Cum alegem cele mai bune aspiratoare pentru locuinta noastra

Cum aleg cel mai bun aspirator
O casa neingrijita, plina de praf, are un impact negativ atat asupra sanatatii noastre, cat si asupra vizitatorilor. Praful si acarienii contribuie la dezvoltarea si mentinerea alergiilor, boli necrutatoare din prezent, ce afecteaza atat copiii, cat si adultii. Musafirii ce intra in casa pot ramane cu o imagine neplacuta atunci cand nu este curat si totul se resfrange cu usurinta asupra noastra. Un aparat electrocasnic ce nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie este aspiratorul.Cu o istorie de peste 150 de ani in spate, tehnologia aspiratoarelor a evoluat odata cu timpurile, iar in prezent, cele mai bune aspiratoare au ajuns adevarate „uzine” destinate curatarii locuintelor.Primul tip de aspirator era actionat cu ajutorul unei manivele folosita pentru a crea vidul necesar functionarii acestuia.Aspiratorul sau uzina de acasaAstazi aspiratorul este echipat cu o pompa de aer ce creeaza vidul necesar absorbtiei prafului, iar acesta este filtrat si retinut intr-un compartiment special din interiorul aparatului.Un aspirator bun este in primul rand un aspirator puternic, dar aceasta nu este redata de puterea motorului, ca in cazul masinilor de spalatde exemplu.Motoarele de 2000 de wati nu trebuie sa reprezinte un criteriu in alegerea noastra, acestea fiind subliniate in mare parte din considerente de marketing (in septembrie 2017 puterea motorului a fost reglementata de Uniunea Europeana la maxim 1600 wati, iar din septembrie 2017, la 800-900 wati).Atentia noastra trebuie sa fie indreptata asupra puterii efective de aspirare. Aceasta este exprimata tot in wati si ne indica gradul de aspirare al prafului. Unul dintre cele mai bune aspiratoare are o putere de aspirare de 400 – 450 wati, in timp ce aspiratoarele mai slab calitativ dispun de valori cuprinse intre 200 – 350 wati.
Aspiratorul cel mai usor de folosit este cel de mana

Aspirator de mana

In general, puterea de aspirare este de 4 – 5 ori mai mica fata de puterea motorului.Alegerea celor mai bune aspiratoare trebuie facuta intotdeauna cu mare grija, urmarind mai multe criterii importante prin raspunsurile date intrebarilor de mai jos.
 •   Care este suprafata pe care trebuie sa o mentinem curata cu un aspirator?
 •   Care este frecventa cu care trebuie sa aspiram este un aspect important si aceasta este decisa de catre     numarul membrilor din familie sau de cat de circulat este biroul (daca pentru acolo vreti sa cumparati     electrocasnica)?
 • Avem multe covoare, mocheta sau parchet?
 •  Avem sa nu probleme de sanatate? Aici se pune accent pe probleme cu spatele sau cu articulatiile, datorita faptului ca multe aspiratoare au o dimensiune si o greutate ce nu pot fi manuite cu usurinta. Mai ales in cazul in care aveti de urcat scari si trebuie sa carati si aspiratorul.
 •  Care este bugetul alocat pentru cumpararea unui aspirator?
Alte aspecte importante ce inclina balanta le puteti intalni mai jos.Aspiratoare pentru orice buzunarUrmatorul criteriu asupra caruia trebuie sa ne indreptam atentia cand dorim sa achizitionam un aspirator este modul de colectare al prafului de catre aspirator.
 • Aspiratoarele cu sac sunt cele mai raspandite si mai ieftine. Praful este colectat intr-un sac de dimensiuni standardizate si poate fi din hartie sau din material textil. Sacii textili se pot goli si reutiliza, dar sunt total contraindicati in cazul persoanelor ce sufera de diverse alergii. Varianta ideala este sacul de hartie, ce se poate sigila atunci cand s-a umplut, astfel praful nu se mai raspandeste in atmosfera, dar pentru aceasta varianta trebuie sa ne luam in calcul un buget lunar alocat pentru achizitionarea sacilor de rezerva.
 • Aspiratoarele fara sac colecteaza praful intr-o cuva din plastic. In ultima perioada, acest tip de aspirator a devenit a cunoscut un trend ascendent, datorita usurintei in manevrare si a faptului ca nu presupune costuri suplimentare pentru achizitionarea sacilor. Reversul medaliei este faptul ca praful se imprastie si in atmosfera, iar cuva este in general destul de greu de curatat, astfel ca este posibil ca unele persoane sensibile sa fie afectate. Modelele mai noi au incercat sa compenseze acest neajuns printr-o functie speciala de compresie a prafului intr-o „bricheta” compacta.
 • Aspiratoarele cu filtrare prin apa sunt cele mai bune prietene ale aerului curat al locuintei. Sunt potrivite alergicilor si persoanelor ce doresc o curatenie exemplara. Acestea aspira praful si acarienii intr-o cuva ce contine apa, realizand astfel un mix prin care praful ramane in proportie de 100% in recipientul de colectare. Iubitorii de animale se pot bucura de o curatenie adevarata cand utilizeaza acest model de aspirator, datorita faptului ca parul animalelor este evacut si el, odata cu praful in recipintul cu apa, fara a mai exista riscul de a ramane in aerul din casa. Sunt aparate cu performante bune, fiabile si igienice. Pretul este mai ridicat fata de restul aspiratoarelor, dar rezultatul merita investitia.
 • Aspiratoarele cu spalare sunt prevazute cu recipiente speciale de apa si detergent si spala covoarele in timp ce acestea sunt aspirate. In ciuda pretului sensibil mai mare sunt unele dintre cele mai bune aspiratoare de pe piata. Sunt mai grele (datorita rezervoarelor de apa) fata de alte modele de aspiratoare si acest aspect trebuie luat si el in calcul.
 • Aspiratoarele verticale sunt utilizate in special de persoanele in varsta, ce nu se pot apleca datorita problemelor de varsta. Sunt ideale pentru utilizari frecvente datorita manevrarii usoare si a colectarii prafului in recipiente de plastic de mici dimensiuni. Astfel, poate fi curatat foarte repede. Acestea mai sunt preferate datorita faptului ca se pot alimenta cu ajutorul unor baterii reincarcabile, iar pozitia in care pot fi utilizate este comoda. Preturile unor astfel de aspiratoare sunt aseaenatoare cu cele ale aspiratoarelor clasice.
 • Curatenie executata de un aspirator robot

  Aspirator robot

  Aspiratorul robot este cel un model inovativ, intrat nu de mult pe piata din Romania. Acesta poate fi actionat si cu ajutorul telefonului, si poate fi programat pentru functionare automata, iar atunci cand bateriile sunt pe cale de a se descarca aspiratorul se va deplasa singur catre docul de incarcare. Nu poate fi utilizat pentru toata casa deodata, datorita pragurilor casei care sunt un obstacol foarte greu de depasit. Pretul superior este uneori principalul dezavantaj in achizitionarea acestui tip de aspirator. Dar si acest model de aspirator poate fi cumparat in rate, atat online, cat si din magazin.
 • Aspiratoarele de mana au in general dimensiuni mici si o putere scazuta. Sunt ieftine si utilizate in exclusivitate pentru aspirarea suprafetelor de mici dimensiuni sau ale fotoliilor, canapelelor, interiorul masinii, iar praful este retinut intr-un mic recipient situat in capul dispozitivului.
 • Aspiratoarele pentru geamuri sunt dotate cu pulverizatoare de detergent si ne ajuta sa avem geamuri curate in permanenta printr-o activitate mult mai placuta fata de stersul geamurilor clasic.
Accesoriile celor mai bune aspiratoare reprezinta unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie sa tinem seama.Duzele si periile din dotare sunt accesorille esentiale. Acestea sunt elementele ce intra in contact direct cu covoarele si parchetul din casa, iar daca calitatea si functiile acestora nu sunt cele potrivite acestea se pot deteriora.In plus, puterea de absorbtie a prafului este influentata intr-o masura suficient de mare si de constructia si functionalizatea periilor si ale duzelor.Din dotarea standard a aspiratorului achizitionat nu trebuie sa lipseasca:
 •  Duza ingusta, folosita la aspirarea spatiilor inguste,pentru colturile camerelor si ale parchetului ca si pentru   spatiul din spatele pernelor canapelei;
 •  Peria (sau duza) pentru tapiterie, utilizata la aspirarea prafului de pe canapele, fotolii sau mobila;
 •  Duza pentru pardoseala dura este folosita pentru a aspira gresia si parchetul sau atunci cand dorim o repriza rapida de aspirare;
 • Duza turbo este actionata de aer si dispune de o perie in forma de spirala ce se roteste asigurand curatarea in profunzime a covoarelor. Este folosita in special pentru a aspira covoarele groase si parul de animale;
 • Duza cu motor este prevazuta cu un mic motor ce ajuta motorul principal al aspiratorului si asigura un grad de absorbtie mai mare a prafului si mizeriei si este similara intr-o oarecare masura cu duza turbo.
Aspiratorul cu filtrare prin apa nu scapa de praful din casa

Aspirator cu apa

Filtrul, un alt accesoriu important, are rolul de a retine praful in interior. Cele mai bune aspiratoare sunt echipate cu noua generatie de filtre HEPA, ce au capacitatea de a retine pana la 99,9% dintre particulele de praf in interiorul aspiratorului. Cele mai multe filtre se curata dupa folosire, dar este recomandata inlocuirea acestora o data la sase luni. Acestea sunt situate pe mai multe niveluri, iar numarul scris pe filtru reprezinta gradul de retinere al prafului. Astfel, cu cat acesta este mai mare, cu atat mai mult praf va fi retinut in aparat.Tubul de aspirare trebuie sa fie telescopic, pentru a fi usor de depozitat, iar inaltimea acestuia este indicat sa fie cat mai mare pentru a fi usor de aspirat de catre persoane cu inaltimi diferite.Alte caracteristici ce definitiveaza ghidul de cumparare a celui mai bun aspiratorCapacitatea de colectare a unui aspirator este masurata in litri. Aceasta va trebui adaptata la marimea locuintei. Astfel, daca locuinta este mica, ne este suficient un aspirator fara sac, cu o capacitate de 1 – 3 litri, iar daca locuinta naostra este mai mare este necesar sa achizitionam un aspirator cu sac cu o capacitate cuprinsa intre 3 si 6 litri.Rotile ne ajuta in manevrarea aspiratorului. Acestea nu trebuie sa zgarie parchetul si trebuie sa fie de dimensiuni mari, fapt ce ajuta in manipularea aparatului.Cablul de alimentare trebuie sa fie cat mai lung, pentru a nu schimba prizele in timp ce aspiram in diferite camere. Sistemul de recuperare automata a acestuia este important si nu trebuie sa lipseasca.Nivelul de zgomot trebuie sa se situeze intre 60 – 70 dB. Un aspirator cu un nivel de zgomot de 80 dB va fi de patru ori mai zgomotos decat unul de 60 dB, datorita faptului ca la fiecare 8 – 10 dB in plus nivelul de zgomot se va dubla.
Cel mai usor de utilizat este aspiratorul vertical

Aspirator vertical

Senzorul de umplere a sacului ne atentioneaza in momentul in care trebuie sa schimbam sau sa golim sacul. Existenta acestuia este importanta, deoarece daca aspiratorul functioneaza cu un sac plin creste riscul de a se arde motorul, iar praful se imprastie din nou in aerul din locuinta.Dimensiunea aspiratorului este importanta atat pentru manuirea lui, cat si pentru depozitare. Trebuie sa putem demonta aspiratorul, dar ceea ce ramane compact trebuie sa aiba o dimensiune optima pentru a fi depozitat in locul rezervat lui.Clasa energetica este recomandata sa fie cuprinsa intre A si A+. Acest detaliu nu este foarte important in cazul unui aspirator, deoarece acesta este folosit o perioada scurta de timp. Dar in momentul utilizarii zilnice clasa energetica devine un criteriu important de luat in seama. Aici gasiti o lista ampla a celor mai vandute aspiratoare, insotite de rewiev-uri ale cumparatorilorGarantia este esentiala ca in cazul tuturor aparatelor electrocasnice sau electronice. Trebuie sa evitam aspiratoarele produse de firme necunoscute, deoarece acestea nu sunt fiabile, iar calitatea materialelor si a finisarilor este destul de slaba. In plus, ne putem trezi cu o garantie la un service necompetent.Un produs de marca este mai scump, dar ne ofera siguranta exploatarii, functii inovative si rezistenta in fata uzurii, iar service-urile ne ofera servicii rapide si de calitate.Cateva dintre aspiratoarele ce ne-au atras atentia prin calitatile lor se gasesc mai jos. 
Electrolux ZPFALLFLR

Electrolux ZPFALLFLR

 • Aspirator cu un motor puternic, de 600 W
 • Tehnologie speciala la 360 grade pentru aspirarea in colturi
 • Functie de sporire a puterii de aspirare Power Pro System
 • Derulator automat de cablu si variator de putere
 • Multiple accesorii
 • Greutate redusa, de 6.48 kilograme
Samsung VC07M31A0HP

Samsung VC07M31A0HP

 • Aspirator fara sac cu motor de 650W
 • Putere de aspirare buna: 190W
 • Nivel redus de zgomot, de numai 80 dB
 • Capacitate a sacului de colectare rezonabila: 2 litri
 • Control pe maner si tehnologie anti – tangle Cyclone
 • Dimensiunile sunt de 272 x 234 x 407 milimetri iar greutatea este de 4.5 kilograme
Zelmer ZVC762ZT

Zelmer ZVC762ZT

 • Aspirator cu spalare cu un motor puternic, de 1500 W
 • Capacitate mare de colectare a rezervorului, de 2.5 litri
 • Nivelul de zgomot este de 80 dB
 • Derulator automat de cablu si multiple accesorii
 • Dimensiunile sunt de 36 x 35 x 49 centimetri si greutatea de 8.5 kilograme
Zass ZVC 05

Zass ZVC 05

 • Aspirator cu filtrare in apa cu un motor de tip By Pass extrem de puternic: 1800 W
 • Capacitare uriasa de colectare, rezervorul are 5 litri
 • Filtru de aer HEPA
 • Patru accesorii
 • Greutatea este de 10.5 kilograme