unul dintre cei mai importanti factori atunci cand alegem o boxa portabila.

Exista mai multe variante de boxe portabile.

Boxe portabile cu conexiune bluetooth

Este cea mai folosita metoda de conectare a boxelor si este preferata datorita faptului ca se poate realiza o conexiune rapida intre boxa si player si nu necesita o conexiune la internet. In plus, acest mod de conectare nu necesita un cablu de legatura.

O boxa portabila buna bluetooth va fi capabila sa se conecteze la orice dispozitiv, indiferent de versiunea bluetooth folosita.

Distanta intre boxa si player este de asemenea importanta in acest caz, iar aceasta nu trebuie sa depaseasca 10 metri.

Calitatea sunetului depinde de varianta de bluetooth folosita. Daca in trecut aceasta tehnologie era destul de prost vazuta, datorita faptului ca ratele de transfer necesitau o compresare mare a sunetului, lucru ce se rasfrangea in calitatea acestuia, in prezent tehnologia bluetooth 3.0 sau mai mare asigura un transfer de date de 24 Mbps cu ajutorul unui canal radio separat.

Lista celor mai bune bluetooth se afla aici

O boxa portabila buna trebuie asadar sa fie prevazuta cu minim bluetooth 3.0 sau o varianta mai avansata, dar nu trebuie sa uitam de specificatia HS ce apare pe boxa. Aceasta garanteaza ca boxa poate folosi acel canal radio suplimentar. Daca acest acronim lipseste, boxa noastra va folosi de fapt canalul de transfer al variantei bluetooth 2.1

Boxa portabila cu conexiune Near Field Communication (NFC)

Boxa portabila wi - fi

Boxa portabila wi – fi

Este o boxa portabila cu varianta de conectare fara fir, iar conexiunea dispozitivelor se va realiza prin simpla atingere a acestora. Astfel, vom castiga timp fata de conectarea prin bluetooth (acolo unde este necesar sa activam aceasta optiune si sa asteptam dispozitivele sa se gaseasca reciproc).

Este un sistem destul de restrictiv, deoarece dispozitivele noastre trebuie sa aiba suportul tehnic necesar inca din constructie.

Cele mai bune boxe portabile NFC se afla aici

Boxele cu conectivitate Wi – Fi

Acestea sunt rar intalnite deoarece presupun existenta unei conexiuni la internet, in ciuda faptului ca ofera o autonomie si o calitate a sunetului de exceptie, datorita latimii mari de banda si a faptului ca nu fac nicio compresie suplimentara a sunetului.

Boxa si playerul trebuie sa se afla in aceeasi retea, lucru ce nu se poate realiza decat daca este prezent un router, lucru ce le face extrem de greu de folosit in afara casei.

Boxa portabila cu USB sau jack este o versiune utila  chiar daca suntem dependenti de un fir necesar conectarii boxei la laptop sau telefon.

Utilizarea unui microfon aduce petrecerea la nivelul cel mai placut. Karaoke este unul dintre jocurile favorite indiferent de varsta. Cele mai bune boxe portabile au si sistem special pentru utilizarea microfonului.

Numarul difuzoarelor este un factor ce influenteaza calitatea sunetului. O boxa cu un singur difuzor va avea avantajul unui pret foarte mic, dar calitatea sunetului va lasa de dorit. O boxa portabila buna are doua difuzoare si poate reda un sunet puternic, de o calitate mult mai buna.

Puterea este un factor important, deoarece ne va indica cat de tare se va auzi boxa. Aceasta este exprimata in wati (W) si este strans legata de numarul difuzoarelor.

Pentru o boxa mica o putere ideala este de 3 – 4 wati, iar in cazul boxelor portabile cu mai multe difuzoare ideal ar fi 6 W pentru fiecare difuzor.

In cazul unui model folosit doar in interior, puterea optima poate fi de 10W, insa in cazul in care folosim boxa in exterior va trebui sa ne gandim la o putere ce depaseste 20 W.

Frecventa poate varia intre 20 KHz si 60 KHz (in cazul in care ne dorim basi de calitate).

Frecventele sunt impartite in canale, iar acestea pot fi:

 • Subwoofer: sub 50 Hz;
 • Woofer: 50 – 500 Hz;
 • Midrange: 0,5 – 8 KHz;
 • Tweeter: 8 – 18 KHz;
 • Supertweeter: peste 18 KHz.

In general, o boxa portabila buna se incadreaza in primele trei categorii.

Autonomia este cruciala pentru o boxa portabila. Aceasta trebuie sa poata fi folosita oriunde, iar bateria ar trebui sa ne asigure un numar mare de ore de auditie.

Marea majoritate a boxelor portabile sunt dotate cu acumulatori NiMH sau Li – Ion a caror capacitatea poate varia de la cateva sute de mAh la 20.000 mAh.

Atentie insa la autonomia garantata de producator, deoarece aceasta este testata de obicei folosind numai jumatate din puterea boxei.

Marea majoritate a boxelor sunt dotate cu acumulatori Li-Ion, deoarece acestia ofera o autonomie mai mare si rezista la mai multe cicluri de descarcare, dar au ca si dezavantaj greutatea mare.

Unele boxe ofera chiar posibilitatea alimentarii cu ajutorul clasicelor baterii AA.  Cele mai bune boxe portabile ieftine ne asigura o autonomie de 6 – 7 ore, indiferent de volumul la care vom asculta muzica.

Raza de actiune este reprezentata de distanta dintre boxa si emitator si este cuprinsa de regula intre 1 si 10 metri, dar poate ajunge pana la 20 de metri in cazul varfurilor de gama.

Boxa portabila cu alimentare la priza

Boxa portabila cu alimentare la priza

Dimensiunile boxelor portabile vor trebui sa fie cat mai mici, pentru a fi usor de transportat. Din pacate, o boxa mica va emite un sunet de calitate inferioara, iar puterea oferita de aceasta va fi destul de scazuta.

Materialele de constructie nu sunt foarte variate. Cei mai multi producatori folosesc plasticul ca si material de baza, insotit de cauciuc si metal ce asigura un invelis rezistent difuzorului.

Compatibilitatea

Boxele vor trebui sa fie compatibile cu mai multe periferice: tablete, telefoane mobile, ipad-uri, mediaplayere, indiferent de producatorul acestora.

Alte detalii:

Existenta unui slot microSD, ce ne faciliteaza redarea melodiilor stocate, reducand astfel cantitatea de energie consumata si dependenta de playerul audio.

Facilitatea AM/FM ne ofera posibilitatea de a asculta diverse posturi de radio atunci cand nu avem un mediaplayer la dispozitie.

Lista celor mai bune boxe portabile, insotita de recenzii ale clientilor se afla aici

Aplicatia pentru mobil este prezenta numai in cazul unei boxe portabile bune si ne ofera o interfata grafica cu ajutorul careia putem controla parametrii boxei.

Interconectarea cu alte boxe ne permite sa cream un sistem stereo , folosind mai multe boxe portabile conectate prin wi-fi sau bluetooth.

Rezistenta la apa ne va permite folosirea boxei si in medii umede, fara ca aceasta sa se deterioreze.

Butonul pentru telefon (speakerphone) ne va permite sa purtam o discutie telefonica prin intermediul boxei. Muzica se va opri automat, iar convorbirea telefonica va putea fi purtata cu ajutorul microfonului incorporat in boxa.

Functia de intrerupere automata a alimentarii va opri boxa dupa un interval de 30 de minute in care aceasta nu a mai fost folosita.

Printre cele mai bune boxe portabile se afla si cele de mai jos:

 

JBL BOOMBOX

JBL BOOMBOX

 • Boxa portabila cu acumulator de capacitate mare: 20.000 mAh (timp de redare de pana la 24 ore)
 • Poate fi conectata simultan la doua telefoane (tablete)
 • Conectare Bluetooth 4.2, microUSB sau jack de 3.5 milimetri
 • Putere RMS mare (pe acumulator) de 2 x 20 W
 • Difuzoare de 4 inch (2 woofer) cu un nivel al distorsiunilor mai mare de 80 dB
 • Acumulator Li – Ion
 • Rezistenta la actiunea apei (IPX7)
 • Bass profund si moduri interior si exterior
 • Conectori microUSB, USB si jack de 3.5 milimetri
 • Dimensiunile sunt de 254.5 x 495 x 195.5 milimetri
Bose SoundTouch 20 Series III

Bose SoundTouch 20 Series III

 • Boxa portabila cu o raza de actiune de 9 metri
 • Conectivitate Bluetooth si wireless
 • Setare usoara si intuitiva pe absolut orice device
 • 1 port USB, 1 port Ethernet si 1 port jack de 3.5 milimetri
 • 6 reglaje de sunet presetate
 • Telecomanda si control din telefon sau calculator
 • Dimensiunile sunt de 31.4 x 104 x 188 milimetri iar greutatea este de 3.2 kilograme
JBL Extreme Rosu

JBL Extreme Rosu

 • Boxa portabila cu acumulator de capacitate de 10.000 mAh (timp de redare de pana la 15 ore)
 • Poate fi conectata simultan la trei telefoane (tablete)
 • Rezistenta la actiunea apei (IPX7)
 • Sistem de preluare a apelurilor cu un singur buton
 • Conectivitate prin Bluetooth, USB sau jack de 3.5 milimetri
Sony SRSXB40L

Sony SRSXB40L

 • Bass puternic, datorita celor doua difuzoare stereo si radiatoare pasive
 • Rezistenta la actiunea apei (IPX5)
 • Autonomie de pana la 24 de ore, iar raza de actiune este de pana la 10 metri
 • Conectivitate prin Bluetooth, NFC, USB si jack de 3.5 milimetri
 • Banda de frecventa este cuprinsa intre 20 si 20.000 Hz iar impedanta este de 4 ohmi
 • Dimensiunea este de 27.9 x 10 x 10.5 centimetri iar greutatea este de 1.5 kilograme