12 pasi pentru a alege termostatul potrivit nevoilor noastre

Termostat

Atunci cand soseste iarna este indicat sa ne facem o verificare a tuturor sistemelor de incalzire, inclusiv a celui de reglare a temperaturii ambientale.

Deoarece pretul gazului natural este in continua crestere, este necesar ca pe langa o izolatie buna a casei sa achizitionam si un termostat ambiental, ce ne ofera posibilitatea reglarii temperaturii iar acest lucru poate duce la o economie substantiala in bugetul familiei noastre.

Termostatul este un mic dispozitiv de comanda si control al centralelor termice ce este responsabil de mentinerea temperaturii ambientale si de inlaturarea variatiilor de temperatura. Acesta va porni sau opri centrala in functie de dorintele noastre si nu are nicio influenta asupra vitezei cu care se incalzeste camera unde este amplasat.

Termostatul functioneaza pe baza histerezei, termen ce reprezinta diferenta dintre temperatura ambientala si cea setata pe termostat. Spre exemplu inainte de a porni centrala, termostatul va permite temperaturii sa scada cateva grade (in functie de pasul de reglaj al termostatului aceasta scadere a temperaturii poate varia intre 0.5 si 3 grad Celsius). Cel mai bun termostat este acela care va permite scaderea temperaturii cu cat mai putine grade. Un termostat eficient este acela ce are o histereza de sub doua grade.

termostat_cu_fir

Termostat cu fir

Inainte de a alege termostatul potrivit nevoilor noastre trebuie sa ne asiguram ca temperatura afisata este in grade Celsius, nu in grade Fahrenheit, pentru a se evita confuziile ce iti pot face aparitia.

Din punct de vedere al tehnologiei constructive, termostatele pot fi:

Termostate cu burduf

Acestea sunt foarte precise (au mai putine erori ca alte termostate dar nu sunt foarte fiabile, se strica des si trebuiesc inlocuite in cel mult doi ani).

Termostate bimetale

Sunt printre cele mai rezistente si pot fi folosite fara probleme cateva zeci de ani dar sunt foarte imprecise (temperatura din incapere poate fi si cu 4 – 5 grade diferita fata de cea reala). Pentru a reduce aceste erori, unii producatori au introdus o rezistenta electrica in apropierea componentei bimetal.

Tipologia termostatelor este variata si satisface in totalitate nevoile noastre

Termostatele mecanice sunt cele mai ieftine si ne ofera o gama restransa de optiuni. Cu ajutorul acestora se poate regla valoarea temperaturii dorite, dar trebuie sa fim atenti in cazul in care temperatura din casa a ajuns la valoarea setata deoarece trebuie sa oprim manual termostatul.

Termostatele electronice sunt cele mai bune chiar daca acestea sunt mai scumpe. Temperatura poate fi reglata pentru fiecare zi a saptamanii (pe diferite intervale orare), iar termostatul va porni si va opri centrala automat, in functie de temperatura setata.

Cel mai bun termostat poate fi folosit si in perioada de vara, deoarece ne va permite sa controlam functionarea instalatiilor de climatizare ale casei.

Termostatele pot fi cu rotita sau cu afisaj digital, iar in functie de modul in care se conecteaza cu centrala pot fi cu fir sau wireless.

Termostatul cu fir este mult mai ieftin dar prezinta inconveniente legate de control, deoarece trebuie sa ne deplasam in incaperea in care este amplasat daca dorim sa modificam temperatura. Mai mult decat atat, montajul acestuia este mai greu de realizat deoarece implica gauri in pereti si un cablu ce va strica estetica camerelor.

Desi mai greu de montat aceste ramane cel mai eficient termostat, deoarece asigura legatura directa cu centrala.

termostat_wireless

Termostat wireless

Termostatul wireless este mai scump, dar montajul acestuia se face foarte usor iar manevarea se poate face de la distanta. Aceste termostate pot fi controlate chiar daca nu suntem acasa prin intermediul unei aplicatii instalata pe telefon.

Este necesar insa sa ne asiguram ca centrala noastra dispune de o placa wireless pentru a putea conecta termostatul.

Dupa modul in care comanda centrala termostatele pot fi neprogramabile sau programabile.

Este indicat sa optam pentru un termostat programabil ce ne ofera posibilitatea de a regla temperatura in functie de dorintele noastre. Astfel, temperatura poate fi reglata folosind urmatoarele programe:

 • Programul 5 + 2 zile ne permite sa folosim un program pentru zilele lucratoare ale saptamanii si un altul pentru zilele de week – end;
 • Programul 5 + 1 +1 zile este similar cu cel de mai sus, cu mentiunea ca se pot folosi doua reglaje separate pentru zilele de week-end;
 • Programul 7 zile ne ofera posibilitatea de a regla temperatura dorita pentru fiecare zi a saptamanii pe mai multe niveluri.

Gama de reglare a temperaturii trebuie sa fie cat mai larga pentru a avea la dispozitie mai multe variante in caz de necesitate. De obicei, aceasta este cuprinsa in intervalul 10 – 35 grade Celsius.

Pasul de reglare al temperaturii dorite trebuie sa fie cat mai mic pentru a obtine o temperatura cat mai apropiata de cea dorita. Cel mai bun termostat ne va permite se reglam temperatura din 0,5 in 0,5 grade.

Sensibilitatea este unul dintre factorii la care trebuie sa fim atenti atunci cand alegem un termostat. Aceasta se refera la precizia cu  care termostatul va citi temperatura din mediul ambient, iar un termostat eficient este acela ce are o valoare a sensibilitatii de pana la 1 grad Celsius (sunt recomandate cele cu sensibilitati de 0,2 – 0,3 grade Celsius).

Modul de alimentare este important pentru versatilitatea termostatului. Acestea pot fi alimentate atat de la priza, cat si cu ajutorul bateriilor. Termostatele alimentate la priza sunt insa voluminoase, iar cablul cu care este alimentat va strica estetica camerei si va fi inca un obstacol ce ne va ingreuna deplasarea.

Functiile suplimentare sunt importante pentru cei 12 pasi in care vom alege termostatul

Setarea de vacanta este aceea ce ne va ajuta sa facem o economie substantiala la buget prin pastrarea unei temperaturi mai scazute in momentele in care nu suntem acasa.

Programul adaptiv va porni mai devreme centrala pentru a asigura temperatura dorita in momentul in care ajungem acasa. Astfel, daca ne dorim 24 de grade la ora 20.00, termostatul va porni centrala mai devreme pentru a atinge temperatura dorita la ora pe care am programat-o.

Displayul si panoul de control electronic sunt folosite pentru a avea in orice moment acces la temperatura din camera si la setarile termostatului. Comenzile electronice ne vor permite  sa setam cu precizie temperatura si programele dorite.

Displayul LCD ne va permite sa vizionam rapid toate setarile termostatului si poate fi prevazut cu iluminare si cu un buton ce opreste iluminarea pentru a nu ne deranja in timpul noptii.

Indicele de protectie este foarte important in cazul in care termostatul este amplasat in medii umede (baie sau bucatarie).

Bateriile sunt un element cheie in cazul unui termostat. Cel mai bun termostat este unul ce poate functiona atat pe baterii cat si pe acumulatori, pentru a face economie la costurile generate de cumpararea bateriilor in mod repetat.

Indicatorul pentru baterie este foarte important, deoarece ne fereste de problemele pe care le putem avea in cazul in care bateriile sunt descarcate complet. Acesta va afisa un semnal luminos atunci cand bateriile sunt epuizate si ne va avertiza sa le inlocuim.

O lista completa a celor mai bune termostate poate fi gasita aici

Timerul ne permite reglarea unui program de functionare al centralei si ne va afisa ceasul pe termostat.

Memoria programelor este folosita pentru a pastra intacte programele folosite de catre termostat in momentul in care acesta ramane fara curent.

Printre cele mai bune termostate se afla si cele de mai jos:

 

 

 

 

Beretta BeSmart

Beretta BeSmart

 • Conectare cu centrala prin wi – fi
 • Comanda pana la opt zone de incalzire individuale
 • Trei programe de temperatura: saptamanal, 5+2 si zilnic
 • Alimentare pe baterii
EU-282

EU-282

 • Conectare la centrala prin cablu
 • Sase moduri de functionare: manual, zi / noapte, party, saptamanal, anti – inghet, absenta
 • Ecran tactil de 4.3 inch
 • Are incorporat un senzor de camera
 • Functii ceas cu alarma si calendar
Salus RT310i

Salus RT310i

 • Termostat controlat de pe internet
 • Reglaj fin la temperatura
 • Posibilitatea de a regla temperatura in pas de 0,5 grade
 • Se monteaza langa centrala
Salus T105RF

Salus T105RF

 • Termostat programabil cu comanda radio
 • Afisaj LCD cu iluminare
 • 6 programe presetate si 3 programe ce pot fi modificate conform preferintei utilizatorului
 • 2 niveluri de temperatura si pas de programare de 0,5 grade
 • Frecventa de comunicare excelenta, de 858 MHz