Cum alegi cele mai bune cafetiere?

Cea mai buna cafetiera
Cafeaua de dimineata a devenit o obisnuinta pentru marea majoritate dintre noi, iar consumul de cafea a cunoscut o cresterea apreciabila de-a lungul timpului.5 soiuri de cafea pentru gustul tuturorDesi cafeaua este una dintre cele mai delicioase si consumate bauturi, putini stiu de faptul ca in lume exista aproximativ 80 de tipuri de cafele, iar cele mai populare sunt doar cateva. Cafeaua Arabica, obtinuta din arborele de cafea,originar din Etiopia, „coffea arabica”. Aceasta cafea are arome fine si continut mai mic de cofeina si este cea mai raspandita pe tot mapamondul. Robusta este recunoscuta pentru continutul mai mare de cafeina, dar cu arome dure. Liberica, cumii sugereaza si numele este originara din Liberia. Este de calitate mediocra, dar rezistand la conditii nefavorabile, a reusit sa patrunda in industria cafelei. Are un gust puternic si continutul de cafeina ridicat. Maragogype este rezultatul „hibrid” dintre cele doua soiuri: Arabica si Liberica realizat in Brazilia. Boabele acestui soi sunt asa numitele „boabe gigant”. Gustul cafelei preparat din boabe Maragogypeeste unul parfumat si suav. De aceea este preferata doamnelor. Soiul Sfanta Elena creste in sol vulcanic si este cunoscuta datorita aromei cu tente florale si de caramel.Cafetiera sau alegerea timpului liberTrasatura comuna a acestora este insa modul de preparare. Cafeaua se poate pregati in mod clasic, la ibric, folosind cafetiera sau la espressor. Cafetiera mai este cunoscuta sub numele de filtru de cafea si este utilizata atat acasa, cat si la birou.10 avantaje ale utilizarii unei cafetiereAparuta in perioada de mijloc a anilor `60, cafetiera a devenit unul dintre cele mai raspandite aparate electrocasnice, datorita avantajelor oferite:
  1. este usor de utilizat datorita pasilor simpli din manualul de utilizare;
  2. nu necesita o atentie deosebita dupa punerea in functiune, spre deosebire de clasicul ibric care trebuie supravegheat, mai ales in daca exista copii mici prin preajma;
  3. procesul de preparare al cafelei se desfasoara in mod automat;
  4. poate pregati cantitati mari de cafea intr-un interval scurt de timp;
  5. pastreaza mult mai bine aroma cafelei;
  6. cafeaua este pastrata fierbinte pentru un interval lung de timp datorita faptului ca sunt prevazute cu plita electrica;
  7. multe modele se opresc automat la terminarea procesului de preparare a cafelei;
  8. costurile de preparare a cafelei sunt mici;
  9. este usor de intretinut;
  10. pretul este accesibil indiferent de bugetul familiei si poate fi achizitionata si in rate, ceea ce participa la indeplinirea unei dorinte atunci cand gasiti cafetiera mult visata.
Principiul de functionare este unul destul de simplu. Se umplu rezervorul de apa si cel de cafea, iar apoi se porneste aparatul. Apa incalzita de rezistenta electrica incorporata va declansa procesul de termosifonare, ce va antrena odata cu aburii rezultati si picaturi de apa incalzita, care se vor scurge peste cafea, iar bautura astfel obtinuta va ajunge, in final, in vasul de colectare.Cafeaua ideala in zilele noastreDesi suntem bombardati cu o multitudine de oferte ce sunt menite sa ne ajute si sa scoata in evidenta avantajele cafetierelor, in esenta, acestea nu fac decat sa ne sporeasca senzatia de confuzie, iar decizia de achizitionare a unei cafetiere devine mai greu de luat.De fapt, decizia de achizitie a unei cafetiere bune se poate lua destul de usor daca urmarim principalele caracteristici.Cei mai importanti parametri ce trebuie urmariti cand achizitionati cea mai buna cafetieraPutereaO cafetiera buna trebuie sa aiba o putere suficient de mare pentru a asigura o incalzire rapida si uniforma a apei si pentru a prepara o infuzie de buna calitate.In general, o cafetiera ieftina porneste de la o putere de 450 de wati, dar optimul recomandat este de 800 de wati. In acest fel, avem garantia ca bautura se va prepara foarte repede.
rezervor apa cafetiera

Rezervorul de apa transparent si gradat

Capacitatea rezervorului pentru apa, primul pas catre o cafea corecta

Rezervorul de apa trebuie sa fie suficient de mare pentru a prepara mai multe cafele simultan. Cu cat acesta este mai mare, numarul de cafele preparate va fi mai mare.Desi mare parte din cafetiere au rezervoarele clasice de 1 litru (4 – 6 cesti de cafea), se intalnesc si produse cu capacitate de 1,6 litri, iar in cazul unor cafetiere bune din gama ”premium”, rezervorul poate ajunge pana la 2 litri (ce ne ajuta sa preparam intre 12 – 15 cesti de cafea).Este ideal ca rezervorul sa fie transparent, pentru a verifica cu usurinta nivelul apei si sa aiba un sistem clar de marcaj.Cantitatea de apa trebuie sa fie corect masurata in concordanta cu cantitatea de cafea pe care o veti utiliza, in functie de numarul de cesti dorite. Doar in acest mod veti obtine o cafea cu concentratia si gustul dorit. La urma urmei cafeaua este infuzia rezultata, iar ca mai mare parte din ea este reprezentata de apa.Cafeaua ideala este realizata din proportia optima de apa si cafea. Dar apa trebuie cantarita in functie de granulatia cafelei folosite si de intensitatea cafelei dorite.

Filtru modern utilizat la cafetiera

Filtrul de cafetiera este util in realizarea unei cafele bune

FiltrulAcesta este folosit pentru filtrarea cafelei. Multe dintre aparate folosesc un filtru de hartie, de unica folosinta, ce este foarte ieftin, dar acesta prezinta riscul de a se infunda atunci cand folosim cafea cu o granulatie extrafina sau espresso. Criteriul cel mai important in alegerea celei mai bune cafetiere este acela de a cauta sa aiba filtrul de hartie „fara dioxina”. Filtrele de hartie ieftine ofera o cafea mediocra ca si calitate si gust.Modelele din gama de mijloc sau premium sunt dotate cu filtre de plastic sau metalice, ce ne ofera costuri reduse (datorita faptului ca se pot spala) si sunt mai rezistente in decursul timpului.PicuratorulIn cazul modelelor mai ieftine acesta este reprezentat de o simpla duza. In acest caz apa este raspandita pe o suprafata mica de cafea.Modelele mai scumpe sunt echipate cu un cap mai mare, asemenator cu cel al unei stropitori, ce imprastie apa peste intreaga cantitate de cafea, oferindu-ne o bautura aromata, preparata intr-o perioada mai scurta de timp.
Bol folosit la colectarea cafelei

Alegeti cafetiera cu vasul de colectare care vi se potriveste

Vasul de colectare al cafeleiAcesta poate fi de doua tipuri: din inox sau din sticla. Cafetierele cu vase din sticla sunt in general modele comune, iar principalul inconvenient este ca acesta se poate ciobi (sau sparge) mult mai usor fata de alte materiale, iar temperatura cafelei se pierde rapid.Cafetierele bune care au vasele din inox sunt mult mai rezistente, iar inertia termica este mai mare si le permite sa pastreze cafeaua calda o perioada indelungata.Indiferent de varianta, recomandate sunt vasele cu capac. Astfel, cafeaua va fi calda, iar riscul de a se varsa in cazul unei atingeri accidentale dispare.Plita electricaPlita electrica a unei cafetiere bune este amplasata sub vasul de colectare al cafelei si are rolul de a pastra caldura lichidului si aroma acestuia. Este activata de rezistenta ce incalzeste apa si poate fi ceramica sau metalica.Aceasta poate lipsi in cazul unor cafetiere ieftine.
Sistemul antipicurare utilizat pentru cafetiere

Sistemul antipicurare

Sistemul antipicurareEste reprezentat de o valva ce ne permite sa scoatem vasul de cafea, fara sa murdarim capacul sau aparatul.Desi este o dotare de serie, aceasta poate lipsi in cazul unor modele foarte ieftine.Functii suplimentareAcestea apar in cazul unor modele de cafetiere mai scumpe, iar cele mai raspandite sunt:Functia pentru oprire automataEste responsabila de reducerea costurilor de consum al electricitatii prin oprirea automata a sistemelor de incalzire a apei si de pastrare calda a cafelei.Timerul programabil Aceasta caracteristica are doua avantaje: emite un semnal sonor prin care suntem avertizati atunci cand cafeaua este gata si poate fi reglat pana la o durata de 24 de ore pentru a ne bucura de cafea proaspata atunci cand avem nevoie.Reglarea temperaturiiEste recunoscut faptul ca temperatura inalta de fierbere a apei, cat si o fierbere excesiva a cafelei sunt principalii dusmani ai unei bauturi de calitate. Temperatura optima de preparare cafelei ideale este intre 910C-960C (1950F – 2050F). Daca folositi apa fiarta puternic gustul cafelei va fi amar, iar daca apa este prea rece, licoarea va avea un gust acru si va fi doar o apa colorata.Unele cafetiere sunt prevazute cu un sistem de ajustare a temperaturii, ce faciliteaza obtinerea unui produs final cu parametri optimi.Ajustarea cantitatii de apaProgramul opreste fierberea apei dupa obtinerea numarului de cesti selectate in prealabil. Aceasta functie este utila in cazul cafetierelor echipate cu un rezervor de capacitate mare. Astfel, nu se iroseste inutil o cantitate mare de cafea.Sistemul de filtrare a apei, santatea din ceasca de cafeaCalitatea apei potabile este de slaba calitate, chiar si in cazul in care utilizam apa plata imbuteliata in cantitati mari. Aceasta din urma fiind dozata in recipiente de plastic, de cantitati mari, daca este tinuta mult timp desfacuta si neutilizata, risca sa devina o sursa de bacterii. Acest efect negativ risca sa duca la realizarea unei cafele de proasta calitate si chiar la imbonavire. De aceea, cele mai bune cafetiere sunt prevazute cu un sistem de purificare a apei utilizata pentru obtinerea cafelei.
Rasnita folosita pentru o cafea proaspata

Rasnita incorporata reda beneficiile adevaratelor boabe de cafea

Rasnita de cafea incorporata, o ceasca de cafea perfectaCafetiera cu rasnita de cafea incorporata este din ce in ce mai apreciata. Acest accesoriu nu doar asigura o cafea proaspata si aromata, obtinuta prin rasnirea in prealabil a boabelor de cafea, ci ofera si o ceasca de cafea cu proportii ideale de cantitate si gust.Calitatea unei cafele depinde si de boabele de cafea folosite. Ca si in industria vinului, industria cafelei a atins cote maxime pentru cunoscatorii foarte fini. Exista cafeaua comercializata si cunoscuta pentru toate persoanele, dar exista si cafea ce-ti ofera o degustare unica in viata. Pe punga unor boabe de cafea deosebite veti putea citi atat tara de origine cat si regiunea de provenienta.GarantiaTermenul pentru care este garantata o cafetiera este in general de 1 an, dar sunt cafetiere care au si garantie pana la 5 ani.Odata cu acest criteriu trebuie sa verificam si reteaua de service-uri a producatorului. Este de dorit ca aceasta sa fie cat mai raspandita.DesignCafetiera ideala trebuie sa aiba un desing placut, sa fie practica si usor de intretinut. Nu sunt de neglijat nici dimensiunile: cu cat sunt mai reduse, cu atat aparatul poate fi amplasat oriunde doriti in bucatarie.BrandulNumele producatorului reprezinta intotdeauna o garantie suplimentara a fiabilitatii si a performantelor aparatului. Cu cat acesta este mai cunoscut, cu atat mai mare este garantia oferita.

Lista cu cele mai bune si rezistente cafetiere poate fi consultata aici

Lungimea cablului de alimentareDesi nu pare un criteriu important, multi dintre noi am intampinat probleme datorita faptului ca nu avem cum sa amplasam cafetiera in apropierea prizelor.Un cablu mai lung pe permite sa inlaturam acest dezavantaj si sa amplasam cafetiera acolo unde se potriveste cel mai bine.Recomandarile noastre sunt urmatoarele:

Cafetiera cu rasnita Russell Hobbs 22000-56

  • Putere: 1025 W
  • Capacitate rezervor: 1.2 litri
  • Capacitate cafetiera: 12 cesti
  • Sistem antipicurare
  • Vas de sticla
  • Timer
  • Control si rasnita digitala
Cafetiera Philips Intense Collection HD768590

Cafetiera Philips Intense Collection HD7685/90

Putere: 1000 W

Capacitate rezervor: 1,2 litri

Capacitate cafetiera: 10 cesti

Sistem antipicurare

Indicator nivel apa

Oprire automata

Cafetiera Bosch TKA6A044

Cafetiera Bosch TKA6A044

Putere: 1200 W

Capacitate rezervor: 1,2 litri

Capacitate cafetiera: 10 – 15 cesti

Sistem antipicurare

Selector aroma

Indicator nivel apa

Oprire automata

Cafetiera Philips HD7546

Cafetiera Philips HD7546

Putere: 1000 W

Capacitate rezervor: 1,2 litri

Capacitate cafetiera: 15 cesti

Oprire automata

Picioruse antialunecare

Sistem stocare cablu