Cum alegi cea mai buna masina de paine?

Painea gustoasa este facuta cu cea mai buna masina de facut paine

Chiar daca suntem consumatori fruntasi de produse de panificatie sau consumam paine mai rar, ar fi ideal sa putem produce acest preparat chiar acasa. Painea facuta in casa, alaturi de cei dragi, va crea „cufere cu amintiri placute”, pentru copiii nostri. Iar lor le va fi mult mai usor sa consume produse de calitate, realizate in casa, cu aparatura adecvata si sa nu devina consumatori fruntasi ai produselor pline de conservanti si aditivi, din magazine . Din nefericire multe preparate de panificatie de pe piata sunt realizate din aluat congelat.

In momentul in care dorim sa cumparam o masina de paine ne vedem pusi in fata multor modele care atrag prin brand-ul si design-ul lor.

Care este cea mai buna masina de paine pentru mine?

Asa cum procedam de fiecare data cand vrem sa achizitionam un aparat electrocasnic sau electronic, trebuie sa ne pregatim de o mica cercetare pentru a putea alege cel mai bun aparat care sa se potriveasca cu nevoile noastre.

Pentru acest aspect trebuie mai intai sa raspundem la intrebarile de mai jos:

  • Cati membri suntem in familie?
  • Care este cantitatea de paine pe care o consumam pe zi, realizand apoi un calcul pentru o saptamana intreaga?
  • Cat de des avem musafiri neasteptati sau cat de des petrecem cu prietenii la noi acasa?
  • Suntem mari consumatori de pizza?
  • Iubim sau nu cozonacii facuti in casa?
  • Consumam produse aglutenice?
  • Suntem consumatori de gemuri?
  • Care este bugetul alocat pentru a cumpara cea mai buna masina de paine pentru noi? La aceasta ultima intrebare trebuie sa tinem cont de raspunsurile pe care le avem pentru intrebarile de mai sus.

Caracteristici importante in alegerea masinii de paine

Capacitatea de coacere

Masinile pentru paine au capacitati de coacere diferite. Acestea pot varia intre 500 grame si 1,25 kilograme si va trebui aleasa, asa cum am mentionat, in functie de numarul membrilor familiei si de cat de des preferam produsele de brutarie facute in casa.

Spre exemplu, pentru masa unei familii normale compuse de 2, 3 sau 4 membri este de ajuns o paine de 750 de grame.

Daca familia este numeroasa sau suntem mereu vizitati de rude si prieteni sunt recomandate masinile pentru paine de capacitate mare.

Cuva aspect interior

Interiorul cuvei

Paletele folosite la framantarea aluatului

Masina de copt paine este dotata cu o cuva unde se introduce o paleta pentru framantarea aluatului. Alte modele au o cuva lunga, ce contine doua palete folosite la framantarea aluatului, iar altele au doua cuve cu cate o paleta de framantare, fiecare. Atunci cand scoatem painea, paletele vor ramane in paine, de acolo de unde vor fi scoase cu ajutorul unui carlig, sau vor ramane in masina, in ambele cazuri ramanand insa o gaura mica in coaja de la baza painii. Uneori acest detaliu ne impiedica felierea acesteia in bune conditii.

Pentru inlaturarea acestui impediment se poate opta pentru o masina de paine cu palete retractabile.

Numarul de functii difera in functie de producator

Painea simpla are reteta de baza cunoscuta din vechime: apa, zahar, sare, ulei, faina si drojdie. Aceste mici electrocasnice s-au adaptat nevoilor noastre de-a lungul timpului. Datorita vietii zbuciumate din cotidian, datorita traiului pe care il ducem, stresati si neatenti la o dieta aliementara adecvata, trebuie sa compensam si prin produsele pe care le realizam acasa, introducand si alte ingrediente pline de nutrienti si vitamine care sa ne ajute sa avem o viata sanatoasa. De aceea, painea pe care o putem realiza cu o masina de paine, poate fi facuta din mai multe feluri de faina, nu doar cea alba, clasica.  De asemenea, in timpul programului pot fi introduse si alte ingrediente ce imbogatesc produsul final: diverse tipuri de semine, masline, stafide, etc…

In prezent, exista tipuri de faina speciala pentru paine realizata la masina. Daca avem rude sau prieteni care ne pot ajuta sa luam faina de la tara in cantitate mai mare si restul ingredientelor ar fi bine sa le achizitionam la fel, in cantitati mai mari, iar costul investitiei pentru o masina de paine performanta nu va fi unul deloc mare. O parte a investitiei se va putea realiza prin economia facuta cu acest mod de cumparare en-gros a ingredientelor.

Pentru a obtine un produs de calitate este suficient sa adaugam ingredientele in masina de facut paine, iar aceasta se va ocupa de restul procesului. Odata cuplata la reteaua de curent, este suficient numai sa apasam un buton, iar in cateva ore vom avea pe masa un produs proaspat si gustos.

Este foarte important insa, ca pe langa aceasta functie de baza, masina de paine sa fie prevazuta cu cat mai multe functii si optiuni pe care le dorim.

Numarul acestora poate ajunge, in cazul celor mai bune masini de copt paine pana la 20 programe.

Unele dintre programele cel mai des intalnite sunt:

  • Paine de baza
  • Paine integrala
  • Paine dulce
  • Paine taraneasca
  • Bagheta frantuzeasca
  • Briose
  • Coacere suplimentara
  • Framantare si dospire aluat
  • Aluat pentru pizza
  • Aluat pentru paste fainoase
  • Gem

Alegerea programelor se face in functie de dorintele si necesitatile noastre.

Astfel, daca suntem dornici sa realizam frecvent produse diversificate de calitate, este indicat sa ne alegem o masina de ultima generatie, dotata cu cat mai multe programe.

In cazul in care folosim putin masina de paine, este recomandat sa ne oprim atentia asupra unei masini simple, dotata numai cu programele de baza.

Nu trebuie insa sa lipseasca programul pentru framantarea aluatului si dospirea lui, program utilizat si pentru realizarea cozonacului. De asemenea, cel pentru paste si programul rapid pentru paine.

Functiile ce nu trebuie sa lipseasca niciunei masini de copt paine performante sunt:

–          cea de pornire intarziata (reglabila intre 10 – 24 de ore), ce va fi utilizata in cazul in care dorim o paine proaspata si calda atunci cand ajungem acasa sau cand ne trezim intr-o zi de weekend.

–          De asemenea, pastrarea la cald (maxim o ora dupa terminarea programului) sau gradul diferit de coacere sunt functii importante de care trebuie sa tinem cont.

Modele cu cuva dubla

O tendinta a producatorilor de masini de copt mai scumpe este inlocuirea cuvei mari cu doua cuve de dimensiuni mai mici, dotate fiecare in parte cu cate o paleta separata. Astfel, avem posibilitatea de a prepara simultan doua paini de gramaj mai mic cu o compozitie diferita.

Cuva dubla ne ofera posibilitatea de a prepara doua feluri de paine in acelasi timp

Cuva dubla

Operare

Aparatul trebuie sa fie usor de folosit si de programat. Trebuie sa evitam alegerea produselor greu de programat. De aceea trebuie sa achizitionam masina de paine ce se poate seta usor.

Gradul de rumenire este indicatorul ce ne ofera textura finala a crustei. Culoarea difera in functie de cat de rumenita este paine la finalul programului. Marea majoritate a masinilor de pe piata au trei trepte (moale, crocanta sau medie). Exceptie fac modelele foarte ieftine, ce nu sunt prevazute cu aceasta optiune.

Senzor de adaugare al ingredientelor

Marea majoritate a masinilor sunt prevazute cu un senzor sonor si luminos ce ne vor anunta atunci cand este timpul sa adaugam ingrediente suplimentare (fructe, seminte, masline, etc).

Cele mai avansate modele au incorporate un senzor automat ce se ocupa singur de adaugarea acestor ingrediente si astfel ele pot fi introduse de la inceput in cuva.

Puterea rezistentei folosite in procesul de coacere se incadreaza in plaja 450 – 1800 wati. Aceasta este folosita pentru coacerea produselor, dar nu influenteaza consumul de energie electrica, asadar nu trebuie sa ne speriem de faptul ca o rezistenta de 1800 de wati va consuma mai mult curent.

Toate masinile de copt paine sunt echipate cu un termostat ce decupleaza folosirea rezistentei odata atinsa temperatura de coacere, iar aceasta va intra in functiune atunci cand temperatura scade.

Consumul de curent electric este unul dintre cei mai importanti indicatori. Datorita procesului lung de coacere al painii desfasurat la o temperatura mare, avem senzatia ca masina pentru copt paine este o mare consumatoare de curent electric. Dar consumul unei masini de paine este inferior celui unui cuptor electric. Clasa energetica in care este incadrat aparatul ne va proteja bugetul.

Crusta rumenita cu ajutorul unei masini de paine

Paine rumenita cu ajutorul masinii de paine

Designul si greutatea nu inseamna numai o forma placuta si materiale de constructie de calitate. Forma acesteia trebuie sa fie cat mai practica, iar dimensiunile si greutatea vor conta foarte mult in amplasarea acesteia in bucatarie. Daca depozitam mica electrocasnica intr-un alt loc fata de cel unde o cuplam la curent (atunci cand realizam painea), trebuie sa fim atenti la aceste doua aspecte.

Masinile pentru paine sunt de obicei grele, iar dimensiunile sunt mari, asa ca cel mai potrivit loc pentru amplasarea acestora este pe blatul din bucatarie, sau in cazul in care avem un mobilier modern de bucatarie, pot fi incastrate intr-un compartiment special.

Geamul amplasat pe capac trebuie sa fie transparent pentru a usura vizibilitatea asupra procesului de realizare a produsului din masina.

Materialul din care este construita cuva este foarte important. Va recomandam masinile de paine cu cuva din inox, atat datorita rezistentei acestui material in timp, cat si ale proprietatilor inoxului in transmiterea rapida si uniforma a caldurii catre aluat. In plus, cuva va fi astfel si foarte usor de curatat, deoarece aluatul nu se va lipi.

Se poate opta si pentru o cuva cu interior din teflon sau din material ceramic.

Un element esential pentru cuva este materialul antiaderent, fapt ce va trebui specificat in mod expres de catre producatori.

Este bine ca pe langa stratul antiaderent cuva sa fie protejata si cu un strat anti zgariere.

Manerul cuvei este partea cea mai fierbinte cu care vom intra in contact atunci cand scoatem painea din aparat. Daca acesta este din silicon, acest dezavantaj dispare.

Izolarea termica a masinii trebuie sa fie foarte bine realizata, deoarece copii nu stiu sa se fereasca de obiectele periculoase si exista riscul de a se frige in cazul in care ating accidental aparatul.

Afisajul poate fi mecanic, LED sau LCD. Putem alege modelul cel mai usor de utilizat de catre noi, ce ne ofera informatiile necesare scrise foarte clar.

Dotari suplimentare

Unele masini de copt paine sunt prevazute cu dozatoare automate de ingrediente, ca exemplu dozatorul de drojdie ce injecteaza drojdia la momentul oportun, sau dozatoarele de stafide ce asigura distributia egala a stafidelor in paine.

De asemenea, senzorul de temperatura ajusteaza procesul de coacere al painii in functie de temperatura ambientala, fara a influenta insa timpul de coacere.

Protectia la intreruperea curentului electric tinde sa devina o dotare obisnuita. Daca in timp de 10 minute alimentarea cu energie electrica se va relua, masina va continua desfasurarea programului, iar daca perioada de intrerupere este mai mare, masina se va opri automat, deoarece aluatul este compromis.

Nivelul de zgomot nu are foarte mare importanta pentru o masina de copt paine, deoarece acesta este mic si nu va deranja odihna familiei.

O lista ampla a celor mai bune masini de paine, insotita de review-uri pertinente, poate fi consultata aici

Cea mai buna masina de paine are multe accesorii

Accesorii

Accesoriile sunt diferite in functie de producator. Este obligatoriu ca aparatul sa contina cuva pentru copt si manualul de utilizare. Manualul este important deoarece in el gasim multe retete care pot fi realizate cu aparatul respectiv.

Restul accesoriilor pot consta in pahare gradate, lingura, carlig, accesorii pentru iaurt, recipiente pentru masurare, suporturi metalice, pensule, etc.

Brandul inseamna foarte mult pentru un produs electrocasnic. Brandurile de renume au in spate foarte multi ani de experienta, iar produsele sunt obtinute in urma a multi ani de teste. Materialele folosite sunt de calitate superioara,  iar fiabilitatea acestora este mult mai mare fata de produsele „no name”.

Garantia trebuie sa fie de cel putin 24 de luni. Nu trebuie sa ezitam atunci cand magazinele ne ofera facilitatea de extindere a garantiei, deoarece ne protejam astfel pe viitor in fata unor probleme tehnice.

Printre cele mai bune masini de paine se numara si cele de mai jos.

 

Tefal Pain & Délices PF240

Tefal Pain & Délices PF240

  • Putere electrica mare, de 700 W
  • Capacitate foarte buna a cuvei, de 1 kilogram
  • Trei setari pentru rumenirea preparatului
  • 20 de programe, dintre care 10 pentru prepararea painii si 3 pentru lactate
  • Pastrare la cald si posibilitatea de a porni intarziat
  • Setarile sunt usor de citit datorita afisajului digital
  • Accesorii incluse in dotarea de serie
  • Dimensiunile sunt de 310 x 290 x 290 mm iar greutatea este de 4 kilograme
Panasonic SD-ZB2512KXE

Panasonic SD-ZB2512KXE

  • Capacitatea cuvei este excelenta, de 1200 grame
  • 17 programe si posibilitatea de pornire intarziata
  • Senzor de temperatura si dozator automat de ingrediente
  • Dimensiunile sunt de 25.6 x 38.9 x 38.2 centimetri iar greutatea de 7.6 kilograme
Zass ZBM 02

Zass ZBM 02

  • Putere electrica foarte buna, de 850 W
  • Capacitatea cuvei este excelenta, de 1250 grame
  • Un numar total de 12 programe plus un program rapid
  • Doua palete de amestecare a aluatului
  • Pornire intarziata (pana la 13 ore) si functie speciala de mentinere la cald a painii de maxim 60 de minute
  • Accesorii incluse in dotarea standard
  • Trei setari pentru gradul de rumenire al cojii
  • Posibilitatea de a selecta greutatea dorita a painii
  • Afisaj LCD
  • Dimensiunile sunt de 34 x 36 x 44 centimetri iar greutatea de 7.1 kilograme
First Austria FA-5152-2

First Austria FA-5152-2

  • Putere electrica buna, de 800 W
  • Capacitatea cuvei este mare, de 1250 grame
  • 12 programe,  program rapid si un program special pentru painea fara gluten
  • Tavita detasabila si cuva antiaderenta
  • Doua palete de amestecare a aluatului
  • Functia de pastrare la cald pentru maxim 60 de minute
  • Afisaj LCD