Cel mai bun sistem home cinema sau cinema la noi acasa

Cel mai bun home cinema
Uneori suntem prea obositi pentru a mai iesi in oras. Stresul profesional de peste zi, ce ne impune o munca asidua, orele suplimentare devenind deja o obisnuinta pentru multi dintre noi, ne „taie cheful” pentru o seara petrecuta in oras.Deseori, datorita suprasolicitarii de peste zi, riscam sa pierdem si filmele favorite, ce ruleaza doar o scurta perioada de timp la cinema.Filmele preferate din livingul dumneavoastra cu cel mai bun sistem home cinemaDin fericire, filmul preferat poate fi vizionat, in bune conditii, si de acasa. In ultimii ani piata televizoarelor smart, de mari dimensiuni, a cunoscut o dezvoltare exploziva, iar preturile acestora au scazut pana la limita suportabilitatii.Odata rezolvata partea de redare a imaginii, mai ramane de gasit o solutie pentru partea audio, iar aceasta se regaseste in sistemele home cinema.Un sistem home cinema este alcatuit dintr-o unitate optica (de regula de tip DVD Player, dar in ultimii ani au luat amploare unitatile Blu-ray) si un sistem de sateliti (boxe), insotiti de un subwoofer.Sistemele de sunet simple pornesc de la 2 boxe plus un subwoofer (2.1), dar cele mai multe sisteme au in componenta 5 boxe insotite de un subwoofer (sistemele 5.1), iar cel mai bun sistem home cinema poate ajunge pana la varianta 7.1 (7 boxe plus un subwoofer).Cand dorim sa achizitionam cel mai bun sistem home cinema trebuie sa tinem cont de aspecte precum: spatiul unde vrem sa amplasam totul, frecventa cu care utilizam intregul sistem, si sa ne asiguram ca putem folosi la maxim capacitatea lui. Acest aspect difera si in functie de zona in care locuim si de modul in care se desfasoara viata de zi cu zi, mai ales daca avem copii mici.
sistem 2.1

Sistem home cinema 2.1

Sistemele home cinema all in one sau pe componenteMai jos aveti detalii despre cele pe componenete.Sistemele de sunet 2.1 sunt alcatuite din doua boxe, ce incadreaza televizorul, insotite de un subwoofer. Este sitemul ideal pentru o garsoniera sau un dormitor mic, dar calitatea sunetului este destul de slaba, deoarece acesta este procesat electronic pentru a suplini absenta boxelor din spate.Sistemele de sunet 5.1 au in componenta 5 boxe (amplasate in lateralele si in fata televizorului, restul de boxe fiind amplasate in spatele camerei, in partile laterale) si un subwoofer. Acesta este un sistem surround in adevaratul sens al cuvantului, cele 5 boxe creeaza sistemul de spatialitate in propagarea sunetului.Sistemele de sunet 7.1 reprezinta o imbunatatire a sistemelor 5.1. Acest „upgrade” este reprezentat de doua boxe suplimentare pentru partea din spate a camerei, dar efectul de spatialitate in acest caz intervine numai daca boxele sunt amplasate la distante mari una fata de alta, ceea ce necesita o incapere foarte mare.Pentru moment coloana sonora a filmelor este conceputa special pentru sisteme 5.1.
sistem 5.1

Sistem home cinema 5.1

Sunetul naturii aproape de noi, in casaCa si regula generala, boxele se monteaza in cele patru colturi ale camerei, iar una va fi postata in fata televizorului.Subwoofer-ul inglobeaza difuzoarele de bas ale boxelor intr-o incinta speciala dedicata acestora, cu un sunet foarte bun si clar si poate fi amplasat oriunde in camera.Asa cum am mentionat mai sus, cel mai bun sistem home cinema este insa cel adaptat nevoilor noastre si spatiului unde urmeaza sa il amplasam.Daca locuim intr-o garsoniera, cel mai indicat este un sistem simplu, de tipul 2.1, deoarece un sistem mai mare prin puterea maxima a boxelor ne face sa nu il utilizam la capacitatea maxima si inseamna si costuri de achizitie mai mari.Daca insa locuim intr-o vila si livingul este mare, atunci este indicat sa achizitionam un sistem complet, 5.1, insotit de un amplificator (acesta este inclus in pachetul standard al unui home cinema in variantele profesionale). Finetea acusticii atinge realitatea scenelor urmarite mai ales daca vizionati documentare cu viata in natura sau filme de actiune.Dar piata ofera o gama mai larga de sisteme home cinema. Deoarece multi dintre noi nu suntem profesionisti si nu avem cunostintele necesare despre toate aceste informatii ale sunetului, preferam sa achizitionam sisteme home cinema all-in-one. Astfel, intr-o singura cutie gasim toate componentele sistemului, insotite de cablurile necesare si instructiunile de utilizare. Acesta este cel mai bun sistem home cinema pentru cei care doresc doar un pic de zgomot in plus.
sistem 7.1

Sistem home cinema 7.1

Pentru cei mai pretentiosi insa, achizitia unui sistem complet se face pe componente. Astfel, unei unitati Blu-ray de calitate i se pot asezona un amplificator Denon sau Yamaha, insotit de un sistem de boxe active Behringer sau Bose.Dupa momentul alegerii sistemului de boxe si dupa ce ne-am hotarat daca cumparam sistemul pe bucati sau all-in-one,  mai avem de ales o componenta principala: unitatea optica.In cazul in care optam pentru o varianta ieftina, un DVD Player este tot ceea ce ne trebuie. Dar cum tot ce este ieftin (in cazul tehnologiei) este depasit moral, calitatea imaginii este destul de slaba, fiind in format Standard Definition (SD).Cel mai bun sistem home cinema are in componenta obligatoriu o unitate Blu-ray, ce ne ofera posibilitatea de a reda filme in format Full HD.Acesta este capabil sa redea imagini si de pe sursele externe, ce pot fi conectate prin intermediul unor porturi USB: stick, hard disk extern, sau de pe o unitate NAS.Acest tip de unitate trebuie sa fie capabil sa redea atat filme in formatul nativ, cat si in format AVI, MKV sau orice alt format de pe internet.Conectivitatea unitatii trebuie sa acopera atat gama clasica, prin cabluri, precum S-video, HDMI, Euroscart si S/PDIF optic cat si conectarea wireless, bluetooth sau NFC.Calitatea sunetului este urmatorul criteriu asupra caruia trebuie sa ne indreptam atentia. Un sunet clar este obtinut cu ajutorul unui raport semnal – zgomot de 80 de Db, iar frecventa trebuie sa se incadreze in intervalul 20 – 20.000 Hz.
Amplasarea ideala a boxelor unui home cinema

Sunetul potrivit printr-o amplasare corecta a satelitilor

Boxele trebuie sa fie dintr-un material rezistent la vibratii si care sa permita o buna conductibilitate a sunetului, cel mai bun sistem home cinema avand obligatoriu in componenta boxe de lemn.Numarul de codificari ce poate fi redat de boxe este de asemenea important. Astfel, un sistem bun trebuie sa redea obligatoriu cel putin 5 codificari de sunet.Numarul de difuzoare din fiecare boxa este de asemenea o garantie a unui sunet de calitate. Un singur difuzor acopera numai o gama ingusta de frecvente, fiind necesare mai multe difuzoare incorporate intr-o boxa pentru a acoperi cat mai multe game de frecvente.Puterea totala nu este atat de importanta precum pare. In functie de producator, aceasta poate fi masurata in wati, wati RMS (Root Mean Square) sau wati PMPO (Peak Music Power Output), iar o putere cuprinsa intre 500 – 800 de wati este suficienta pentru un sistem home cinema de calitate.Lista celor mai bune sisteme home cinema, insotite de review-uri este disponibila aici.Cel mai bun sistem home cinema este echipat si cu tehnologii SMART, precum jocuri, browser web, diverse servicii multimedia sau de streaming online, un tuner FM pentru a recepta posturilor de radio preferate si posibilitatea de a inregistra emisiunile preferate pe un stick sau hard disk extern.Printre cele mai bune sisteme home cinema se afla si cele de mai jos.
Sony BDVE4100

Sony BDVE4100

 • Sistem 5.1, putere 2000 wati
 • Poate reda filme de pe DVD, SA-CD si Blu-ray
 • Tuner Radio, RDS, 20 de canale radio presetate
 • Conectivitate cu tableta sau telefonul mobil prin NFC si wireless
 • Bass boost
 • Porturi LAN, USB, HDMI, Bluetooth, audio in, audio optic in
Sony BDVN5200

Sony BDVN5200

 • Sistem 5.1 cu o putere excelenta, de 1000 W
 • Multiple sisteme de redare, de pe DVD, CD, Blu – Ray si Blu – Ray 3D
 • Tuner si RDS
 • USB, HDMI, audio in, audio optic in, Wireless, LAN si Bluetooth
Samsung HT-J4500

Samsung HT-J4500

 • Sistem 5.1 cu o putere totala de 500 W
 • Multiple formate de redare
 • Poate reda de pe DVD, Blu – Ray 3D, VCD
 • Tuner radio si RDS
 • Port LAN, USB, Optic, Bluetooth