Cum sa alegem cea mai buna aeroterma?

Cum alegem cea mai buna aeroterma

In prezent exista multe persoane care locuiesc la bloc si incalzirea apartamentelor respective este realizata prin sistemul clasic: cu reteaua din bloc, calorifere, etc…

Cu totii stim ca sunt situatii cand avem nevoie de caldura in plus, deoarece temperatura din apartament nu este optima. Astfel, recurgem la achizitionarea unei aeroterme.

Aeroterma este un produs de uz casnic utilizata pentru incalzirea locuintelor prin ventilarea unei mase de aer cald. Aceasta este ieftina, eficienta, iar durata de viata este foarte mare.

Aeroterma functioneaza pe baza unui principiu destul de simplu. Rezistenta electrica din componenta aerotermei se incalzeste foarte mult, iar caldura degajata de aceasta este captata si mentinuta un anumit timp de un set de elemente radiante. Caldura astfel inmagazinata este raspandita in incapere cu ajutorul unor ventilatoare pozitionate in spatele elementelor radiante.

Trebuie sa fim pregatiti sa suportam un anumit nivel de zgomot, deoarece atunci cand functioneaza, aeroterma produce un zgomot ce variaza in functie de modelul aparatului.

Datorita ventilatoarelor, aerotermele pot incalzi o suprafata mult mai mare fata de alte aparate utilizate la incalzirea incaperilor.

Cele mai bune aeroterme sunt produse de Tessy si Zass.

Incalzire fara probleme cu o aeroterma buna

Sunt criterii esentiale care trebuie urmarite pentru a face o alegere optima.

Alimentarea

Alimentarea acestora se poate face cu motorina, cu energie electrica sau cu GPL (gaz petrolier lichefiat).

Aeroterma_alimentata_pe_curent_electric_este_fiabila

Aeroterma electrica

Puterea este una dintre caracteristicile cele mai importante (se masoara in wati – W). Aceasta influenteaza atat consumul de energie electrica, cat si capacitatea de incalzire a aparatului. O aeroterma puternica va degaja o caldura mai mare, iar camera se va incalzi mult mai rapid.  Aerotermele au puteri ce se incadreaza intre 600 – 2000 si pot ajunge pana la 5000 W in cazul aerotermelor industriale.

Materialul din care este confectionata rezistenta

Rezistenta aparatului poate fi din aluminiu, otel sau din ceramica. Este indicat sa optam pentru achizitia unei aeroterme cu rezistenta din ceramica, deoarece aceasta se incalzeste mai repede, este mai eficienta, iar durata de viata este substantial mai mare fata de cea de aluminiu sau otel.

In plus, aceasta retine mai mult timp caldura inmagazinata si poate fi folosita chiar atunci cand se va intrerupe (o perioada scurta de timp) curentul electric.

Volumul maxim de aer ce poate fi incalzit

Din acest punct de vedere, aerotermele se impart in aeroterme profesionale si cele destinate uzului casnic. Alegerea celei mai bune aeroterme se face in functie de suprafata ce se doreste a fi incalzita. Astfel, pentru un apartament cu o suprafata de pana la 40 mp ne este suficienta a aeroterma cu o putere de 2500 W, iar pentru o suprafata mai mare ne este necesara o aeroterma profesionala (pe GPL sau pe motorina), ce poate incalzi suprafete mari, de pana la 200 mp.

Este recomandat sa cumparam intotdeauna o aeroterma supradimensionata fata de dimensiunile suprafetei ce urmeaza a fi incalzite, pentru a ii proteja ventilatoarele si rezistenta. Astfel, vom obtine maxim de randament si vom prelungi durata de viata a aerotermei.

In cazul in care nu stim ce putere ne este necesara pentru a incalzi o anumita suprafata, aceasta se poate calcula foarte usor folosind formula de mai jos:

Q = V x Dt x K, acolo unde:

Q este puterea calorica ce este exprimata in Kcal / ora;

V este volumul spatiului ce urmeaza a fi incalzit, exprimat in metri cubi;

Dt semnifica diferenta de temperatura intre mediul exterior si cea pe care o dorim in incapere si este exprimata in grade Celsius;

K este coeficientul de dispersie al caldurii, ce se alege in functie de tipul de izolatie (3 – 4 pentru casele fara izolatie, 2 – 2,9 pentru incaperile cu izolatie slaba, 1 – 1,9 pentru un grad mediu de izolare si 0,6 – 0,9 pentru izolatiile foarte bune).

Treptele de incalzire

Cele mai bune aeroterme au incorporate un selector ce ne ofera posibilitatea de a alege dintre mai multe trepte de incalzire. Marea majoritate a produselor sunt prevazute cu doua viteze, dar cu cat numarul treptelor de incalzire este mai mare, cu atat selectarea temperaturii va fi mai precisa, iar gradul de confort obtinut va satisface cele mai variate preferinte.

Astfel, daca ne dorim o incalzire rapida a aerului va trebui sa optam pentru o aeroterma cu ventilare, iar daca vom dori o incalzire treptata a atmosferei este recomandat sa alegem dintre modelele cu convectie (aerotermele profesionale din aceasta categorie pot functiona chiar si pe baza de apa calda).

Aerotermele prin convectie permit circularea aerului pe verticala si sunt recomandate pentru incalzirea treptata a suprafetelor mari (hale comerciale, depozite, etc).

Termostatul reglabil are rolul de a porni si opri aeroterma in functie de temperatura exterioara si cea dorita. Astfel, aeroterma va adapta permanent puterea la care functioneaza, pentru a mentine o temperatura ambientala constanta. Atunci cand este mai frig aeroterma va functiona la o putere mai mare, iar atunci cand ajungem la temperatura dorita aeroterma va functiona cu o putere mult mai mica.

Cele mai bune aeroterme sunt prevazute si cu variator de putere si cu posibilitatea de a regla temperatura dorita.

Este de dorit ca plaja de temperaturi ce pot fi selectate sa fie cat mai larga.

Timerul ne permite sa programam functionarea aerotermei. Se pot seta atat ora de pornire, cat si cea de oprire a aerotermei.

Ajustarea fluxului de aer se poate face atat manual, cat si automat. Functia automata se bazeaza pe principiul Swing: un sistem de fante ajustabile vor plimba jetul de aer cald in mod automat.

Aeroterma_pe_apa

Aeroterma pe apa

Nivelul de zgomot este foarte important in cazul aerotermelor, deoarece acestea sunt prin definitie destul de zgomotoase. Daca pana in urma cu cativa ani nivelul de zgomot era destul de mare, astazi acesta a scazut, iar nivelul mediu de zgomot este de 50 dB. Daca dorim un produs care sa nu deranjeze linistea familiei putem opta pentru modele cu un nivel de zgomot foarte scazut, ce variaza intre 30 – 35 dB.

Dimensiuni si greutate

Este bine ca dimensiunile aerotermei sa nu fie foarte mari, pentru a nu ocupa mult spatiu, iar greutatea ar fi bine sa fie cat mai redusa, pentru a putea fi mutata si transportata cat mai usor.

Este ideal ca aeroterma sa fie prevazuta si cu un maner ergonomic, ce ne va usura mutarea aerotermei si va impiedica atingerea accidentala a partilor fierbinti. Manerul trebuie sa fie confectionat dintr-un material rezistent la temperaturi inalte si va trebui izolat foarte bine, pentru a nu se incalzi.

Sistemele de siguranta constau in:

Semnalizare luminoasa a sistemului atunci cand acesta este in functiune

Oprire automata in caz de supraincalzire, ce este esentiala pentru un produs ce functioneaza o perioada lunga de timp la puteri mari si prezinta o doza mare de risc. Acestea se pot supraincalzi si chiar pot lua foc, iar sistemul automat de protectie le va opri daca va detecta o crestere anormala de temperatura.

Sistem de protectie impotriva inghetului.

Protectia la inclinare se realizeaza cu ajutorul unui giroscop incorporat, ce va opri automat alimentarea cu energie electrica in cazul in care gradul de inclinare este mai mare fata de cel stabilit de producator.

Cea mai buna aeroterma ne ofera si posibilitatea de a beneficia de o functie de racire a aerului, cu rolul de a inlocui instalatia de aer conditionat, dar randamentul de racire este foarte scazut.

Filtru de polen este unul dintre cele mai importante dotari ale unei aeroterme. Ventilatorul poate imprastia in atmosfera praful si acarienii din incapere, fapt ce poate afecta sanatatea celor ce sufera de alergii. Este recomandat sa ne alegem un produs prevazut cu un filtru de praf sau de polen ce poate fi spalat cu ajutorul masinii de spalat.

Panoul de control nu trebuie sa fie prea sofisticat. Fiind un produs simplu, nu trebuie sa detina multe comenzi. Daca suntem insa fani ai tehnologiei, putem opta pentru un panou de tip LCD sau touch screen.

Telecomanda nu este atat de importanta, dar ne poate oferi un grad de confort in manevrarea aparatului. Exista si modele ce pot fi controlate prin wi – fi, dar trebuie sa instalam mai intai o aplicatie speciala in telefon, iar aeroterma si telefonul trebuie conectate la aceeasi retea wi – fi.

O lista cuprinzatoare de aeroterme (insotite de descrieri tehnice si de poze) o puteti gasi aici

Garantie si producator

Este bine sa achizitionam o aeroterma produsa de marci de renume, chiar daca acestea sunt mai scumpe. Investitia va fi amortizata, in timp, deoarece durata de viata a acestora este mult mai mare fata de cele „no name”.

Garantia este de 24 de luni, iar aceasta este perioada in care vom beneficia de service si reparatii gratuite.

Recomandarile noastre cu privire la cele mai bune aeroterme sunt urmatoarele:

 

iControl Vornado

iControl Vornado

 • Putere mare, de 1500 W
 • Termostat, protectia la supraincalzire si la suprainclinare cu oprire automata
 • Display LCD, telecomanda
 • Termostat de siguranta si de camera (reglabil)
 • Timer si indicator luminos de functionare
 • Doua trepte de viteza pentru ventilator
 • Silentioasa, nivelul de zgomot este cuprins intre 42 si maxim 54 dB
 • Dimensiunile sunt de 305 x 333 x 260 mm iar greutatea de 3.4 kilograme
Taurus Alpatec RCMB 23

Taurus Alpatec RCMB 23

 • Putere electrica mare, de 2000 W
 • Rezistenta ceramica
 • Termostat de siguranta si de camera (reglabil)
 • Timer si indicator luminos de functionare
 • Doua trepte de viteza pentru ventilator
 • Protectie la supraincalzire si grila oscilanta pentru ventilatie
 • Display LCD, telecomanda
 • Consum mic de curent electric: clasa energetica A
 • Dimensiunile sunt de 596 x 222 x 146 milimetri si greutatea de 2 kilograme
Argo Metal

Argo Metal

 • Rezistenta ceramica
 • Putere electrica foarte mare, de 2400 W
 • Doua trepte de viteza pentru ventilator
 • Timer si indicator luminos de functionare
 • Termostat de camera ce poate fi reglat
 • Display LED, telecomanda
 • Este protejata la supraincalzire si la rasturnare
 • Beneficiaza de doua ventilatoare foarte silentioase
 • Grila oscilanta pentru aer cald
 • Dimensiunile sunt de 70.2 x 26.3 x 26.3 centimetri iar greutatea de 4.6 kilograme
Argo Chic Silver

Argo Chic Silver

 • Putere electrica mare, de 2000 W
 • Rezistenta ceramica
 • Doua trepte de viteza pentru ventilator
 • Timer si indicator luminos de functionare
 • Termostat de camera ce poate fi reglat
 • Display LED, telecomanda
 • Protectie la supraincalzire si siguranta
 • Flaps pentru redirectionarea aerului automat
 • Filtru de aer
 • Dimensiunile sunt de 123 x 615 x 202 milimetri iar greutatea de 3.6 kilograme