Alege cel mai bun mediaplayer pentru acasa

cel mai bun mediaplayer

Mediaplayerul este acel aparat care are rolul de a reda filmele salvate in memoria proprie sau din alte surse exterioare (HDD externe, stik-uri, etc), pe un televizor.

Mediaplayer cu functii performante pentru acasa

Functiile mediaplayerului sunt foarte importante deoarece de acestea depinde calitatea imaginii pe care o vom vedea. Este important sa achizitionam cel mai bun mediaplayer cu functii Full HD pentru o experienta vizuala excelenta.

Desi destinate unei operatiuni simple, aceea de redare a unui film, cele mai bune mediaplayere au inceput sa inglobeze foarte multe functii, fiind considerate mici televizoare smart.

Cele mai avansate modele sosesc deja cu o serie de aplicatii preinstalate (Netflix, Hulu, HBO Go si chiar si browser internet sau in unele cazuri un client de mail) sau cu jocuri.

Avem, de asemenea, si posibilitatea de a instala o serie intreaga de aplicatii suplimentare ce ne vor imbogati experienta vizuala. In general, aceasta functie este disponibila in special pe aparatele cu sistem de operare Android.

Este indicat sa ne alegem un model care sa fie capabil sa ne permita sa redam continutul multimedia stocat in reteaua locala, cu alte cuvinte sa stie sa faca streaming de pe o unitate NAS.

Unul dintre cei mai mari dusmani in epoca moderna sunt cablurile. Odata cu avansul tehnologic insa, toate produsele moderne au inceput sa aiba posibilitatea sa fie conectate intre ele fara fire, iar mediaplayerele nu puteau sa faca exceptie de la regula.

Astfel, acestea ne permit sa redam continutul media direct de pe telefon, tableta sau laptop, de aceea ar fi bine sa alegem un aparat care sa fie compatibil cu unele dintre cele mai cunoscute standarde de mirroring: Miracast, Wireless Display, etc.

Ar fi bine ca aparatul nostru sa fie echipat si cu un tuner TV, deoarece astfel putem urmari oricand emisiunea noastra favorita, tot ce avem de facut este sa activam functia speciala ce va inregistra programele, sau sa le descarcam de pe internet.

Conectivitatea mediaplayerului sau mobilitatea moderna

Conectivitatea joaca unul dintre cele mai importante roluri in cazul unui mediaplayer. Cel mai bine ar fi sa optam pentru cel mai bun mediaplayer prevazut cu un port LAN pentru cablu Ethernet. Formatele 4K si Full HD vor rula mult mai greu prin wireless, datorita calitatii superioare a imaginii.

In cazul in care suntem destul de comozi pentru a aduce un cablu langa mediaplayer este bine sa achizitionam un produs echipat cu o placa de retea de mare viteza, care sa ne ofere in acelasi timp si un semnal mai puternic.

media-player

Mediaplayer

Este important ca mediaplayerul nostru sa aiba mai multe porturi USB (2.0 si 3.0), care sa ne permita sa conectam mai multe unitati externe de stocare si o tastatura.

Alte porturi ce nu ar trebui sa lipseasca sunt AV Out, Gigabit LAN, Optical si cel putin un HDMI IN si un HDMI OUT.

Conexiunea Bluetooth 4.0 este un element ce nu ar trebui sa lipseasca.

Formatele suportate au un rol foarte important, deoarece cu ajutorul acestora vom vedea filmele. Desi formatele in care sunt codate filmele sunt destul de multe, este ideal ca mediaplayerul sa suporte cat mai multe formate.  Mai jos aveti o lista a celor mai populare formate:

 • Foto: BMP, JPEG, TIFF,
 • Audio: DD, DD+, DTS, TRUEHD, DTS HD MASTER, AAC, WMA PRO, WMA, OGG, PCM, MP3, WAV, LPCM, FLAK, MKA;
 • Subtitrari: SSA, SUB, SRT, ASS, SMI;
 • Video: BOB, MPEG, MPG, AVI, MKV, MOV, MP4, WMV9, FLV, BDISO, ISO, DAT, RMVB.

Rezolutia este importanta pentru calitatea filmelor pe care le vom viziona. In prezent, marea majoritate a playerelor sunt capabile sa redea cu usurinta filme in format HD (1080p), dar odata cu extinderea formatului 4K (2160p) ar fi bine sa optam pentru un aparat care sa fie compatibil si cu acest tip de format.

Memoria interna a devenit destul de importanta in ultima perioada. Daca in perioada de inceput mediaplayerele aveau in dotarea standard o unitate optica, astazi cele mai bune modele sunt dotate cu o memorie de cel putin 16 GB.

Ar fi excelent ca aparatul sa fie dotat si cu un slot pentru carduri microSD cu care se poate suplimenta capacitatea memoriei cu pana la 64 GB.

Procesorul joaca un rol important in viteza de raspuns a aparatului. In general, mediaplayerele sut echipate cu procesoare MIPS sau ARM (Advanced Risc Machine). Un plus aici il au procesoarele ARM, datorita fiabilitatii, a stabilitatii si a unui consum mult mai mic de energie (aceste procesoare echipeaza dealtfel si smartphone-urile).

Numarul de nuclee influenteaza performanta, un procesor puternic trebuie sa aiba in prezent o inima „quad core”. Spre exemplu, unele dintre cele mai bune procesoare ce echipeaza un mediaplayer este ARM Cortex A-53 Quad-Core.

Nu uitati de memoria RAM, ce joaca un rol important in viteza cu care se va misca aparatul. Cu cat este mai mare, cu atat este mai bine pentru noi. Cele mai bune mediaplayerele sunt prevazute cu 2 GB RAM.

Sistemele de operare sunt, ca in cazul calculatoarelor, destul de diversificate. Astfel, exista aparate prevazute cu sisteme de operare Unix, Windows, Linux si Android, dar cele mai indicate sunt cele cu sistem de operare Android, datorita faptului ca acestea dispun de o gama foarte larga de aplicatii.

Daca ne dorim un sistem stabil si mai simplu de utilizat, atunci este indicat sa optam pentru un sistem de operare UNIX, ce este recunoscut pentru simplitatea sa si pentru stabilitatea de care da dovada.

Interfata trebuie sa fie usor de utilizat chiar si de catre persoanele mai in varsta sau de catre cei mici. Este de asemenea foarte important sa verificam daca softul prezent este compatibil cu perifericele ce vor fi achizitionate (tastatura, mouse, etc).

Designul si dimensiunile trebuie sa fie atragatoare, iar un aspect cat mai compact ne ajuta foarte mult atunci cand discutam despre portabilitatea acestuia. Astfel, aparatul poate fi foarte usor de transportat si de instalat oriunde ne dorim.

In plus, un aparat de dimensiuni mici nu va ocupa mult spatiu si se va integra mai usor in designul sufrageriei.

Telecomanda va trebui sa fie foarte usor de manevrat. Este ideal sa folosim o tastatura de tip QWERTY, iar mediaplayerele bune vin echipate cu o telecomanda de tip mouse ce are integrat un microfon pentru comenzile vocale.

Unii producatori au eliminat navigarea prin apasari repetate ale butoanelor tastaturii si au implementat tehnologia touch, menita sa usureze navigarea.

In cazul in care am cumparat un aparat cu sistem de operare Android, acestea vor putea fi controlate si cu ajutorul telefonului mobil, instaland o aplicatie simpla.

Brandul si garantia sunt elemente cheie atunci cand achizitionam produse electronice. Datorita pretului destul de ridicat, achizitia unui mediaplayer reprezinta o investitie si este de dorit sa evitam marcile obscure.

Un aparat de marca ne ofera siguranta ca vom putea beneficia din plin de functiile oferite, iar materialele si piesele de calitate folosite la realizarea aparatului ne vor asigura o folosinta indelungata.

Lista celor mai bune mediaplayere poate fi gasita aici

In plus, un brand recunoscut ne va oferi oricand consultanta atat pentru partea de hardware, cat si pentru cea de soft.

Garantia va trebui sa fie de aproximativ 24 de luni.

Mediaplayerele recomandate pot fi gasite mai jos:

 

Apple TV, 4K, 32GB

Apple TV, 4K, 32GB

 • Calitate a imaginii HDR si 4K
 • Compatibil cu Netflix, Hulu si ESPN
 • Formate video suportate: MPEG4, HDR10, H.264, HEVC
 • Formate foto suportate: Tiff, Jpeg, Gif, Heif
 • Suporta 9 formate audio
 • Navigare web si upscaling imagine la 1080p
 • Conectivitate prin Wi – Fi si Bluetooth
Egreat A5, 4K

Egreat A5, 4K

 • Calitate a imaginii HDR si 4K
 • Compatibil cu Netflix (subtitrare in romana) si Amazon Prime Video (subtitrare in engleza)
 • Suporta toate tipurile de blu – ray
 • Procesor ARM Cortex A53 la 2 Ghz
 • Memoria RAM este de 2 GB DDR3
 • Conectivitate prin Wi – Fi
 • Sunet dolby true surround (DTS)
TV BOX MXR PRO Plus 4K

TV BOX MXR PRO Plus 4K

 • Calitate a imaginii HDR si 4K
 • Procesor Quad Core ARM Cortex A53 la 2 Ghz, sistem de operare Android 7.1
 • Memoria RAM este de 4 GB
 • Slot de memorie pana la 32 GB
 • Conectivitate LAN, Bluetooth, Airplay, OTF, Wi – Fi, DLNA
 • Navigare web
 • Suporta multiple formate video, audio si subtitrari
 • TV Remote, Miracast, Kodi
 • Porturi HDMI (1), USB (3), cititor carduri
Google Chromecast Ultra

Google Chromecast Ultra

 • Calitate a imaginii HDR si 4K
 • Compatibil cu Netflix, Hulu, Amazon Prime
 • Navigare web
 • Optimizare automata a imaginii
 • Acces la peste 200.000 aplicatii
 • Conectivitate prin Wi – Fi si port microUSB
 • Dimensiunile sunt de 13.7 x 58.2 x 58.2