Cum alegem cel mai bun aparat de facut inghetata pentru acasa

Cel_mai_bun_aparat_de_facut_inghetata_pentru_acasa

Cu totii iubim inghetata, indiferent de anotimp. O cupa de inghetata pe care sa o savuram este o reala placere. Si cel mai placut lucru este sa ne putem realiza propriile retete.

Daca suntem iubitori ai inghetatei facute in casa ne putem uita pe piata de electrocasnice pentru un astfel de aparat pentru a ne bucura in orice moment de desertul preferat.

Avem mai multe tipuri de aparate de facut inghetata:

  • Aparatele de facut inghetata manuale contin un bol in care se va prepara inghetata. Peretii acestuia sunt umpluti cu un material ce are rolul de a mentine frigul (se mai poate folosi  gheata sau sare gema) si este prevazut cu o manivela manuala utilizata la mixarea alimentelor. Desi sunt cele mai ieftine, sunt si cel mai greu de utilizat, dar capacitatea bolului este foarte mare, fiind cuprinsa intre 4 – 6 litri.
Aparat_de_facut_inghetata_manual_portabil

Aparat de facut inghetata manual portabil

Atentie la faptul ca peretii acestui bol nu sunt etansi si gheata sau sarea gema pot sari cu usurinta atunci cand acesta este manevrat.

  • Aparatele de facut inghetata, cu castron (racire pasiva) ne permit sa preparam inghetata intr-un castron ce va fi pus in congelator si va actiona in jur de 24 de ore, pana cand inghetata se va intari. Bolul pentru prepararea inghetatei este prevazut cu pereti dubli, etansi, ce sunt umpluti cu un material special ce inmagazineaza frigul (de regula se foloseste apa cu antigel). Ar fi bine daca castronul ar fi inghetat in prealabil timp de cel putin 8 ore. Astfel, timpul de preparare al inghetatei va fi mult mai scurt: 25 – 60 de minute. Principiul de functionare consta in fixarea unui capac prevazut cu un mixer si un sistem de palete peste bol si mixarea ingredientelor.

Acest tip de aparat este avantajos prin pretul mic de achizitie si prin dimensiunile compacte, iar greutatea nu depaseste 3 – 4 kilograme.

Exista totusi si dezavantaje: aparatul de inghetata nu poate prepara decat o singura sarja de inghetata, iar planificarea operatiunilor va lua destul de mult timp, tinand cont de faptul ca bolul va trebui racit in prealabil in frigider pentru o perioada lunga de timp.

Inghetata obtinuta nu este foarte rece, necesitand o racire suplimentara dupa ce a fost scoasa din castron. Dar aceasta este o varianta buna pentru cei ce obisnuiesc sa consume inghetata pe care o lasa putin dupa scoaterea ei din congelator si abia dupa, o consuma.

In acest caz trebuie sa alegem un aparat cu un bol mare, care sa ne permita sa preparam o cantitate mare de inghetata, deoarece capacitatea totala nu este acelasi lucru cu capacitatea utila (paletele de mixare vor ocupa si ele spatiu in interiorul castronului).

Capacitatea castronului de inghetata este de numai 2 litri.

  • Aparatul electric, cu racire activa, este cel mai bun aparat de facut inghetata si este prevazut cu o unitate proprie de racire. Aceste aparate vor mixa ingredientele, iar apoi le vor raci si nu mai este necesar sa introducem preparatele in congelator.

Aceste aparate ne permit sa facem oricand inghetata, deoarece nu mai necesita o pregatire prealabila a bolului de inghetata si se pot obtine mai multa transe de inghetata una dupa alta, fara sa mai fim nevoiti sa asteptam cel putin 8 – 10 ore inainte de a prepara o alta transa de inghetata.

Aparatele de inghetata cu racire activa sunt prevazute cu pana la 10 trepte de racire, presetate. Alegerea acestora se poate face cu ajutorul unui selector special, iar temperatura de racire poate ajunge pana la -350 C.

Astfel, se poate obtine o inghetata cu o textura diferita, in functie de temperatura de racire folosita si putem prepara deserturi ce necesita un grad mai mare de racire.

Aparat_de_facut_inghetata_cu_racire_activa

Aparat de facut inghetata cu racire activa

La fel ca si in cazul unei masini de paine, exista aparate de inghetata prevazute cu doua cuve, fapt ce ne permite sa preparam doua tipuri de inghetata avand arome diferite.

Acest tip de masini de inghetata sunt mai scumpe fata de cele cu castron, iar dimensiunile si greutatea mult mai mare (pot ajunge si pana la 20 de kilograme) si acest aspect le fac mai greu de transportat si de manevrat.

Nivelul de zgomot in cazul unui asemenea produs este destul de mare, atingand numarul de decibeli produs ca si un frigider clasic.

Este recomandat sa alegem un model prevazut cu un vas detasabil, pentru o utilizare comoda si o intretinere usoara, iar temporizatorul nu va trebui sa lipseasca din dotarea unui aparat de inghetata. Acesta va opri automat aparatul atunci cand se va termina de facut inghetata.

Atentie insa la intretinerea aparatelor electrice cu racire pasiva, deoarece acestea nu pot fi spalate cu ajutorul unei masini de spalat vase. Marea majoritate a acestora folosesc un lichid de racire special, ce se poate varsa.

  • Aparatele de inghetata portabile au intotdeauna o forma rotunda si sunt prevazute cu un capac, pentru a impiedica varsarea ingredientelor. Este suficient sa adaugam ingredientele, impreuna cu o cantitate suficienta de gheata si sa agitam recipientul, iar inghetata va fi gata.

Accesoriile celui mai bun aparat de facut inghetata trebuie sa fie numeroase si sa satisfaca nevoi cat mai variate. Acestea pot include linguri de marimi si forme diferite, boluri sau rezervoare de rezerva, retete sau diferite capace.

Astfel, un capac special ne poate oferi oportunitatea sa adaugam ingredinte chiar in momentul in care inghetata este in curs de preparare, iar un container solidificat ne va pastra inghetata la o temperatura optima.

Timpul de preparare nu influenteaza calitatea inghetatei obtinute, dar este important pentru a obtine rapid produsul. In acest caz modelele cu racire activa sunt cele mai rapide, datorita timpului in care vor mixa ingredintele si a celui redus in care preparatul va fi congelat.

Lista celor mai bune aparate de inghetata se afla aici

Sistemele de siguranta ale unui aparat de inghetata constau in picioruse antialunecare, ce vor impiedica aparatul sa se rastoarne accidental, sau o alarma speciala, ce va porni in momentul in care masina nu este asamblata corect si exista posibilitatea sa avem probleme cu functionarea acestuia. De asemenea, protectia la supraincalzire este obligatorie, deoarece aceasta va opri aparatul in cazul in care acesta se incalzeste prea tare.

Aparat_de_facut_inghetata_cu_racire_pasiva

Aparat de facut inghetata cu racire pasiva

Cartea de retete este utila, deoarece nu multi cunoastem retetele cele mai bune prentru prepararea inghetatei. Astfel, consultand cartea vom castiga timp pretios si vom fi siguri ca vom obtine o inghetata de calitate. Ea se gaseste in cutia aparatului de facut inghetata sau va puteti asigura ca va este data o data cu aparatul.

Design

De-a lungul ultimilor ani designul aparatelor de facut inghetata s-a modificat. Au fost adaptate cerintelor pietii si sunt din ce in ce mai compacte, ca sa ocupe cat mai putin loc, iar materialele din care este realizat aparatul au fost gandite pentru a face face unui proces de functionare de cateva ore continuu, fara sa rugineasca si fara sa se uzeze in scurt timp.

Garantie poate fi pana la 24 de luni.

Unele dintre cele mai bune aparate de inghetata sunt si cele de mai jos:

 

Taurus Tasty N Cream

Taurus Tasty N Cream

  • Putere de 12 W
  • Vasul de aluminiu cu o capacitate de 1.5 litri are peretii dubli si este detasabil
  • Timpul de preparare este de 20 – 40 minute
  • Paleta de mixare isi schimba automat sensul de rotatie pentru un amestec mai profund
  • Protectie a motorului si picioruse anti – alunecare
Unold Cortina

Unold Cortina

  • Aparat de inghetata cu compresor
  • Putere foarte buna, de 150 W
  • Capacitatea bolului este de 1,5 litri (are capacul transparent)
  • Timpul de preparare este de doar 30 minute
  • Display LCD
  • Cronometru digital poate fi setat intre 10 – 60 minute
  • Vasul de inghetata este detasabil
Unold DeLuxe

Unold DeLuxe

  • Aparat de inghetata cu compresor
  • Puterea aparatului este mare, de 150 W
  • Temperatura de preparare a inghetatei este de -28 grade Celsius, iar timpul in care aceasta va fi gata este de 30 de minute (in cazul in care folosim ingredinte congelate in prealabil)
  • Display LCD si cronometru ce poate fi setat intre 10 – 50 minute
  • Vasul de inghetata este detasabil
  • Dotarea standard include cana si lingura