Cum alegi cea mai buna lada frigorifica portabila pentru produse proaspete

Cea mai buna lada frigorifica portabila

Atunci cand sosesc zilele toride de vara, caldura este mult mai usor de suportat daca petrecem mai mult timp in natura, insotiti de prieteni. Iar atunci cand iesim la iarba verde, la padure sau chiar in curtea noastra, acest lucru inseamna (pe langa aer curat) si un gratar, insotit de o bere sau un suc de fructe rece realizat la un storcator de fructe performant.

Lada frigorifica sustinatorul unor produse proaspete

Cel mai bun prieten in asemenea situatii ramane o lada frigorifica portabila, ce ne ajuta sa transportam in conditii de siguranta atat alimentele, cat si bauturile ce ne sunt necesare pentru aceste momente de relaxare.

Lada frigorifica portabila este de fapt un frigider de mici dimensiuni, ce poate fi transportat cu usurinta oriunde ne deplasam, nu ocupa mult spatiu si ne ofera siguranta ca alimentele noastre se vor pastra proaspete, indiferent de locul in care ne vom deplasa.

lada_frigorifica-cu-pastile

Lada frigorifica cu pastile

Lazile frigorifice se impart in mai multe categorii:

 1. Lazi frigorifice portabile pasive (lista celor mai populare lazi pasive este aicisunt cele cu care am crescut si pe care le foloseam in tabere sau in excursii. Agentul de racire este reprezentat de gheata sau de pastile speciale ce contin lichid (colorant, acticide sau apa) si sunt inghetate in congelator.

Din pacate, utilizarea unor asemena lazi inseamna un efort in plus (depus pentru inghetarea pastilelor), iar timpul de utilizare este mai mic, deoarece pastilele de vor dezgheta destul de repede (14 ore sau mai putin, in special atunci cand temperaturile mediului inconjurator sunt foarte ridicate). In plus, gheata sau pastilele ocupa mult loc si consuma o cantitate mare din spatiul destinat produselor.

Gradul de izolare termica este mai mic in cazul lazilor pasive, nu au niciun fel de etansare a capacului, dar sunt ieftine, iar intretinerea lor este facila si sunt destul de rezistente in timp.

 1. Lazile frigorifice portabile electrice (o lista completa poate fi consultata aicisunt mult mai usor de utilizat. Acestea pot fi alimentate la priza de acasa (220 V), iar temperatura este mentinuta ridicata chiar daca avem de parcurs un drum mai lung cu masina, deoarece pot fi alimentate si la sursa de 12 V a masinii (poate fi alimentata la incarcatorul masinii).
 2. Lazile frigorifice cu compresor  sunt cele mai bune lazi frigorifice, deoarece au o capacitate de inghetare rapida a produselor, iar durata de mentinere a produselor reci este cea mai buna. Izolatia lor este mai groasa, iar garniturile stranse si capacele de inchidere bine izolate le fac ideale pentru deplasari mai lungi.

Aceasta este si cea mai buna lada frigorifica portabila, deoarece poate fi folosita atat ca frigider cat si ca un congelator si poate fi alimentata la 220 V dar si de la bricheta masinii (12 V).

In plus, lada frigorifica cu compresor este prevazuta cu numeroase functii suplimentare:

 • un sistem de control digital;
 • o sursa de iluminare.

Caracteristici importante pentru lada frigorifica perfecta

Dimensiunea si capacitatea celei mai bune lazi frigorifice este un prim factor atunci cand ne gandim sa achizitionam un asemenea produs. Acestea se aleg in functie de numarul de membri ai familiei si de frecventa cu care este utilizata, pentru ca nu are sens sa cumparam o lada frigorifica de capacitate mare, pe care sa o platim destul de scump si sa nu o utilizam la intreaga capacitate.

lada-frigorifica-electrica

Lada frigorifica electrica

Capacitatea lazii este foarte mult influentata de modul in care este compartimentata. Cele mai bune lazi frigorifice portabile trebuie sa fie prevazute cu suporti pentru sticle si buzunare, atasate de capac, unde se pot depozita conserve sau alte alimente de mici dimensiuni.

Cosurile speciale ne vor ajuta sa organizam mult mai bine produsele in interiorul lazii frigorifice.

Capacitatea lazilor poate varia intre 20 si 90 de litri, dar pentru o familie, compusa din 3 – 4 persoane, este suficienta o lada frigorifica de 40 – 50 de litri.

Puterea de racire este cea mai importanta caracteristica de care trebuie sa tinem seama, pentru ca de aceasta depinde perioada de timp in care produsele noastre vor ramane reci. Cu cat frecventa si durata deplasarilor noastre sunt mai mari, cu atat puterea lazii va trebui sa fie mai mare.

Cea mai buna lada frigorifica portabila trebuie sa mentina o temperatura interioara constanta de 25 de grade (indiferent de temperatura exterioara), timp de 3 – 5 zile.

Temperatura dorita este un element de care trebuie sa tinem seama, deoarece nu toate lazile frigorifice portabile ating aceleasi temperaturi. Este necesar sa ne gandim ce produse folosim cel mai des si care este temperatura optima pentru a le mentine reci.

Capacul trebuie sa beneficieze de o atentie sporita din partea noastra. Acesta trebuie sa fie bine izolat si sa aiba un sistem de blocare eficient pentru a impiedica pierderile de aer rece. Capacul trebuie sa fie usor de inchis sau de deschis, iar o lada frigorifica cu un capac plat inseamna ca aceasta poate fi folosita si pe post de masa.

Materialele din care sunt construite lazile frigorifice sunt importante, deoarece acestea trebuie sa fie rezistente la socuri pentru o perioada lunga de timp. Desi cea mai mare parte a produselor sunt construite din plastic, cele mai bune lazi frigorifice sunt construite din metal, fapt ce le face durabile si rezistente in timp.

Lista completa a lazilor frigorifice, insotita de rewiev-uri, poze si detalii tehnice poate fi gasita aici

lada-frigorifica-cu-compresor

Lada frigorifica cu compresor

Dotarile lazii frigorifice portabile pentru familie

O lada frigorifica trebuie sa fie usor de transportat, chiar si in conditiile in care aceasta este voluminoasa. Este recomandat ca aparatul nostru sa fie prevazut cu roti care sa usureaze manevrarea acesteia, precum si cu manere ergonomice rezistente, ce rezista la o greutate mare fara sa se rupa.

Lada frigorifica portabila nu trebuie sa fie nici foarte grea, pentru a fi usor de transportat. Este ideal sa optam pentru un produs usor, de maxim 7 – 8 kilograme, deoarece trebuie sa tinem seama de faptul ca la aceasta greutate se va adauga greutatea produselor transportate.

Dimensiunile trebuie sa fie reduse, pentru a incapea in portbagaj, iar accesoriile pentru prindere nu trebuie sa lipseasca.

Brandul si garantia

Deoarece pretul unei lazi frigorifice portabile bune este destul de ridicat, achizitia produsului reprezinta o investitie, asadar nu trebuie sa cumparam un produs de calitate slaba. Chiar daca sunt ceva mai scumpe, lazile „de firma” ne ofera garantia ca am cumparat un produs testat o perioada mai lunga de timp, construit din materiale de calitate, ce va rezista foarte bine unei utilizari intensive, pe o perioada mai lunga de timp.

Garantia unei lazi frigorifice este de minim 24 de luni.

Mai jos se afla unele dintre cele mai bune lazi frigorifice portabile.

 

indelB Travel Box TB55

IndelB Travel Box TB55

 • Lada frigorifica cu compresor cu o capacitate de 55 litri
 • Poate fi alimentata de la priza (220 V) si de la bricheta masinii (12 si 14 V)
 • Trei niveluri de economisire a energiei stocate in baterie
 • Intervalul de racire interioara este cuprins intre 5 si -18 grade Celsius
 • Inaltime interioara mare, de 365 milimetri
 • Dimensiunile sunt de 51.5 x 67 x 53 centimetri si o greutate de 20 kilograme
MOBICOOL 12-230V 48L

MOBICOOL 12/230V 48L

 • Volum mare, de 48 litri
 • Consum mic de energie electrica, clasa energetica A++
 • Raceste la 16 grade sub temperatura mediului inconjurator
 • Capac divizat si strat izolator din spuma poliuretanica
 • Roti si maner
 • Dimensiunile sunt de 53 x 40 x 45 centimetri iar greutatea este de 7.6 kilograme
Dometic CoolFreeze

Dometic CoolFreeze

 • Lada frigorifica cu compresor cu o capacitate de 31 litri
 • Functie de memorare a ultimelor doua temperaturi
 • Termostat reglabil
 • Iluminare interioara, capac superior izolat si kit de fixare inclus
 • Temperatura interioara a lazii este intre + 10 grade si -18 grade Celsius
 • Dimensiunile sunt de 58 x 38 x 36 centimetri iar greutatea este de 15 kilograme
Tropicool

Tropicool

 • Capacitate interioara de 33 litri
 • Reglarea temperaturilor se face in sapte trepte de racire
 • Functie speciala pentru memorarea ultimelor setari
 • Fiabilitate excelenta si izolatie din spuma poliuretan
 • Produsele sunt racite pana la maxim 30 grade Celsius sub temperatura ambientala
 • Dimensiunile sunt de 55 x 46 x 37.6 centimetri iar greutatea este de 10 kilograme