Placarea pardoselilor cu gresie stil piatra

Indiferent ca tocmai ne-am mutat intr-un apartament mai vechi pe care dorim sa il renovam sau ca tocmai ne-am apucat sa ne construim propria casa, la un moment dat vom ajunge si la decorarea peretilor, la finisarea pardoselilor si a spatiilor dedicate baii sau bucatariei. Bineinteles, ca inainte de a ne apuca de placarea pardoselilor si a peretilor cu gresie stil piatra sau cu un alt tip de gresie sau faianta, trebuie sa stabilim o linie de design care pe langa crearea unui spatiu interior potrivit personalitatii noastre, care sa ne imbie la relaxare, trebuie sa alegem materiale care sa garanteze o lucrare durabila si mai ales functionala.
Atunci cand alegem placile ceramice (gresie si fainata) trebuie sa avem in vedere ca le vom pastra in locuinta noastra o perioada indelungata, prin urmare trebuie sa alegem modele care sa reziste la solicitarile ce tin de uzura zilnica, modele care sa fie foarte usor de curatat si de intretinut, modele care sa aiba un design atragator si care sa se potriveasca mai multor tipuri (stiluri) de amenajari, iar daca le vom folosi la finisarea bailor si bucatarilor sa alegem modele care sa reziste la umezeala si la pete, sa fie antiderapante si bineinteles durabile.
De ce sa alegi sa optezi pentru gresie si faianta, in detrimentul altor tipuri de finisaje? Ei bine, atat gresia cat si faianta sunt usor de curatat si de intretinut si nu necesita o intretinere speciala; sunt rezistente la razele UV, pastrandu-si culoarea si proprietatile chiar daca sunt expuse continuu la soare sau alti factori atmosferici; sunt rezistente la zgarieturi; sunt rezistente la apa si la pete, dar si la agentii chimici sau la acizi, de asemenea sunt rezistente la socurile termice (mai precis la fluctuatiile extreme de temperatura), dar si rezistente la actiunile de inghet si dezghet.

Mai mult decat atat, placile ceramice sunt o alegere mai sigura pentru sanatate, deoarece sunt complet igienice si previn dezvoltarea si retentia acarienilor, bacteriilor, fungilor sau mucegaiurilor; o alegere mai sigura si pentru mediul inconjurator, deoarece sunt ecologice, reciclabile si reutilizabile; dar si mai sigure in exploatare, deoarece nu sunt inflamabile – nu ard, reduc raspandirea flacarilor si nu emit fum toxic.
Daca acum 15- 25 de ani nu prea multe modele de gresie si fainata din care sa alegem pentru a ne finisa pardoselile si peretii, in ziua de astazi oferta pietii este extrem de variata si potrivita pentru toate tipurile de amenajari interioare, dar si pentru toate buzunarele.
Bineinteles, ca atunci cand discutam de aspectul caselor noastre, cu totii ne dorim sa nu aiba un look banal si plictisitor, din acest motiv alegem sa ne jucam cu culorile, dar si cu texturile. Astfel, modelul de gresie stil piatra este perfect pentru decorarea bailor, dar si a bucatariilor, teraselor si a balcoanelor.
Daca te-ai hotarat deja asupra designului baii sau bucatariei, daca te-ai hotarat deja asupra modelului de gresie si faianta pe care doresti sa il achizitionezi, nu mai ramane decat sa treci la fapte, si anume: achizitionarea necesarului de gresie si/sau faianta, a adezivului si a chitului pentru rosturi si inclusiv a lacului pentru protectia rosturilor, a distantiere gresie si fainata si a uneltelor necesare pentru montarea placilor ceramice (mistrie, nivela, ciocan de cauciuc, un flex cu panza destinata taierii gresiei si faiantei ori o masina speciala pentru taiat placile ceramice, un cleste, spatula dintata pentru adeziv, galeata, sfara pentru trasat si alte accesorii care sa te ajute si sa iti usureze munca). Bineinteles, ca daca optezi sa apelezi la specialist pentru montarea gresiei si faiantei nu vei mai avea nevoie de toate aceste unelte, deoarece, de cele mai multe ori, mesterii au propriile lor scule si unelte, iar tu nu va trebui sa chiti decat costul manoperei (a montajului gresiei si a faiantei).

Cum calculez necesarul de gresie si faianta
Una din cele mai des intalnite probleme atunci cand vine vorba de achizitionarea placilor ceramice este calcularea necesarului, adica stabilirea cantitatii aproximative de gresie ori fainata. Cantitatea necesara se va calcula in functie de aria incaperii ce urmeaza sa fie placate, in functie de modalitatea de montare (clasica sau in diagonala), in functie de dimensiunea rosturilor dintre placi, dar si in functie de cat de mult va trebui sa decupezi placile – adica trebuie sa ai in vedere toate tevile, trepte sau obiectele in jurul carora trebuie sa decupezi, dar si forma incaperii. De ce forma incaperii este importanta? Ei bine, este mult mai usor sa plachezi o incapere patrata sau dreptunghiulara, decat una rotunda.
Daca stii deja dimensiunile spatiului unde vei monta gresia, trebuie sa faci calcului perimetrului acestuia si sa imparti cifra obtinuta la dimensiunile placilor de ceramica alese. Da, inainte de a face acest calcul este necesar sa cunosti si dimensiunile placilor de gresie. Mai mult decat atat, trebuie sa ai in vedere si pierderile ce pot rezulta in timpul placarii, spre exemplu: o placare dreapta poate genera pierderi de aproximativ 15% din totalul gresiei si o placare in diagonala poate genera pierderi de aproximativ 30 %. Astfel, este necesar sa ai in vedere si o cantitate de rezerva de aproximativ 10% – Acest lucru te va ajuta sa scapi de grija eventualelor accidente ce pot aparea in timpul taierii sau chiar in timpul montajului. Mai mult decat atat, avand in vedere ca gresia nu poate di achizitionata la bucata, nu poti verifica fiecare placa si nu poti evita defectele din fabrica.