Cum alegem cele mai ieftine dezumidificatoare pentru acasa

Cel mai bun dezumidificator portabil

Clima in Romania este in schimbare in ultima perioada, iar caldurii toride de peste vara i se adauga un grad ridicat de umiditate. Toamna avem prezente zile intregi cu ploaie cand , din nou, umiditatea atmosferica este in crestere.

Vorbim de o clima cu valori ridicate de umiditate si din pacate, in acest caz, riscam ca atmosfera sa devina irespirabila, iar mucegaiul si igrasia vor deveni stapani absoluti intr-o perioada foarte scurta de timp pe peretii casei noastre. Acest aspect reprezinta un real pericol pentru toti cei prezenti in casa.

Momentul decisiv pentru sanatatea noastra

O atmosfera umeda in casa poate fi rezolvata in prezent, deoarece tehnologia a avansat si pe piata au aparut aparate speciale destinate extragerii umiditatii din incapere, denumite dezumidificatoare de aer.

Umiditatea in exces poate cauza si mari probleme de sanatate in special copiilor si batranilor, si celor cu imunitate scazuta. Aceste probleme de sanatate sunt manifestate prin alergii, astm, pneumonii cauzate de gradul de umiditate crescut din incaperi sau de mucegaiul prezent pe pereti.

Principiul de functionare al dezumidificatorului este destul de simplu si nu implica nicio modificare suplimentara a camerei si nicio gaura in perete, ca in cazul amplasarii unui aer conditionat sau a unei hote de bucatarie. Cea din urma trebuie sa nu lipseasca din bucataria fiecaruia pentru a reduce aburul din incapere. Acesta se transforma in umezeala periculoasa despre care discutam in acest articol.

Umiditatea ridicata intr-o incapere sau in toata casa trebuie studiata mai intai ca si cauza a unei probleme. In primul rand trebuie sa stabilim sursa de unde provine umezeaza.

Multi dintre noi suntem pasionati de cresterea florilor, iar locuitul la bloc, transforma una dintre camerele de zi in gradina mult visata. Dar acest tablou botanic are dezavantajul de a creste gradul de umiditate din incapere.

O izolatie termica deficitara a casei este este o alta sursa a problemei umezelii in exces.

Iarna, oricat de tentant ar fi sa avem rufe uscate instant, recomandarea este sa nu uscam rufele pe caloriferele din casa in perioada in care acestea sunt calde. Prin acest proces crestem umiditatea din intreaga casa.

Daca ne mutam intr-o casa nou construita, unde peretii sunt inca uzi, ne este necesar un dezumidificator profesionist (ce extrage umeazeala din aer, dar si din pereti), iar daca sursa umezelii provine dintr-o ventilare deficitara, ne este suficient un dezumidificator casnic, ce va mentine un nivel de umiditate scazut.

Valorile uzuale pentru un nivel normal al umiditatii, in interiorul unei case, trebuie sa se incadreze intre 50-60% (climat temperat continentala), dar aceste valori trebuie urmarite in functie de anotimp deoarece valoarea umiditatii difera in functie de temperaturile de afara. Pragul ingrijorator este atins la valori de peste 75%-80%.

Inaintea alegerii unui dezumidificator trebuie sa tinem cont de 2 aspecte importante:

–   Suprafata incaperii in care vrem sa pozitionam aparatul si volumul acesteia. Dupa realizarea acestor calcule vom sti spre ce fel de dezumidificator ne indreptam. Cele pentru uz casnic sunt optime atat pentru spatiile unei camere de bloc, cat si pentru incaperile unei vile. Utilizarea unui dezumidificator casnic poate fi facila si in garaj sau in balcon;

–   Bugetul de care dispunem pentru achizitionarea dezumidificatorului. Daca dorim un aparat care ne depaseste bugetul intr-un anumit moment, acest aspect poate fi rezolvat cu achizitionarea acestuia in rate.

Principalul criteriu ce sta la baza alegerii unuia dintre cele mai bune si ieftine dezumidificatoare este capacitatea de dezumidificare, ce trebuie sa fie potrivita cu dimensiunea incaperii unde va fi amplasat aparatul asa cum am mentionat mai sus.

In mod normal, capacitatea de dezumidificare este cuprinsa intre 6 si 21 litri / zi. Aceasta difera de la model la model si in functie de suprafata si volumul de dezumidificarea a aerului pentru care este proiectat aparatul. De exemplu, la o incapere de aproximativ 12m2-15msi temperaturi de 230C – 300C recomandat este un dezumidificator bun cu debit de aer in jur de 120m3 / ora si o capacitate de dezumidificare de 10 l – 12 l/24 ore.

Daca capacitatea de dezumidificare a aerului este prea mica in raport cu volumul incaperii aparatul va functiona la maxim, existand riscul uzurii premature, iar eficienta acestuia va fi foarte scazuta.

Pe de alta parte, un aparat cu o capacitate foarte mare de dezumidificare fata de incaperea unde este amplasat va fi foarte scump, va degaja un zgomot destul de mare iar factura la energie electrica va creste substantial.

Umiditatea din atmosfera exterioara este inca un factor de care trebuie sa tinem seama. Daca locuim intr-o zona cu un grad mare de umiditate, dezumidificatorul va trebui sa aiba o capacitate de dezumidificare mai mare fata de aparatele folosite in zonele geografice unde umiditatea atmosferica este mai scazuta.

Conditiile ambientale de functionare sunt un alt element asupra caruia trebuie sa ne indreptam atentia, dar in momentul de fata pana si cele mai ieftine dezumidificatoare pot functiona intr-un mediu cu o umiditate cuprinsa intre 30 – 100% si o temperatura ce poate varia intre 50C si 350C.

De regula, volumul de aer uscat variaza intre 150 – 520 m3 / h, iar suprafata incintei ce poate fi uscata este cuprinsa intre 20 m(pentru un dezumidificator de capacitate mica) si 110 m pentru un aparat profesional.

Vas dezumidificator pentru colectarea apei

Vas dezumidificator pentru colectarea condensului

Dimensiunile vasului pentru colectarea apei sunt importante, deoarece un vas de capacitate mare permite o functionare indelungata, iar golirea acestuia se va face la interval mai mare de timp. Riscul ca apa colectata sa dea pe dinafara este redus la aceste aparate, prin amplasarea unui senzor responsabil cu oprirea automata la umplerea vasului.

Riscul de varsare al apei din vasul de colectare poate fi impiedicat si prin achizitionarea unui dezumidificator ce este echipat cu un indicator vizual (sau sonor) pentru umplerea rezervorului.

Vasul pentru strangerea apei are o capacitate cuprinsa intre 2 – 8 litri.

Dezumidificatoarele moderne au evoluat insa, iar aparatele de ultima generatie rezolva simplu si eficient problemele cauzate de vasele de umplere pline, prin conectarea directa la reteaua de canalizare. Acest lucru este posibil datorita unui racord flexibil pentru evacuarea apei, inclus in kitul de baza al oricarui dezumidificator. Aparatul poate fi racordat daca locul lui nu va fi schimbat destul de des.

Exista doua tipuri de dezumidificatoare:

–     In cazul dezumidificatoarelor cu condensare aerul din incapere este aspirat cu ajutorul unui ventilator in interiorul aparatului, acolo unde intra in contact cu o retea de conducte racite. In acest fel se creeaza condens, care este reprezentat de fapt de umeazeala din aerul din incapere. Aerul astfel uscat este reincalzit pana la temperatura mediului de provenieta si este introdus din nou in incapere, iar apa evacuata este strasa intr-un recipient special, ce trebuie golit atunci cand se umple.

–     Dezumidificatoarele prin absortie extrag umiditatea din aer si o dirijeaza catre un rotor ce este invelit intr-un material absorbant. In momentul imbibarii la maxim cu apa, acest material este purtat catre o zona foarte calda, ce va evapora apa, iar aerul astfel uscat va fi eliberat in atmosfera.

Buget scazut in fiecare clipa

Eficienta energetica a aparatului este corelata cu capacitatea de dezumidificare. Unele dintre cele mai ieftine dezumidificatoare au o capacitate mica, iar consumul de curent este destul de scazut, spre deosebire de aparatele mari, al caror consum de curent este destul de consistent.

Dezumidificatorul de aer sta conectat in permanenta la curent, ceea ce inseamna un consum considerabil de energie electrica. Noile generatii de aparate bune sunt si prietenele bugetului nostru deoarece consuma in jur de 250W iar majoritatea se opresc automat cand ating valoarea setata.

Un dezumidificator obisnuit consuma in jur de 250W – 350W daca functioneaza intr-un mediu cu un grad de umiditate de 80% si o temperatura cuprinsa intre 250C – 300C, dar daca aparatul are incorporat un higrometru automat sau un timer, aceste valori sunt sensibil mai mici, datorita faptului ca aparatul nu functioneaza tot timpul.

Treptele de putere ale aparatului este bine sa fie prezente in numar cat mai mare. Astfel, vom adapta capacitatea de uscare a aerului la necesitatile de moment intr-un mod precis si eficient.

Display dezumidificator cu higrostat incorporat

Display dezumidificator

Reglarea acestora se poate face manual (aparatul va functiona in mod continuu pana il vom opri) sau automat, prin intermediul unui higroscop ce masoara in permanenta gradul de umiditate din incapere si mentine umiditatea la nivelul setat de noi.

O varianta de mijloc este higroscopul cu timer, ce porneste  si opreste aparatul la anumite perioade de timp (2, 4, 6 h etc).

Sistemul de dejivrare este deja o obisnuinta si pentru dezumidificatoarele casnice. Acesta este reponsabil de inlaturarea ghetii in exces, depusa pe conductele de racire, ce poate creste costul de operare si scade eficienta aparatului.

Dezumidificatorul un prieten al aerului proaspat

Filtrul de purificare al aerului face din dezumidificator un prieten al sanatatii noastre. Anumite modele de aparate detin, in afara filtrelor destinate eliminarii umiditatii inca un filtru HEPA suplimentar destinat filtrarii prafului, acarienilor, etc. Filtrul este lavabil ceea ce ne ajuta sa economisim bani si timp.

Acest tip de filtru poate juca si un rol de ionizator al aerului, eliminand unele dintre cele mai mici particule de praf din incapere.

Filtru HEPA folosit la dezumidificatoarele casnice

Filtru dezumidificator

Astfel, vom beneficia de un aer uscat si mult mai curat, iar atmosfera casei noastre ne va asigura acea liniste generata de o calitate excelenta a aerului.

Dezumidificatoarele sunt aparate in general zgomotoase. Alegerea unui dezumidificator cu un nivel mai mic de zgomot este insa recomandata, tinand cont de faptul ca acestea vor functiona si noaptea.

Nivelul de zgomot este masurat la o distanta de 1 metru fata de aparat si este cuprins in general intre 40 – 54 dB.

Unele aparate de ultima generatie au insa grija de somnul nostru avand un mod special de functionare pentru noapte, ce micsoreaza turatia ventilatorului.

Functiile de siguranta ale dezumidificatorelor moderne le puteti avea chiar si cu intr-un buget redus:

–    sistemul child lock, ce impiedica accesul accidental al micutilor asupra comenzilor aparatului;

–          sistemul automat de diagnosticare al erorilor;

–          supapa de protectie pentru preaplin.

Dimensiunile si greutatea acestor aparate sunt in general mari. Este indicat sa ne orientam asupra unui dezumidificator dotat cu manere si sau cu cel putin doua rotile pentru transport, ce ne va usura deplasarea acestuia dintr-o incapere in alta.

Brandul si garantia sunt elemente importante in alegerea unui asemenea produs. Este de dorit sa evitam alegerea unui aparat produs de o firma necunoscuta si sa ne indreptam atentia asupra unor marci cunoscute, ce ne ofera garantia seriozitatii si o fiabilitate indelungata.

Garantia trebuie sa fie cat mai indelungata, iar reteaua de service-uri trebuie sa fie extinsa.

Recomandarile noastre pot fi consultate mai jos.

Trotec TTK65E

Trotec TTK65E

 • Recomandat pentru spatii cu dimensiuni de pana la 40 metri patrati
 • Capacitate excelenta de extragere a umezelii, de pana la 20 litri pe zi
 • Higrostat electronic incorporat cu trei niveluri presetate
 • Functie de dezumidificare automata sau manuala
 • Afisaj LED
 • Capacitatea rezervorului pentru condens este foarte mare, de 4 litri
 • Dezghetare automata si timer
 • Nivel redus de zgomot, de 45 dB
 • Dimensiunile sunt de 262 x 525 x 343 milimetri
Supra Deseo 12

Supra Deseo 12

 • Recomandat pentru spatii cu dimensiune medie, de pana la 40 metri patrati
 • Capacitate buna de extragere a umezelii, de maxim 10 litri / zi
 • Higrostat electronic incorporat cu trei niveluri presetate
 • Timer: 2, 4 sau 8 ore
 • Dezghetare automata si filtru de aer antibacterian lavabil
 • Capacitatea rezervorului de apa este buna, de 2.5 litri
 • Nivel redus de zgomot: 46 dB
 • Usor de transportat, este prevazut cu roti si maner rabatabil
 • Afisaj cu led si semnal luminos atunci cand se umple rezervorul
 • Sistem de protectie la preaplin (oprire automata)
 • Dimensiunile sunt de 30 x 52 x 22.5 centimetri iar greutatea este de 13 kilograme
Meaco UK

Meaco UK

 • Recomandat pentru spatii cu dimensiuni de pana la 30 metri patrati
 • Capacitate buna de extragere a umezelii, de pana la 12 litri pe zi
 • Higrostat electronic incorporat
 • Filtru lavabil de aer si display cu indicator al umiditatii din incapere
 • Temporizator reglabil
 • Sistem de protectie la preaplin (oprire automata)
 • Capacitatea rezervorului pentru condens este buna, de 2.5 litri
 • Nivel redus de zgomot, de 44 dB
Trotec TTK 110 HEPA

Trotec TTK 110 HEPA

 • Recomandat pentru spatii foarte mari, cuprinse intre 120 – 300 metri patrati
 • Capacitate de dezumidificare uriasa, de 40 litri pe zi si un debit maxim de aer de 260 mc / h
 • Capacitatea rezervorului este foarte mare: 6 litri
 • Display digital si timer
 • Higrostat
 • Filtru HEPA cu proprietati antibacteriene si filtru de carbune
 • Doua trepte de viteza ale ventilatorului
 • Semnal luminos atunci cand se umple rezervorul
 • Sistem de protectie la preaplin (oprire automata)
 • Functie autospalare si swing
 • Nivel redus de zgomot: 46 dB