3 pasi sa alegi cele mai bune hote

Cum alegi cea mai buna hota

O mancare consistenta este intotdeauna apreciata de catre membrii familiei, dar lasa in urma fum, aburi si un miros persistent, ce nu poate fi evacuat foarte repede doar pe geamul bucatariei.

Din fericire, problema se poate rezolva prin achizitionarea unei hote de bucatarie, ce devenit o electrocasnica indispensabila in toate bucatariile.

Cele mai bune hote exista, dar stii sa alegi una potrivita pentru bucataria ta?

O hota poate fi folosita si atunci cand dorim sa filtram aerul din bucatarie sau sa eliminam alte mirosuri, provenite de la fumul de tigara sau de la detergentul cu care am spalat podelele.

Hota ne ajuta sa evacuam vaporii de grasime si aburul de la gatit, ce altfel ne-ar fi imbibat mobila de bucatarie oferind acesteia un aspect imbacsit pentru o perioada lunga de timp.

Pentru a alege una dintre cele mai bune hote de bucatarie, aceasta trebuie sa fie potrivita necesitatilor noastre. Pentru acest aspect trebuie insa sa urmam cativa pasi simpli.

Pasul 1: trebuie sa stim cum alegem una din cele mai bune hote

Primul pas ce trebuie facut este sa masuram bucataria si sa vedem daca hota pe care o dorim trebuie sa fie amplasata langa o ferestra, sau mult mai departe de aceasta.

Dupa ce avem aceste doua informatii, se poate calcula matematic ce capacitate de evacuare trebuie sa aiba hota pe care dorim sa o achizitionam si cate motoare sa detina. O hota prea slaba va fi ineficienta si va functiona intotdeauna la capacitate maxima, micsorandu-se astfel durata de viata a motorului.

Apoi, trebuie sa identificam ce va face aceasta hota, urmarind modul de a gati al fiecaruia. Unii gatesc mai mult, altii mai putin. Unii gatesc preparate cu multa grasime, altii abia folosesc uleiul.

In urma acestor analize veti putea alege una din cele mai bune hote care vi se potriveste.

Pentru alegerea dorita trebuie urmarite si functiile hotei:

cel mai nou model de hota cu recirculare aer

Hota cu recirculare

Hote care filtreaza si recircula aerul

Acestea filtreaza aerul din bucatarie prin filtre de carbon activ, menite sa curete si sa absoarba mirosurile neplacute impreuna cu aerul, dupa care reintroduce aerul astfel curatat in incapere.

Avantajele pe care le puteti avea daca optati pentru o astfel de hota sunt:

  • montarea facila a aparatului, lucru ce este generat de situatia ca nu mai trebuie sa gaurim peretele si sa montam un racord flexibil spre exterior;
  • nu trebuie sa montam aragazul cat mai aproape de peretele exterior.

Dezavantajele nu lipsesc din nefericire:

  • capacitatea de absorbtie mica;
  • hota elimina numai mirosurile neplacute, nu si caldura produsa. Acest ultim aspect fiind un mare disconfort pentru perioada de vara;
  • filtrele trebuie schimbate la un interval de 2 – 3 luni, lucru ce ridica costurile de exploatare.
Cele mai folosite hote cu evacuare cu aer

Hota cu evacuarea aerului

Hote cu evacuarea aerului

Acestea sunt cele mai raspandite si cele mai eficiente, deoarece au o capacitate mare de eliminare a mirosurilor si a caldurii si pot face fata in unele situatii numai pe baza tirajului natural, fara sa fie necesar sa pornim ventilatorul.

Acest tip de hota prezinta necesitatea gauririi peretului si montarea unui racord catre exterior (ce trebuie sa fie cat mai scurt si mai drept)

Hote mixte

Sunt de fapt o combinatie intre hotele descrise mai sus si pot fi utilizate in functie de necesitati, atat pentru recircularea aerului cat si pentru evacuarea acestuia.

Pasul 2: alegerea modelului dorit pentru cea mai buna hota

La ora actuala fiecare bucatarie are design-ul propriu. Inovatia tehnologiei ne ofera diverse modele de hote si nu trebuie sa ignoram faptul ca dorim intotdeuna ca orice electrocasnica si electronica sa ni se potriveasca in casa noastra. Astfel, vrem sa alegem una dintre cele mai bune hote si potrivite design-ului bucatariei noastre.

Pot fi intalnite urmatoarele tipuri de hote:

Hota conventionala de perete

Acesta este modelul traditional de hota si este montata deasupra aragazului. Evacuarea aerului se poate face prin partea de sus, din spate sau in lateral si are eficienta cea mai mare in evacuarea aerului.

Hote incorporabile

Acestea sunt incastrate in mobilierul de bucatarie de deasupra aragazului si sunt complet mascate, nederanjand privirea.

Hota telescopica moderna

hota telescopica

Hote telescopice

Sunt reprezentate de produsele ce sunt montate in locuri sau in dulapuri inguste si pot fi retrase in pozitia de repaus atunci cand nu sunt folosite, ocupand astfel mai putin spatiu.

Cele mai utilizate hote telescopice pot fi gasite aici.

Hotele tip insula

Acestea sunt montate pe tavanul bucatariei deasupra insulei speciale pentru gatit. Este de remarcat faptul ca nu este apropiata de mobilier, pereti sau aragaz, avand astfel o mai mare libertate in preluarea curentilor de aer din incapere.

Modelele cele mai bune de hote tip insula pot fi consultate aici.

Hota incastrata in tavan

Poate fi montata numai in bucatariile prevazute cu tavane false, iar prezenta discreta o face aproape insesizabila pentru cei prezenti.

De regula are o capacitate de evacuare foarte mare, ce poate atinge debitul de 2000 mc / h, iar motorul este amplasat in exteriorul casei.

Hote inverse

Sunt cele amplasate sub aparatul folosit la prepararea hranei si sunt reprezentate de o serie de fante ce inconjoara acest aparat.

Desi foarte estetice, sunt cel mai putin eficiente, deoarece tendinta aerului cald este de a se ridica, puterea de absorbtie a hotei fiind astfel mult diminuata.

In plus, exista riscul ca mancarea sa dea in foc, deteriorand astfel hota.

Hote verticale

Sunt montate in spatele aragazului sau pe una din lateralele insulei de gatit. Acestea absorb aburul si fumul deviat prin partile laterale, iar evacuarea acestora se face printr-o conducta ingropata in podea.

In marea majoritate a cazurilor sunt ingropate sub nivelul blatului, ridicandu-se atunci cand sunt folosite.

Acest tip de hote au insa o eficienta destul de scazuta, datorita faptului ca nu au absorbtie directa a fumului.

Hote multifunctionale

Sunt destul de scumpe si de putin raspandite pe piata romaneasca unde se gateste considerabil. Hota este incorporata de obicei in partea inferioara a unui electrocasnic suspendat (de cele mai multe ori in cuptorul cu microunde).

Avantajul obtinut prin spatiul mic ocupat poate deveni repede un neajuns major, deoarece in cazul in care hota sau aparatul electrocasnic se defecteaza, va trebui sa renuntam la ambele produse.

Dimensiunile hotei vor trebui sa fie cu cel putin 10 cm mai mari pe fiecare latura fata de cele ale aparatului de gatit, deoarece este binecunoscuta tendinta aerului fierbinte de a se dispersa, iar hota este cu adevarat eficienta cu cat acopera o suprafata cat mai mare, astfel incat corpul suspendat al mobilei de bucatarie nu va fi afectat direct de caldura si aburul fierbinte.

Capacitatea de evacuare si numarul vitezelor

Asa cum am mentionat mai sus, hota trebuie sa fie capabila sa evacueze in totalitate aburul si mirosurile intr-o perioada foarte scurta de timp.

Capacitatea acesteia este masurata in metri cubi de aer filtrati si eliminati intr-o ora.

Pentru a estima aceasta capacitate trebuie sa calculam volumul bucatariei (lungime x latime x inaltime) si sa o inmultim cu 10 (specialistii recomanda cel putin 10 schimburi de aer intr-o ora de gatit).

Cele mai multe hote au o capacitate de evacuare de 400 mc / h, insa exista aparate cu capacitati de evacuare mult mai mari.

Panou de control ultramodern al hoteiSunt de evitat hotele cu o singura viteza, deoarece nu putem regla capacitatea de evacuare a aerului in functie de nevoi.

Numarul de viteze ale unei hote poate varia intre 2 – 6 viteze, dar in ultima perioada si-au facut aparitia aparatele cu viteza variabila, la care viteza de evacuare poate fi reglata intre un minim si un maxim.

Cu ajutorul hotelor cu mai multe viteze se poate regla viteza de evacuare a aerului in functie de nevoi, iar durata de viata a motoarelor poate fi astfel prelungita, deoarece hota va functiona la o capacitate mai mica fata de cea maxima.

In plus, senzatia de confort este sporita de siguranta de a avea o rezerva de putere de evacuare pe care o vom utiliza la nevoie.

Capacitatea de evacuare este ajutata si marita si de numarul motoarelor. Puterea de absorbtie va creste proportional, durata de viata a motoarelor va fi mai mare, insa vor creste, de asemenea, si costurile de achizitionare a hotei.

Nivelul de zgomot

Este unul dintre ultimele lucruri la care ne gandim atunci cand achizitionam o hota, insa este un criteriu deosebit de important, deoarece hota va fi intotdeauna in apropierea noastra, iar timpul petrecut in bucatarie nu este deloc unul neglijabil, daca gatitul este una dintre pasiuni.

Acesta este masurat in decibeli si se incadreaza intr-o plaja ce variaza intre 30 – 55 decibeli, in functie de treapta de viteza folosita.

Nivelul de zgomot ideal se incadreaza in intervalul 50 – 55 dB. Una dintre cele mai bune hote are un astfel de nivel de zgomot.

Nivelul de zgomot poate fi redus la zero daca optam pentru o hota cu motor extern, dar acestea sunt foarte scumpe si sunt destinate folosirii profesionale.

Sistem de iluminare folosit la cele mai bune hote

Sistem iluminare

Iluminarea

O hota buna trebuie sa aiba un sistem bun de iluminare, datorita faptului ca aragazul este obturat de corpul hotei, iar vizibilitatea este scazuta.

Modelele ieftine au un sistem de iluminare alcatuit din 1 – 2 becuri cu filament sau tub de neon, iar modelele mai noi dispun de mai multe surse luminoase de tip spot sau LED. O hota buna trebuie sa va ofere si lumina adecvata prepararii mancarii.

Filtrele de grasime

Au rolul de a retine grasimea din aerul evacuat. Daca nu ar fi retinuta, aceasta s-ar depune pe tubulatura de evacuare sau pe ventilatoarele hotei, si s-ar putea prelinge pe aragaz sub forma de mazga.

Filtru metalic lavabil folosit la hotele moderne

Filtre lavabile

Filtrele pot fi lavabile (din aluminiu, ce se pot spala o data pe luna cu apa fierbinte si detergent sau in masina de spalat vase), cu carbune activ sau filtre de unica folosinta (ce trebuie inlocuite o data la 2-3 luni, crescand astfel costurile de exploatare a hotei).

Exista si hote ce au incluse un senzor ce ne anunta atunci cand filtrul trebuie schimbat sau spalat.

Unele hote premium cu recirculare de ultima generatie au incorporate o unitate de aeroionizare negativa a aerului (tehnologia E.Ion) ce creste eficienta hotei in eliminarea mirosurilor, neutralizand in acelasi timp majoritatea microbilor si virusilor din aer.

Clasa energetica

Recomandat este sa alegem cele mai bune hote care se incadreaza intr-o clasa energetica cat mai buna. Desi situate in clase destul de slabe pana acum cativa ani in urma, in ultima perioada au aparut destule modele ce se incadreaza in clasa A++, ceea ce inseamna un consum redus de energie electrica.

Design

Designul hotelor este foarte variat, gasindu-se hote potrivite pentru toate gusturile (modern, simplu, clasice, retro si chiar cu design avantgardist).

Materialele din care sunt realizate au cunoscut o dezvoltare exploziva in ultima perioada de timp. Tabla vopsita s-a transformat in inox, lemn sau sticla, aparand astfel sute de mii de modele din care ne putem alege hota potrivita.

Pasul 3: montarea corecta

Dupa ce au fost parcursi pasii de mai sus si am acordat atenti tuturor caracteristicilor si am calculat corect suprafetele, putem achizitiona cea mai buna hota pentru noi. Dar important si esential este pasul de montare. Hota trebuie sa fie instalata in conformitate cu instructiunile producatorului. Distanta intre locul in care trebuie montata hota si sursa de foc difera in functie de producatorul hotei, dar si de aparatul de gatit pe care-l aveti: plite cu gas sau plite cu inductie.

O lista a celor mai vandute hote o puteti consulta aici

Garantia

Garantia difera de la producator la producator. Poate fi intre 3 si 5 ani si este cu atat mai mare cu cat produsele sunt realizate de un brand cunoscut.

Recomandarile noastre pentru unele dintre cele mai bune hote pot fi gasite mai jos:

 

Hota incorporabila Whirlpool WSLESS 66 AS GR

Whirlpool WSLESS 66 AS GR

  • Hota Incorporabila
  • Doua motoare
  • Capacitate maxima absorbtie buna: 380 mc/h
  • Filtru de grasime din aluminiu
  • Doua lampi de iluminare de 40 W
  • Nivel de zgomot redus, maxim 67 dB
  • Dimensiuni: 52.4 x 13.9 x 28.9 cm
Bosch DFM064W50

Bosch DFM064W50

  • Hota complet incorporabila
  • Un motor
  • Capacitate mare de evacuare a aerului, de 400 mc / h
  • Nivel foarte redus de zgomot, de 54 dB
  • Iluminare cu halogen (doua lampi de 20 W)
  • Dimensiunile sunt de 20.3 x 59.8 x 29 centimetri iar greutatea este de 9 kilograme
Beko HCB63741BX

Beko HCB63741BX

  • Hota Incorporabila
  • Un motor
  • Capacitate maxima absorbtie excelenta: 730 mc/h
  • Filtru de grasime lavabil
  • Nivel redus de zgomot, maxim 71 dB
  • Dimensiuni: 91.5 x 60 x 49 cm.
Heinner CH400BK

Heinner CH400BK

  • Hota standard de perete
  • Doua motoare
  • Ventilator cu trei trepte de viteza
  • Doua filter metalice de grasime
  • Capacitate buna de absorbtie, maxim 347.4 mc/h
  • Nivel de zgomot redus, maxim 70 dB
  • Dimensiuni: 15 x 60 x 50 cm