Cum alegi cea mai buna masina de facut carnati

masina carnati generala._1jpg

Carnatii sunt un preparat de baza in bucataria romaneasca. Desi acestia sunt asociati, deseori, cu sarbatorile de iarna, carnatii pot fi consumati in orice anotimp. Ce poate fi mai placut decat un preparat preferat pe care il poti avea in camara ta, oricand, si sa fie realizat chiar acasa?

Masina de facut carnati pentru produse proaspete

In plus, carnatii sunt un produs ce a fost inventat pentru a conserva mai bine carnea si a fost destinat in special persoanelor care nu dispun de timp suficient pentru a prepara masa. Acestia pot fi consumati atat la micul dejun, cat si la pranz sau la masa de seara. De asemenea, sa poti realiza mezel in propria casa este o metoda sanatoasa de a sti ce mananci.

Carnatii sunt foarte usor de preparat si de acasa, iar cu ajutorul celei mai bune masini de facut carnati acest lucru este posibil. Dar inainte de a ne cumpara un asemenea produs trebuie sa fim atenti la mai multe caracteristici.

Masina pentru carnati manuala

Masina manuala pentru carnati

Principiul de functionare al unei masini de carnati este relativ simplu. Masina este alimentata cu carne tocata si este prevazut cu un piston ce va impinge carnea in directia dorita.

Masina de carnati poate fi manuala sau electrica, iar fiecare tip vine cu avantaje si dezavantaje proprii.

Modelul electric are o capacitate foarte mare de umplere si este mai usor de folosit, dar nu ne permite un control foarte precis al vitezei de umplere, iar rata de blocare a unei asemenea masini este destul de mare.

Masina de carnati manuala este mai lenta si presupune un efort fizic mai mare, dar aceasta poate fi „simtita” in timp ce este manevrata si permite efectuarea unor ajustari oricand este necesar.

Masina de carnati este de trei tipuri:

  1. Masina de carnati cu alimentare prin partea superioara (de tip horn) este cea mai usor de folosit, dar este disponibila numai in varianta manuala. Carnea tocata se introduce printr-o palnie de mari dimensiuni amplasata in partea superioara a aparatului, iar aceste modele sunt destinate pentru cei ce doresc sa prepare loturi mici de carnati.

Aparatul este fiabil, deoarece este construit din fonta placata cu crom sau staniu, insa cele mai noi modele sunt din inox. Capacitatea acestora este intre 1,3 – 2,2 kilograme carnati

  1. Masina de carnati orizontala este disponibila atat in varianta manuala, cat si in varianta electrica. Acestea sunt prevazute cu un piston ce va impinge carnea de-a lungul masinii si o va indrepta catre matul folosit pentru prepararea carnatilor. Acest model este foarte usor de utilizat si de depozitat, deoarece nu ocupa mult loc in dulap.

Dezavantajul masinilor manuale este ca acestea vor trebui amplasate la margine mesei, pentru a putea manevra manivela de actionare a pistonului. Capacitatea acestor masini este cuprinsa intre 2,2 – 9 kilograme de carnati;

  1. Masina de carnati verticala are principiul de functionare identic cu cel al masinii orizontale, cu exceptia faptului ca cilindrul de umplere este amplasat vertical. Sunt disponibile in variante manuale si electrice, dar modele electrice au de obicei capacitati mai mari. Aceste masini au o capacitate cuprinsa intre 2,2 – 7 kilograme, iar alimentarea acestuia se face foarte usor.

Capacitatea unei masini de carnati variaza  de la un model la altul si este exprimata in kilograme. Acest indicator ne arata ce cantitate de carne poate fi procesata intr-un minut. Capacitatea variaza intre 1,3 si 9 kg de carne prelucrata pe minut.

Capacitatea cuvei este de asemenea un indicator de luat in calcul, deoarece astfel ne vom usura munca si nu va trebui sa alimentam aparatul de mai multe ori cu carne tocata.

Usurinta cu care se utilizeaza masina de facut carnati este importanta. In cazul unei masini de carnati manuale este necesar sa verificam usurinta cu care poate fi manevrata manivela, iar palnia de umplere trebuie sa fie cat mai bine prinsa de aparat.

Masina electrica pentru carnati

Masina electrica pentru carnati

Daca ne indreptam atentia catre o masina de carnati electrica, aceasta va trebui sa aiba butoanele mari, iar accesul acestora sa fie facil.

Materialul din care este construita masina de carnati este foarte important pentru siguranta preparatelor si pentru fiabilitatea acestora. Plasticul este categoric de evitat, deoarece se zgarie sau se sparge foarte repede si este destul de greu de intretinut.

Este indicat sa optam pentru un produs din inox, deoarece acesta nu retine bacteriile nocive si este usor de intretinut (carnea nu se poate lipi de el), iar rezistenta in timp este foarte mare (ne permite cel putin 5 – 7 ani de utilizare intensiva).

Palniile sunt fi din plastic, pentru a nu deteriora matul.

Accesoriile sunt destul de importante. Este bine ca palniile de umplere ale carnatilor sa fie cat mai numeroase, iar dimensiunile acestora sa fie variate, pentru a ne permite sa obtinem carnati cu dimensiuni diferite: grosi, subtiri sau medii.

Cele mai utilizate palnii de catre romani sunt cele cu diametre cuprinse intre 15 si 29 mm.

Unele masini de carnati sunt insotite de accesorii folosite la prepararea salamului.

O lista cuprinzatoare a masinilor de facut carnati poate fi gasita aici

Intretinerea masinii trebuie sa fie usoara si sa nu ne consume mult timp. Sunt recomandate aparatele ce se pot demonta usor, iar partile componente pot fi curatate in masina de spalat vase.

Garantia unei masini de carnati trebuie sa fie de 24 de luni, iar dreptul de retur nu trebuie sa ne lipseasca.

Unele dintre cele mai bune masini pentru facut canati sunt urmatoarele:

Masina de umplut carnati aluminiu 8litri

Masina umplut carnati

  • Capacitate mare pentru carne: 8 kilograme
  • Carcasa din aluminiu, rezistenta la coroziune si usor de intretinut
  • Tuburi de umplere pentru carnati si pentru caltabos
  • Fixare cu doua suruburi
  • Greutatea este de 11 kilograme
Masina umplut carnati manuala 4Kg INOX

Masina umplut carnati Micul Fermier

  • Capacitate de umplere de 4 kilograme
  • Carcasa din inox alimentar, rezistenta la coroziune si usor de intretinut
  • Patru palnii cu grosimi diferite: 29, 25, 21 si 17 mm
  • Garnitura siliconica de izolare si maner detasabil
  • Sisteme profesionale pentru deschidere si inchidere
Grunberg GR378

Grunberg GR378

  • Capacitate de umplere de 3 kilograme
  • Sistem vertical de umplere
  • Carcasa din inox alimentar, rezistenta la coroziune si usor de intretinut
  • Patru palnii cu grosimi diferite: 25, 22, 19 si 15 mm
  • Disc special de etansare
Aparat de umplut carnati orizontal, inox

Aparat orizontal pentru umplut carnati

  • Capacitate de umplere de 4 kilograme
  • Carcasa din inox alimentar, rezistenta la coroziune si usor de intretinut
  • Cinci palnii cu grosimi diferite: 29, 25, 21, 17 si 10 mm