5 pasi intelegenti pentru alegerea unui boiler bun

Boiler_bun

Multi locuitori atat din zona urbana, cat si din zona rurala, nu beneficiaza de apa calda, deoarece nu sunt racordati la reteaua de apa. In aceste situatii solutia ideala este cumpararea unui boiler bun.

Boilerul este un produs ce ne ofera apa calda indiferent daca suntem sau nu racordati la reteaua de termoficare. Acesta este racordat la reteaua publica de alimentare cu apa, si este format dintr-un rezervor de otel, un sistem de rezistente electrice, o serpentina si un termostat, toate acestea amplasate in interiorul unei carcase de tabla.

Sursa de apa calda aleasa cu pasi inteligenti

5 pasi inteligenti pentru alegerea unui boiler bun sunt:

 1. Pretul
 2. Categoria din care face parte si combustibilul care va fi folosit
 3. Eficienta
 4. Spatiul de amplasare
 5. Cantitatea de apa calda de care avem nevoie

Ca sa stim ce achizitionam trebuie sa fim atenti le nevoile pe care le avem. Este important numarul membrilor familiei, in primul rand. Costul unui boiler depinde de categoria din care face parte si de capacitatea lui. Mai trebuie luat in calcul daca unii membri sunt in permanenta acasa. Astfel, vom putea calcula ce capacitate trebuie sa aiba boilerul pe care il vrem si din ce categorie sa faca parte. De asemenea, foarte important este spatiul unde vom pozitiona boilerul, deoarece acesta ocupa un anume spatiu, iar acest criteriu poate fi decisiv in cumpararea unui boiler.

Boilerele se impart urmatoarele categorii:

 • Boilerele cu ardere a lemnului sunt cele mai vechi existente pe piata. Au o capacitate foarte mare si o eficienta ridicata, sunt folosite pentru a incalzi un volum mare de apa. Mai sunt folosite uneori pentru uz industrial.
 • Boilerele pe ulei sunt foarte putin folosite datorita pretului mare al uleiului special folosit pentru acesta si al dificultatilor legate de achizitia uleiului special.
 • Boilerele pe gaz au ca si principal combustibil gazul metan. Desi sunt de generatie veche (au aparut imediat dupa boilerele cu ardere a lemnului) mai sunt folosite pentru uzul industrial si mai rar pentru a incalzi apa calda pentru locuinte. Sunt caracterizate de o capacitate de incalzire a apei foarte ridicata.
 • Boilerele electrice utilizeaza pentru a incalzi apa o rezistenta electrica si sunt cea mai populara si mai eficienta alegere pentru uzul casnic. Sunt printre cele mai fiabile modele, iar costurile de intretinere si utilizare sunt foarte mici, datorita unei functii speciale de stand – by ce opreste functionarea rezistentei atunci cand temperatura dorita a apei a fost atinsa.
Boiler_pe_gaz

Boiler pe gaz

5 criterii pentru alegerea boilerului bun de care avem nevoie:

 1. Capacitatea bazinului de apa se refera la cantitatea de apa ce poate fi inmagazinata de boiler. Boilerele sunt recunoscute datorita faptului ca nu pot incalzi apa instantaneu si necesita un bazin pentru incalzirea si pastrarea apei calde pentru cat mai mult timp. Capacitatea de stocare a apei variaza intre 30 si 200 de litri. Spre exemplu, cantitatea de apa necesara unei singure persoane este satisfacuta de un boiler de 50 de litri (fara a se face economie), iar pentru trei persoane este necesar un boiler cu o capacitate cuprinsa intre 80 si 100 de litri. Rezervorul de apa va trebui sa asigure in acelasi timp si igiena apei si sa fie rezistent la coroziune. Cele mai bune rezervoare sunt realizate din sticla ceramica, otel emailat, email sau IPX4. IPX este termenul ce se refera la protectia mecanica a rezervorului de apa impotriva prafului sau a altor corpuri straine si pot avea valori de la 0 (foarte slab) la 6 (excelent). Existenta unui anod de magneziu este esentiala in cazul unui boiler bun, deoarece acesta are rolul de a proteja rezervorul de apa impotriva coroziunii electrochimice. Acesta are ca scop atragerea efectelor ruginei si va rugini el in locul rezervorului. Acesta va trebui inlocuit periodic. Boilerele instant au insa capacitatea de a incalzi instantaneu apa de care avem nevoie. Acestea sunt compacte, de mici dimensiuni, dar cantitatea de apa incalzita si presiunea apei sunt mult mai mici. Desi la prima vedere sunt mai economice (avand un consum cu pana la 40% mai scazut fata de boilerele clasice), eficienta electrica este mult mai scazuta in cazul in care consumul de apa este mare, deoarece acestea vor functiona mereu, iar consumul de energie electrica va fi unul pe masura.
 2. Puterea boilerului  este exprimata in wati si determina atat timpul in care se va incalzi apa cat si consumul de energie electrica. Puterea boilerului va trebui corelata si cu capacitatea rezervorului, deoarece cu cat aceasta este mai mare cu atat ne va trebui un boiler mai puternic. Ideal este sa optam pentru boilere cu puteri cat mai mari, pentru a avea un timp cat mai scurt pentru incalzirea apei.
 3. Presiunea de functionare se refera la presiunea apei din bazin si este masurata in bari sau in kilopascali Alegerea unui boiler bun se face tinand cont de suprafata casei unde acesta va fi amplasat si de numarul de utilizatori. Daca boilerul va furniza apa calda intr-o casa cu o suprafata mare, iar punctul de livrare a acesteia se va afla la o distanta apreciabila este necesar sa achizitionam un boiler cu o presiune de functionare foarte mare. Valoarea presiunii de functionare este in legatura directa cu volumul bazinului. Boilerele cu dimensiuni reduse nu pot aproviziona eficient decat puncte de livrare a apei aflata la distante foarte mici.
 4. Timpul de incalzire a apei este mentionat obligatoriu in cazul fiecarui boiler. De regula, un boiler bun este in masura sa ne ofere un timp minim de incalzire a apei de 30 de minute. Timpul de incalzire al apei este mai lung cu cat volumul boilerului este mai mare. Astfel, pentru un boiler de 100 de litri se poate astepta pana la 3 ore ca apa sa se incalzeasca.
 5. Izolatia este un criteriu foarte important de care trebuie sa tinem seama. La fel ca si in cazul unui cuptor electric de calitate un boiler bun are capacitatea de a mentine la un nivel acceptabil temperatura apei chiar si dupa 3 – 4 ore de la ultima utilizare. Gradul de izolare depinde de modul in care a fost construit boilerul.

Astfel, boilerele tank in tank (sau boilere cu acumulare) sunt construite din doua corpuri aflate unul in interiorul celuilalt. Acest principiu de fabricatie este folosit si pentru constructia submarinelor. Corpul interior este cunoscut sub denumirea de balon intern si serveste ca si rezervor, avand rolul de a pastra temperatura apei cat mai ridicata, iar corpul exterior este de fapt carcasa boilerului cu rol de izolatie fata de temperatura exterioara.

Principalele avantaje constau in presiunea mare generata in momentele de varf cat si de viteza mare de incalzire a apei, datorita suprafetei mari de incalzire si a transferului termic mai rapid.

Acest tip de boiler se remarca printr-o mentinere a apei la o temperatura constanta o perioada foarte lunga de timp, iar depunerile de calcar sunt evitate datorita unui sistem special.

Orice boiler bun este prevazut cu un strat izolator ce are rolul de a mentine temperatura apei constanta pentru o perioada lunga de timp. Cele mai bune modele sunt prevazute cu unele zone tampon ce au rolul de a impiedica disiparea caldurii apei in exterior.

Boilerele cu acumulare bivalenta sunt realizate din doua rezervoare si doua surse termice complet separate, ce isi transfera reciproc caldura.

Un rezervor este folosit pentru a primi apa rece din retea, in timp ce al doilea va fi responsabil cu incalzirea si livrarea apei catre utilizator. Acestea au un dotare un sistem de serpentine cu un volum total cuprins intre 500 – 1000 litri.

Usurinta cu care boilerele sunt montate este un indicator de care trebuie sa tinem seama.

Acestea sunt impartite in functie de forma contructiva si de volum in:

 • Boilere ce se pot monta deasupra sau dedesubtul chiuvetei sunt cele compacte, de dimensiuni mici cu un volum restrans de apa.
 • Boilerele verticale sunt cele de mari dimensiuni, cu rezervoare de apa cu capacitati generoase ce pot fi montate in pozitie verticala pe orice perete.
 • Boilerele orizontale au avantajul de a fi montate in pozitii mai grele.

Alte functii pe care le putem lua in calcul cand alegem un boiler bun:

Panoul de comanda are ca scop setarea valorilor la care va functiona boilerul. Exista boilere cu panou de comanda mecanic, care sunt destul de greu de utilizat si boilere cu panou de comanda electronic ce au avantajul unei utilizari usoare si ne ofera un grad foarte inalt de precizie pentru reglarea presiunii, a temperaturii apei si a nivelului preisunii.

Termostatul reglabil ne va ajuta sa economisim bani, prin reglarea cu precizie a temperaturii apei in functie de anotimp sau de alti parametri. Este bine sa ne interesam care este temperatura maxima sau minima admisa, pentru a ne asigura ca aceastea se vor incadra in preferintele noastre.

Boiler_electric

Boiler electric

Protectia anti inghet este o functie de foarte mare importanta si a intrat deja in categoria dotarilor de serie pentru fiecare boiler. O mare parte a boilerelor se instaleaza in camere ce nu sunt incalzite, iar iarna exista riscul ca temperatura sa coboare foarte mult iar apa din boiler sa inghete.

Siguranta in functionare este esentiala pentru un boiler. Este necesar ca acesta sa fie montat corect, iar in cazul in care optam pentru un boiler electric acesta trebuie sa fie obligatoriu impamantat. Unele probleme isi pot face aparitia si la nivelul alimentarii cu apa, astfel incat este obligatoriu ca boilerul sa fie dotat cu o supapa de siguranta.

Montarea boilerului trebuie sa fie facuta de persoane sau societati autorizate. Altfel, consecintele pot fi dramatice.

Indicatorul luminos ne arata daca boilerul este pornit sau daca apa este in curs de incalzire sau este deja gata de a fi folosita.

Protectia la supraincalzire va opri aparatul in cazul in care temperatura va depasi limita maxima admisa.

Functia de programare este din ce in ce mai raspandita in cazul boilerelor moderne si ajuta la programarea orei de furnizare a apei calde. Aceasta are rolul de a economisi energia si de a prepara apa calda chiar in momentul in care aceasta este folosita.

Functia anti – legionella este utilizata pentru a elimina bacteria legionella ce isi poate face aparitia in apa din boiler. Riscul aparitiei acesteia este mai mare in cazul in care apa din boiler nu atinge 65 grade Celsius timp de o luna, caz in care functia speciala va efectua un ciclu compet de incalzire a apei la temperatura maxima pentru a distruge aceasta bacterie.

Cele mai bune boilere pot fi cumparate de aici

Brandul boilerului ne va oferi siguranta ca am achizitionat un produs de calitate, la constructia caruia s-au folosit cele mai bune materiale. Chiar daca un produs de marca este ceva mai scump, investitia va fi amortizata in timp.

Produsele ce ne-au atras atentia prin performantele deosebite se afla mai jos.

 

Galmet SGW(S) B

Galmet SGW(S) B

 • Boiler cu doua serpentine cu o capacitate de 437 litri
 • Presiune maxima de lucru de 1 bar
 • Protejat impotriva efectelor nocive ale apei cu ajutorul a doi anozi de magneziu si a smaltului special Glass Extra
 • Izolatie din spuma poliuretanica rigida intre 70 si 100 mm
 • Dimensiunile sunt de 70 x 189 centimetri iar greutatea este de 215 kilograme
Ferroli Power Thermo 150V

Ferroli Power Thermo 

 • Boilerul are o capacitate de 150 litri si este prevazut cu doua surse de incalzire
 • Puterea rezistentei este de 1500 W
 • Presiunea maxima de lucru este optima, de 8 bar
 • Supapa de siguranta
 • Protectie impotriva ruginei cu ajutorul unui anod de magneziu, iar tipul protectiei este IP24
 • Supapa de siguranta
 • Izolatia este din spuma poliuretanica
 • Lampa ce ne indica functionarea
 • Greutatea este de 35 kilograme
Ariston Velis Evo 100 EU

Ariston Velis Evo 100 EU

 • Boiler cu doua rezervoare
 • Puterea electrica este de 1500 de wati pentru fiecare rezervor
 • Capacitate mare, de 100 litri
 • Presiunea maxima de lucru este optima, de 8 bar
 • Protectie electrica IPX4
 • Panoul de comanda electronic si protectie impotriva ruginii cu ajutorul unui anod de magneziu
 • Dimensiunile sunt de 49 x 127.5 x 27 centimetri iar greutatea este de 30 kilograme
Braun

Braun

 • Boiler electric cu o capacitate de 150 litri
 • Putere electrica excelenta, de 2000 W
 • Clasa energetica D
 • Protectie impotriva ruginei cu ajutorul unui anod de magneziu
 • Termostat reglabil si protectie anti – inghet
 • Temperatura maxima a apei este de 75 grade Celsius