De ce sa cumparam o rasnita de cafea?

Poza generala

Este binecunoscut faptul ca proprietatile cafelei macinate se pastreaza foarte putin timp dupa macinarea acesteia. Uleiurile din cafea sunt foarte delicate si se evapora foarte repede in contact cu aerul, iar umezeala este unul dintre principalii dusmani ai cafelei.

O alta problema de care ne lovim este cea a mentinerii nivelului potrivit de dioxid de carbon. Acesta este retinut in bobul de cafea in urma procesului de prajire si are un rol important pentru eliberarea in apa a uleiurilor esentiale. Acesta se disperseaza insa foarte usor in atmosfera, de aceea este necesar sa macinam cafeaua cu cateva minute inainte de a o prepara.

In plus, stocarea cafelei, mai ales in conditii nepropice si pe termen lung, contribuie intr-o oarecare masura la deteriorarea gustului, deoarece chiar daca aceasta este pastrata in vid sau intr-o atmosfera de azot, isi pierde o buna parte din calitatile de baza.

De aceea putem sa ne bucuram de licoarea magica cumparand cea mai buna rasnita de cafea ( cele mai bune rasnite de cafea se afla aici).

Inainte de a face acest lucru trebuie sa stim mai multe detalii care ne pot ajuta in alegerea produsului.

 

Rasnita_electrica

Rasnita electrica

Sa rasnim cafeaua asa cum ne place

Granulatia cafelei este foarte importanta, deoarece fiecare tip de aparat cu care este preparata cafeaua are un randament maxim atunci cand foloseste o anumita granulatie a cafelei macinate.

  • Astfel,cafeaua cu granulatie fina ne permite sa obtinem o spuma cremoasa atat de necesara in cazul cafelei obtinute la espressor  si este destinata cafelei realizate la ibric sau la espressor.
  • Cafeaua cu granulatie medie nu poate fi folosita decat in cazul cafetierelor, deoarece acestea se pot infunda in cazul in care cafeaua are o granulatie foarte fina. Aceasta nu va putea fi folosita in cazul espressorului deoarece nu va putea fi bine presata in filtru, iar in cazul ibricului, cafeaua nu va avea acel gust savuros la care ne-am astepta, iar cantitatea de zat obtinuta va fi foarte mare.
  • Cafeaua cu granulatie mare este destul de rar intalnita si este destinata presei frantuzesti sau cafelei facute la rece.

Tipuri de rasnite de cafea

  • Rasnitele manuale sunt mai incomod de folosit deoarece se bazeaza pe utilizarea fortei fizice. Acestea au cutite realizate din materiale foarte bune si au dimensiuni mici, insa nu ne pot oferi o varietate foarte mare in ceea ce priveste granulatia.

Ca si in cazul storcatoarelor de fructe, caldura este unul dintre cei mai mari dusmani ai produselor macinate. Rasnitele manuale sunt cele mai bune deoarece ne ofera o cafea macinata de calitate, ce isi pastreaza cea mai mare parte a calitatilor naturale, deoarece boabele de cafea rasnite cu acest aparat nu se incalzesc ca in cazul celor electrice.

  • Rasnitele electrice sunt impartite in mai multe categorii.
    •  Rasnita de cafea cu lame rotative este cea mai raspandita datorita usurintei in utilizare si a pretului scazut. Aceasta se bazeaza pe un motor electric ce are rolul de a invarti o pereche de lame intr-o incinta metalica, acolo unde boabele sunt maruntite intr-o perioada foarte scurta de timp.

Din pacate granulatia cafelei nu este cea mai buna, deoarece acest tip de rasnita nu poate obtine decat o granulatie medie sau mare, turatia mare a acestora impinge cafeaua catre marginile cuvei, acolo unde nu mai poate fi macinata si duce in final la alterarea calitatilor naturale ale cafelei.

  • Rasnitele cu discuri de macinare conice sau plane sunt unele dintre cele mai bune rasnite de cafea. Rasnitele cu discurile plane sunt formate din doua discuri zimtate, ce macina cafeaua pana cand dimensiunile acesteia ajung destul de mici pentru a putea fi evacuate prin fantele situate la marginea discurilor.

Desi accesibile ca si pret, acestea prezinta un risc foarte mare de blocare, iar fiabilitatea lasa de dorit.

  • Rasnitele echipate cu discuri conice sunt echipate cu doi cilindru: unul spiralat de dimensiuni diferite (discul interior este mai mic, iar cel exterior este mai mare). Cafeaua patrunde in mecanism prin partea superioara si este evacuata atunci cand ajunge foarte fina datorita fortei gravitationale prin partea inferioara.

Astfel, se elimina si posibilitatea blocarii rasnitei, iar fiabilitatea acestora este foarte mare. Pretul de cumparare este mult mai mare fata de alte aparate, dar acestea sunt  cele mai bune rasnite de cafea.

Aceste rasnite vor macina cafeaua la diverse granulatii, incepand de la o granulatie mare pana la o granulatie extrafina.

Rasnita_manuala

Rasnita manuala

Caracteristici importante pentru o rasnita de cafea

  • Puterea motorului este un factor important doar in cazul rasnitelor cu discuri. In cazul rasnitelor cu lame se folosesc numai motoare cu actionare directa cu puteri cuprinse intre 100 – 200 de wati, ceea ce are ca efect alterarea calitatii naturale a cafelei.

Modelele ieftine ale rasnitelor de cafea cu discuri sunt dotate cu motoare puternice cu actionare directa, dar sunt foarte zgomotoase.

Modelele premium folosesc motoare cu turatii mai scazute sau un sistem special pentru reducerea turatiei. Turatia ideala pentru rasnitele cu discuri plate este de 1500 rpm, iar pentru cele echipate cu discuri conice aceasta este de 750 rpm.

  • Reglarea granulatiei se poate face in pasi presetati. Marea majoritate a rasnitelor ofera 5 trepte, dar modelele premium pot ajunge si pana la 50 de pasi. Cea mai buna rasnita de cafea este prevazuta cu un sistem stepless, ce ne permite reglarea distantei dintre discuri in functie de preferintele noastre.
  • Capacitatea de stocare este bine sa fie destul de mare, pentru a nu necesita o umplere foarte deasa.
  • Dimensiunea cutitelor este diferita in functie de constructia acestora. Cutitele conice din clasa inferioara au o lungime minima de 38 mm, iar cutitele plate din aceeasi gama incep de la 50 de mm. Desi nu are mare importanta, este de preferat sa alegem o rasnita cu cutite mai mari.
  • Materialele din care sunt realizate cutitele ne redau modul in care acestea rezista la uzura. Rasnitele pentru uz casnic au cutite construite din inox, in timp ce rasnitele pentru uz profesional sunt echipate cu cutite de ceramica, ce sunt mult mai rezistente.
  • Materialele de constructie sunt importante doar pentru mecanismul de macinare si cuva in care sunt sfaramate boabele de cafea. Inoxul sau aluminiul polisat sunt cele mai potrivite materiale, deoarece nu afecteaza aroma cafelei si impiedica aderarea pulberii de cafea la pereti cuvei.
  • Compatibilitatea– ideal ar fi sa alegem o rasnita ce poate fi folosita pentru a macina mai multe tipuri de alimente (zahar, condimente, nuci, etc). Din pacate, marea majoritate a rasnitelor universale nu sunt foarte eficiente si in cazul cafelei.
  • Dozatorul este recomandat in special rasnitelor profesionale, ce au ca obiectiv obtinerea unor gusturi identice pentru mai multe cafele.
  • Timerul este recomandat numai in cazul rasnitelor de cafea cu cutite rotative si ne permite sa evitam supraincalzirea cafelei. Rasnitele cu discuri se opresc in mod automat atunci cand cafeaua s-a terminat de macinat.
  • Recipientul de colectare detasabil ne este folositor pentru a pastra bucataria curata. Odata macinata cafeaua, acesta va fi scos din lacasul special si rasturnat in ibric.
  • Sistemul push este un mecanism ce porneste rasnita imediat ce apasam capacul acesteia, iar oprirea aparatului se face in momentul in care ridicam mana de pe capac.
  • Nivelul de zgomot este foarte important, deoarece rasnita de cafea este un aparat destul de zgomotos. Este bine sa achizitionam un produs cu un nivel de zgomot de sub 80 dB, pentru a asigura astfel linistea familiei noastre.

Sistemele de siguranta sunt importante si constau in:

  • Piciorusele antiaderente impiedica aparatul sa alunece de pe blatul unde este asezat. Este un lucru binecunoscut faptul ca rasnita de cafea este supusa unor vibratii violente, ce o pot face sa alunece cu usurinta de pe suprafata pe care este asezata. Cele mai bune rasnite de cafea sunt dotate si cu un sistem de ventuze ce le fixeaza mai bine pe blat.
  • Oprirea automata impiedica pornirea accidentala a rasnitei de cafea in momentul in care scoatem capacul sau recipientul de cafea. Aceasta functie ne pune la adapost de pornirea sistemului de cutite, ce poate duce la rani foarte grave datorita turatiei mari a motorului si a gradului de ascutire al cutitelor.

Lista celor mai bune rasnite de cafea, insotite de comentarii si detalii tehnice poate fi consultata aici.

Garantia unei rasnite de cafea trebuie sa fie de 24 de luni. Trebuie sa va asigurati ca aveti o garantie si pentru piesele componente si incercati sa alegeti brand-ul care va poate oferi service garantat.

Printre cele mai populare rasnite de cafea se numara si:

Heinner HCG-150SS

Heinner HCG-150SS

  • Motor cu o putere buna, de 150 W
  • 1 treapta de viteza
  • Capacitatea palniei de alimentare este de 50 grame
  • Cutite rezistente din inox
  • Design modern si usor de intretinut
Tefal GT1108

Tefal GT1108

  • Motor puternic, de 180 W
  • Capacitatea palniei de alimentare este de 50 grame
  • Actionare prin apasare pe capac
  • Sistem de siguranta si lame din inox
  • Dimensiunile sunt de 22 x 11.8 x 11.8 centimetri iar greutatea de 0.8 kilograme
Krups GVX242

Krups GVX242

  • Motor cu o putere de 100 W
  • Capacitatea palniei de alimentare este de 200 grame
  • Sistem de siguranta si capace de siguranta pentru o mai buna functionare
  • Selector ceasca
  • 17 setari de macinare a cafelei
Russell Hobbs 23120-56

Russell Hobbs 23120-56

  • Motor puternic, de 140 W
  • Picioruse antiderapante