Cele mai bune storcatoare. Pe care sa-l cumpar?

Cele mai bune sucuri de fructe se obtin cu storcatorul cu ax melcat
5 intrebari la care sa va raspundeti cand alegeti un storcator bunO dieta echilibrata si sanatoasa ne este necesara mai ales in conditiile vietii cotidiene. Aglomeratia, poluarea si stresul isi pun amprenta intr-un mod apasat, iar singura cale de a le combate si a ne mentine sanatatea o reprezinta o dieta sanatoasa si miscarea zilnica.
 1. Ce dieta doriti sa urmati?
Dieta nu inseamna numai regim alimentar. Oricat ar fi de echilibrata nu poate intari sistemul imunitar, de aceea, trebuie insotita de bauturi naturale, obtinute din fructe si legume proaspete, iar pentru a le obtine nu ne trebuie decat un storcator de fructe si legume.Unul dintre cele mai bune storcatoare poate stoarce cu aceeasi eficienta si usurinta fructe moi, legume radacinoase sau cu un continut bogat de fibre si amidon si alte vegetale dure, unele dintre ele fiind nucile, dar si frunzele verzi din care poate rezulta un suc de calitate.Achizitionarea unui storcator este o investitie pentru o viata sanatoasa indiferent de varsta pe care o aveti.Un storcator de fructe si legume trebuie ales in asa maniera incat sa nu deterioreze vitaminele si nutrientii din sucul obtinut. Astfel, sucul extras poate fi folosit pentru a obtine acel aport rapid de vitamine ce este necesar unui organism supus factorilor de stres in viata cotidiana, sau copiilor care au nevoie in fiecare clipa de energie si vitamine pentru a creste sanatosi.In plus, timpul de asimilare al unui suc de fructe de catre organismul uman este de numai 15 – 20 de minute, fiind astfel pregatiti cu o doza proaspata de energie, de o noua zi.
 1. Care este tipul de storcator de care aveti nevoie?
Inainte sa cumparam storcatorul, trebuie sa ne hotaram in prima faza asupra tehnologiei de stoarcere. Astfel, cunoscand principiile de functionare ale storcatoarelor existente pe piata le putem clasifica in cinci categorii din care putem alege.
 • Cel mai vechi storcator de fructe

  Storcator de fructe manual

   Storcatoarele manuale sunt destul de rar intalnite, datorita faptului ca cer anumite insusiri fizice, iar timpul petrecut pentru obtinerea sucului este destul de mare. Principiul de functionare este destul de asemenator cu al unei masini de tocat clasice, cu care multi dintre noi am crescut.
 • Storcatoarele electrice cu centrifuga. Acestea sunt cele mai raspandite modele de storcatoare electrice, datorita pretului scazut. Dar, dupa cum se stie, caldura este inamicul principal al sucului de fructe si legume. Aminoacizii, vitaminele si proteinele sunt foarte sensibile la caldura si pot fi distruse foarte usor de caldura generata de catre cutite. Principiul de stoarcere se bazeaza pe un con cu lateralele perforate (asemenator cu o sita), partea inferioara fiind formata dintr-o serie de cutite. Fructele sunt impinse in storcator cu ajutorul unui piston de lemn sau de plastic, fiind maruntite de cutitele folosite la taiere, iar pulpa este directionata catre sita, unde este stoarsa la aproximatix 2500 – 3500 turatii pe minut. Motorul acestuia lucreaza la o turatie foarte mare, iar impreuna cu frecarea componentelor metalice genereaza caldura ce se transmite catre cutitele si sitele folosite pentru stoarcere, iar aceasta duce la alterarea calitatilor sucului. Datorita tehnologiei „de vanturare” folosita, acestea genereaza un volum de aer mare, ce are ca rezultat un grad mare de oxidare a vitaminelor E si C. Datorita eficientei scazute la stoarcere, sucul obtinut va fi apos si destul de subtire. Acest tip de storcator este potrivit in momentul in care dorim sa stoarcem un volum mare de legume si fructe intr-o perioada scurta de timp.
 • Cel mai bun storcator de fructe este cel cu ax melcat

  Un pahar de sanatate prin storcator cu ax melcat

  Storcatoarele electrice cu presare la rece cu ax melcat utilizeaza una dintre cele mai avansate tehnologii, denumita „presare la rece”. Motoarele lor functioneaza la turatii mult mai mici (intre 40 si 85 turatii / minut), avand o putere de aproximativ 6 -7 ori mai redusa fata de motoarele ce inzestreaza storcatoarele centrifugale, si astfel, mult mai putina caldura este emisaStorcatorul cu ax melcat sau asa numitul slow juicer este unul dintre cele mai bune storcatoare de fructe si legume cu presare la rece. Pot exista storcatoare cu un ax melcat sau cu ax melcat dublu. Fructele sunt impinse catre partea superioara a axului melcat, acolo unde santurile de ghidare sunt largi, iar miscarea de rotatie a axului le impinge in santurile ale caror dimensiuni sunt din ce in ce mai mici, situate catre varful axului melcat. Pulpa este maruntita si este presata in spatiul dintre melc si sita, iar resturile ramase sunt eliminate prin capatul opus. In acest caz, oxidarea sucului este mult mai redusa, datorita efectului de tasare a fructelor sau legumelor pe langa elementele folosite la stoarcere. Astfel, procentul de oxigen din sucul obtinut va fi mult mai mic, iar sucul poate fi consumat si dupa doua zile daca este tinut intr-un mediu rece si steril (in frigider). Eficienta cu care sunt stoarse fructele si legumele este maxima, sucul obtinut va avea un continut bogat in pulpa, iar nivelul de spuma este substantial mai scazut. Astfel, cantitatea de suc este mult mai mare fata de cea produsa de un storcator centrifugal. Datorita unei astfel de aparat electrocasnic sucurile rezultate sunt de calitate foarte buna si pastreaza cu pana la 42% mai multa vitamina C. Iar una dintre cele mai importante vitamine (vitamina A) este retinuta cu pana la 60% mai mult fata sucurile obtinute cu un storcator clasic. In plus, axul melcat (simplu sau dublu) folosit la stoarcere asigura o eficienta foarte mare fie ca este vorba de verdeturi sau frunze cu un continut bogat de fibre sau daca stoarcem fructe sau legume cu  consistenta moale. Fitonutrientii sunt importanti si prezenti in ceea ce obtineti prin presarea la rece si mai ales cu cele mai bune storcatoare cu ax melcat. De asemenea, cand vorbim despre storcatoarele cu ax melcat ne putem imagina un meniu compus si din sucuri groase obtinute, acele nectare delicioase, sau supe creme realizate instant din ce va doriti pentru o masa sanatoasa si instantanee.
 • Storcatorele electrice cu cilindri dubli sunt o varianta profesionala a storcatorului prin presare la rece si prin stoarcere. Cilindrii sunt prevazuti cu santuri de mari dimensiuni ce se rotesc in directii opuse, rezultand astfel o eficienta ideala. Sucurile rezultate sunt realizate prin stoarcere si presare in acelasi timp, astfel incat putem stoarce mai mult suc. Iar prin acest proces sunt eliberati mai multi nutrienti in acelasi moment din aceleasi produse introduse.
 • Storcatorul de citrice ne ofera sanatate la pahar

  Vitamina C la pahar prin storcator de citrice

  Storcatoarele de citrice pot fi atat manuale, cat si electrice. Acestea functioneaza be baza presarii jumatatilor de citrice pe un con ce se roteste. Rapiditatea cu care poate fi realizat fresh-ul de citrice (si limonada) este factorul decisiv pentru a alege unul dintre cele mai bune storcatoare de citrice electric. Plus, fructele respective nu trebuie decojite si nici nu trebuie inlaturata pielita, asa cum trebuie procedat cu fructele si legumele folosite atunci cand utilizam celelalte modele de storcatoare.3. Care este bugetul in care vreti sa va incadrati?
Costul achizitionarii unui storcator trebuie sa fie luat in considerare in functie de nevoile pe care le aveti. Si daca, in urma cercetarii pe piata, constatati ca aveti nevoie de un storcator de fructe si legume, de ultima generatie si nu il aveti bugetat pentru moment, exista solutia perfecta. Achizitionarea in rate a unui astfel de aparat electrocasnic, va indeplineste visul si aceasta va fi o investitie pentru o viata sanatoasa.
 1. Care sunt caracteristicile potrivite unui storcator bun?
Odata aleasa tehnologia de stoarcere trebuie sa ne hotaram asupra puterii acestui aparat electrocasnic. Acest indicator este de regula exprimat in wati si ne indica puterea motorului. Este recomandat sa alegem motoare de puteri mici (pana in 200 – 400 wati in cazul stoarcatoarelor cu presare la rece, sau de 800 – 1000 wati pentru storcatoarele centrifugale) ce degaja o cantitate redusa de caldura.Reglarea puterii aparatului se face cu ajutorul unui selector pentru treptele de viteza. In mod normal, orice storcator are doua viteze, iar cele mai performante storcatoare pot avea chiar si cinci sau sase trepte de viteza.Sistemul de protectie al motorului este indispensabil pentru un storcator de calitate.  Semintele sau fibrele din fructe pot bloca sistemul de stoarcere, caz in care motorul s-ar putea arde.Storcatoarele de generatie noua sunt prevazute cu un sistem de protectie ce este format dintr-un senzor ce va opri motorul in caz de necesitate, iar un buton special va inversa sensul de rotatie al motorului pana ce acesta se va debloca. Motorul isi va relua functionarea in mod automat in momentul in care lucrurile vor intra pe fagasul normal.Tubul de alimentare este esential pentru timpul pe care il folosim in utilizarea aparatului. Un tub XXL ne ofera posibilitatea de a introduce legume sau fructe de dimensiuni mari, chiar netaiate si necuratate fara a mai pierde timpul cu maruntirea acestora. Se va elimina astfel si riscul de a se bloca tubul, lucru ce se intampla frecvent in cazul unor tuburi inguste de alimentare.Capacitatea recipientului pentru colectarea sucului trebuie sa fie adaptata in functie de numarul membrilor familiei. Daca aceasta este numeroasa, este indicat sa achizitionam un storcator cu un vas de colectare al sucului de dimensiuni mari, insa de regula ne este suficient un vas cu o capacitate de 1,5 – 2 litri, pentru 3-4 persoane.Unii producatori ofera si un sistem de filtrare suplimentar ce este utilizat pentru purificarea sucului. Acesta este ajustabil sau il putem schimba daca dorim.Materialele din care este realizat storcatorul au o insemnatate destul de mare asupra fiabilitatii acestuia si mai ales asupra sanatatii noastre. Sistemele de tocare sau de presare trebuie sa fie construite din materiale de calitate, rezistente la uzura si la rugina. De asemenea, nu trebuie sa contina substante chimice ce ne pot afecta sanatatea.Cele mai recomandate materiale sunt: inoxul, ceramica, otelul inoxidabil, etc... Dar totul depinde despre care parte componenta discutam. Noua tehnologie ne ofera componentele storcatorului din materiale care nu contin niciun element chimic care sa dauneze sanatatii. Sunt „BPA free” si acest aspect inseamna lipsa de bisphenol A in componenta materialelor. Un alt material intalnit este ULTEM. Acesta este un material mult mai rezistent fata de platic si este intalnit tot la storcatoarele de ultima generatie. Din acest material sunt realizate sitele multor storcatoare cu ax melcat sau chiar axul melcat.Nivelul de zgomot este important cand storcatorul este utilizat pe termen lung in aceeasi perioda de timp. Indicat este sa optam pentru un aparat cu un nivel de zgomot de sub 80 dB.Un plus il au storcatoarele cu melc ce au un nivel de zgomot foarte mic fata de celelalte aparate.O lista cu cele mai populare storcatoare de fructe si de legume se poate consulta aici
Accesoriile storcatorului de fructe sunt foarte importante

Accesorii utile pentru sucuri rapide

Accesoriile sunt foarte numeroase pentru multe modele si sunt reprezentate de mai multe site folosite la stoarcere sau de separatoarele de spuma. Este important de urmarit pachetul standard continut de  storcatoarele disponibile pe piata. In general, un set standard cuprinde accesorii suficiente intrebuintarii acelui model.
 1. Cat timp aveti la dispozitie sa curatati un storcator?
Intretinerea storcatorului trebuie sa fie usoara. Un bun storcator trebuie sa fie usor de demontat in parti componente, ce pot fi curatate astfel sub un jet puternic de apa. Iar timpul in care sunt desfasurate aceste actiuni trebuie sa fie cat mai scurt. Daca unele componente ale storcatorului nostru pot fi curatate si in masina de spalat vase, acest lucru va duce la o noua economie de timp si ne va da posibilitatea de a petrece mai mult timp impreuna cu familia.Durata procesului de stoarcere este importanta, iar ea a crescut odata cu noua tehnologie prezenta pe piata. Exista storcatoare ce pot fi utilizate, fara oprire, pentru aproximativ 20-30 de minute.Brandul si garantia sunt elemente importante pe lista noastra. Sunt recomandate aparatele ce poarta numele unor firme de prestigiu, fapt ce ne ofera garantii asupra fiabilitatii si a materialelor folosite la realizarea storcatorului.Recomandata este garantia de cel putin 24 de luni.O lista scurta a celor mai bune storcatoare de fructe se regaseste mai jos.
Kenwood JMP600WH

Kenwood JMP600WH

 • Storcator cu melc cu presare la rece, ce pastreaza proprietatile nutritive ale sucului
 • Motor de 150 W
 • Recipientul de colectare al pulpei incapator, de 1,3 litri
 • Recipient de suc cu o capacitate de 1 litru
 • Stoarcere lenta, de 68 rotatii pe minut ce pastreaza proprietatile sucului
 • Capac de protectie impotriva scurgerii accidentale a sucului
 • Este prevazut cu picioruse anti alunecare
 • Greutatea este de 4.48 kilograme
Philips Avance Collection HR189580

Philips Avance Collection HR1895/80

 • Storcator cu melc prin presare la rece, ce pastreaza calitatile nutritive ale sucului
 • Putere excelenta, de 200 W
 • Tehnologie MicroMasticating ce are un grad de stoarcere a fructelor de 90%
 • Functie de pre-curatare si sistem anti-picurare
 • Capacitatea vasului de colectare a sucului si cea a recipientului pentru pulpa este de 1 litru
 • Sistem de siguranta si sistem anti-alunecare
Hurom HA Alpha

Hurom HA Alpha

 • Storcator de fructe cu melc cu presare la rece
 • Motor puternic, de 150 W
 • Capacitatea recipientului de suc este buna, de 0.5 litri
 • Blender si site ULTEM
 • Dimensiunile sunt de 22.3 x 18 x 40.7 centimetri iar greutatea este de 4.8 kg
Kuvings C9500S

Kuvings C9500S

 • Storcator de fructe cu melc cu presare la rece
 • Motorul este extraordinar de puternic, de 240 W
 • Palnie de alimentare cu fructe XXL
 • Capacitatea recipientului de suc este rezonabila, de 4 litri
 • Blender si site ULTEM
 • Picioruse anti - alunecare
 • Vas de stoarcere din Tritan (nu contine BPA)
 • Dimensiunile sunt de 22.8 x 20.8 x 44.6 centimetri