Cum sa alegem cele mai bune frigidere

Cel mai bun frigider
Un frigider a devenit o necesitate in orice gospodarie. Fie ca traim singuri sau avem o familie numeroasa, acest aparat electrocasnic are grija de sanatatea noastra prin pastrarea hranei la o temperatura ce ii asigura prospetimea si mentinerea proprietatilor.Unul dintre cele mai bune frigidere este acela care trebuie sa se potriveasca nevoilor noastre, sa combine estetica cu pragmatismul si sa fie adaptat bugetului nostru.Alegem frigiderul urmarind pasii de mai josDatorita functiilor cu care este inzestrat si a pretului de achizitie, alegerea unui frigider este cel mai des vazuta ca si o achizitie, astfel ca, alegerea acestuia trebuie sa se faca cu foarte mare atentie, tinandu-se cont de anumite caracteristici.
 • Un frigider trebuie sa fie dotat obligatoriu cu un congelator. In prezent, dimensiunile congelatoarelor au crescut, diferenta intre un frigider clasic si o combina frigorifica devenind destul de mica. In linii mari, frigiderul are amplasat un congelator de dimensiuni mai mici in partea de sus, iar o combina frigorifica este construita avand un congelator de dimensiuni mai mari, cu mai multe sertare, in partea inferioara.
 • Pentru inceput, va trebui sa ne gandim la dimensiunile frigiderului. Acesta va fi ales in functie de suprafata camerei unde va fi amplasat, pentru a nu risca sa ne achizitionam un frigider mare, ce nu va incapea in bucatarie.
Nu trebuie sa uitam sa lasam loc si pentru deschiderea usilor frigiderului. Acest lucru este prevenit insa de frigiderele moderne, ce sunt dotate cu usi reversibile (se pot deschide in stanga sau in dreapta, in functie de spatiul liber disponibil).Usile locuintei prin care urmeaza a fi introdus frigiderul trebuie de asemenea masurate, pentru a nu risca ca aparatul sa fie potrivit dimensiunilor bucatariei, dar sa nu incapa pe usile de acces.
 • Bugetul este un aspect esential si trebuie studiata foarte bine piata datorita marii oferte existente. Daca frigiderul pe care ni-l dorim se incadreaza intr-un nivel ridicat al bugetului, atunci putem sa ne gandim la achizitionarea acestuia in rate si astfel reusim sa cumparam ceea ce ne trebuie fara sa facem rabat la calitate.
Modele existente pe piata electrocasnicelorTrebuie sa ne gandim la volumul si tipul constructiv al frigiderului.
 • Daca numarul membrilor familiei este redus (maxim 3 persoane), putem sa optam pentru un frigider cu o singura usa. Acesta are un congelator de dimensiuni reduse (20 – 30 litri) inglobat in cadrul frigiderului, iar atunci cand deschidem usa avem acces imediat si la congelator. Daca avem o bucatarie cu spatiu foarte redus, dimensiunile mici ale acestui model de frigider ne permit amplasarea fara probleme. Daca iubim calatoriile lungi si detinem o rulota, alimentarea duala (220 si 12 volti in cazul frigiderelor de 50 de litri ) permit amplasarea acestora si in aceste spatii mici. Volumul aparatului este cuprins intre 50 si 250 de litri, structurata pe mai multe niveluri (rafturi) pentru depozitarea hranei.
 • Daca familia noastra este compusa din mai multi membri, atunci avem nevoie de un frigider cu doua usi. Acesta este cel mai raspandit model de frigider intalnit, iar capacitatea congelatorului si a frigiderului este
  Frigider-cu-doua-usi

  Frigider cu doua usi

  substantial mai mare. Usile separate asigura pastrarea temperaturii in compartimentul de care nu avem nevoie, realizandu-se astfel o economie suplimentara de energie si un acces  mai bun la alimentele necesare. Astfel, volumul congelatorului incepe de la 45 de litri si ajunge pana la 88 – 90 litri, oferindu-se posibilitatea de a congela mai multe alimente de marimi si forme diferite, iar volumul net al frigiderului se incadreaza intre 170 – 269 litri. Acest model de frigider este construit in doua variante: cu congelatorul in partea de sus (este ceva mai greu de utilizat insa are un pret de comercializare mai mic) sau cu congelatorul amplasat in partea de jos.
 • Frigiderele side by side pot fi incluse in categoria aparatelor cu doua usi. Acest tip de frigider este realizat din materiale de calitate buna, iar volumul congelatorului si al frigiderului este unul generos. De regula, usa din dreapta este cea a frigiderului, iar usa din stanga este cea a congelatorului.
 • Frigiderul incorporabil poate avea o usa sau doua usi si in functie de modelul ales trebuie sa stabiliti detaliile cand realizati mobila de bucatarie. Trebuie procedat exact ca si in cazul cuptorului electric incastrabil sau a masinii de spalat vase. Sfatuiti-va cu cei care va realizeaza mobila de bucatarie si rezultatul final va fi cel dorit.
Numarul de compresoare este esential pentru un frigider. Compresorul asigura buna functionare a aparatului, fiind responsabil de pomparea agentului frigorific in sistemul de racire.
 • Frigiderele cu un un singur compresor nu au in unele cazuri puterea necesara de a raci la capacitate maxima frigiderul si congelatorul si nu pot asigura reglarea separata a temperaturii.
 • Cele mai bune frigidere sunt dotate cu doua compresoare, ce asigura o racire eficienta si uniforma a intregului ansamblu si ne ofera posibilitatea de a regla separat temperatura frigiderului si a congelatorului.
Acest lucru are ca rezultat economia de curent electric, datorita faptului ca atunci cand avem congelatorul aproape gol putem folosi un nivel scazut de racire pentru acesta, in timp ce temperatura frigiderului va fi mentinuta la un nivel normal.Durata de viata a compresoarelor va fi astfel prelungita, deoarece cele doua compresoare „vor munci” mai putin pentru a mentine temperatura constanta.Unii producatori au ajuns chiar in stadiul in care si-au dotat sertarele cu posibilitatea reglarii individuale a temperaturii.Setarea temperaturii se face cu ajutorul unui termostat reglabil, atat pentru frigider cat si pentru congelator. Temperatura ideala este cuprinsa intre 4 – 6 grade pentru frigider si intre -18 si -21 grade pentru congelator.Compartimentarea este inca unul dintre criteriile importante in alegerea frigiderului. Nu este suficient sa cumparam un frigider cu un volum foarte mare, trebuie ca acesta sa fie si foarte bine compartimentat.Este recomandat sa achizitionam un model de frigider cu rafturi (inclusiv cele de pe usa) sa fie reglabile, folosind diverse niveluri presetate din fabrica.Cele mai bune frigidere au rafturile din sticla de tip „safety glass”, ce sunt rezistente si permit amplasarea recipientelor grele, de pana la 25 de kilograme.Exista chiar si frigidere cu rafturi elevatoare, ale caror pozitie poate fi schimbata fara sa mai fie necesar sa golim mancarea din frigider.
Cea-mai-buna-combina-frigorifica

Combina frigorifica

Tehnologie avansataAsa dupa cum bine se stie, gheata formata in frigider este inamicul principal al aparatului. Aceasta reduce durata de viata a compresorului, deoarece acesta „trage” din greu pentru a asigura racirea. Existenta ghetei pe peretele din spate (din interior) favorizeaza inclusiv formarea mucegaiului si a bacteriilor.
 • O parte din frigidere sunt prevazute cu un sistem de dezghetare automata, ce presupune strangerea apei din frigider cu ajutorul unui orificiu amplasat in partea de jos a aparatului. Aceasta este colectata intr-un rezervor pozitionat in vecinatatea compresorului, ce prin caldura emisa ajuta la evaporarea apei.
 • Frigiderele din noua generatie folosesc sistemul No Frost, utilizat insa numai pentru un singur compartiment. Acesta, spre deosebire de racirea clasica, realizata prin intermediul peretului din spate al frigiderului, utilizeaza un jet puternic de aer uscat si rece care raceste incinta aparatului. In interior va fi mult mai putina apa, evitandu-se astfel formarea ghetei. Cu ajutorul acestei tehnologii racirea va fi uniforma si constanta, realizata cu un consum mai mic de energie electrica.
 • Sistemul full No Frost este utilizat pentru ambele compartimente (frigider si congelator), dar deshidrateaza foarte mult alimentele, fiind recomandate invelirea acestora.
 • Ultima tehnologie aparuta este Multi Flow, ce foloseste coloane multiple de aer pentru racirea frigiderului.
 • Datorita umezelii si a mediului inchis, in frigider se pot forma bacterii si mucegai. Acestea vor continua sa supravietuiasca si in conditiile temperaturilor scazute din frigider, de aceea este necesar ca aparatul nostru sa fie echipat cu un filtru antibacterian (cu ioni de argint), iar peretii pot fi protejati cu ajutorul unui inhibitor tot pe baza de ioni de argint.
 • Tehnologiile inovative sunt reprezentate de functia blue – light, ce este responsabila de compartimentul de legume si mentine proaspete fructele si legumele o perioada indelungata de timp sau de senzorul de avertizare, ce ne anunta daca am uitat o usa deschisa.
Capacitatea de congelare ne arata ce cantitate de alimente poate ingheta congelatorul in 24 de ore si este masurata in kg / 24 de ore.Clasa de eficienta energetica indica eficienta frigiderului din punctul de vedere al consumului electric. Un frigider clasificat in clasa A+++ poate consuma cu pana la 60% mai putin curent electric fata de un aparat pozitionat in clasa energetica A.Autonomia frigiderului fara curent electric este o caracteristica mai putin cunoscuta, dar extrem de importanta. Aceasta caracteristica ne arata cat timp va mentine frigiderul nostru mancarea rece, in conditiile in care curentul este intrerupt. Un frigider bun ne va mentine mancarea rece pana la 10 ore de la intreruperea electricitatii.Nivelul de zgomot trebuie sa fie foarte scazut si sa asigure linistea familiei. Este recomandat ca aceasta sa fie situata sub 60 dB.O lista ampla a celor mai bune frigidere si combine frigorifice poate fi consultata aiciCele mai moderne frigdere sunt dotate cu comenzi digitale si ecrane de mari dimensiuni ce afiseaza diverse informatii despre functionarea frigiderului. In acest fel vom avea in permanenta informatii despre starea frigiderului si vom putea regla cu precizie modurile de functionare ale acestuia.
Distribuitor-de-gheata-si-de-apa-rece

Distribuitor de gheata si apa rece

Distribuitoarele de gheata sau de apa rece sunt utilizate in special in perioada calda de vara pentru a obtine apa rece si gheata. Ele sunt in afara frigiderului si astfel, evitam deschiderea usii aparatului si cresterea temperaturii interioare.Garantia si brandul sunt importante deoarece ne ofera garantia calitatii unui produs. Chiar daca sunt mai scumpe, frigiderele „de marca” ne ofera siguranta in exploatare, fiabilitate si o retea de service-uri extinsa.Recomandarile noastre se gasesc mai jos: 
Samsung RT46K6630S8EO

Samsung RT46K6630S8/EO

 • Frigider cu doua usi cu un volum total de 452 litri
 • Un compresor
 • No frost si cinci moduri de conversie
 • Clasa energetica A+
 • Display LCD
 • Functionare silentioasa: 42 dB
 • Afisaj LCD
 • Dimensiunile sunt de 182.5 x 70 x 72.6 cm iar greutatea este de 75 kilograme
SHARP SJXG640MWH

SHARP SJXG640MWH

 • Frigider cu doua usi cu un volum total de 516 litri
 • Un compresor
 • No frost
 • Functionare silentioasa: 58 dB
 • Clasa energetica buna: A++
 • Dimensiunile  sunt de 177 x 82 x 74 centimetri iar greutatea este de 85 kilograme
LG GTF916PZPZD

LG GTF916PZPZD

 • Frigider cu doua usi cu un volum total de 592 litri
 • Un compresor de tip Inverter
 • No frost si sistem LG Door Cooling
 • Diagnosticare cu ajutorul smartphone
 • Functionare silentioasa: 38 dB
 • Clasa energetica buna: A++
 • Dimensiunile sunt de 184 x 86 x 73 centimetri
Samsung RT50K6335SLEO

Samsung RT50K6335SL/EO

 • Frigider cu doua usi
 • Compresor silentios, Digital Inverter
 • No Frost, afisaj extern LCD si iluminare interioara cu LED-uri
 • Functii Power Freeze si Power Cool
 • Clasa energetica excelenta: A++
 • Functionare silentioasa: 49 dB
 • Volumul total (frigider plus congelator) este de 500 litri
 • Dimensiunile sunt de 79 x 72 x 178.5 centimetri iar greutatea este de 90 kilograme