7 pasi pentru alegerea celui mai bun termostat wireless

Cele mai bune termostate wireless imagine generala

Desi iarna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri datorita sarbatorilor de iarna si a fulgilor de nea, aceasta poate deveni un adevarat cosmar datorita facturilor mari la gaze.

In ultimul timp, din ce in ce mai multi utilizatori au optat pentru un sistem de incalzire bazat pe o centrala cu gaze, dar au fost pusi in fata unor facturi destul de mari, astfel ca au trebuit sa gaseasca o modalitate prin care sa reduca consumul de gaze.

Termostatul wireless este usor de montat

In aceasta situatie, termostatul este cel care ne va permite sa reducem costurile alimentarii cu gaze si implicit pe cel de energie electrica, deoarece centrala este conectata la priza si foloseste curent electric la fiecare pornire.

Termostatul este un dispozitiv ce poate fi reglat pentru a pastra constanta temperatura din apartament si va fi responsabil cu pornirea centralei atunci cand temperatura ambientala scade sub cea setata, iar la atingerea acesteia centrala va fi oprita.

Termostatul nu poate avea nicio contributie la viteza de incalzire a camerei, acest lucru depinzand de performantele centralei termice .

Termostat wireless - controlul temperaturii

Termostat wireless - controlul temperaturii

Desi exista si varianta termostatelor cu fir, in ultimul timp s-au impus termostatele wireless (cele fara fir), datorita faptului ca sunt usor de montat (nu mai trebuie sa gaurim peretii, ca in cazul termostatelor cu fir) si pot fi amplasate in orice camera.

Cel mai bun termostat wireless este prevazut cu mai multi senzori ce monitorizeaza temperatura in diferite colturi ale incaperilor, pentru o incalzire echilibrata, iar unele modele pot „invata” preferintele noastre si le pot utiliza la incalzirea caminului.

Inainte de a cumpara un termostat wireless trebuie insa sa verificam cu atentie daca acesta este compatibil cu centrala noastra, deoarece nu toate centralele sunt compatibile cu aceste termostate, asa dupa cum nu toate modelele de termostate wireless sunt compatibile cu orice centrala.

Exista si variante termostatului wireless universal (cu borne si contact intrerupt), dar este cel mai bine  sa apelam in aceste cazuri la un specialist ce ne va indruma catre cele mai bune termostate wireless pentru centrala noastra.

Termostatele wireless pot si simple (acestea pot fi programate manual, iar la atingerea temperaturii dorite trebuie oprite tot manual) si programabile (putem alege temperatura dorita pentru intervale orare diferite din fiecare zi a saptamanii – acestea numarandu-se printre cele mai buna termostate wireless).

7 pasi esentiali in alegerea unui termostat wireless bun

 1. Distanta maxima intre termostat si centrala este exprimata prin intermediul a doua valori: una de contact direct (fara obstacole) si una in locuinta (ce tine cont de peretii despartitori). O raza de 40 de metri (pentru locuinta) ar trebui sa fie suficienta pentru o locuinta normala, dar trebuie sa tinem seama de materialul din care au fost construiti peretii si de grosimea acestora.
Reglarea temperaturii pentru termostatul wireless

Reglarea temperaturii pentru termostatul wireless

Atentie la valorile semnalate de catre producatori. Cele mai multe termostate ne ofera o raza de 60 de metri, insa aceasta este de contact direct si nu tine seama de obstacolele existente.

 1. Comutarea frecventei de comunicatie nu trebuie sa lipseasca. Cel mai bun termostat wireless trebuie sa ne ofere o gama larga de frecvente, deoarece marile orase au un spectru radio destul de aglomerat, ce ar putea sa perturbe la un moment dat functionarea termostatului.

Frecventa obisnuita a unui termostat wireless este de 868, 35 Mhz.

 1. Gama in care pot fi reglate temperaturile trebuie sa fie foarte larga. De obicei, aceasta este cuprinsa intre 10 – 35 grade Celsius, dar exista si termostate cu o gama mult mai mare de reglare a temperaturilor.
 2. Pasul minim de setare al temperaturii trebuie sa fie cat mai mic, pentru a ne oferi o temperatura foarte apropiata de cea dorita. Cel mai bun termostat wireless poate seta temperatura in pasi de 0,5 grade Celsius.
 3. Sensibilitatea este deosebit de importanta pentru asigurarea unui grad optim de confort. Sunt recomandate termostatele cu o sensibilitate de 0,2 – 0.3 grade Celsius.
 4. Controlul celui mai bun termostat wireless se poate face chiar daca nu suntem in locuinta, cu ajutorul unor aplicatii instalate pe tableta sau pe telefonul mobil. Aplicatia ajusteaza automat temperatura atunci cand suntem acasa, deoarece detecteaza conectarea telefonului la reteaua wi – fi de acasa.
 5. Alimentarea in cazul unui termostat wireless se face numai cu ajutorul bateriilor (de tip AA sau AAA), iar un model ce poate functiona pe baza unor acumulatori este cel mai indicat.

O lista completa a celor mai bune termostate wireless, insotite de poze si recenzii ale clientilor poate fi gasita aici

Functiile ce nu trebuie sa lipseasca unui termostat wireless sunt urmatoarele:

 1. Cel mai bun termostat wireless trebuie sa fie programabil si sa aiba mai multe programe, cele mai comune avand setarile „7 zile”, „5 + 2 zile” sau „5+1+1”. Acestea ne dau posibilitatea de a seta individual temperatura dorita pentru fiecare zi a saptamanii, sau separat pentru zilele lucratoare si cele de week – end.
 2. Displayul LCD cu iluminare trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea observa imediat temperatura din incapere, pe cea dorita si ceilalti parametrii de functionare ai termostatului. Butonul de intrerupere al iluminarii este deosebit de util in timpul noptii, atunci cand nu dorim sa fim deranjati de stralucirea ecranului.
 3. Controlul electronic al aparatului ne ajuta la reglarea unor valori precise ale functionarii termostatului, iar functia anti inghet va porni centrala atunci cand temperatura va scadea foarte mult in camera, prevenind astfel inghetarea instalatiei si accidentele nedorite.

Printre cele mai bune termostate wireless din testate in ultima perioada se numara si urmatoarele:

Termostat WIFI Netatmo

Termostat WIFI Netatmo

 • Termostat wi – fi pentru orice tip de centrala
 • Poate fi controlat cu ajutorul unui smartphone sau tableta
 • Gestioneaza mai multe zone de incalzire
 • Temperatura masurata este intre 0 – 50 grade Celsius
 • Nivelul de acuratete este de - / + 0.1 grade
 • Pas de reglare de 0.5 grade
 • Se poate programa pentru un numar nelimitat de programe
IMIT WPT

IMIT WPT 

 • Termostat wireless universal
 • Temperatura masurata este intre 0 – 39 grade Celsius
 • Nivelul de acuratete este de - / + 0.1 grade
 • Sensibilitatea este de 0.1 – 2 grade Celsius
 • Programare zilnica pentru mai multe intervale orare
Termostat inteligent

Termostat wireless intelligent

 • Termostat wireless universal
 • Histereza la 0.3 grade Celsius
 • Gateway ce permite conectarea suplimentara pentru inca un dispozitiv wireless
 • Poate fi controlat cu ajutorul unui smartphone sau tableta
 • Gestioneaza mai multe zone de incalzire
Computherm Q7RF

Computherm Q7RF

 • Termostat wi – fi pentru orice tip de centrala
 • Sensibilitate variabila, intre 0.1 – 0.3 grade Celsius
 • Sensibilitatea este de 0.5 grade Celsius
 • Display iluminat
 • 7 programe diferite ce pot fi modificate