Cum alegi cea mai buna oala sub presiune pentru acasa

oala-sub-presiune

Bucataria este unul dintre locurile in care ne petrecem o parte insemnata a timpului. Masa familiei noastre este destul de importanta, iar prepararea acesteia poate insemna un eveniment social, in care membrii familiei se strang si impartasesc evenimentele de peste zi.

Cea mai buna oala sub presiune iti castiga timp pentru acasa

Timpul nu este intotdeauna prietenos. De aceea, lucrurile pot lua o turnura neplacuta atunci cand realizam ca produsele noastre trebuie preparate o perioada mai lunga de timp, caz in care pregatirea preparatelor se prelungeste peste masura, iar foamea nu ne da pace.

In momentul in care acest lucru se intampla destul de des, este cazul sa cautam solutii ce ne vor usura munca, iar oala sub presiune este un element ce poate face diferenta. Aceasta scurteaza considerabil timpul in care sunt preparate alimentele, reduce consumul de gaz si pastreaza vitaminele si nutrientii intr-o proportie mai mare decat alte aparate de bucatarie.

Elementele ce stau la baza functionarii oalei sub presiune sunt:

  • garnitura de cauciuc;
  • maner;
  • o valva.

Garnitura de cauciuc va etansa ermetic capacul oalei, fapt ce va duce la cresterea presiunii si a temperaturii interioare. Astfel, produsele sunt preparate mai repede, la o temperatura si presiune superioare fata de cele normale, iar in cazul in care temperatura depaseste 120 de grade, aceasta este evacuata cu ajutorul unei valve speciale, ce se ridica si permite evacuarea vaporilor de apa pana la normalizarea presiunii.

Atunci cand vom cumpara oala de presiune este esential sa ne asiguram de faptul ca intram si in posesia manerelor si a valvelor ce vor asigura evacuarea aburilor.

Printre cele mai bune oale sub presiune se numara si cele de la Tefal. Aici gasiti o lista completa, insotita de poze si descrieri.

Preparatele de acasa din oala sub presiune

Ce poti gati in oala sub presiune nu este greu de stiut. Cea mai buna oala sub presiune ne va ajuta sa preparam mai repede preparatele din carne care se gatesc mai greu: carnea de oaie, vita sau vanat, dar si legume: fasole boabe, naut, etc... Toate acestea sunt foarte greu de fiert, iar conservele de toamna se vor prepara intr-un timp mult mai scurt cu o oala sub presiune.

Este important de stiut faptul ca oala de presiune nu este recomandata in cazul alimentelor ce sunt sensibile la caldura.

Atunci cand ne vom alege oala de presiune, este important sa ne gandim in primul rand la capacitatea acesteia. Oala va fi aleasa in functie de numarul membrilor familiei si de frecventa cu care preparam mancaruri des, in cantitati mai mari.

In general, capacitatea este importanta si astfel intalniti:

  • oala sub presiune de 4 litri potrivita pentru a prepara masa pentru 1 – 2 persoane,
  • oala sub presiune 5 litri, utilizata de familii;
  • oala sub presiune 9litri.

Se gasesc si de 14 litri, dar acestea sunt folosite in institutii unde se gateste pt multe persoane.

Astfel, daca gatim in mod frecvent bucati mari de carne, iar familia noastra este numeroasa, este recomandat sa avem o oala sub presiune de 8-9 litri.

Este important sa nu umplem foarte mult oala cu produse. Capacitatea maxima de umplere trebuie sa fie de cel mult 2 / 3 din capacitatea totala a oalei, iar continutul nu trebuie sa ajunga la partea interioara a valvei de siguranta, deoarece aceasta s-ar putea bloca.

Este bina ca oala de presiune sa fie rezistenta la mai multe surse de caldura. Cea mai buna oala sub presiune poate fi folosita atat pe plite cu gaz sau electrice, cat si pe plite cu inductie sau vitroceramice.

Doua tipuri de oala sub presiune

Pentru a tine sub control timpul in care vor fierbe mancarurile se poate opta:

  • pentru varianta mecanica (valva va emite un tiuit specific, ce ne va anunta ca procesul de fierbere a inceput),
  • pentru oala sub presiune cu afisaj digital, ce va afisa parametrii de functionare in timp real.

Este de dorit ca indicatoarele de presiune sa fie cat mai explicite, pentru a avea informatii cat mai detaliate despre procesul intrebuintarii.

Materialele din care este construita oala sunt importante. Acestea trebuie sa fie rezistente si de buna calitate. Oala sub presiune din inox fiind cea mai apreciata. Cele mai bune oale sub presiune sunt realizate din inox si poarta marca ” 18 / 10 otel inoxidabil” (adica au in compozitie 18% crom si 10% nichel), iar partea inferioara este tripla, pentru a asigura o inertie termica mai buna.

Exista oale sub presiune din aluminiu, ce sunt foarte usoare si destul de rezistente in timp, dar in urma studiilor a rezultat ca utilizarea lor dauneaza sanatatii.

Forma oalei sub presiune este importanta pentru usurinta in utilizare. Cu siguranta un produs mai lat si mai plat este mai stabil si mai usor de utilizat fata de o oala inalta, iar un produs cu o baza mai mare inseamna ca se poate folosi un arzator mai puternic, ce ne va ajuta sa preparam produsele mai repede si mai bine.

Setarile de presiune nu trebuie sa lipseasca. Desi cele mai multe oale de gatit lucreaza pana la o presiune de 15 PSI, unii consumatori prefera sa prepare mancaruri ce necesita o presiune de lucru mai scazuta. Cea mai buna oala de presiune este obligatoriu sa fie echipata cu mai multe niveluri de setare ale presiunii:

  • Scazuta: 6 – 8 psi;
  • Medie: 8 – 13 psi;
  • Inalta: 13 – 13 psi.

Sistemele de siguranta sunt esentiale in cazul unor oale de presiune. Astfel, manerul cu care se va fixa capacul trebuie sa fie facut dintr-un material rezistent, iar valvele vor permite reglarea presiunii si temperaturii interioare.

O lista completa a celor mai bune oale sub presiune poate fi gasita aici.

Mecanismul de autoblocare este esential pentru o oala sub presiune buna, deoarece acesta nu va permite deschiderea oalei decat in momentul in care presiunea interioara va fi scazuta, evitand accidentele nedorite.

Cea mai buna oala sub presiune nu trebuie sa creasca presiunea pana in momentul in care se asigura ca este blocat corespunzator capacul oalei.

Este necesar ca manerele sa fie realizate din materiale robuste speciale, ce vor ramane in permanenta reci, iar capacul sa fie prevazut cu indicatori de presiune, pentru a afla in permanenta temperatura si presiunea din interior.

Este ideal sa avem cate un maner pe fiecare parte a oalei, pentru ca aceasta sa poate fi manevrata usor.

Accesoriile sunt deosebit de importante. Acestea pot imbraca forma unor clesti, diferite manere, capac din sticla, sau site pentru legume.

Intretinerea produsului trebuie sa fie facila si sa nu ne consume mult timp. O oala sub presiune, de calitate, poate fi spalata cu usurinta in masina de spalat vase, fapt ce ne va elibera timpul pentru activitati mult mai placute.

Cele mai bune oale de presiune au o perioada de garantie mare, iar toti producatorii renumiti in domeniu acorda cel putin 24 de luni garantie.

Unele dintre cele mai bune oale sub presiune sunt si cele de mai jos.

 

Tefal Clipso Minut Duo

Tefal Clipso Minut Duo

  • Oala din otel inoxidabil cu o capacitate de 5 litri
  • Garantie mare, de 10 ani de la data achizitiei
  • Doua functii pentru gatit
  • Blocarea capacului se face in cinci puncte
  • Este cu 30% mai usoara fata de alte produse similare
Fissler Vitaquick

Fissler Vitaquick

  • Oala din inox cu o capacitate mare, de 8 litri si cu diametrul de 26 centimetri
  • Se poate folosi pentru toate tipurile de plite
  • Manere din plastic
  • Interior gradat si indicator de presiune
  • Valva de siguranta si indicator de presiune pe maner
  • Baza interioara din aluminiu incastrat in inox
BerlingerHaus Turbo

BerlingerHaus Turbo

  • Oala din otel inoxidabil premium cu o capacitate excelenta: 10 litri
  • Baza din trei straturi de otel, ce o face compatibila inclusiv cu plita cu inductie
  • Garnitura capac din silicon
  • Pastreaza mai bine vitaminele si nutrientii
Tefal P4620733 Clipso DuoMinut

Tefal P4620733 Clipso DuoMinut

  • Oala din otel inoxidabil cu o capacitate de 6 litri
  • Garantie mare, de 10 ani de la data achizitiei
  • Cronometru incorporat si design deosebit
  • Blocarea capacului se face in cinci puncte
  • Supapa de siguranta automata
  • Este cu 30% mai usoara fata de alte produse similare