Cum alegem cea mai buna masina de spalat vase?

Masina performanta spalat vase
Evenimentele ce trebuie serbate se succed cu repeziciune in viata noastra. Casa plina de prieteni si de toti membrii familiei inseamna bucurie pentru noi. Pastele si Craciunul sunt cele mai potrivite momente pentru a reuni familia si a ne bucura de cele mai dragi rude, iar zilele de nastere si diversele petreceri ne umplu casa de veselie si de prieteni.Atunci cand vraja se va destrama vom vedea si fata mai putin placuta a lucrurilor. Casa a ramas in dezordine, iar bucataria este plina de zeci de vase si pahare ce asteapta sa fie spalate.Dupa o masa bogata, presarata cu glume si cu veselie ne va fi destul de greu sa trecem la munca si sa spalam gramada de vase ce ne asteapta, dupa.Si aceste imagini le avem si daca suntem o familie numeroasa, care isi petrece timpul preparand mancare in propria bucatarie, iar vesela murdara este atat de multa dupa, incat ne dezarmeaza.Singura varianta este sa apelam la prietena noastra de nadeje: masina de spalat vase. Tot ce avem de facut este sa curatam vasele de resturile de mancare, sa le asezam in rafturile masinii, sa umplem compartimentele speciale cu: detergent (special pentru masina de spalat vase), sare (tot speciala pentru acest tip de electrocasnica), solutie anticalcar si lichid de clatire - o lista de produse se poate consulta aici, iar masina se va ocupa de restul activitatii, fiind activata prin alegerea unui program. Va spala vasele si chiar le va usca, iar la finalul programului, acestea sunt gata pentru a fi puse la locurile lor.Cum alegem pentru noi: timp liber si bani in plus, in buzunarUtilizand o masina de spalat vase vom castiga timp, vom avea cheltuieli mult mai mici cu consumul de apa, energie electrica si cu produsele utilizate la spalarea vaselor si vom scapa de efortul ce ar fi trebuit depus prin aceasta activitate.Vasele vor fi spalate mult mai bine si sterilizate deoarece temperatura apei din masina atinge si 70 de grade (temperatura ce nu poate fi atinsa in cazul spalarii manuale), iar vasele vor fi la final curate si stralucitoare.Intrucat o masina de spalat vase nu este chiar ieftina, fiind o adevarat investitie, va trebui sa fim foarte atenti cand vom face alegerea acesteia.Cea mai buna masina de spalat vase va trebui aleasa in functie de numarul membrilor familiei si frecventa cu care gatim sau avem petreceri, pentru a estima cantitatea de vase ce urmeaza a fi curatata, deoarece unul dintre cei mai importanti indicatori de care trebuie sa tinem seama este capacitatea de spalare pe care trebuie sa o aiba aparatul electrocasnic.
Interior masina de spalat vase

Interior masina de spalat vase standard

Aceasta capacitate de spalare este exprimata in numar de seturiUn set contine toate vasele si tacamurile necesare unei persoane pentru a lua masa si este format din farfurie adanca folosita la supa, farfurie mare pentru felul principal, farfurioara pentru desert, lingura, furculita, cutit, lingurita si un pahar.Recomandarea este sa alegeti, pe cat posibil, o masina de spalat cu unul sau doua seturi in plus.Astfel, daca numarul de membri este redus putem alege o masina de spalat de pana la 6-7 seturi, iar daca familia noastra este numeroasa, iar petrecerile se tin lant, este bine sa alegem o masina de spalat vase de 12 - 15 seturi.Eficienta energetica la spalare nu mai este un factor foarte important, deoarece marea majoritate a masinilor de spalat vase sunt incluse in clasa A, A+ sau A++. Acest lucru inseamna ca vom avea un consum foarte mic de energie electrica.Media consumului de apa este de 7 - 10 litri pentru un ciclu de spalare, iar masinile de spalat vase cu o capacitate mica pot avea un consum de apa mai redus. Aceste cifre nu se compara cu un consum mediu pe care il avem atunci cand spalam manual acelasi numar de vase.Spatiul din bucatarie inclina balantaDe asemenea, trebuie sa alegem masina de spalat vase si in functie de spatiul bucatariei.Daca avem o mobila mai veche sau nu suntem in plin proces de reorganizare al unui nou aspect al bucatariei, masina de spalat independenta, sau asa numita „masina de spalat vase standard” va fi cea ideala (asemanatoare masinilor de spalat rufe), fapt ce o va face usor de amplasat oriunde in bucatarie.Masina de spalat independenta este remarcabila datorita capacitatii mari de spalare, dar poate fi utilizata doar daca spatiul bucatariei ne va permite.Masinile de spalat vase au mai multe dimensiuni, pentru a acoperi o gama cat mai larga de preferinte si nevoi.
Masina compacta de spalat vase

Masina de spalat vase compacta

Daca bucataria noastra are dimensiuni reduse, iar numarul membrilor din familie este mic, este bine sa alegem o masina de spalat vase compacta. Dimensiunile acesteia sunt reduse, amplasarea se face pe blatul unui corp de mobilier si poate spala un numar de 6 seturi de vase. Are jumatatea dimensiunii unei masini de spalat standard.O categorie speciala a masinilor de spalat vase, compacte, este reprezentata de masinile de spalat vase slim (ce au o latime intre 45 – 60 cm). Acestea pot fi amplasate intr-o bucatarie de dimensiuni reduse, dar capacitatea de spalare oferita este mult mai mica.Masinile de spalat vase standard, de ultima generatie, au program special de functionare la ½ capacitatii, ceea ce ne ajuta sa decidem mai usor ce capacitate trebuie sa aiba masina noastra de spalat vase pe care o achizitionam. Functia de incarcare la jumatate, ne permite spalarea vaselor chiar daca masina nu este plina.ATENTIE la montajul mobilei de bucatarie!
Usa gresit montata

Masina de spalat vase incorporabila cu usa montata dupa finisarea mobilei de bucatarie

Masina de spalat vase incorporabila ramane insa cea mai des achizitionata. In afara faptului ca se poate incastra in mobila si nu va strica designul bucatariei, capacitatea de spalare este mare si poate spala intr-un singur ciclu un numar impresionant de vase. Important este sa masuram corect zona unde dorim sa pozitionam masina de spalat vase, in mobila pe care o realizam. Masuratorile trebuie realizate conform dimensiunilor masinii si trebuie sa ne sfatuim inclusiv cu instalatorul care o va mota ca sa aflam ce dimensiuni in plus trebuie sa luam in calcul si ce alte aspecte tehnice care nu trebuie sa afecteze mai tarziu montajul. Daca achizitionam masina de spalat vase ulterior realizarii mobilei de bucatarie, trebuie sa avem masuratorile realizate inainte de finalizarea mobilei si sa stim ca acolo vom pozitiona masina, atunci cand o vom achizitiona. Atentie la cei care monteaza mobila, sa respecte si locul unde va fi pozitionata in viitor masina. Daca mobila va fi montata foarte aproape de perete, masina de spalat vase incorporabila nu va putea avea o usa de mobilier la acelasi nivel cu celelalte, deoarece ea are o anumita dimensiune in adancime.
Masina semi incorporabila de spalat vase

Masina de spalat vase semi incorporabila

Tot in categoria masinilor incastrabile putem gasi si masina de spalat vase semi – incorporabila, ce se incastreaza partial in mobilier, usa masinii reprezentand usa frontala ce ramane la exterior. Panoul de comanda, digital este frontal fiind amplasat in partea de sus a usii.Cea mai buna masina de spalat vase va trebui sa ne ofere o flexibilitate mare in aranjarea vaselor. Astfel, aceasta va trebui sa contina suporti rabatabili pentru farfurii si mai multe cosuri pentru tacamuri, ce se pot scoate si reaseza in alte pozitii, in functie de gradul de incarcare al masinii.Cosurile pentru tacamuri trebuie sa fie reglabile pe verticala, iar elementele despartitoare este bine sa fie reconfigurabile.Astfel, vom elibera mai mult spatiu ce ne va fi necesar in cazul in care vom spala oale, tigai de dimensiuni mari, sau alte vase cu forme si dimensiuni diferite.De asemenea, masina va trebui sa aiba in dotarea standard si suporti extra pentru tacamuri si pentru pahare de vin (echipate obligatoriu cu suporti speciali de cauciuc pentru a nu sparge paharele).Este esential insa, in cazul acestor aparate sa utilizam produse de calitate. Detergentul este necesar sa fie special pentru masina de spalat, iar stralucirea vaselor se obtine utilizand un lichid de clatire special.
Suport pahare masina de spalat vase

Extensie suport pahare

Detergentul se gaseste de regula sub forma de tablete sau de doze masurate exact pentru un ciclu de spalare.Pentru dedurizarea apei trebuie sa utilizam o sare speciala pentru masina de spalat, ce va fi pusa in compartimentul dedicat acesteia, iar pentru eliminarea mirosului neplacut din interior este recomandat un ciclu de spalare „in gol”, unde detergentul va fi inlocuit de bicarbonat de sodiu si de otet.Pulverizarea apei se face in general cu ajutorul unor duze multiple amplasate pe bratele elicei ce este responsabila cu realizarea curentului de apa din interior.Este recomandat sa avem cel putin doua brate (daca nu mai multe) de pulverizare a apei, pentru a fi siguri ca apa ajunge si in cele mai ascunse unghiuri iar vasele sunt supuse unor jeturi multiple de apa ce vin din mai multe directii, inlaturand astfel in totalitate mizeria. Jeturi de apa multiple, pozitionate diferit inseamna vase mult mai curate si mai sterilizateNumarul de programe este cel care face diferenta intre masinile se spalat vase. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat eficienta cu care vor fi spalate vasele va fi mai mare.Programele cel mai des intalnite sunt:
 1. Spalare normala (apa este la temperatura de 40 de grade, iar durata de spalare este rezonabila);
 2. Spalare rapida (folosita pentru vasele mai putin murdare, se realizeaza cu apa la o temperatura scazuta intr-o perioada redusa de timp);
 3. Spalare delicata, utilizata pentru pahare sau vase din portelan fin;
 4. Spalare indelungata, folosita in cazul vaselor foarte murdare. Apa folosita este la o temperatura de 90 de grade, iar durata programului este foarte lunga;
 5. Igienizare vase;
 6. Program de uscare al vaselor.
Un program prezent in cazul celor mai bune masini de spalat vase este cel de clatire al vaselor. Este un lucru elementar faptul ca vasele trebuie clatite inainte de spalare, iar unele tipuri de masini de spalat sunt prevazute cu un program special de clatire inainte de a porni un program clasic de spalare.Sistemele de uscare sunt diferite de la un producator la altul. Marea majoritate a masinilor de spalat folosesc in final o clatire cu apa fierbinte, dar in unele cazuri producatorii au dotat masinile cu un sistem activ de uscare. Atentie insa, deoarece acesta nu este potrivit pentru toate vasele, iar consumul de energie electrica va creste.Masina de spalat vase cea mai buna este prevazuta si cu un sistem de senzori ce detecteaza gradul de murdarie, iar acesta ajusteaza in mod automat consumurile in functie de cat de murdare sunt vasele.Materialul din care este realizata cuva ne indica gradul de rezistenta in timp al acesteia. Modelele comune au o cuva din plastic, iar cele mai bune masini de spalat vase au cuva din inox, ce prezinta un grad ridicat de rezistenta in fata ruginei si a actiunii substantelor folosite in procesul de spalare.
Afisaj masina de spalat vase

Afisaj

Afisajul LCD este util deoarece ne ofera informatii importante legate de programul de spalare, gradul de incarcare al masinii, temperatura interioara a apei, timpul ramas pana la sfarsitul programului, etc. Acesta este amplasat pe partea frontala a masinii (in cazul celor semi-incorporabile), spre deosebire de panoul de comenzi ascuns ce este amplasat pe muchea superioara a usii, in cazul masinii de spalat incorporabila.Temporizatorul pentru pornirea intarziata ar fi ideal sa existe in dotarea masinii noastre. Astfel, vom gasi vasele curate si uscate in momentul in care ne vom intoarce acasa, existand posibilitatea programarii acestuia cu o intarziere de pana la 24 de ore.Nivelul de zgomot in cazul masinilor de spalat este mult mai mic fata de al altor electrocasnice, mai ales fata de storcatoarele de fructe. Un nivel rezonabil de zgomot pentru masinile de spalat vase se situeaza in jurul valorii de 49 Db.Filtrele utilizate de o masina de spalat vase au rolul de a retine resturile de mancare ce pot infunda conductele de scurgere.-          Acestea pot fi filtre manuale, compuse din site de plastic sau de inox ce trebuie curatate manual.-          Sau filtre automate cu autocuratare, ce sunt echipate cu un sistem de rasnite ce macina resturile ramase si le evacueaza odata cu apa provenita din procesul de spalare. Dar chiar si cu existenta lor, nu trebuie sa introducem vase ce contin resturi de mancare.Sistemele de protectie sunt intalnite in cazul unor modele mai scumpe si constau in:-          Servomecanism pentru inchiderea usii;-          Sistemul de protectie impotriva inundatiilor;-          Recuperarea apei;-          Child lock (blocarea panoului de comenzi impotriva accesului copiilor).Bugetul alocat pentru cumpararea unei masini de spalat vase difera in functie de producator si de tipul de masina de spalat. Puteti cerceta piata ca sa aveti o imagine cat mai clara a costurilor si beneficiilor oferite de modelele de pe piata. Daca pretul vi se pare mare, exista oferte de mai multe ori pe an si de asemenea, aceste electrocasnice pot fi achizitionate in rate.Lista completa a masinilor de spalat vase incorporabile se gaseste aiciGarantia si reteaua de service-uri trebuie sa fie aspecte de luat in considerare atunci cand achizitionam o masina de spalat vase.Intrucat este destul de dificil de deplasat, trebuie sa ne asiguram ca reteaua de service-uri este suficient de dezvoltata pentru a avea mai multe echipe mobile si piesele de schimb necesare reparatiei masinii.Garantia recomandata este de minim doi ani, dar exista si posibilitatea de a extinde acest orizont de timp pana la 5 ani si de 10 ani pentru cuva.Printre cele mai bune masini de spalat vase se numara si urmatoarele:
Electrolux ESL4201LO

Electrolux ESL4201LO

 • Masina de spalat vase incorporabila
 • Poate spala 9 seturi de vase
 • Consum foarte mic de energie electrica: A+
 • 5 programe de spalare a vaselor
 • LCD, programare intarziata, 3 niveluri de temperatura a apei
 • Protectie la inundatie si tehnologie speciala AirDry
 • Consuma doar 9.9 litri de apa pentru fiecare ciclu de spalare
 • Functionare silentioasa: 51 dB
 • Dimensiunile sunt de 81.8 x 44.6 x 55 centimetri
Bosch SPV66TX01E

Bosch SPV66TX01E

 • Masina de spalat vase incorporabila
 • Poate spala 10 seturi de vase
 • Consum redus de energie electrica: A+++
 • 6 programe de spalare a vaselor, program intensiv si program rapid
 • 6 niveluri de temperatura
 • Programare intarziata
 • Afisare timp spalare, indicator sare si terminare program
 • Trei cosuri si sertar tacamuri
 • Functionare silentioasa: 43 dB
 • Dimensiunile sunt de 81.5 x 44 x 55 centimetri iar greutatea este de 41 kilograme
Whirlpool WIO 3T321 P

Whirlpool WIO 3T321 P

 • Masina de spalat vase incorporabila
 • Poate spala 14 seturi de vase
 • Consum foarte mic de energie electrica: clasa A++
 • 10 programe de spalare a vaselor
 • Optiune de incarcare la jumatate, insotite de un program rapid si unul intensiv
 • Tehnologie 6-th sense si Power Clean
Whirlpool WIE 2B19

Whirlpool WIE 2B19

 • Masina de spalat vase incorporabila
 • Poate spala 13 seturi de vase
 • Consum mic de energie electrica: A+
 • 6 programe de spalare a vaselor si optiune de incarcare la jumatate
 • Trei niveluri de temperatura a apei
 • Program prespalare si protectie impotriva inundatiei
 • Nivel redus de zgomot: 49 dB