Cum alegem cele mai bune casti audio?

Cele_mai_bune_casti_ audio

Deseori ne dorim sa ascultam muzica sau sa ascultam sunetul unui film atunci cand suntem in public. Si nu putem face acest lucru fara sa deranjam. De aceea vedem atat de des, in jurul nostru, persoane care folosesc casti audio.

Pare usor de cumparat o pereche de casti, dar in realitate sunt foarte multe detalii de care ar trebui sa tinem cont cand vrem sa avem cele mai bune casti audio.

In primul rand trebuie sa stabilim pentru ce vrem sa folosim castile audio si cand dorim sa le utilizam?

Apoi privim intr-adevar catre design-ul lor. Acesta este printre primele criterii dupa care sunt alese castile audio, mai ales in randul tinerilor.

Castile audio se pot imparti dupa design in:

Design deschis (casti in – ear – lista acestora poate fi consultata aici)

Aceste modele nu ofera o izolare fonica deosebita, astfel incat vom putea auzi tot ce intampla langa noi, iar persoanele din jur pot asculta de asemenea muzica difuzata de casti. Datorita gradul de izolare foarte mic, calitatea auditiei poate fi perturbata destul de mult.

Casti_audio_earbud

Casti audio earbud

Acest lucru se intampla datorita faptului ca materialele din care sunt construite cupele pot comunica direct cu exteriorul.

In acest caz sunetul oferit este foarte apropiat de cel naturat, iar senzatia de spatialitate pe care o incarcam este deosebita.

Deoarece nu au nicio parte exterioara ce acopera urechea, acest tip de casti asigura o ventilatie buna a urechilor fiind recomandate celor ce folosesc castile o perioada lunga de timp.

Sunt capabile sa redea fidel bass-ul si sunetul si sunt prevazute cu un cablu scurt si cu un prelungitor de cablu ce ne permite sa folosim device-urile din buzunar.

Acestea sunt de mai multe feluri:

Earbud – castile audio sunt fixate in pavilionul urechii si nu patrund in tractul auditiv extern;

Earpod – castile sunt fixate la intrarea conductului extern auditiv, dar nu intra foarte mult in acesta;

Inner canal in – ear – aceastea trebuie “infipte” adanc in canalul auditiv. Acest tip de casti este cel mai raspandit si este folosit pentru uzul personal (telefoane, mp 3 playere, etc).

Design inchis (casti over – ear – o lista ampla a acestora este aici)

Cupele celor mai buna casti audio sunt inchise ermetic si nu comunica direct cu exteriorul, astfel incat auditia va fi imbunatatita, deoarece nu mai percepem zgomotele ce ne inconjoara, gradul de izolare este foarte mare si nici noi nu-i mai deranjam pe cei din jur.

Bass-ul va fi mult mai profund si mai puternic, iar frecventele joase devin mult mai clare.

Experienta auditiva este mai profunda, deoarece sunetul este perceput ca venind din interiorul creierului.

Dezavantajul acestor casti consta in faptul ca nu pot fi folosite foarte mult timp deoarece pot crea presiune suplimentara asupra timpanului, iar urechile vor fi in permanenta transpirate.

Datorita izolarii zgomotelor inconjuratoare, aceste casti sunt folosite de DJ, pentru activitati de paza si monitorizare, in activitatea de call center, sau castile audio pot fi si conectate la un sistem home cinema atunci cand nu dorim sa deranjam linistea familiei.

Sunt disponibile in doua variante : neck – band (fixate dupa gat) si head – band (fixate pe cap).

Difuzoarele folosite in constructia castilor sunt:

Difuzoarele electrostatice au fost lansate in 1959 in Japonia si cuprind un electrod mobil si unul fix. Tensiunea aplicata intre electrozi creeaza un camp electric ce vibreaza la aplicarea unei tensiuni alternative de audiofrecventa.

Sunetul oferit de castile audio echipate cu acest tip de difuzoare se apropie de perfectiune, insa pretul platit este pe masura.

Difuzoarele planar – magnetice au un principiu de functionare asemanator cu al celor electrostatice. Intre cei doi magneti este suspendata o membrana ce are inglobata in structura o retea de circuite foarte subtiri, iar campul electric creat intra in interactiune cu cel al magnetilor miscand astfel membrana.

Casti_audio_earpod

Casti audio earpod

Acestea sunt cele mai bune casti destinate profesionistilor si colectionarilor in mod special, datorita pretului foarte ridicat.

Difuzoarele dinamice functioneaza pe un principiu apropiat de cel al boxelor: o bobina conectata direct la o membrana pozitionata intr-un camp magnetic. Este solutia cea mai folosita in cazul castilor audio moderne, fiind indicata atat castilor mai ieftine cat si celor mai scumpe.

Prin conexiune se intelege modul in care casca audio este legata la sursa de sunet. Acestea pot fi cu fir (dotate cu cablu si cu un jack de conectare) sau wireless (prin bluetooth). Castile audio wireless ne ofera o portabilitate mai mare, dar cu pretul sacrificarii calitatii semnalului.

Dimensiunea difuzoarelor este de asemenea importanta. Cu cat difuzorul este mai mare, cu atat sunetul redat de acesta va fi mai profund, iar sunetul de joasa frecventa va fi redat mai clar.

Calitatea sunetului depinde de preferintele fiecaruia. Unora le place un bass profund, iar altii sunt incantati de claritatea sunetelor inalte.

Frecventa este in stransa legatura cu calitatea sunetului. Aceasta reprezinta raza de acoperire a sunetului si este masurata in hertzi. Pe fiecare casca audio este afisata atat frecventa cea mai mica (bass-ul) ce poate fi redata, cat si frecventa cea mai mare (inaltele).

Nu trebuie sa ne lasam inselati de valorile afisate de fiecare producator, ce sunt destinate mai mult marketingului, deoarece urechea umana percepe sunetele in plaja de frecvente cuprinsa intre 20 – 20.000 Hz.

Sensibilitatea se masoara in decibeli si reprezinta nivelul intensitatii sonore. Cu cat aceasta este mai mare cu atat mai bine se vor auzi melodiile inregistrate mai slab.

Impedanta: castile cu impedanta mare sunt mai rezistente la sunetul puternic, dar au bass-ul mai slab, in timp ce castile audio cu impedanta mica au o sensibilitate mai mica, un bass mai puternic, dar consuma mai repede bateria.

Pretul nu ne indica intotdeauna calitatea castilor. Castile cu preturi mici nu redau intotdeauna sunete de calitate proasta, iar castile cu preturi medii sau mari nu ne indica mereu faptul ca vom intra in posesia unor casti de calitate.

Calitatea materialelor folosite trebuie sa fie foarte buna, deoarece nu este foarte placut sa achizitionam o pereche de casti scumpe ce nu pot fi folosite decat pentru o perioada scurta de timp.

Tipurile de conectori intalnite variaza intr-o plaja foarte larga, insa cel mai des este intalnit jack – ul de 3.5 mm. In cazul in care device-ul nostru este echipat cu o mufa pentru casti audio mai rar intalnita, putem apela la un convertor pentru jack.

Castile trebuie sa fie confortabile. Acestea nu trebuie sa ne creeze o senzatie de apasare sau de disconfort.

Greutatea este un factor determinant in folosirea castilor. Daca sunt utilizate in regim intensiv este recomandat sa ne orientam asupra unor casti usoare, realizate din materiale compozite, care sa aiba un gramaj foarte mic.

Casti_audio_over_ear

Casti audio over ear

Sunt recomandate castile audio cu o greutate mai mica de 300 de grame.

Banda de conectare isi face aparitia numai in cazul castilor audio over – ear si este reprezentata de banda metalica ce face legatura intre casti. Este situata in general deasupra capului si poate fi reglata in functie de necesitatile noastre.

Durabilitatea este unul dintre cei mai importanti factori la achizitia castilor. De regula, castile mari sunt si cele mai rezistente, deoarece structura acestora este mai solida si rezista mai bine in timp. Daca castile noastre sunt reglabile trebuie sa ne asiguram ca balamalele sunt rezistente la un numar mare de miscari.

Portabilitatea ne arata faptul ca am achizitionat casti audio ce sunt usor de transportat. Spre deosebire de durabilitate, un plus au castile in – ear de dimensiuni mai mici, deoarece sunt usor de transportat, iar atunci cand nu mai sunt folosite le putem pastra intr-o cutie de mici dimensiuni.

Nu trebuie sa ne lasam inselati de calitatea sunetului, deoarece o pereche de casti in – ear pot fi la fel de bune ca niste casti over – ear.

Cele mai bune modele de casti pot fi cumparate de aici

Cablurile trebuie sa fie rezistente, flexibile si cat mai lungi. Trebuie sa fim atenti insa sa nu depasim un maxim de 1,5 metri, deoarece cablurile foarte lungi risca sa ne incurce. Este bine ca acestea sa fie prevazute cu un microfon si un sistem de control al volumului pentru a nu trebui sa ne scotocim in buzunare pentru a cauta telefonul.

Garantia castilor audio este in general de 12 luni. Trebuie sa ne asiguram producatorul este unul cunoscut pentru a beneficia de service autorizat.

Recomandarile noastre le puteti gasi mai jos.

 

Sony WI-1000XB

Sony WI-1000XB

 • Casti wireless de tip in ear
 • Frecventa de raspuns este cuprinsa intre 3 si 40.000 Hz
 • Control adaptiv a sunetului in functie de activitatea pe care o desfasuram
 • Functie de optimizare pentru sunetele de rezolutie inalta si functie de reducere a distorsiunilor
 • Lungimea cablului este de 1 metru iar greutatea este de 71 grame
JBL Everest 310

JBL Everest 310

 • Casti bluetooth cu banda de sustinere
 • Frecventa de raspuns este cuprinsa intre 10 si 22.000 Hz
 • Impedanta buna, de 32 ohmi si microfon incorporat
 • Diametrul difuzorului este excelent, de 40 milimetri
 • Functie speciala pentru partajarea muzicii cu alte casti
 • Incarcare rapida, in numai doua ore
 • Greutatea este de 230 grame
Sony WH-1000XM2B

Sony WH-1000XM2B

 • Casti wireless cu banda de sustinere over ear
 • Frecventa de raspuns este cuprinsa intre 4 si 40.000 Hz
 • Functie speciala de anulare a zgomotului in functie de preferinte si de presiunea atmosferica
 • Difuzor cu diafragma speciala din polimer de cristale lichide cu diametru de 40 milimetri
 • Conectarea castilor se poate face si prin bluetooth, micro USB sau jack audio de 3.5 mm
 • Microfon incorporat
 • Control adaptiv al sunetului in functie de activitatea pe care o desfasuram
 • Lungimea cablului este de 1.5 metri iar greutatea este de 275 grame
Sony WH-1000XM2N

Sony WH-1000XM2N

 • Casti de tip on – ear
 • Frecventa de raspuns este cuprinsa intre 4 si 40.000 Hz
 • Functie speciala de anulare a zgomotului in functie de preferinte si de presiunea atmosferica
 • Control adaptiv al sunetului in functie de activitatea pe care o desfasuram
 • Conectarea se face prin intermediul unui jack audio clasic de 3.5 milimetri
 • Diametrul difuzorului este optim, de 40 milimetri
 • Greutatea este de 275 grame