Cum alegi o centrala termica buna pentru locuinta ta?

Centrala_termica_buna

Din ce in ce mai multi locatari inclina balanta spre confortul propriu. Independenta ofera confortul pe care fiecare dintre noi il percepe diferit. De aceea, multi opteaza pentru cumpararea unei centrale termice bune indiferent daca locuiesc la bloc sau la casa.

Alegerea centralelor termice se face in functie de mai multe criterii, iar primul lucru la care trebuie sa ne gandim este tipul combustibilului pe care il vom folosi.

Tinand cont de preturi, cel mai ieftin combustibil ramane lemnul sau carbunele, iar cea mai scumpa varianta este centrala termica pe electricitate. Gazul se mentine la un pret situat la intervalul de mijloc in randul tipurilor de combustibili, iar aprovizionarea cu gaz se face destul de usor si in mod constant.

Desi ieftine, lemnele, peleti si carbunii nu constituie o potiune viabila pentru centralele termice, deoarece au un randament termic scazut si necesita un spatiu mare de depozitare a materiilor prime. In plus, alimentarea cu acestea necesita instalatii speciale (formate din tancuri de depozitare si o instalatie speciala de alimentare sub forma de ax melcat) iar umplerea buncarelor de depozitare este greoaie si trebuie facuta in fiecare zi.

Centralele alimentate cu gaz utilizeaza un combustibil larg raspandit, iar alimentarea este deosebit de facila, prin conectarea centralei la reteaua de distributie a gazului natural. Eficienta termica a centralelor pe gaz este deosebit de mare, iar pretul gazului este acceptabil.

Chiar si pentru utilizatorii ce nu sunt racordati la reteaua nationala de alimentare cu gaz acest tip de centrala nu reprezinta o problema, deoarece se poate apela la alimentarea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) ce poate fi depozitat in rezervoare speciale.

Centrala_termica

Centrala termica

Unul dintre marile avantaje oferite de o centrala cu gaz este aceea ca au capacitati diferite si pot acoperi o gama larga de suprafete, iar cele mai bune centrale electrice (cele in condensare) sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic.

Dezavantajul acestor centrale este reprezentat de insasi combustibilul pe care il folosesc, deoarece gazul este un produs care explodeaza foarte usor. Acest dezavantaj este limitat de sistemele de protectie ale centralelor pe de o parte, iar pe de alta parte de legislatia ce a devenit destul de restrictiva si care impune utilizarea unor detectoare de gaz in incaperile unde sunt amplasate centralele.

Centralele electrice sunt deosebit de utile in cazul in care suprafata incalzita este mica si bine izolata. Desi costul incalzirii cu curent ramane cel mai mare de pe piata, faptul ca aceste centrale sunt cele mai eficiente, mai sigure (nu pot exploda, ca in cazul celor alimentate cu gaz) si nu necesita modificari ale casei sau costuri cu avizarile raman unele dintre avantajele acestora.

Toate aceste avantaje palesc insa in fata faptului ca puterea electrica totala consumata poate depasi lejer capacitatea retelei apartamentului, iar instalarea, cand vorbim despre o centrala termica buna,  presupune o instalatie de curent trifazata.

Centralele cu combustibil solid sunt cele mai slabe din punct de vedere al eficientei termice, deoarece o parte din combustibili se vaporizeaza si se vor pierde. Daca am optat pentru acest tip de centrala este recomandat sa alegem obligatoriu o centrala cu gazeificare, pentru a recupera gazele degajate in urma arderii combustibilului si a le amesteca cu aer preincalzit.

Astfel, vor fi folositi cu randament maxim toti combustibilii ce s-ar fi pierdut pe cos.

Aceste centrale sunt destul de scumpe insa si necesita o sursa permanenta de electricitate, iar combustibilul va trebui sa fie foarte bine uscat pentru a nu produce vapori de apa ce vor reduce randamentul centralei.

Centralele cu gaz au un principiu de functionare destul de simplu. Gazul metan este ars in incinte speciale si este descompus in vapori de apa si dioxid de carbon, fiind evacuat in atmosfera. Eficienta unei centrale pe gaz este in jur de 90 – 92%, dar aceasta poate creste in cazul unei centrale in condensare (ce utilizeaza un sistem de racire ce recupereaza energie gazelor arse evacuate si o transfera apei incalzite) si va ajunge la valori cuprinse intre 96 – 98%.

De altfel, centralele in condensare reprezinta viitorul, deoarece vanzarea acestora este stimulata de o Directiva din 2015 a UE, ce interzice vanzarea centralelor simple pe gaz si se sprijina vanzarea celor in condensare. Astfel, dupa terminarea stocurilor de centrale clasice pe gaze, nu vom mai putea achizitiona decat centrale in condensare.

Deoarece temperatura de lucru a centralelor in condensare este mult mai mica, aceasta poate fi utilizata cu succes in cazul in care optam pentru un sistem de incalzire prin pardoseala, sau folosim calorifere moderne cu o suprafata mare.

In cazul unor instalatii vechi, centrala nu va putea fi folosita la parametrii maximi, iar avantajul economiei de combustibil (ce poate ajunge pana la 35%) va fi in mare parte pierdut.

Desi centralele in condensare au un pret mai mare fata de o centrala termica normala, aceasta diferenta poate fi amortizata in cel mult un an, datorita eficientei energetice mai mari a acesteia, iar durata de viata depaseste in mod constant 10 – 12 ani de functionare.

Trebuie insa sa fim atenti sa amplasam aceasta centrala in camere cu acces la sistemul de canalizare, deoarece utilizarea centralei produce un surplus de apa, ce trebuie evacuat. Se pot utiliza si vase sau filtre speciale de depozitare, dar nu trebuie sa uitam sa le golim periodic.

Tirajul este deosebit de important atat pentru functionarea centralei cat si pentru integritatea noastra corporala.

Centralele cu tiraj natural (normal) sunt destul de putin folosite, dar sunt si cele mai periculoase, deoarece evacuarea gazelor arse se face normal, iar orice furtuna sau pala de vant poate „intoarce” gazele prin cos, iar acestea pot ajunge in camera unde este amplasate centrala si se pot acumula, lucru ce poate cauza intoxicari cu gaze.

Centralele cu tiraj fortat sunt din ce in ce mai des folosite, deoarece camera de ardere este izolata, iar gazele sunt evacuate cu autorul unui ventilator.

Centralele le alegem in functie de:

Puterea termica ce este calculata in functie de mai multi factori. Astfel, trebuie sa luam in calcul suprafata ce urmeaza a fi incalzita, tamplaria casei, amplasarea geografica, pierderile termice, calitatea izolarii exterioare a caselor, etc. Pentru un apartament de doua camere ne este necesar un minim de 7 kW, insa trebuie sa ne gandim si la faptul ca centrala termica va incalzi de multe ori concomitent atat caloriferele, cat si apa calda menajera (ce este incalzita instantaneu si foloseste la maxim resursele centralei).

Panou_control_centrala_termica

Panou control centrala termica

De aceea, se recomanda sa achizitionam o centrala cu o capacitate cu 25 – 30% mai mare fata de suprafata pe care o avem de incalzit.

Ca idee generala, unitatea de baza in calculul puterii unei centrale termice este de 50 W / mc. Pentru a calcula rapid necesarul de putere al centralei noastre este suficient sa inmultim volumul cladirii in care locuim cu unitatea de baza de 50 W / wc si vom afla rapid raspunsul la intrebarea noastra.

In general, puterea centralelor termice se incadreaza in intervalul 20 – 65 kW. Trebuie insa sa fim atenti ca valorile celor doi indicatori definitorii ai puterii unei centrale: puterea termica utila si puterea termica nominala. Diferentele dintre valorile minime si maxime ale acestor indicatori nu trebuie sa fie foarte mari.

Debitul de apa calda este calculat pentru un standard de 8 litri pe minut pentru dus si de 1o litri pe minut pentru un robinet.

O centrala de 24 kW ne poate asigura incalzirea apei calde menajere si a unui apartament de maxim trei camere cu doi consumatori (baie si bucatarie). Daca familia noastra este mai numeroasa, iar numarul de camere de baie si al dusurilor este mai mare, este recomandat sa ne achizitionam o centrala cu un boiler de acumulare de o capacitate cat mai mare, ce ne va asigura o rezerva substantiala de apa calda.

Consumul in cazul unei centrale termice este privit din doua perspective. Astfel, consumul de energie electrica este indicat sa fie cat mai mic, lucru respectat de cele mai multe centrale, ce au o eficienta energetica superioara, fiind incadrate in clasele A si A+.

Eficienta energetica este masurata prin noul sistem ErP si se refera la gradul de eficienta cu care este folosit combustibilul necesar alimentarii centralei.

Nivelul de zgomot este important pentru centrala termica, deoarece pompa sau arzatorul pot deveni uneori destul de zgomotoase. Pentru a avea nopti linistite, este recomandat sa achizitionam o centrala cu un nivel de zgomot de cel mult 45 dB.

Sistemul de comanda trebuie sa fie intuitiv, usor de folosit, sa ne permita se reglam cu acuratete temperatura si programele setate si sa fie completat de un ecran LCD cu dimensiuni generoase, pe care sa fie afisati concomitent mai multi parametri.

Dintre sistemele de protectie nu trebuie sa lipseasca oprirea de urgenta in cazul in care este detectata lipsa de gaz, lipsa apei din instalatie sau o suprasarcina, sau protectia anti – inghet.

Sistemul de senzori a devenit important odata cu modernizarea centralelor termice. Astfel, trebuie sa verificam daca centrala pe care dorim sa o achizitionam ofera facilitati de programare, de control sau supraveghere de la distanta, senzori wireless de temperatura, etc.

Greutatea si dimensiunile sunt destul de importante pentru o centrala termica buna. Astfel, forma va trebui sa permita o amplasare usoara pe perete, iar o greutate scazuta este esentiala pentru o prindere lesnicioasa si sigura pe perete.

O lista ampla a celor mai utilizate centrale termice se afla aici

Garantia si brandul sunt esentiale, deoarece de acestea poate depinde viata sau casa noastra. Nu trebuie sa ezitam sa ne cumparam o centrala de marca, deoarece garantia numelui ne poate feri de evenimente nedorite si ne ofera o durata lunga de exploatare a centralei.

Garantia de minim 24 de luni este obligatorie, dar trebuie sa ne asiguram ca aceasta se poate prelungi in cazul platii unei sume de bani suplimentara.

Printre cele mai bune centrale termice se afla urmatoarele:

 

Viessmann Vitodens 111

Viessmann Vitodens 111

 • Centrala termica in condensare cu tiraj fortat recomandata imobilelor cu o suprafata maxima de 300 mp
 • Puterea termica nominala este excelenta, de 35 kW
 • Boiler de apa calda cu o capacitate de 46 litri si cu un debit de 16.8 litri pe minut
 • Afisaj LCD touchscreen
 • Pompa cu turatie variabila si sistem automat de autodiagnoza
 • Protectie anti inghet si nivel de zgomot redus: 45 dB
 • Dimensiunile sunt de 480 x 600 x 900 milimetri iar greutatea de 64 kilograme
Motan Sigma 24 Erp

Motan Sigma 24 Erp

 • Centrala termica murala cu tiraj fortat pe gaz recomandata pentru imobile cu o suprafata maxima de 160 mp
 • Puterea termica nominala este de 24 kW
 • Schimbatorul de caldura secundar este format din placi
 • Vas de expansiunea cu o capacitate de 7 litri incorporat
 • Afisaj LCD sistem automat de autodiagnoza
 • Nivel maxim de zgomot de 50 dB
 • Dimensiunile sunt de 436 x 307 x 700 mm iar greutatea este de 31 kilograme
Logamax plus GB172-24 T50

Logamax plus GB172-24 T50

 • Centrala termica in condensare cu tiraj fortat recomandata imobilelor cu o suprafata maxima de 200 mp
 • Puterea termica nominala este de 24 kW
 • Afisaj digital si functie speciala antibacteriana anti – Legionella
 • Boiler de apa calda cu o capacitate de 48 litri si cu un debit de 14 litri pe minut
 • Arzator modulant si pompa cu turatie variabila
 • Protectie la ingheta si functionare silentioasa: maxim 47.7 dB
 • Dimensiunile sunt de 600 x 480 x 880 milimetri iar greutatea este de 80 kilograme
Buderus Logamax plus GB172-30 iK

Buderus Logamax plus GB172-30 iK

 • Centrala termica in condensare cu tiraj fortat recomandata imobilelor cu o suprafata maxima de 285 mp
 • Putere termica nominala buna, de 30 kW
 • Afisaj digital si arzator modulant
 • Supapa de siguranta si vas de expasiune cu o capacitate de 12 litri
 • Debit de apa calda de 13.7 litri / minut si protectie anti inghet
 • Nivel redus de zgomot, de maxim 50 dB
 • Dimensiunile sunt de 440 x 350 x 840 milimetri iar greutatea este de 52 kilograme