Cum alegi cel mai bun convector electric

convector electric

Disconfortul creat de o temperatura scazuta in locuinta este resimtita de multe persoane. Nu doar iarna intampinam aceasta problema, ci si primavara, devreme, sau la inceput de toamna atunci cand caldura din apartamente este oprita si afara nu sunt inca temperaturi ridicate care sa incalzeasca peretii locuintei.

Convector electric –  alegerea sigura de acasa

Acestea sunt momentele in care apelam la aparatele pentru incalzirea camerei. Acestea pot fi pe gaz, pe combustibil solid sau electrice. Aparatele electrice sunt cele mai eficiente, deoarece incalzesc atmosfera mult mai repede. Acestea vor incalzi aerul din incapere, rapid, atunci cand sunt puse in functiune.

Convectorul electric este un aparat de incalzire ce functioneaza pe baza principiului convectiei naturale a aerului. Convectorul este format dintr-o carcasa metalica ce are in partea de jos o rezistenta cu puteri diverse si un ventilator si functioneaza preluand aerul rece din partea inferioara a convectorului, ce este incalzit cu ajutorul rezistentei si eliberandu-l prin partea superioara, incalzind astfel incaperea.

Cel mai bun convector electric echipat corespunzator

Cele mai bune convectoare sunt echipate si cu un ventilator puternic de turatie mica, ce are rolul de a forta aerul sa intre mai rapid in convector, incalzind astfel o cantitate mai mare de aer intr-un timp mult mai scurt si pot avea in componeta o aeroterma incorporata.

Cum se alege convectorul electric

Convectorul electric este impartit in mai multe modele dupa modul de montaj:

 • de podeaAcestea pot fi transportate in mai multe camere pentru incalzirea acestora. In plus, convectorul de podea poate fi depozitat in magazie sau in debara atunci cand nu mai este nevoie de el si nu necesita un montaj;
 • de pereteConvectorul de perete este avantajos datorita faptului ca nu ocupa mult spatiu si nu strica estetica camerei, deoarece este montat pe perete, dar acesta nu poate fi deplasat ca cel mobil;
 • hibride. Acestea sunt o combinatie a celor doua modele de mai sus.

Puterea rezistentei este unul dintre cei mai importanti factori. Aceasta este masurata in wati (W) si poate fi cuprinsa intre 500 – 3000 W. Cu cat puterea acesteia este mai mare, cu atat aerul din incapere va fi incalzit mai repede. Ideale sunt convectoarele cu puteri intre 1500 – 3000 de wati, cele sub 1500 wati fiind totusi prea mici pentru incalzirea camerelor.

Convector electric de podea

Convector electric de podea

Pentru o folosire optima, este indicat ca aparatul sa fie utilizat la inceput la puterea maxima, pentru a incalzi aerul din incapere, urmand ca apoi, acesta sa fie trecut intr-o treapta inferioara, pentru a mentine temperatura constanta.

In acest fel, vom beneficia si de o economie la factura de energie electrica.

Materialul din care este construita rezistenta trebuie sa retina caldura o perioada cat mai indelungata si sa fie rezistent in timp. Convectoarele electrice economice cu rezistenta din aluminiu sau din otel sunt ceva mai ieftine, dar rezistenta se va arde repede si nu va retine caldura pentru o perioada lunga de timp.

Rezistenta de ceramica are o durata de viata foarte lunga si inmagazineaza caldura pentru o perioada mai lunga de timp, fapt ce ne ofera posibilitatea de a folosi convectorul chiar si daca se va intrerupe curentul, pentru o perioada scurta de timp.

Nivelul de zgomot nu mai este atat de important ca in cazul aerotermelor, deoarece convectoarele nu sunt atat de zgomotoase.

Calculati suprafata ce trebuie incalzita

Suprafata ce trebuie incalzita este importanta, deoarece in functie de aceasta vom alege un convector cu o anumita putere. Astfel, vom evita sa cumparam un convector mai slab, ce va fi utilizat la putere maxima o perioada lunga de timp, micsorand astfel durata de viata a aparatului si crescand costurile cu energia electrica.

Desi pentru calculul puterii convectorului electric, in functie de volumul ce urmeaza a fi incalzit, sunt mai multe formule, cel mai simplu mod de calcul este acela empiric: pentru fiecare metru patrat al camerei ne este necesar o putere cuprinsa intre 30 – 70 W.

Daca apartamentul nostru este foarte bine izolat, atunci vom avea nevoie de mai putini wati, iar daca acesta nu este izolat sau daca suntem situati la ultimul etaj, atunci vom avea nevoie de mai multi wati pentru fiecare metru patrat.

Treptele de putere ne vor permite sa fim mai eficienti cand vom incalzi camera si ne vor ajuta sa economisim energie electrica. Astfel, convectorul poate fi folosit pe cea mai mica treapta de putere atunci cand nu suntem acasa sau in timpul noptii si pe o treapta mai mare atunci cand sosim acasa.

In linii mari, cu cat sunt prezente mai multe trepte de putere, cu atat vom avea posibilitatea de a seta mai bine temperatura mediului ambiental.

Ventilatorul optional este prezent in cazul celor mai bune convectoare electrice si este folosit pentru a mari debitul de aer ce intra in convector, reducand astfel timpul in care se va incalzi incaperea. Este recomandat sa alegem un convector ce porneste /opreste automat ventilatorul, in functie de anumite caracteristici stabilite de catre producator.

Termostatul este unul dintre cele mai importante echipamente in cazul unui convector. Aparatul va functiona la o putere maxima pana cand va atinge temperatura setata, iar termostatul va comuta automat pe modul de mentinere a temperaturii sau va opri convectorul in functie de setarile facute, atunci cand va detecta faptul ca temperatura dorita a fost atinsa.

Timerul este folosit pentru programarea convectorului electric. Astfel, cu ajutorul acestuia se poate programa ora la care acesta sa porneasca si durata de functionare, timerul oprind automat aparatul la ora setata. Intervalul orar pentru programarea convectorului poate varia intre 1 – 24 de ore.

Dimensiunile si greutatea conteaza destul de mult, mai ales in cazul in care am optat pentru un convector electric de podea. Dimensiunile aparatului trebuie sa fie cat mai mici, pentru a nu ocupa mult spatiu si pentru a nu strica estetica camerei, iar o greutate redusa ne va ajuta ca acesta sa fie transportat cu usurinta.

Convector electric de perete

Convector electric de perete

Atentie insa sa nu cadem in capcana dimensiunilor. In cazul unui convector electric, suprafata radianta trebuie sa fie foarte mare, pentru ca acesta sa poata imprastia mai bine caldura. Dimensiuni reduse inseamna un produs mai subtire, nu mai mic.

Rotilele de transport sunt esentiale, deoarece acestea sunt folosite pentru a muta mai usor aparatul dintr-o camera in alta, in cazul convectorului de podea.

Caracteristici de siguranta

Protectia la incalzire nu are aceeasi insemnatata ca aceea a aerotermelor. In cazul convectoarelor aceasta se refera strict la rezistenta electrica sau la ventilator. Convectoarele electrice au suprafata exterioara rece. Senzorul opreste functionarea convectorului in cazul in care va detecta o incalzire anormala a rezistentei sau a motorului ventilatorului.

Protectia anti inghet este utila in cazul in care convectorul este achizitionat pentru incalzirea unui garaj sau a unei terase si presupune un senzor ce va porni automat aparatul atunci cand va detecta o temperatura foarte scazuta, ce poate afecta functionarea aparatului.

Protectia la umiditate este esentiala in cazul in care dorim sa folosim convectorul in baie sau in alte incaperi cu un grad ridicat de umezeala. Aceasta este masurata de codul IP (IP urmat de doua cifre) si masoara gradul de protectie in fata factorilor reprezentati de praf sau de umezeala.

Astfel, un IP 04 inseamna ca aparatul este protejat impotriva stropirii cu apa, iar un IP 06 inseamna ca aparatul nostru poate functiona in conditii optime chiar daca apa este proiectata in jeturi puternice asupra aparatului.

Protectia la rasturnare presupune prezenta unui giroscop ce opreste automat functionarea aparatului atunci cand acesta s-a rasturnat si nu permite reluarea functionarii decat in momentul in care aparatul este readus la verticala si este in siguranta.

LED-ul ce ne indica functionarea convectorului ne ajuta sa nu il uitam pornit atunci cand parasim domiciliul sau pur si simplu sa stim ca aparatul functioneaza.

Manerul izolat termic ne este folositor in cazul in care convectorul nu este prevazut cu rotile pentru transport. Astfel, vom putea muta aparatul oricand ne dorim si nu va trebui sa asteptam ca acesta sa se raceasca.

Cele mai bune convectoare electrice sunt echipate cu o telecomanda, ce ne va ajuta sa controlam aparatul din confortul fotoliului.

Cele mai avansate modele de convectoare sunt prevazute cu ecrane LCD, pe care sunt afisate diferite informatii.

O lista completa a celor mai bune convectoare electrice poate fi gasita aici

Brand si garantie

Produsele de marca pot fi ceva mai scumpe, insa ne ofera siguranta faptului ca am cumparat un aparat bun, testat de foarte multe ori inainte de a fi lansat pe piata, ce are toate functiile din instructiunile de functionare.

Garantia unui convector nu trebuie sa fie mai mica de 24 de luni.

Produsele recomandate de noi se gasesc mai jos:

 

Taurus Tallin 2000

Taurus Tallin 2000

 • Convector cu 10 elementi din aluminiu
 • Putere mare, de 2000 W
 • Control digital si posibilitate de programare zilnica sau saptamanala
 • Display de tip LED iluminat
 • Temperatura reglabila intre 10 – 35 grade Celsius
 • Sistem anti – inghet si protectie termica la supraincalzire
 • Trei trepte de putere: 1000, 1500 si 2000 W
 • Oprire automata
 • Dimensiunile sunt de 93.5 x 8 x 58 centimetri iar greutatea este de 9 kilograme
Tesy CN 03 250 MIS

Tesy CN 03 250 MIS

 • Convector electric cu o putere excelenta, de 2500 W
 • Termostat reglabil de camera si termostat de siguranta
 • Protectie anti inghet si incalzire rapida
 • Protectie excelenta la umiditate: IP 24
 • Dimensiunile sunt de 100 x 45 x 9 centimetri iar greutatea este de 6.52 kilograme
Noirot MELODIE Evolution

Noirot MELODIE Evolution

 • Convector electric din aluminiu monobloc
 • Puterea maxima este de 500 W
 • Termostat reglabil pe 7 trepte de putere si de siguranta
 • Aeroterma incorporata
 • Sistem anti – inghet si protectie termica la supraincalzire
 • Grad de protectie IP 24
 • Timer
 • Dimensiunile sunt de 44 x 34 x 10.2 centimetri iar greutatea este de 3 kilograme
TESY CN 205 EASLFR

TESY CN 205 EASLFR

 • Convector din sticla termoizolanta
 • Putere mare, de 2000 W
 • Doua trepte de putere: 1000 si 2000 W
 • Termostat reglabil si telecomanda
 • Timer si siguranta de protectie la supraincalzire
 • Afisaj LCD si panou de control de tip touch – control
 • Dimensiunile sunt de 52.2 x 90 x 13.5 centimetri iar greutatea este de 9.3 kilograme