Plita inductie, sigura si usor de folosit

Poza generala plita inductie

Aparatele electrocasnice sunt unele dintre cel mai cerute astazi, iar siguranta utilizatorilor este ridicata la rang de religie de aproape toate familiile. Hotele, robotii de bucatarie, razatoarele electrice, toate trebuie sa fie foarte sigure si sa aiba dispozitive de oprirea automata atunci cand sunt detectate probleme sau sunt utilizate de catre copii.

Ce ne facem insa cu aragazul sau cu plita de gatit, deoarece acestea sunt fierbinti si pot provoca necazuri mari odata ce sunt atinse de catre copii sau persoane in varsta? Din fericire, tehnica moderna ne pune la dispozitie un aparat sigur si revolutionar: plita inductie.

Principiu de functionare usor si sigur

Principiul de functionare consta intr-un camp electromagnetic format in jurul suprafetei de  vitroceramica, ce va fi transmis bazei oalelor de pe plita (acestea au o constructie speciala, avand fundul mult mai gros si mai mare fata de oalele obisnuite), iar mancarea noastra va fi gatita mult mai sanatos utilizand caldura transmisa de vase, nu cea emisa de catre plita.

Suprafata de vitroceramica este de alcatuita dintr-un amestec de litiu, aluminiu si oxizi de siliciu ce este asemanator ca si aspect cu sticla, dar care are proprietatile ceramicii.

Campul electromagnetic este emis de catre bobine speciale din cupru amplasate sub suprafata plitei.

Avantajele unei plite inductie sunt destul de numeroase:

 • Mancarurile se incalzesc mult mai repede, deoarece plita cu inductie si vasele speciale pentru plita cu inductie transporta extraordinar de repede caldura, datorita faptului ca vitroceramica este transparenta la infrarosii iar transmisia energiei este excelenta;
 • Este cea mai sigura plita folosita la prepararea mancarurilor, deoarece suprafata acesteia ramane in permanenta rece si este echipata cu senzori ce impiedica ca mancarea sa dea in foc;
 • Schimbarile de temperatura se reflecta imediat;
 • Majoritatea plitelor sunt echipate cu senzori ce detecteaza lipsa vaselor de pe plita, caz in care intrerup alimentarea cu energie electrica, diminuand astfel consumul de curent (ce poate fi redus cu pana la 50% fata de o plita clasica) ;
 • Controlul temperaturii se face extraordinar de precis, deoarece senzorii plitei vor adapta temperatura de preparare a produselor in functie de suprafata vaselor de gatit;
 • Suprafata complet plana le face foarte usor de intretinut;
 • Au o putere mult mai mare fata de celelalte masini de gatit.

Atunci cand vom alege cea mai buna plita inductie trebuie sa tinem seama de mai multe caracteristici.

In primul rand trebuie sa ne gandim la dimensiunea plitei si la numarul zonelor de gatit (al focurilor). Acestea sunt in stransa legatura cu numarul membrilor familiei, deoarece cu cat acestia sunt mai numerosi cu atat ne va trebui o plita cu inductie de dimensiuni mai mari.

Plita inductie cu doua zone de gatit

Plita inductie cu doua zone de gatit

Astfel, o plita de 60 de centimetri ne va oferi trei zone de gatit, o plita cu dimensiunile de 70 – 75 centimetri ne va permite sa folosim patru focuri, iar maximum posibil il putem obtine de la plita cu dimensiunea de 90 centimetri: cinci zone pentru prepararea hranei.

Puterea plitei poate varia intre 1000 si 1800 wati. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat mancarurile noastre vor fi gata mai repede, dar trebuie sa tinem cont ca in acest caz bugetul nostru va fi afectat in mod deosebit.

Plita cu inductie buna este echipata obligatoriu cu un senzor de siguranta

Senzorul de siguranta este un element esential pentru cea mai buna plita cu inductie. Acesta este montat in partea inferioara a plitei si va detecta vasele de gatit goale, regland puterea plitei pentru a nu deteriora vasul si a eficientiza consumul de energie electrica.

Oprirea automata va opri functionarea plitei inductie in cazul in care nu va mai fi nicio oala pe foc sau atunci cand este detectata o supraincalzire a plitei.

Deconectarea de siguranta sporeste gradul de confort si siguranta oferit de plitele cu inductie. Astfel, acestea se vor deconecta in cazul in care o zona de gatit este aprinsa de mai mult timp si nu este detectata nicio modificare a temperaturii acesteia.

Timpul necesar deconectarii depinde de setarile plitei. Astfel, o plita poate ramane aprinsa si in jur de zece ore daca setarea la caldura a plitei de gatit este mica, sau se poate opri dupa numai o ora si jumatate daca setarea la caldura este foarte mare.

Timerul este esential pentru cea mai buna plita cu inductie. Acesta poate fi setat in functie de mancarurile pregatite, iar dupa terminarea programului plita se va inchide singura, evitand astfel arderea mancarurilor.

Timerul poate fi setat pentru intervale de timp cuprinse intre 1 si 170 de minute.

Consumul de energie este un factor ce nu trebuie neglijat, deoarece acesta ne-ar putea afecta foarte tare bugetul, tinand cont ca plitele inductie sunt mari consumatoare de energie electrica.

Dimensiunile zonelor de gatit trebuie sa ne permita sa folosim vase de forme si marimi diferite fara sa aglomeram foarte tare plita. Cea mai buna plita cu inductie va avea zone de gatit cu un diamentru mai mare de 21 centimetri.

Functiile suplimentare sunt intotdeauna foarte apreciate, iar acestea pot consta in cronometru, senzor de presiune, etc.

Plita cu inductie cu trei zone de gatit

Plita cu inductie cu trei zone de gatit

Incalzirea automata (sau in unele cazuri functia Booster) este utila pentru produsele ce necesita mai intai un proces de fierbere (orezul, spre exemplu). Acesta functie permite unei zone de gatit sa se incalzeasca foarte puternic intr-un interval redus de timp, iar dupa o perioada de timp presetata aceasta va reveni la temperatura normala la care se va prepara mancarea.

Programele de gatit presetate ne vor ajuta sa preparam o mancare delicioasa fara sa mai pierdem timp cautand cele mai potrivite setari. Cele mai comune programe presetate sunt cele pentru gratar, fierbere, prajituri, etc

Controlul temperaturii va trebui sa fie foarte precis deoarece fiecare aliment are o perioada de preparare foarte clara si va trebui sa evitam ca aceste produse sa isi piarda vitaminele si nutrientii ori sa se arda. Cea mai buna plita cu inductie ne va permite sa reglam temperatura in intervalul 6 – 220 grade Celsius.

De regula, o plita are 3 – 5 trepte de control al temperaturii, dar o plita cu inductie buna poate ajunge cu usurinta pana la 19 asemenea trepte.

Spre exemplu, cele mai bune  plite cu inductie de 1800 de wati sosesc echipate cu 10 niveluri de control ale puterii, ce variaza intre 200 – 1800 W.

Gestionarea eficienta a energiei defineste o plita inductie sigura si performanta

Gestionarea energiei trebuie sa fie foarte buna pentru a imparti in mod eficient puterea intre doua zone de gatit gemene. Astfel, nivelul maxim de energie nu poate fi setat decat pentru o singura zona de preparare a hranei, iar a doua zona va beneficia de o putere mai mica.

Daca dorim sa utilizam doua zone de gatit la putere maxima o putem face, dar acestea trebuie sa se afle in zone opuse.

Control plita inductie

Control plita inductie

Detectia automata a vasului de gatit este importanta, deoarece astfel se va optimiza consumul de energie electrica. In cazul in care vasul a fost indepartat de pe plita, aceasta va afisa un semnal luminos, iar cand vasul va fi reasezat plita va porni automat, utilizand aceeasi setare de putere ca pana atunci.

Sistemul de siguranta „child lock” este un element pe care trebuie sa il luam in calcul. Desigur ca plita este in mare parte rece rece si nu prezinta un pericol pentru copii, dar sunt sigur ca nu ne dorim ca acestia sa atinga oalele fierbinti de pe plita.

Controlul plitei nu se mai face cu ajutorul butoanelor mecanice decat in cazul celor mai ieftine modele. Cea mai buna plita inductie foloseste sisteme avansate de control (touch control) ce ne permit setarea cu usurinta si precizie a puterii.

Acestea trebuie sa fie usor de accesat si sa nu fie amplasate prea aproape de zonele de gatit. De regula, acestea sunt pozitionate frontal, dar exista si cazuri in care controalele se gasesc pe partea laterala a plitei.

Indicatorul de caldura reziduala este necesar si ne va indica ca plita functioneaza. Ar fi ideal ca fiecare zona de gatit sa fie echipata cu cate un indicator individual de caldura reziduala.

Daca ne punem intrebarea de ce este necesar sa existe un indicator de caldura reziduala, este bine sa stim ca plita se va incalzi numai atunci cand se va afla in contact direct cu un vas si doar in zona in care aceasta atingere are loc, restul suprafetei ramanand reci.

Designul tine mai mult de preferintele personale, dar nu trebuie sa omitem faptul ca mai multe desene pot acumula foarte multa murdarie, iar o plita fara margini este mai usor de intretinut, dar este mai predispusa la deteriorari.

Intretinerea plitei se va face cu usurinta, datorita suprafetelor plane si a faptului ca substantele varsate accidental nu se vor arde, deoarece suprafata plitei este aproape in permanenta rece.

Cele mai bune si mai vandute plite cu inductie pot fi gasite aici

Nivelul de zgomot nu are absolut nicio importanta pentru o plita inductie, deoarece aceasta este silentioasa si nu provoaca aproape niciun zgomot.

Garantia este insa esentiala, deoarece cea mai buna plita cu inductie este un produs foarte scump ce reprezinta o investitie pentru aproape orice familie. Chiar daca pot fi in prima instanta ceva mai scumpe, produsele de marca ne vor garanta calitate si fiabilitate si vor putea fi ecploatate o perioada mai lunga de timp.

Printre cele mai bune plite cu inductie ce ne-au retinut atentia se afla si cele de mai jos:

Bosch PXV975DC1EE

Bosch PXV975DC1EE

 • Plita electrica cu inductie din sticla
 • 5 zone pentru prepararea hranei
 • Functii Quickstart si ReStart
 • Touch control
 • 17 trepte de putere si afisaj electronic
 • Timer, indicator de caldura reziduala, semnal sonor la oprire
 • Functie de protectie child lock si deconectare automata
 • Dimensiunile sunt de 5.1 x 91.6 x 52.7 centimetri
Whirlpool SMF778CNEIXL

Whirlpool SMF778C/NE/IXL

 • Plita electrica cu inductie din sticla ceramica
 • Opt  zone pentru prepararea hranei
 • Touch control
 • Display MySmart si 65 retete presetate
 • Functii Grill si Fry
 • Afisaj electronic, timer, indicator de caldura reziduala
 • Dimensiunile sunt de 5.1 x 77 x 51 centimetri si greutatea este de 18.5 kilograme
Bosch PIF672FB1E

Bosch PIF672FB1E

 • Plita cu inductie vitroceramica
 • Patru  zone pentru prepararea hranei
 • Touch control
 • 17 trepte de putere si afisaj electronic
 • Timer, indicator de caldura reziduala, semnal sonor la oprire
 • Functie de protectie child lock si deconectare automata
 • Dimensiunile sunt de 5.1 x 56 x 49 centimetri iar greutatea este de 13 kilograme
Electrolux EHL7640FOK

Electrolux EHL7640FOK

 • Plita electrica cu inductie din sticla neagra
 • Patru  zone pentru prepararea hranei
 • 10 trepte de putere
 • Timer, indicator de caldura reziduala, semnal sonor la oprire
 • Functie de protectie child lock si deconectare automata