Deshidrator alimente sau sursa ta de sanatate pe termen lung

Deshidrator alimente

Dintotdeauna ne preocupam sa avem o alimentatie cat mai sanatoasa. De aceea, studiem si suntem in continua cautare pentru aparate care ne ajuta si ne sustin sanatatea.

Deshidrator fructe si legume, secretul din bucatarie

Unul dintre aceste aparate electrocasnice este un deshidrator de alimente. Cu totii ne amintim cu placere de “poamele” din copilarie – feliile de mar deshidratate, care erau tinute in pungi de hartie. Acum le putem realiza atat de usor folosind un deshidrator fructe.

Inainte de a incepe cercetarea pietei pentru a achizitiona un deshidrator ar trebui sa ne gandim la beneficiile pe care le putem avea daca utilizam o astfel de electrocasnica:

  1. Daca suntem gradinari si iubim legumele si fructele cultivate de noi, deshidratorul este un aparat esential pentru a deshidrata aceste produse si pentru a le pastra mai mult timp, astfel acestea putand fi mancate si cand nu mai este sezonul lor
  2. Daca avem copii care iubesc dulciurile, acesta este modul de a ii determina “sa rontaie” dulciuri sanatoase: fructe si legume deshidratate. Acestea sunt gustari potrivite pentru orice ora, chiar si la cina, fara sa existe probleme cu zaharul sau ciocolata
  3. Economisim bani prin pastrarea produselor mai mult timp, fara a fi nevoiti sa aruncam totul in scurt timp (daca produsele sunt proaspat cumparate si pastrate doar in frigider)

Deshidratorul este un aparat mai putin cunoscut, dar care poate face minuni in orice bucatarie. Acesta poate fi folosit la fel de bine pentru a deshidrata fructe, legume, ierburi, condimente, iaurt, branza si chiar carne.

Fructe_deshidratate

Fructe deshidratate

Aparatul are un principiu de functionare destul de simplu, ce presupune eliminarea apei din produse prin generarea unei temperaturi foarte mari (produsa de o rezistenta electrica), fapt ce duce la scaderea nivelului de umiditate al produselor si la obtinerea unor produse deshidratate, ce pastreaza vitaminele si nutrientii esentiali si rezista mult mai bine in timp, fara sa se strice.

Astfel, alimentele asezate pe tavile aparatului vor fi incalzite pana in momentul in care se va elimina toata apa, acest lucru realizandu-se cu ajutorul unui flux de aer cald, ce este dispersat cu ajutorul unui ventilator.

Tot ce avem de facut este sa spalam si sa taiem produsele ce urmeaza a fi deshidratate, sa le asezam pe tavile aparatului si sa pornim programul de deshidratare dorit, iar aparatul se va opri automat in momentul in care programul se va termina.

O lista a celor mai populare deshidratoare de fructe si de legume poate fi consultata aici

Atunci cand ne hotaram sa cumparam un deshidrator este nevoie sa luam in calcul mai multe aspecte.

Astfel, tehnologia de fabricatie este unul dintre primii factori la care trebuie sa ne aplecam atentia. Deshidratoarele sunt de doua feluri:

  • Deshidratorul de alimente cu flux vertical (de forma circulara) este denumit uneori si deshidrator de unica folosinta si functioneaza pe baza unei surse de caldura ce poate fi amplasata la baza aparatului sau in partea de sus. Desi foarte accesibile ca pret, acesta nu este printre cele mai eficiente deshidratoare, deoarece nu distribuie uniform caldura in interior.

In plus, manevrarea tavilor se face cu foarte mare greutate, deoarece atunci cand dorim sa umblam la tava de jos trebuie sa scoatem toate tavile din aparat.

Distributia aerului se face de sus in jos, iar atunci cand folosim acest model de deshidrator este indicat sa nu uscam in acelasi timp fructe si legume, datorita faptului ca aerul va trece prin fiecare aliment si exista tendinta ca acesta sa preia aromele produselor aflate pe rafturile inferioare si sa impregneze aceasta aroma in produsele situate pe rafturile superioare.

Cele mai multe modele de deshidratoare sunt prevazute cu un ventilator, pentru a imbunatati distributia aerului in interiorul aparatului, fapt ce le face sa actioneze suficient de bine atunci cand dorim sa uscam fructe sau legume.

Problemele apar atunci cand dorim sa deshidratam bucati de carne, deoarece acestea nu vor fi uscate uniform.

Deshidrator_alimente_cu_flux_orizontal

Deshidrator alimente cu flux orizontal

Aceste deshidratoare sunt compacte si sunt recomandate si pentru bucatariile de dimensiuni mai mici, deoarece nu ocupa foarte mult spatiu. Capacitatea de uscare a fructelor poate fi marita in timp, odata cu achizitionarea mai multor rafturi ce pot fi introduse in aparat.

  • Deshidratoarele de alimente cu flux orizontal de aer (de forma patrata) au un principiu de functionare asemanator unui cuptor electric, deoarece au sursa de incalzirea amplasata pe peretele din spate. Aerul va circula astfel pe plan orizontal, eliminand contaminarea alimentelor de pe rafturile superioare cu aromele altor produse, iar deshidratarea produselor va fi facuta in profunzime si mult mai uniform.

Desi sunt mai scumpe ca deshidratoarele cu flux de aer vertical, aceste modele sunt mult mai eficiente si pot fi folosite cu succes atat pentru a deshidrata fructe si legume, cat si pentru bucati mai mari de carne de vita sau de porc.

Este un aparat usor de folosit, deoarece este usor de utilizat. Este suficient sa il pornim, iar acesta isi va termina singur programul, dar din pacate are dimensiuni mai mari, fapt ce il face mai greu de amplasat intr-o bucatarie de dimensiuni reduse.

Ca si in cazul unei masini de painecapacitatea este un factor esential si pentru acest produs electrocasnic. Capacitatea unui deshidrator poate fi variabila sau fixa.

Daca dorim sa deshidratam o cantitate mica de fructe este bine sa optam pentru un deshidrator de forma patrata, deoarece acesta are un spatiu fix (si limitat) pentru alimente.

In cazul in care folosim mai des deshidratorul si cantitatea de fructe sau legume este mai mare, ne putem orienta catre un deshidrator fructe, de forma circulara, deoarece acesta ne permite sa amplasam rafturi suplimentare pentru a creste cantitatea alimentelor ce pot fi uscate.

Un astfel de aparat ne permite sa folosim cu usurinta pana la 30 de tavi, dar dezavantajul este ca acestea sunt gaurite la mijloc, nemaifiind astfel la fel de spatioase.

Temperatura de deshidratare este in legatura directa cu puterea aparatului. Ca si in cazul boilerelor, cu cat puterea este mai mare, cu atat alimentele vor fi deshidratate mai repede si mai profund.

Desi pe piata romaneasca vom gasi aparate de puteri mici, medii sau mari, este indicat sa optam pentru un deshidrator cu o putere de cel putin 200 de wati. Cu cat avem mai multi wati cu atat va fi mai bine, dar trebuie sa optam pentru un produs ce ne va permite sa reglam temperatura.

Daca dorim sa deshidratam atat fructe cat si legume, ne este necesar un deshidrator de cel putin 400 de wati, ce ne ofera o temperatura de lucru mai puternica.

Temperaturile la care vor fi uscate fructele sau legumele sunt strans legate de caracteristicile acestora. Astfel, alimentele ce contin mai multe lichide vor necesita temperaturi cuprinse intre 500C – 700C, iar fructele cu un continut mare de vitamina C au nevoie de o temperatura mai mica, intre 300C si 40 0C.

Deshidrator_alimente_cu_flux_vertical

Deshidrator alimente cu flux vertical

Este recomandat un deshidrator de alimente cu o plaja de reglare a temperaturilor intre 35 – 70 de grade.

Distributia caldurii in interiorul deshidratorului este esentiala. Desi pare usor sa mentinem alimentele la o temperatura ridicata o perioada suficient de lunga de timp, trebuie sa tinem cont de faptul ca unele produse nu vor fi amplasate la fel de aproape de sursa de caldura ca altele.

De aceea este necesar sa ne asiguram ca produsul va avea o convectie a aerului suficient de bine repartizata pentru a deshidrata la fel de bine produsele.

Termostatul si timerul nu trebuie sa lipseasca din dotarea standard a niciunui deshidrator.

Termostatul ne va ajuta la reglararea si pastrarea unei temperaturi constante si la o economie de energie electrica, deoarece va opri functionarea aparatului atunci cand este atinsa temperatura optima de functionare. Este de preferat un model dotat cu un termostat digital, ce ne permite setarea cu mai mare acuratete a temperaturii dorite.

Timerul ne va permite sa setam durata de functionare a aparatului, iar acesta va fi oprit automat, pentru a fi prevenita deshidratarea excesiva a alimentelor.

Ventilatorul este esential pentru orice deshidrator, deoarece acesta va fi responsabil de efectul de convectie a aerului. Aceasta inseamna ca aerul cald va fi imprastiat uniform in interiorul aparatului, iar produsele noastre vor fi uscate in profunzime si uniform.

Numarul rafturilor va fi ales in functie de cantitatea de alimente pe care o vom deshidrata. In general, deshidratoarele au intre 4 si 9 rafturi, dar este bine sa cumparam aparate ce pot fi reglate pe inaltime, in functie de dimensiunile produselor pe care le vom usca.

Distanta dintre rafturi este bine sa fie cuprinsa intre 27 – 40 milimetri.

Tava de colectare a lichidelor este foarte utila atunci cand nu dorim sa petrecem prea mult timp pentru intretinerea aparatului. Aceasta ne va permite sa colectam lichidele scurse din alimentele deshidratate, fara a se murdari aparatul.

Protectia la supraincalzire este necesara, deoarece deshidratorul este un aparat ce va functiona o perioada lunga de timp, iar riscul unei supraincalziri este destul de mare. Protectia suplimentara la supraincalzire va opri aparatul in momentul in care acesta va fi fierbinte.

Cele mai bune deshidratoare de fructe si legume, in ordinea popularitatii, se pot gasi aici

Materialele din care sunt construite aparatele sunt de luat in considerare. Modelele ieftine, de uz general sunt construite din plastic, dar cele mai bune deshidratoare de legume sunt realizate din otel. Aceste vor fi mult mai rezistente in timp si vor fi mai usor de intretinut.

Nivelul de zgomot este bine sa fie cat mai redus. Nu trebuie sa uitam ca deshidratoarele sunt echipate cu un ventilator, ce poate fi destul de zgomotos, iar nivelul decibelilor poate varia de la un producator la altul.

Brandul si garantia sunt esentiale pentru orice produs ce va fi utilizat in bucatarie. Nu trebuie sa ezitam sa cumparam un produs de marca, deoarece vom avea astfel garantia unui produs ce inglobeaza multi ani de cercetare si de testare, iar garantia de minim 24 de luni nu va fi oferita decat de o firma de prestigiu.

Printre cele mai bune deshidratoare se numara si cele de mai jos.

 

Deshidrator alimentar

Deshidrator alimentar

  • Putere de 600 W
  • 9 tavi pentru deshidratarea alimentelor
  • Reglarea temperaturii se face intre 35 si 70 grade Celsius
  • Aparatul este realizat din plastic alimentar (fara BPA)
  • Termostat
  • Dimensiunile sunt de 45 x 35 x 42 centimetri iar greutatea este de 8 kilograme
ZILAN ZLN-9645

ZILAN ZLN-9645

  • Putere mare, de 245 W
  • 5 tavi pentru deshidratarea alimentelor cu o capacitate de incarcare de 720 grame / tava
  • Reglarea temperaturii se face intre 35 – 70 grade Celsius
  • Carcasa transparenta
  • Greutatea este de 3.5 kilograme
Scarlett SC-FD421

Scarlett SC-FD421

  • Putere mare, de 245 W
  • 5 tavi pentru deshidratarea alimentelor cu o capacitate de incarcare de 500 grame / tava
  • Convectie de aer cald ce asigura o distribuire uniforma a aerului cald in interiorul aparatului
  • Dimensiunile sunt de 28 x 32 x 27 centimetri iar greutatea este de 2.6 kilograme