Cum alegem cel mai bun cuptor cu microunde?

Cel mai bun cuptor cu microunde

In era vitezei cand tehnologia ne ofera inovatie, putem sa vorbim de rapiditate. Cand suntem grabiti avem nevoie de electrocasnice si electronice care sa micsoreze timpul de efectuare a unor task-uri.

Pe un astfel de principiu folosim si cuptorul cu microunde.

Principiu de functionare al cuptorului cu microunde este simplu. „Inima ” acestuia este un magnetron ce are rolul de a emite unde radio  cu o lungime joasa si o frecventa foarte mare (peste 300 MHz) ce vor agita moleculele de apa. Cu cat agitatia acestora este mai mare cu atat caldura generata va fi mai mare, iar produsele se vor incalzi mai rapid.

Vara, fara caldura in bucatarie

In primul rand trebuie sa ne gandim unde va fi amplasat cuptorul, iar aceasta decizie va fi luata in functie de tipul mobilierului din bucatarie.

 • Cuptorul cu microunde clasic poate fi amplasat oriunde pe blat si poate fi repozitionat in orice moment, in functie de locul ce va fi disponibil. Acesta are avantajul unui pret mic, dar va strica estetica camerei sau va incomoda daca spatiul de depozitare, pe blat, este mic.
 • Cuptorul cu microunde incorporabil se va folosi in cazul in care am optat pentru un mobilier de bucatarie modern, in care am prevazut nise pentru toate aparatele electrocasnice. Acesta poate fi amplasat la nivelul umerilor si va fi deosebit de usor de utilizat. Liniile moderne si multitudinea de functii il fac o alegere potrivita, insa atunci cand optam pentru aceasta varianta trebuie sa luam in considerare pretul substantial mai mare.

Inainte de a ne cumpara un cuptor incorporabil trebuie sa masuram foarte bine locul unde va fi amplasat si greutatea ce o poate sustine polita, pentru a nu cumpara un produs cu dimensiuni si greutate nepotrivite. De asemenea, trebuie sa fim atenti ca spatele aparatului electrocasnic sa nu fie lipit de perete. Ca si in cazul frigiderelor trebuie protejat sistemul de ventilatie din spate.

Nu trebuie sa uitam sa luam in calcul spatiul de racire necesar (atat deasupra, cat si in lateralele acestuia) si culoarea pentru care optam. Aspectul legat de culoare si design difera in functie de preferintele noastre si de restul electrocasnicelor pe care le avem.

Platoul din interiorul cuptorului trebuie sa fie din sticla termorezistenta.

Caracteristici:

Capacitatea reprezinta volumul interior al cuptorului si este masurata in litri. Ca si in cazul cuptoarelor electrice, cu cat aceasta este mai mare, cu atat vasele ce vor intra in interiorul cuptorului vor fi mai mari. Marea majoritate a cuptoarelor au o capacitate de 20 – 25 de litri (si pot ajunge si pana la 50 de litri), dar pentru o familie compusa din trei membri va recomandam cuptoarele cu o capacitate de 23 – 25 litri.

Puterea cuptorului inseamna ce capacitate de energie poate emite acesta si este masurata in wati.

Aceasta este in legatura directa cu cantitatea de energie electrica consumata dar poate fi reglata in functie de ce program de gatire folosim, astfel incat consumul de curent sa fie cat mai mic.

Cu cat vom alege un cuptor cu o putere mai mare, cu atat mancarea se va incalzi mai repede si mai in profunzime. Puterea unui cuptor cu microunde este situata in intervalul 700 – 2100 wati.

Cuptor_cu_microunde_modern

Cuptor cu microunde

Functii importante in alegerea unui cuptor cu microunde

 • Timer-ul ne ofera posibilitatea de a seta durata de preparare a unui produs, iar afisajul acestuia ne permite sa aflam cat timp mai este pana cand aceasta va fi gata.
 • Avertizare sonora este deja o dotare comuna pentru toate cuptoarele cu microunde. La sfarsitul fiecarui program, acesta va emite un semnal acustic ce ne va anunta terminarea programului in derulare.
 • Gatire cu aburi este o caracteristica a celor mai bune cuptoare cu microunde. Aceasta ne permite sa preparam o mancare sanatoasa, ce pastreaza mai bine nutrientii si vitaminele. Mancarea preparata cu ajutorul acestei functii va avea un gust mult mai bun si mai natural.
 • Grill-ul este un grilaj cu ajutorul caruia se pot prepara pizza sau o mancare mai crocanta. Puterea functiei grill este mai mica fata de cea a cuptorului cu microunde specificata separat, iar durata de pregatire a mancarurilor este mai mare.
 • Convectia este o functie speciala ce utilizeaza curentii de aer pentru a prepara mancarea. Ventilatorul recircula aerul cald in incinta, astfel mancarea va fi preparata uniform si in profunzime.
 • Dezghetarea este o functie din ce in ce mai raspandita si ne ajuta in cazul in care dorim sa dezghetam rapid carnea congelata sau alte produse congelate.
 • Panoul de comanda ne permite sa reglam cu precizie programele si temperatura la care dorim sa preparam produsul. Pe piata se gasesc cuptoare cu microunde cu panou mecanic (temperatura si timpul de preparare al produselor sunt reglate cu ajutorul unor butoane cu resorturi mecanice) sau cu panou digital.

Acest tip de panou este insotit si de un afisaj LCD generos, cu ajutorul caruia se poate urmari timpul ramas pana la terminarea programului, temperatura din cuptor, etc. Un panou de comanda digital ne permite si reglarea cu un grad mare de precizie a temperaturii dorite si a timpului in care vor fi gata produsele.

Functii speciale

Programele de incalzire rapida sunt folosite in cazul in care suntem in criza de timp si dorim sa incalzim rapid preparatele. Acestea emit o cantitate puternica de caldura intr-un timp foarte scurt, mancarea incalzindu-se astfel mult mai repede.

Sistemul de distributie tripla al undelor este destinat prepararii mai rapide si in profunzime al produselor. Undele radio sunt distribuite uniform in interiorul cuptorului iar mancarea va fi mult mai gustoasa.

Functia de „child lock” ne fereste de neplacerile create de modificarea comenzilor cuptorului in cazul in care acestea vor fi atinse accidental de copii ce se joaca in jurul cuptorului.

Intretinerea cuptorului

Un cuptor cu microunde necesita o ingrijire periodica, deoarece petele de mancare din interior nu vor fi putine.

Este recomandat sa optam pentru un interior de ceramica, ce se murdareste mult mai greu si este mai usor de intretinut. In plus, acesta rezista mult mai bine la temperaturi mai mari si la zgarieturi, iar inertia termica generata contribuie la mancaruri mai bune si mai gustoase.

Pentru a curata mai bine interiorul se poate apela si la demontarea geamului cuptorului. Dar pentru acest aspect trebuie sa citim atenti manualul de utilizare. Nu este recomandata demontarea sau utilizarea cuptorului cu microunde “dupa zvonuri auzite”

Accesoriile ar trebui sa fie cat mai numeroase. Astfel, nu trebuie sa lipseasca platoul de sticla termorezistenta ce se va invarti odata cu mancarea, gratarul, o tava sau o farfurie pentru mancaruri si un retetar.

In cazul in care suntem foarte ocupati si nu avem timp se ne ocupam de intretinerea cuptorului se poate opta pentru un cuptor cu functie de autocuratare. Aceasta echipeaza cuptoarele mai scumpe, iar curatarea se realizeaza cu ajutorul aburului. Tot ce avem de facut este sa umplem compartimentul special cu apa si detergent, iar in numai 15 minute cuptorul nostru va fi curat.

Lista celor mai apreciate cuptoare cu microunde in ordinea relevantei o gasiti aici

Producatorul este foarte important datorita garantiei unei calitati superioare ale produselor. Chiar daca cuptoarele de marca sunt mai scumpe, acestea ne ofera garantia unor materiale de calitate, iar fiabilitatea produselor va fi foarte mare.

In plus, vom beneficia de o retea de service extinsa, cu angajati ce au beneficiat de traininguri de specialitate la cel mai inalt nivel.

Unele dintre cele mai bune cuptoare cu microunde sunt si urmatoarele:

Panasonic NN-DS596MEPG

Panasonic NN-DS596MEPG

 • Putere electrica buna, de 1000 W
 • Capacitate interioara excelenta, 27 litri
 • Afisaj LCD si grill cu o putere de 1300 W
 • Timer, inverter
 • 22 programe si 6 niveluri de putere
 • Tava de sticla, tava grill, accesorii
 • Dimensiunile sunt de 52.9 x 47.5 x 34 centimetri iar greutatea este de 15 kilograme
Whirlpool MWD275WH

Whirlpool MWD275WH

 • Putere electrica buna, de 700 W
 • Capacitate mare, 20 litri
 • Grill, gatire cu abur
 • Timer si sistem de blocare al accesului copiilor la comenzi
 • Functie Jet Start si cea de Distributie 3D a Microundelor
 • Dimensiunile sunt de 28.5 x 45.6 x 35.9 centimetri
Gorenje MMO20DBII

Gorenje MMO20DBII

 • Puterea cuptorului este de 800 W
 • Retete presetate si functie de memorie
 • Volumul interior este de 20 litri
 • Afisaj LED si panou de comanda electronic
 • 8 programe si 5 niveluri de putere
 • Dimensiunile sunt de 43.9 x 35 x 25.7 centimetri iar greutatea este de 10.8 kilograme
Sharp R760BK

Sharp R760BK

 • Putere electrica buna, de 900 W
 • Capacitatea interioara a cuptorului  este buna, de 23 litri
 • Grill cu o putere de 1000 W
 • 5 niveluri de putere
 • Timer, program automat pentru pizza si functie de dezghetare
 • Blocarea accesului copiilor la comenzi
 • Dimensiunile sunt de 49 x 39.2 x 28.7 centimetri si o greutate de 14.6 kilograme