Educatie financiara, o chestiune necesara

Ati primit vreodata o educatie financiara la scoala, universitate sau in compania dumneavoastra? Cea mai mare parte a romanilor nu au urmat niciodata un curs de educatie financiara. Cu toate acestea, a avea o buna cultura financiara si economica este esential in toate etapele vietii pentru a lua deciziile corecte, a contracta un credit, a cumpara o locuinta sau a economisi. Din ce in ce mai multe tari realizeaza ca este timpul sa actioneze pentru a creste alfabetizarea financiara a populatiei. Un rol in asta il are si CSALB. Cine e CSALB? CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), completand un formular online direct pe site-ul csalb.ro. Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta.

Dar ce este educatia financiara?

Educatia financiara va ajuta sa stiti cum sa va gestionatii cel mai bine banii in functie de obiectivele din viata si de contextul economic si financiar. Trebuie sa permita tuturor sa faca alegeri financiare informate. Este cu atat mai esential intr-o lume digitala care ofera clientilor o mare autonomie. Intr-adevar, digitalizarea bancilor inmulteste oportunitatile persoanelor fizice, in ceea ce priveste monitorizarea contului, plata, finantare sau investitie, dar acestea nu sunt lipsite de riscuri.

Entitati internationale au definit educatia financiara ca „o combinatie de constientizare financiara, cunostinte, abilitati, atitudini si comportamente necesare pentru a lua decizii financiare bune si, in cele din urma, pentru a atinge bunastarea financiara. individ apreciat de persoana insasi ”.

Dupa cum va puteti imagina, domeniul educatiei financiare este vast. Acopera atat educatia bugetara (bugetul personal sau familial), invatarea instrumentelor bancare ( de zi cu zi, economii, asigurari), cat si intelegerea conceptelor economice (functionarea si finantarea economiei) si politicile publice.

Educatia financiara este acum o preocupare din ce in ce mai mare pentru guvernele la nivel national si international. Puteti vedea mai multe despre sfaturi financiare aici.

Romanii au avut intotdeauna o atitudine precauta si timida in chestiunile legate de bani. Studiile arata diferente mari in alfabetizarea financiara in randul populatiei, in functie de varsta, nivelul de educatie, sex si statutul pe piata muncii.

Beneficiile unei educatii financiare mai bune

Mai multe studii au aratat ca o educatie financiara mai buna, de la o varsta frageda, poate fi benefica, mai ales in ceea ce priveste prevenirea datoriilor. Cateva studii arata ca oamenii cu o buna intelegere a conceptelor financiare si a riscului au de doua ori mai multe sanse de a lua decizii financiare mai bune si de a-si gestiona banii mai bine decat cei fara. La fel, nivelul de educatie financiara influenteaza pozitiv comportamentul financiar al gospodariilor, in special asupra capacitatii de a planifica un buget pe termen lung.

Virtutile educatiei financiare sunt multe. La nivel national, nivelul corect de alfabetizare financiara contribuie la consolidarea stabilitatii financiare si la cresterea economiei tarii.