Cum alegem cel mai bun soundbar pentru noi?

Cel mai bun soundbar

Cu totii iubim filmele si muzica. Mai ales cand avem petreceri la noi acasa ne place ca muzica sa ne inconjoare.

Pe langa o imagine de calitate ne dorim si un sunet spectaculos atunci cand urmarim un film, dar din pacate marea majoritate a televizoarelor ne ofera un sunet care nu ne multumeste pe deplin.

Cea mai simpla varianta pentru a ne imbunatati calitatea sunetului este achizitia unui soundbar, deoarece este mai ieftin fata de un sistem home cinema poate fi montat mai usor si nu necesita atatea fire.

Soundbar-ul este o boxa de constructie speciala ce include mai multe difuzoare intr-o singura incinta acustica ce poate imbunatati sunetul emis de televizor, iar claritatea si fidelitatea acestuia ne va incanta intotdeauna.

Ca sa cumparam cel mai bun soundbar trebuie sa raspundem mai intai la intrebarile de mai jos:

 • Care este dimensiunea living-ului unde dorim sa pozitionam soundbarul?
 • Cat de frecvent urmarim fime cu astfel de sonor sau cat de des avem petreceri la noi acasa?
 • Locuim intr-o zona care ne permite sa ascultam sunete la asemenea intensitate?

Dupa ce am stabilit cateva criterii importante prin raspunsuri la intrebarile de mai sus, putem trece la urmarirea detaliilor.

Caracteristici unui soundbar sunt importante in alegerea acestuia:

 • Poate reda sunetul pe 2, 3 sau 6 canale acustice si datorita procesarii electronice a acestuia poate creea senzatia de surround;
 • Imbunatateste calitatea sunetului, indiferent de frecventa acestuia si ii amplifica puterea;
 • Poate decoda mai multe formate de sunet.
Soundbar

Soundbar

Aceasta electronica este de doua feluri:

Soundbar activ este construit ca un sistem audio independent. Este o alternativa rezonabila la un sistem home cinema, deoarece pe langa redarea sunetului acesta este si amplificat si prelucrat astfel incat sa ne ofere senzatia de surround.

Acesta poate fi conectat direct la televizor si nu necesita un amplificator.

Soundbar pasiv este folosit doar pentru a reda sunetul si a ii oferi un plus de volum, dar nu poate amplifica puterea acestuia.

Printre cele mai bune sounbar-uri se numara cele produse de Sony, Samsung si Bose.

Configuratia

Un soundbar clasic are in componenta un subwoofer si cate doua boxe mid range si tweeter.

In cazul in care ne dorim un inlocuitor pentru un sistem home cinema putem sa optam pentru un model clasic de soundbar, insotit de un subwoofer separat, iar daca dorim mai multa putere si nu avem suficient spatiu este cazul sa ne orientam asupra unui model de tip piedestal.

Dimensiune: asa cum am mentionat mai sus, trebuie sa masuram locatia in care urmeaza a fi amplasata, pentru a alege soundbarul de dimensiunea cea mai potrivita. Aceasta trebuie sa fie corelata insa si cu marimea televizorului. Un televizor cu o diagonala mare trebuie sa fie insotit de un soundbar lung, cu un desing deosebit, in timp ce televizoarelor curbe trebuie sa le fie asortat un soundbar curbat.

Modul in care este amplasat subwoofer-ul. Subwoofer-ul este un difuzor special ce are rolul de a reda frecventele joase. Desi unele modele au subwoofer-ul incorporat in incinta difuzoarelor, acestea sunt totusi prea subtiri pentru a reda “joase” de calitate, asadar va trebui sa ne orientam catre modele cu subwoofer separat.

De regula acesta este amplasat intr-o boxa distincta, ce poate fi conectata prin fir sau wireless cu soundbar-ul.

Astfel, un soundbar de tip traditional este ideal atunci cand schimbam des locul televizorului si ale altor dispozitive multimedia. Acesta este de fapt o bara lunga ce incorporeaza difuzoarele si este intotdeauna insotit de o boxa separata pentru subwoofer. Acestea sunt cele mai utilizate atunci cand dorim un sunet clar, puternic, insotit de un bass profund. Prezinta si avantajul ca pot fi amplasate aproape oriunde: in fata televizorului, pe o polita a bibliotecii sau direct pe perete.

Cel mai bun soundbar de tip piedestal este indicat in cazul unor spatii multimedia special amenajate ce nu vor fi schimbate prea curand. Acestea pot fi utilizate si ca suport al televizorului, fiind de fapt o baza in care sunt incastrate difuzoarele.

Aceasta nu poate creea un efect de spatializare foarte mare, datorita lipsei unui subwoofer, iar calitatea sunetului este destul de slaba.

Puterea

Daca dorim un sunet de calitate, puterea trebuie sa fie cat mai mare. Nu trebuie insa sa ne lasam inselati de multitudinea de specificatii tehnice. Ce ne intereseaza este puterea RMS, deoarece aceasta este adevarata valoare ce va fi redata de catre aparat.

Formatele de sunet ce pot fi redate

Cu cat acestea sunt mai numeroase cu atat este mai bine. Trebuie insa sa fim atenti sa avem un numar minim de sase formate ce pot fi redate (WAV, WMA, MP3, AAC, OGG, FLAC).

De regula calitatea sunetului este influentata in mod direct de dispozitivul de redare la care este conectat, iar un soundbar de calitate trebuie sa reproduca fidel sunetele captate.

Difuzoare_soundbar

Difuzoare soundbar

Trebuie sa fim foarte atenti ca producatorul sa mentioneze in mod expres, in manualul de utilizare, existenta unei functii de amplificare digitala si cea ce atesta prelucrarea sunetului pentru obtinerea efectului de spatialitate.

Conectica

Modelele comune sunt prevazute cu o singura iesire, mai precis cu un conector optic digital. Cele mai avansate modele sunt prevazute cu mai multe intrari HDMI, conectivitate bluetooth si wireless si includ o functia streaming wireless audio, ce imbunatateste calitatea sunetului emis de televizor.

Functiile de conectare fara fir ne ofera posibilitate de a asculta muzica direct de pe telefonul mobil sau de pe tableta, iar un numar tot mai mare de producatori ne ofera produse ce pot comunica cu mai multe playere sau boxe wireless, astfel incat vom putea sa ascultam muzica in toata casa.

Este obligatoriu ca un soundbar sa fie dotat si cu conectori USBaudio in si audio optic in.

Design

Realizate in marimi si forme diferite, cele mai multe modele au un design ergonomic si avangardist. Pot fi amplasate atat in fata televizorului, cat si suspendate pe perete, dar in cel de-al doilea caz este nevoie sa achizitionam un suport special pentru prindere.

Calitatea surround a sunetului.

Un soundbar are rolul de a imbunatati calitatea sunetului oferit de televizor si de a creea un efect de spatialitate, astfel incat ne lasa senzatia ca sunetul ne inconjoara din toate directiile.

Acest lucru depinde in cea mai mare masura de dimensiune, dar din pacate tendinta este aceea de micsorare a dimensiunilor produsului, ce este posibila doar in conditiile in care este afectata calitatea sunetului.

Pentru un sunet surround de calitate este necesar sa achizitionam un soundbar multi channel cu 5, 7 sau 9 canale. Fiecare canal reda o gama diferita de sunete, astfel incat efectul creeat este cel de spatialitate.

O lista a celor mai vandute soundbar-uri, insotita de comentarii si descrieri tehnice detaliate, poate fi gasita aici

Cele mai avansate modele pot reflecta sunetul in perete, oferindu-ne astfel o experienta surround personalizata in functie de dimensiunea camerei.

Producatorul soundbar-ului este de mare importanta. Nu trebuie sa alegem pretul mic in detrimentul calitatii, deoarece se poate intampla sa avem surprize neplacute. Trebuie sa alegem produse ale unor marci cunoscute, ce ne ofera garantia unui produs de calitate realizat cu materiale a caror rezistenta a fost testata de-a lungul timpului.

Unele dintre cele mai bune soundbar-uri se pot gasi mai jos.

 

Samsung HW-MS650EN

Samsung HW-MS650/EN

 • Puterea este buna, de 450 W
 • Sunet puternic si clar, redat de cele 9 difuzoare incorporate
 • Porturi numeroase: audio in, audio optic in, HDMI
 • Conectivitate prin wireless si Bluetooth
 • Sunetul este redat tridimensional
 • Sunetul este analizat automat si este redat in functie de continutul nostru
 • Dimensiunile sunt de 1060 x 78 x 130.5 milimetri iar greutatea este de 6.2 kilograme
Sony HTRT3

Sony HTRT3

 • Putere foarte buna, de 600 W
 • Porturi numeroase: HDMI, optic, USB, analog audio in
 • Conectivitate prin Bluetooth si NFC
 • Amplificatorul digital S – Master lucreaza impreuna cu cele cinci canale pentru boxe si un subwoofer pentru a reda un sunet clar si puternic
 • Dimensiunile sunt de 900 x 52 x 70 milimetri pentru soundbar si de 190 x 392 x 315 milimetri pentru subwoofer
 • Greutatea totala este de 10 kilograme
Yamaha YAS-306

Yamaha YAS-306

 • Sondbarul are incorporate doua subwoofere
 • Porturi numeroase: intrare optica, intrare coaxiala, intrare audio analog
 • Conectivitate prin bluetooth, wi – fi si airplay
 • Dimensiunile sunt de 950 x 72 x 131 milimetri iar greutatea este de 4.9 kilograme
Bose SOUNDTOUCH 300

Bose SOUNDTOUCH 300

 • Putere mare, de 300 W
 • Efect de spatialitate DTS si Dolby Digital
 • Conectivitate Wireless si Ethernet
 • 1 port HDMI si 1 iesire optica, 1 port micro USB, 1 iesire mini jack
 • Functii HDMI si 4K pass through
 • Dimensiunile sunt de 980 x 58 x 108 milimetri